pierwszalitera
22.11.11, 00:01
Zakładam nowy wątek, bo zakwas mi bąbluje i wkrótce coś muszę z nim zrobić. Zrobiłam taki klasyczny do chleba, z mąki żytniej, wody i odrobiny kultur startowych (Alnatura). Właśnie kisi się już trzeci dzień, dwa razy dokarmiałam i wyraźnie coś się dzieje. Pokazują się jak napisałam bąble, zapach octowo- kwaśny. Jak na mój gust mógłby trochę szybciej pracować, ale temperatura w kuchni nie jest specjalnie wysoka. Po czym poznać, że jest dojrzały? Mam zamiar zrobić z niego żurek, więc do części dodam czosnku itp, dokarmię i zostawię jeszcze z trzy dni, resztę chcę zakonserwować na później.
I tu mam właśnie kolejne pytania, bo w lodówce podobno trzyma się tylko do 10 dni, a co jak o nim zapomnę? Nie chcę robić znowu od początku. Ile dni mogę ten zakwas trzymać w ogóle na stole bez chłodzenia? Muszę go wtedy codziennie dokarmiać? Czy mogę go zamrozić? A jak tak, to jak? W woreczku? I jak rozmrażać? Czy lepiej wysuszyć? Ale jak?
I czy do kiszenia żurku muszę dodać więcej wody? Bo na razie mój zakwas jest bardzo gęsty.