Dodaj do ulubionych

RATUNKU, ZAPACH CEBULI

17.09.11, 16:14
Otóż weszłam sobie właśnie do kuchni, patrzę : twarożek ze szczypiorkiem. No to wcinam. Po chwili podchodzi do mnie Mama - Ale co Ty robisz? Wiesz, że w tym jest też cebula? Przecież Ty dzisiaj wychodzisz!

Świetnie. Wprawdzie cebuli w pożartym przeze mnie twarożku było ze ćwierć ale i tak budzi to moją zgrozę - mam dziś bardzo ważne urodziny :O Czy jest dla mnie jakikolwiek ratunek?
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 16:23
      Nać zielonej pietruszki. Do ust i żuć. Chlorofil neutralizuje cebulę i czosnek. Pamiętaj, że zapach cebuli wychodzi czasem też przy poceniu się, więc dobry dezodorant.
      • szolem-a Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 16:28
        Nie jadam zazwyczaj cebuli, nie wiedziałam że to taka poważna sprawa :(

Nie mam naci pietruszki, może być koperek? też jest zielony..
        • pierwszalitera Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 16:37
          Sorry, słyszałam tylko o pietruszce. Może być, że pietruszka to coś specjalnego, bo szczypiorek też jest przecież zielony, prawda? ;-) Ale pietruszka to pospolite ziele i dostaniesz chyba na chybcika wszędzie? Acha, niektórzy polecają też ciepłe mleko. Niby pić i płukać gardło. Spróbuj, jak mleko ci nie straszne.
          • pierwszalitera Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 16:41
            A skoro tej cebuli nie było tak dużo, to zaopatrz się w torebkę mocno miętowych cukierków, najlepiej takich bez cukru (powinny być w każdym kiosku) i na imprezie co pół godzinki włoż nowego do ust .
      • ederlezi1981 Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 16:45
        Ja czasem mam wrażenie, że łatwiej pozbyc się z ust zapachu cebbuli, niż z rąk. Zdarzalo mi sie, że wieczorem kroiłam cebulę, myłam ręce, brałam potem prysznic i rano dłonie smierdziały mi cebulą.
        • ananke666 Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 17:48
          Co do rąk, to wiem, jak pozbyć się zapachu czosnku. Czy z cebulą zadziała, nie wiem, ale można spróbować.
          Ręce po czosnku myję byle czym, co akurat jest pod ręką, mydło, płyn do naczyń, cokolwiek, byle zmyć lepki czosnkowy sok, po czym biorę coś z nierdzewnej stali, np. łyżkę zwykłą albo wazową i szoruję o nią ręce pod strumieniem zimnej wody. Nawet pod paznokciami przejeżdżam krawędzią. Nie wiem, dlaczego działa, ale działa, zapach czosnku znika.
          • pierwszalitera Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 18:13
            ananke666 napisała:

po czym biorę coś z nierdzewnej stal
            > i, np. łyżkę zwykłą albo wazową i szoruję o nią ręce pod strumieniem zimnej wod
            > y. Nawet pod paznokciami przejeżdżam krawędzią. Nie wiem, dlaczego działa, ale
            > działa, zapach czosnku znika.

Ten sposób jest nawet na tyle oficjalny, że od dawna istnieją już "mydełka" ze stali nierdzewnej, do kupienia w lepiej zaopatrzonych sklepach gospodarstwa domowego, właśnie specjalnie do tego celu. Ja kupiłam sobie takie kilka lat temu w Tchibo. Pomagają także przy zapachu cebuli oraz ryby na rękach.
    • kocio-kocio Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 16:44
      A na tej imprezie nie będzie nic do jedzenia?
      Bo jeśli będzie jakakolwiek sałatka, to pewnie będzie i cebula i wszyscy będę pachnieć.
      Bez paniki.
      Trochę pomaga też jabłko.
    • szarsz Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 17.09.11, 18:20
      Można też żuć ziarenko kardamonu.
    • kaga9 Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 18.09.11, 19:09
      A na przyszłość -kup sobie w aptece tabletki z pietruszką, kosztują grosze. Łykasz po jedzeniu jedną i spokój, natka nie zawsze w domu jest.
    • felisdomestica Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 18.09.11, 20:23
      Nic nie pomoże, bo cebula śmierdzi w wydychanym powietrzu, nie w ustach :-).
      • szolem-a Re: RATUNKU, ZAPACH CEBULI 19.09.11, 17:21
        Dziękuję wszystkim za rady;) Urodziny przeżyłam i inni ze mną także - dzięki gumom do żucia, mleku i wcinaniu wszystkich zielonych listków jakie znalazłam w domu. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka