Dodaj do ulubionych

Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co robic

26.12.11, 00:05
Nie wiem, gdzie to zgłosić, ale w sieci, w serwisie kwejk.pl natknęłam
się na potworny film pokazujący dręczenie zwierząt.

Ktoś wrzucił żywego, dorosłego myszoskoczka (egzotyczny gryzoń
hodowany jako zwierzątko domowe, mniejszy od szczura, większy ok
myszy), do akwarium z wodą i z wielkim żółwiem. Żółw odgryza całą
tylną połowę topiącego się zwierzaka z tylnymi łapami i tylną częścią
tułowia. Jednak okaleczony myszoskoczek, w zasadzie jego przednia
połowa, nadal rusza przednimi łapkami i próbuje wypłynąć na
powierzchnię. Wtedy żółw go dobija.

To jest tak potworne, że nigdy nie widziałam czegoś tak strasznego.
Jakiś człowiek wrzucił tam żywe, dorosłe, czujące zwierzę i ze
spokojem patrzył i filmował, jak umierało w strasznym cierpieniu.

To ten film, został dodany przez użytkownika Antyszwed, dnia
23.12.2011 o godzinie 02:09
kwejk.pl/obrazek/766520/%C5%BC%C3%B3%C5%82w.html
Na razie wysłałam to na mail swojej komendy rejonowej policji. Co robić dalej?
Obserwuj wątek
    • ederlezi1981 Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 26.12.11, 00:21
      TOZ?
      Zieloni?
      Przydałoby się znać IP "geniusza".
    • czerwona_pomadka okropność! 26.12.11, 01:19
      myślę, że mogłabyś napisać do TOZ-u, fundacji VIVA i tego typu organizacji, może napisz też do kwejka - film jest drastyczny, powinni to usunąć, ale najpierw powinien zobaczyć to ktoś z policji czy w/w organizacji.
      • koza-1985 Re: okropność! 26.12.11, 01:30

obawiając się zbagatelizowania przez policję również napisałam maila do komisariatu który mam pod domem.
    • mefistofelia Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 26.12.11, 03:12
      Obawiam się, że nic nie zdziałasz, bo ten użytkownik jedynie tego gifa rozpowszechnia.
      To ten sam gif dodany rok temu na reddit: www.reddit.com/r/WTF/comments/emoth/turtle_eats_mouse_mouse_attempts_to_escape_nsfw/
      • irenaearl Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 27.12.11, 10:26
        Mam nadzieję, że rozpowszechnianie też jest jakoś prawnie piętnowane. Tak się domyślałam, że to nie on jest autorem i ze możliwe, że to nikt z Polski. Jednak zgłaszając to na swoją komendę i do TOZu miałam nadzieję, że możliwy jest taki finał, jak w tej sprawie:
        www.wegetarianie.pl/Article1190.html
        Z TOZu odpisali mi dosłownie przed minutą:
        Dziękujemy za informację. Zostało wszczęte postępowanie w przedmiotowej
        sprawie.
        Piotr Jaworski
        Krajowy Inspektorat TOZ
        • mefistofelia Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 27.12.11, 21:05
          Oby okazało się, że nie można rozpowszechniać takich rzeczy bezkarnie. Nie bardzo wierzę, żeby cokolwiek dało się wskórać, ale i tak trzymam kciuki :)
          Nawet upomnienie dla tego użytkownika byłoby w końcu czymś
      • irenaearl Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 27.12.11, 10:29
        Przesłałam im też ten link.
    • indigo-rose Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 28.12.11, 01:49
      Chyba podziałało i zdjęli - link kieruje do głównej :)
      Gif rzeczywiście okropny, pewnie mi się przyśni teraz w nocy albo coś...
      • palacsinta Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 28.12.11, 07:11
        indigo-rose napisała:

> Chyba podziałało i zdjęli - link kieruje do głównej :)

Po pięciu dniach od dnia umieszczenia gifu. "Epic shit" z hasła reklamowego Kwejka nabiera nowego znaczenia.
        • indigo-rose Re: Dreczenioe zwierzat - drastyczny film, co rob 03.01.12, 13:29
          No tak, shit się cokolwiek wieloznaczny zrobił. Zastanawia mnie, czy skoro wylądowało to na głównej stronie, to przypadkiem nie musiało wcześniej przejść przez ręce jakiejś moderacji?
    • koza-1985 byłam dziś na policji 03.01.12, 12:25
      dziś zostałam wezwana do wyjaśnienia sprawy. Na szczęście przesłuchujący mnie policjant miał dobre rozeznanie w sprawach okrucieństwa wobec zwierząt gdyż się m.i.n nimi zajmuje i nie zostałam potraktowana jak nawiedzona itp.
      Złożyłam doniesienie do prokuratury dt rozpowszechniania treści obrazujących łamanie ustawy o ochronie zwierząt.

Na spektakularne zakończenie sprawy nie liczę, ale źle czułabym się nie robiąc nic, a tym samym dając przyzwolenie do publikowania takich treści.
      Jeśli chodzi o osobę publikującą filmik na reddit.com( i pewnie dokonującą egzekucji) trzeba napisać powołując się na amerykańskie przepisy do ww serwisu.
      Nie wiem czy to nie ponad moje siły językowe i czasowe;/
      • anne_stesia Re: byłam dziś na policji 03.01.12, 13:01
        Ten gif krąży w sieci od kilku lat, więc z całą pewnością nie rozpowszechnia go osoba, która dokonała tego czynu, ani nawet złożyła tego gifa.
        Ale sama postawa godna pochwały!
        • koza-1985 Re: byłam dziś na policji 03.01.12, 13:09
          wiem że krąży;/
          ja na szczęście (?) natknęłam się na niego dopiero teraz.
          wiem że znalezienie osoby wrzucającej myszoskoczka do akwarium jest (chyba) niemożliwe.
          Uważam że rozpowszechnianie treści obrazującyh okrucieństwo wobec zwierząt powinno być zabronione, a wg mnie użytkownik dodający gifa na kwejk.pl takie materiały właśnie rozpowszechnia.
          W głowie nie mieści mi się jak można sprawiać jakiejkolwiek żywej istocie ból bez powodu, wyłącznie for fun, ale ja mam małą kozią czaszeczkę...
      • nomina Re: byłam dziś na policji 03.01.12, 20:41
        Kozo, złożyłaś doniesienie o popełnieniu czy podejrzeniu popełnienia przestępstwa?

Bo jak pierwsze, to serwis, w razie umorzenia sprawy lub wyroku uniewinniającego, może Cię oskarżyć o pomówienie lub naruszenie dóbr osobistych. Bezpieczniej używać formy "podejrzenie popełnienia" - podejrzewać możesz, możesz się wszak mylić, nie jest to ostateczna Twoja opinia.
        • koza-1985 Re: byłam dziś na policji 03.01.12, 20:57
          podejrzenie nomino, podejrzenie

dziekuję za zwrócenie uwagi.
        • maith Re: byłam dziś na policji 04.01.12, 20:24
          Nomino, podaj podstawę prawną ;)

A w ogóle to serwis nie ma tu nic do rzeczy - jeśli po zgłoszeniu nieprawidłowości, usunął dany materiał, to zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, zwolnił się z odpowiedzialności, zatem nie jest w ogóle stroną w sprawie, to nie przeciw serwisowi toczy się postępowanie.
          • nomina Re: byłam dziś na policji 10.01.12, 00:41
            Art. 212 KK :).

Mnie kilkakrotnie zwracano uwagę (nawet gdy już dawno wiedziałam), również na policji, żeby składać podejrzenie popełnienia, bo jeśli sprawa zostanie umorzona lub wyrok w sprawie będzie uniewinniający, to można dostać kontrę o pomówienie (ew. naruszenie dóbr).

Maith, nie pomnę teraz podstawy, ale gdzieś czytałam, że usunięcie niekoniecznie jest końcem, jeśli ktoś np. czuje się spotwarzowany :) przez kogoś np. z forum, kogo nie może zidentyfikować - i wtedy pozywa się właściciela serwisu jako odpowiedzialnego. Możesz się do tego ustosunkować, proszę?
      • irenaearl Re: byłam dziś na policji 03.01.12, 22:55
        Super, jesteś super:) Dziękuję.
        • koza-1985 Re: byłam dziś na policji 04.01.12, 12:27
          Gdybyś nie wrzuciła tu tego szitu pewnie nie trafiłabym na niego nigdy, ale jakbym sama to znalazła na pewno zareagowałabym tak samo.
          Do Ciebie policja się nie odezwała?
          • irenaearl Re: byłam dziś na policji 09.01.12, 15:57
            Wysłałam mail do swojej komendy i myślałam, że nic to nie dało, ale dziś właśnie zadzwonili do mnie już z wyższej jednostki i jutro idę tam porozmawiać. Dowiedziałam się też, że niestety rozpowszechnianie nie jest karalne. Chciałabym zapytać, na jakim komisariacie składałaś zawiadomienie? Bo policjantka pytała, ale ja nie wiedziałam.
            • koza-1985 Re: byłam dziś na policji 09.01.12, 16:42
              Komisariat II Policji w Bytomiu
              zdaj relację jak już będziesz po wizycie.
            • besame.mucho Re: byłam dziś na policji 09.01.12, 16:47
              > Dowiedziałam się też, że niestety rozpowszechnianie nie jest karalne.

Co za absurd :/. Rozpowszechnianie takich rzeczy powinno być karalne!

Tzn. rozumiem problem oceny, czy jak ktoś w kampanii przeciwko futrom zamieszcza drastyczny materiał, ale robi to po to, żeby do takich rzeczy zniechęcić, to jest rozpowszechnianie czy nie. Ale w tak oczywistych przypadkach jak wrzucanie dla zabawy okrutnych filmików powinna być za to jakaś kara!
    • edhelwen ten gif znowu jest na kwejku :/ 18.02.12, 16:00
      Dodany dzisiaj ;/
      Nie wiem jak to się zgłasza do nich, parę dni temu widziałam tam filmik z wężem który połknął kurczaka czy innego ptaszka i nie wiedziałam co zrobić :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka