Dodaj do ulubionych

[LWW] jaki alkohol na wesele

07.10.11, 19:15
Dziewczyny, za tydzień weselicho a ja nie mam procentów :) Moje typy:
1) wódka czysta
2) cytrynówka sklepowa (jeżówka cytrynowa)
3) wina

Jeśli chodzi o czystą to chciałam kupić żubrówkę białą ale sama jej nie piłam. Ale może macie swoje typy?

Cytrynówka ta a nie inna, więc tu nie ma dyskusji.

A wina? Zagłosujcie w sondzie i podrzućcie propozycje w cenie powiedzmy 20 zł za butelkę (pewnie niektóre zaboli język jak przeczytają cenę ale budżetu większego nie mam).

Obserwuj wątek
    • koza-1985 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 19:29
      nie zagłosowałam bo nie ma mojej opcji. białe i słodkie i wytrawne, natomiast czerwone zdecydowanie półwytrawne i wytrawne.
      choć po obronie dostałam pyszne czerwone tak słodkie że aż gęste z Izraela, oczywiście nie pamietam jakie ( wiecie może?;)
      w ogóle to nie mogę się doczekać aż pokażesz ślubny zestaw, bo w galerii wyglądasz w nim bosko.
      • zazulla Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 08.10.11, 09:04
        koza-1985 napisała:

> w ogóle to nie mogę się doczekać aż pokażesz ślubny zestaw, bo w galerii w
        > yglądasz w nim bosko.

Dzięki. Sukienka skrócona, tak jak sugerowałyście, ale ja mam schiza, że jest za krótka. Dekolt musiałam przerobić i zszyć, ale i tak się cieszę, bo jedna krawcowa orzekła, że nie da się nic z tym zrobić i miałam stracha. Buty kupiłam całkiem inne niższe, nie do końca jestem przekonana. Póki co mogę pochwalić się obrączkami albo zaproszeniami, które sama zrobiłam :D
      • indigo-rose Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 08.10.11, 23:39
        King David? Bardzo słodkie, rodzynkowe, izraelskie. Niestety czasami trzeba się go naszukać...
    • teresa104 Gdzie jest czerwone wytrawne? 07.10.11, 19:29
      Zupełnie nie mam pojęcia.

No i ja nie lubię win słodkich. Ale mnie na weselu nie będzie. Da się znaleźć całkiem dobre, porawne wina za podaną cenę, nikogo język nie zaboli.
    • yaga7 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 19:48
      Ja na winach się nie znam, na swoim miałam różowe, bo uwielbiam, czerwone wytrawne dla innych i jakieś białe. I PIWO :) Bo my lubimy, znajomi tez, więc poszło sporo. Z kolei weselnej wódki zostało dość sporo, do tej pory się walają gdzieś pełne flaszki ;)
    • roza_am Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 19:53
      A gdzie czerwone półwytrawne? ;-)
      Zazu, to Ty znasz swoich gości i wiesz co piją. Ew., jak rodzina jest ąę pod tym względem - dobierz do dań. Ew.2. - jak gusta winne są zróżnicowane, preferujących niższe procenty będzie sporo, a impreza będzie taneczna, to możesz uzupełnić piwem. Np. jakimś dobrym niepasteryzowanym.

Wódka - kup małpki i potestuj :)
      • kulka_kulkowa Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 20:08
        My mieliśmy półwytrawne białe i czerwone. Koneserami wina nie jesteśmy, było Carlo Rossi. Okoliczni znajomi i rodzina lubią. Mój chrzestny zrobił jeszcze różne nalewki i inne bimberki, z których poszła tylko wiśniówka (bo zareklamowałam gościom), na resztę było za gorąco i nikt się nie odważył. Czysta - Stock.
        Kuzyn miał oprócz czystej wódki wino (nie wiem jakie) i różne gatunki piwa. Sam lubi, jego najbliższa rodzina też, parę osób też się skusiło.

No, ale musisz wziąć pod uwagę swoich gości, tak jak roza_am pisze.
        • 100krotna Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 22:16
          Jeśli komuś odpowiada wino Carlo Rossi - to podpowiadam, podobne smakowo (i wizualnie) jest Oak View (różnica około 5 zł na butelce,kalifornijskie, podobno pochodzi z tego samego regionu)
    • ciociazlarada Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 19:56
      Nie wiem jacy są Twoi goście, ale ja i wszyscy ludzie, których znam osobiście nie pijemy wódki. Na weselach również, więc marne wino ma słabe szanse się obronić akurat w takiej populacji:)

Na podziale na słodkie-niesłodkie się nie znam za bardzo.
      W takiej cenie polecam białe Chardonnay albo Pinot Grigio/gris, łatwe picie, każdemu smakuje - takie kwiatkowo-owockowe, piknikowe wina, w cenie 20 złotych powinnaś coś znaleźć. Czerwone - ciężko powiedzieć, ale na pewno nie słodkie - jest bardzo mało naturalnie dość słodkich czerwonych win i zapewniam Cię, że 20 złotych nie kosztują. Dosładzany syf to raczej porażka, a następnego dnia się umiera.

Tanie i pijalne są Cabernety i przeróżne Tempranillo (te z Hiszpanii i raczej z dużą ilością taniny). Ja bardzo lubię wina z Portugalii (w tej chwili piję) - uważam, że mają świetny stosunek jakości do ceny, zwłaszcza te z mniej popularnych regionów jak Dao.

Jeśli chcesz kupować wino stołowe (fuj) czy nawet w kartonie (i przelać do karafek), to francuskie są całkiem dobre.
    • magdalaena1977 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 20:11
      Po pierwsze - jeśli ma być wódka, to niech będzie czysta, taka bezsmakowa, przynajmniej jako jednak z opcji.

Po drugie - czy planujecie podawać to samo wino do picia cały czas czy dopasowane do dań na stole? Bo jeśli to pierwsze, to wina powinny być w miarę uniwersalne - tj. nie typowo deserowe i nie bardzo wytrawne. Jeśli miałabym kupić tylko dwa rodzaje, to wybrałabym białe półwytrawne + czerwone półsłodkie.
      Nie wiem, czy pijecie często wino, ale nie kupujcie go w ciemno, kupcie takie, które Wam smakuje.
      MOJE ulubione to słodkie Kindzmarauli.

Po trzecie - może coś do drinków? Np. dżin, campari? jakieś nalewki? koniak do kawy?
      • ciociazlarada Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 21:08
        magdalaena1977 napisała:

> MOJE ulubione to słodkie Kindzmarauli.

Dobrze macie w Polsce z tymi winami zza wschodniej granicy. U mnie praktycznie nie do kupienia. Ew. w Szwecji można coś wyhaczyć w System Bolagecie, ale to jest w ogóle raj dla winiarzy:)
    • ja_joanna Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 20:57
      Zazu, ja Ci tylko mogę napisać, co ja bym wybrała, nie wiem, jakie masz preferencje Ty i Twoi goście.

Wódki czy innych mocniejszych alkoholi to bym w ogóle chyba nie proponowała, jakoś wolałabym osobiście mieć gości, którzy świadomie przeżyją to wesele, ale tak jak mówię, to jest moje osobiste nastawienie, a ja od wielu lat prawie nie pijam alkoholu.

Co do wina to trochę zależy od tego, do czego je podasz. Czerwone wino to dla mnie tylko wytrawne, ale to też jest ciężkie wino, nie każdemu pasuje i nie do wszystkiego. Różowe i/lub białe wino to na pewno byłby lepszy początek, można je też podawać wymieszane z wodą gazowaną, żeby były lżejsze.

Zamiast wódki mogłabyś może zaoferować gościom drinki, może tak dłużej mogliby się cieszyć alkoholem nie pijąc go w ogromnych ilościach.
      • magdalaena1977 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 22:46
        ja_joanna napisała:

> Wódki czy innych mocniejszych alkoholi to bym w ogóle chyba nie proponowała, ja
        > koś wolałabym osobiście mieć gości, którzy świadomie przeżyją to wesele, ale ta
        > k jak mówię, to jest moje osobiste nastawienie, a ja od wielu lat prawie nie pi
        > jam alkoholu.

Myślę, że to kwestia stylu picia. Ja znam sporo osób, głównie panów i raczej ze starszego pokolenia, którzy wolą wódkę od wina, ale potrafią pić z umiarem i nie zwalają się nieprzytomni pod stół. Wiem też, że postawny mężczyzna podczas przeciętnego wesela może wypić pół litra wódki i pozostać na poziomie lekkiego rauszu.
    • azymut17 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 22:36
      Nie zagłosowałam, bo nie ma mojej opcji, czyli białe półwytrawne + czerwone półwytrawne. Nie wiem, tak jak przedpiszczynie, jakich będziesz miała gości, ale ten zestaw wydaje mi się najbardziej uniwersalny. Jak ktoś jest fanatykiem słodkości i innego nie wypije, zawsze może sobie dosypać cukru do kielicha :-P (tak, to wychodzi moja niechęć do słodkich win, błeee, przeszkadza mi to nawet w czasie komunii w kościele).
      Niezłe wina, nie jakieś super dla znawców, ale smaczne i pijalne dla zwykłego człowieka, który lubi wino, kupisz w Biedronce, po dychę za butelkę. Tak, wiem, jak to brzmi, ale można się nieźle zdziwić. Jak nie wierzycie, to poszperajcie w necie, pisali o tym nie raz. Kup Zazulla na próbę, bo i tak przecież nie podasz na stoły czegoś, czego nie próbowałaś.

Wódki nie pijam, nie było jej nawet na moim weselu a goście i tak świetnie się bawili. Było samo wino, ale jaki zestaw to nie pamiętam. Chyba jednak kupiliśmy kilka butelek słodkiego i zostały, a (pół)wytrawne poszły wszystkie/prawie wszystkie. Polecałabym jednak czystą, a nie smakową, bo znowu - uniwersalna.
      • magdalaena1977 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 07.10.11, 22:49
        azymut17 napisała:

> Niezłe wina, nie jakieś super dla znawców, ale smaczne i pijalne dla zwykłego c
        > złowieka, który lubi wino, kupisz w Biedronce, po dychę za butelkę. Tak, wiem,
        > jak to brzmi, ale można się nieźle zdziwić.

Popieram. Swego czasu Carlo Rossi wychodziło najtaniej w Biedronce i pijałam stamtąd niezłe wina np. takie czerwone z lewkiem na butelce
        A Kindzmarauli, które kosztuje 20 - 22 zł za butelkę to najdroższe wino, jakie kupuję.
    • zazulla odpowiem hurtem 08.10.11, 09:01
      Nie wiem dokładnie co piją moi goście, jak pytałam tych pijących wina to poradzono jeden rodzaj - różowe półwytrawne, ale mama się buntuje, żeby dodać jakiś półsłodkie/słodkie bo nie każdy lubi wytrawne. Dlatego w sondzie nie ma opcji 2x półwytrawne czy 2x wytrawne. Osobiście lubię półwytrawne/półsłodkie czerwone mołdawskie. Ale ja wina zaczęłam pić 2 lata temu, uczę się dopiero na degustacjach co mi smakuje.

Wina będą stać na osobnym stoliku, goście sami będą sobie je podawać. Na stole będzie królować czysta ;) Cytrynówka to dodatek, w mojej rodzinie bardzo popularna na imprezach rodzinnych (szczególnie ta robiona przez wujka ale nie chciał zdradzić proporcji). Ta jeżówka była najlepsza z 6 cytrynówek sklepowych jakie przetestowałam. Będzie stanowić 1/4 wódek - pozostałe 3/4 to czysta.

Piwa nie będzie. Innych alkoholi też nie. Ostatnio byłam na 2 weselach, gdzie był stolik z winami, rumami, whiskey itd. (sądzę, że część była przyniesiona przez gości zamiast kwiatów). I nie było to dobre rozwiązanie, bo owszem, wybór był ogromny ale po jednej butelce. Dla nas martini bardzo szybko się skończyło, potem piliśmy rum (drinki) ale też szybko poszło i w efekcie mieszało się alkohole gorzej niż na balandze studenckiej ;) Tak więc mniejszy wybór ale w większej ilości.
      • victoria1985 Re: odpowiem hurtem 08.10.11, 12:07
        A jak wygląda w twoim USC sytuacja z szampanem ? Będzie ? czy musicie sami go kupić ?
        Mój ślub będzie o dzień wcześniej niż twój :)

81/110/118
        • marciasek dobre pytanie 08.10.11, 12:40
          U mnie miała być lampka szampana i muzyka z nagrania zapewniona przez USC. Ale ja ślub załatwiałam w marcu, czyli pół roku przed impreza. Nie miałam informacji, żeby coś się w tym czasie zmieniło, ale 5 minut przed ślubem przyszła do mnie pani muzyk i poinformowała, że muzyki nie będzie żadnej, chyba że zapłacimy jej 70 zł. (bez rachunku oczywiście). No to zapłaciliśmy (dobrze że mąż miał przy sobie gotówkę!) i zabrzdąkała coś tam na syntezatorku. O szampanie zaś nikt nie wspominał i oczywiście go nie było. Ale co tam, ślub i tak był fajny, a szampana wypiliśmy na weselu :)
        • zazulla Re: odpowiem hurtem 09.10.11, 10:26
          victoria1985 napisała:

> A jak wygląda w twoim USC sytuacja z szampanem ? Będzie ? czy musicie sami go k
          > upić ?
          > Mój ślub będzie o dzień wcześniej niż twój :)

Tak, trzeba kupić samemu. Cwaniaki reklamują się, że jest sala toastów i poczęstunek szampanem po czym po opłatach informują, że trzeba sobie kupić samemu. Oni mają jedynie lampki i panią rozlewającą :D
          • ewik-mysza Re: odpowiem hurtem 09.10.11, 12:17
            U nas od razu informowali. A jaki u Ciebie koszt? bo u nas to było 1zł od osoby - czyli rozlanej lampki - płatne po.
      • marciasek Re: odpowiem hurtem 08.10.11, 12:35
        Ja tez miałam stolik z winami, to dobre rozwiązanie. A jakie i gdzie kupić? W Makro najlepiej. Tanio, duży wybór i są tam zazwyczaj (przynajmniej w Krakowie i we Wrocławiu) pracownicy bardzo dobrze znający się na winie i potrafiący dobrze doradzić i wybrać wino w budżecie.

Ja kupiłam m.in. biały słodki moscatel Sutterhome, cena chyba ok. 22 zł. - bardzo dobry. Absolutnym weselnym przebojem był półwytrawny biały gewuertztraminer z Alzacji, który wszystkim smakował - ale to już 30 zł. za but. W ogóle uważam, że najlepsze białe słodkie i półsłodkie wina rodzą się na Węgrzech, w Niemczech, Alzacji, Austrii i na Morawach. Zatem Tokaj - tak! Słodki, półsłodki, każdy będzie w porządku. Półsłodkie Thomas Rath Spaetlese to doskonałe, aromatyczne, świeże białe wino, odrobinkę podszczypujące w język, tak jakby jeszcze troszkę musowało. Cena ok. 20 zł. Zajrzałabym tez na stronę firmy Austrovin, ew. zadzwoniłabym do nich i pogadała co mogą mi polecić na tę okazję. Nie kupowałabym Carlo Rossi, w tej cenie można dostać znacznie lepsze, ciekawsze trunki, które goście być może docenią i zapamiętają.

Gdybym miała polecać czerwone słodkie wina, zaczęłabym od greckiego Mavrodaphne of Patras. Niestety, nie pamiętam ceny, pamiętam za to wyborny smak :) Madera i Porto - nie są to wprawdzie wina klasyczne, tylko wzmacniane, ale na wesele to chyba nawet dobrze ;) Pamiętam, że w makro można upolować takie trunki w dobrej cenie, właśnie około 20 zł. Trzeba się rozejrzeć wśród win hiszpańskich i portugalskich, tam bywa sporo doskonałych słodkich win w dobrych cenach. Nastepnie przejrzałabym półki z winami z Mołdawii w poszukiwaniu półsłodkich czerwonych win typu Kagor. Są bardzo dobre i niedrogie. Wina gruzińskie też są bardzo dobre, ale - niestety - te naprawdę dobre będą znacznie droższe od mołdawskich ze względu na wyższe koszty transportu.

A jak chodzi wyłącznie o dobór kolorów i kwasowości, na pewno kupiłabym prócz słodkości normalne, czerwone wytrawne wino (np. Chile, Argentyna), bo jest zadziwiająco dużo ludzi którzy pija wyłącznie czerwone wytrawne, innych nie ruszając choćby nie wiem jak były dobre. A nawet jak zostaną jakieś butelki, to się nie zmarnują - w razie czego służę przepisami kulinarnymi z wykorzystaniem czerwonego wina :)

Duży wybór win w atrakcyjnych cenach jest w Auchan. Możesz i tam zerknąć, może coś c się rzuci w oczy. No i poszukaj hurtowni alkoholi. Może znasz kogoś, kto prowadzi jakiś interes gastronomiczny? Taka osoba zna różnych lokalnych dostawców i najlepiej podpowiedziałaby ci do kogo zadzwonić, aby uzyskać dobre ceny i rzeczowa poradę. Powodzenia! :)
        • zmijunia.lbn Re: odpowiem hurtem 08.10.11, 15:49
          marciasek napisała:

Nastepni
          > e przejrzałabym półki z winami z Mołdawii w poszukiwaniu półsłodkich czerwonych
          > win typu Kagor. Są bardzo dobre i niedrogie.

Och Kagor Lux (czerwony słodki w ciemnej butelce) mogłabym pić na litry gdybym się tak szybko nie upijała. :)
          I na tym się kończy moja wiedza w temacie win. ;) Taki Kagorek osobiście chętnie widziałabym na weselu czy jakiejkolwiek zabawie, praktycznie już zamiast deseru.
        • zazulla Re: odpowiem hurtem 09.10.11, 10:28
          marciasek napisała:

> Ja tez miałam stolik z winami, to dobre rozwiązanie. A jakie i gdzie kupić? W M
          > akro najlepiej. Tanio, duży wybór i są tam zazwyczaj (przynajmniej w Krakowie i
          > we Wrocławiu) pracownicy bardzo dobrze znający się na winie i potrafiący dobrz
          > e doradzić i wybrać wino w budżecie.

Wczoraj byłam 3 raz w Makro pooglądać wina i 3 raz nie było tam obsługi. Przejechałam się po marketach i większość alkoholi jest tam taniej niż w Makro czy hurtowni alkoholowej.
          • marciasek Re: odpowiem hurtem 10.10.11, 01:25
            No to zależy na jakie alkohole patrzymy :) Ja kupowałam tylko wino i akurat w Makro mają kilka win, które lubię, w wyłącznej dystrybucji - stąd głównie wybór tego sklepu. Ale i te niewyłączne, które kupowałam, miały ceny - dla mnie - niskie i akceptowalne (przyznaję, porównania nie robiłam, ale to maleńkie wesele było i nie było warto ganiać po mieście). Natomiast brak obsługi jest do bani i skreśla sklep - zwłaszcza, że, jak mówisz, w równie bezobsługowych marketach masz taniej.
      • azymut17 Re: odpowiem hurtem 08.10.11, 13:28
        Jeśli będzie stolik z winami, to możesz IMO kupić więcej rodzajów. Czyli np. czerwone i białe półwytrawne oraz białe półsłodkie. Ustawisz je tak, by trudno się pomylić, najlepiej kup takie o wyraźnie różnych etykietach. Większy problem byłby przy ustawianiu butli na stołach, bo wtedy ciężko by dawać po 3 butelki wszędzie, musiałabyś kupić więcej.
    • kasiamat00 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 08.10.11, 12:43
      IMHO przydałyby Ci się:
      * wino do obiadu (bo jakiś obiad będzie, co nie?) - w zależności od tego co na ten obiad, bez przesadnego kombinowania, białe lub czerwone wytrawne
      * wino do picia w ciągu wieczoru, (pół)słodkie dla tych co się będą żywić ciastem, (pół)wytrawne dla reszty, np. to samo co do obiadu.

Czyli obstawiałabym dużo wytrawnego do obiadu, trochę (pół)wytrawnego w drugim kolorze, trochę półsłodkiego.

Budżet IMHO całkiem rozsądny, szczególnie jeśli planujesz kupować alkohol hurtem (powinnaś dostać jakieś zniżki), konkretnych win nie podpowiem, bo mam do wina pamięć ujemną, jak kupię dwa i jedno jest OK, a drugie paskudne, to następnego dnia nie pamiętam które było które.
    • iw1978 Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 08.10.11, 19:53
      Czystą to czasem mój pija - biały krupnik jest podobno przyzwoity, a przynajmniej był jakis czas temu :) CZasem niestety nowe wódki psuja się po kilku miesiącach obecności na rynku.
      Co do win, to w makro można za około 20 pln kupić sutter home white zinfadel - różowe, pólwytrawne. Dla jednych okrutnie przemysłowe, dla innych przyzwoite i bez niespodzianek :) Z białych w makro można w ciemno brać wszystkie włoskie z logo pasqua i apelacją doc. Relacja jakości do ceny niezła.
      W ogóle w makro bywają niezłe promocje - trzeba sprawdzać.
    • ewik-mysza Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 08.10.11, 21:55
      To ja ci powiem z mojego zeszłotygodniowego doświadczenia:)

Wódkę mieliśmy taką: www.polanin.com.pl/pl/shop/wodka_weselna_wersja_61.html
      sprawdziła się :)

Wina - nie pamiętam nazw - kupowane w Aldiku - w cenie ok. 12zł za butelkę
      zdecydowanie najwięcej czerwone półwytrawne. białe ma dużo mniejsze powodzenie..
      Czerwone mieliśmy www.vivino.com/images/all_labels/1292605736_8331_500.jpg
      białe nie pamiętam :)
    • beniutka_bo Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 09.10.11, 12:29
      My mieliśmy z czystych Białą Damę, a wino to Imiglykos półsłodki- bardzo szybko "wyszedł" i trzeba było kombinować. chyba pasowało.
      Co do Stocka czystego, był jakiś "ostry", podobnie Krupnik i Polonaise. Dama jakoś najbardziej podpasowała.
    • 3_asiunia Re: [LWW] jaki alkohol na wesele 09.10.11, 18:42
      Ja nie jestem smakoszem win, natomiast mam swoje ulubione typy:
      -białe półsłodkie auslese peter maters/masters oraz inne tej produkcji, to niemieckie winka, pyszne prawie kazde,
      -ostatnio przywieziona z hiszpanii malaga, trudno mi określić jak się je kategoryzuje, na pewno jest czerwone, natomiast miejscowi nie dzielą ich na słodkie i wytrawne. Malaga ma lekki posmak śliwki i też pyszny moskatel(inaczej muskat?), smakował mi każdy. Winko jest białe i też raczej słodkie.
      Całkiem niezłym pomysłem na imprezę masową;) jest też carlo rossi, bo bardzo dużo ludzi je lubi, jest popularne i w przystępnej cenie.
      • marciasek o, przypomniałam sobie: 10.10.11, 01:30
        pani w Makro mówiła, że na wesela sprzedają głównie Beauvillon - podobno wchodzi równie łatwo jak C.Rossi, smakuje nawet lepiej, a kosztuje mniej. Ja tylko powtarzam, sama tego nigdy nie piłam - może warto sprawdzić co to?
    • zazulla podaliśmy 23.10.11, 13:35
      Drathen Wein - Weinchoppen. Wino niemieckie gronowe czerwone półsłodkie. Kupione w promocji w bardzo dobrej cenie, ceny nie czuć w smaku ;)
      https://img.xxlmarket.pl/tow_icons/50/13150/11168.jpg

Villa Julia - wino białe półsłodkie, ale polska etykieta mówi "lekko wytrawne", moim zdaniem bardzo neutralne wino, dla jednych już słodkie, dla innych jeszcze wytrawne. Też w promocji.
      https://delikatesymilo.pl/16859062-3072-thickbox/wino-gronowe-villa-julia-biae.jpg

Czysta Stock Prestige
      https://mensite.pl/wp-content/uploads/2009/09/stock-prestige-700ml.jpg

Jeżówka cytrynowa (Holendrom szczególnie smakowała).
      https://vito.org.pl/sklep/images/Jezowka%20Cytrynowa%200_2l.jpg

W ostatniej chwili zamówiliśmy w lokalu beczkę piwa, głównie dla Holendrów ale mało poszło.

NIe pamiętam teraz jakie kupiliśmy wino musujące do ratusza, ale dokupiłam potem kilka butelek dla gości, bo im smakowało. :)
      • marciasek Gratulacje! :))) n/t 24.10.11, 01:10
        • zazulla dzięki 24.10.11, 10:10
          Pewnie na metakobiecie pojawi się kilka zdjęć, żeby pokazać strój końcowy :)
          • dadaczka Zazullko gratulacje i dużo szczęścia 24.10.11, 14:45
            na nową-starą drogę życia :-))))
            Pokaż się na metakobiecie koniecznie :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka