Dodaj do ulubionych

Dżinsy farbują... LWW

02.11.11, 08:41
Tak to jest, jak się kupi dźinsy marki niewiadomej....

Podobno płukanie w occie pomaga, ale czy któraś faktycznie próbowała?

Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • teresa104 Dżinsy marki wiadomej też farbują, 02.11.11, 08:53
      siny tyłek, sine dłonie, granat za paznokciami, granat na majtkach...

Prałaś je już? Powinno osłabnąć, a juz zupełnie będą dobre, kiedy wyblakną, przetrą się i przeznaczysz je do sprzątania.
      • kizombalover Re: Dżinsy marki wiadomej też farbują, 02.11.11, 19:29
        Nie prałam, to dżinsy mojej córy, która mi pokazała "posiniaczone" nogi i granatowe (dawniej cieliste) bokserki...

Nikt nie próbował octem?
        • azymut17 Re: Dżinsy marki wiadomej też farbują, 02.11.11, 19:35
          kizombalover napisała:

> Nie prałam,

To najpierw upierz. Każdą nową rzecz dobrze jest uprać przed pierwszym założeniem, właśnie po to, by pozbyć się resztek barwników, brudu, kurzu itp. Inaczej to, co zeszłoby w praniu, ląduje na ciele. Dopiero jeśli potem nadal by farbowały, możesz szukać specjalnych metod.
          • kizombalover Re: Dżinsy marki wiadomej też farbują, 03.11.11, 08:39
            I weź to wytłumacz 12-sto latce :)
            Ona jest wciąż na tym etapie, że jak coś kupimy fajnego, to ubiera się w tę rzecz od razu w sklepie, i pakujemy do torby to, w czym przyszła.
            • azymut17 Re: Dżinsy marki wiadomej też farbują, 03.11.11, 09:15
              kizombalover napisała:

> I weź to wytłumacz 12-sto latce :)

No tak :-)
              Może teraz zapamięta, nie ma to jak doświadczenia własne ;-)
    • kotwtrampkach Re: Dżinsy farbują... LWW 02.11.11, 09:42
      moje dziecko ma taki "mundurek szkolny" (potworek przypominający kamizelkę)
      Nie prałam w occie - prałam po prostu z ciemnymi rzeczami kilka razy - po 5 czy 6 praniu prawie nie zostawały ślady na koszulkach :)
      • irenaearl Re: Dżinsy farbują... LWW 02.11.11, 10:35
        Ojej, to jeszcze obowiązują te pseudomundurki giertychowe? Myślałam, że cichcem znikły.
        • anna-pia OT - mundurki 02.11.11, 16:47
          irenaearl napisała:

> Ojej, to jeszcze obowiązują te pseudomundurki giertychowe? Myślałam, że cichcem
          > znikły.

Niestety, znikły w wielu szkołach pod wpływem rodziców (a właściwie dzieci), bo nauczyciele, AFAIK, cenili sobie istnienie mundurków, tak jak wielu rodziców zresztą. W każdej szkole był inny rodzaj, w "mojej" całkiem, całkiem.
      • edhelwen Re: Dżinsy farbują... LWW 02.11.11, 20:22
        Pamiętam taki przypadek z mundurkami - dzieci dostały kamizelki z partii, która nie była jakoś tam specjalnie przygotowana (wyprana?) przed puszczeniem do obiegu, co właśnie należy robić z odzieżą dżinsową i koszmarnie to farbowało. Istnieje możliwość, że im bardziej "podejrzany" tani towar, to może się tak zdarzyć, że nie dopilnowano tego.
        Oczywiście większość dżinsu i tak farbuje, ale dopiero w praniu, a nie odzież czy skórę.
        • kotwtrampkach Re: Dżinsy farbują... LWW 03.11.11, 12:47
          edhelwen napisała:

> Istnieje możliwość, że im bardziej "podejrzany" tani towar, to może się tak zdarzyć
          > , że nie dopilnowano tego.

hehe, ten kawałek dżinsopodobnego materiału, który w mojej szkole nazywa się mundurkiem na pewno nie należy do tanich. Taniej byłoby, gdybym sobie kupiła sama materiał i zaniosła do krawca z prośbą o uszycie ;-) Ciekawe, czy pozwoliliby mojemu dziecku w takim chodzić, hihi
    • yaal Re: Dżinsy farbują... LWW 03.11.11, 02:15
      Naiwne zdziwienie, bo może trafiałam od lat na same wyjątkowe egzemplarze, ale gdzie się jeszcze kupuje farbujące dżinsy? Ładną chwilę usiłowałam sobie przypomnieć, kiedy ostatnio spotkałam takie, które by puściły farby więcej, niż poszarzenie wody po całonocnym namaczaniu, i to musiało być jakoś jeszcze w minionym tysiącleciu...
      Swoją drogą, od lat piorę dżinsy - głównie czarne zresztą, rzadko niebieskie - razem z resztą ubrań i nic na urodzie nie straciło.
      • kizombalover Re: Dżinsy farbują... LWW 03.11.11, 08:37
        Gdzie się kupuje? Galeria handlowa, sklep "Szachownica", dżinsy bodajże 60 czy 70 zł.
        Mnie też się to dawno nie zdarzyło, stąd pytanie. A dżinsy odpowiadające mojemu dziecku wcale nie jest łatwo dostać, więc ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka