Dodaj do ulubionych

[LWW] Gabka do przechowywania kolczykow

20.01.12, 01:08
Szukam sposobu na sensowne przechowywanie mojej (niewielkiej, ale jednak) kolekcji kolczykow, zeby wreszcie nie szukac po pudelkach drugiego jeza do pary. Wymyslilam, ze kupie sobie taka gabke, jaka jest czesto w pudelkach z bizu, zrobie w niej dziurki badz naciecia, i bedzie git (gabke moge wlozyc do pudelka, ale to juz inna rzecz). No i nie wiem, skad sie taka gabke bierze? A moze macie inne sprytne sposoby na kolczyki?
Obserwuj wątek
    • besame.mucho Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 01:25
      Kolczyków nie noszę, ale ogólnie na niewielkie przedmioty, które mają zostać uporządkowane, sprawdzają się takie miniszafeczki z szufladkami:
      https://www.emporo.pl/fotocache/bigorig/1104.jpg
      albo w wersji bardziej ozdobnej - minikomódki (oczywiście w wersji z opowiednio większą ilością szufladek):

https://sklep.zaczarowane-wnetrze.pl/image/cache/data/szkatulki/Komódka%20na%20biżuterię-208x206.jpg
    • ja_joanna Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 02:12
      Widziałam m.in.:
      - nitkę/wstążkę/chustkę rozwieszoną między dwoma czymś, i na niej zahaczone kolczyki
      - tablicę korkową z wystającymi pinezkami, na nich zawieszone kolczyki

Sama mam takie pudełka z IKEI: www.ikea.com/de/de/catalog/products/80098583/ (seria pudełek dla dzieci, kliknęła mi się z automatu niemiecka IKEA, ale kupiłam je w Polsce), mieszczą mi się w niej moje kolczyki, więc na razie jest ok, choć mogłyby być posortowane chociaż wg typów (sztyfty, duże wiszące, małe wiszące, koła itp.).

A taka gąbka, może to taka jak do kompozycji kwiatów się używa?
    • jul-kaa Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 02:24
      Ja przechowuję na tablicy zawieszonej za drzwiami.
      O tak mniej więcej:

https://4.bp.blogspot.com/-UyrSkh827UI/Tu-Y7ZfNysI/AAAAAAAAA7Y/_f-YpxiBhoo/s1600/tablica%2Bkolczyki.JPG
      • ananke666 Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 11:07
        Ładne, ale sprawdza się tylko w przypadku ozdób, w których zawartość srebra jest znikoma. Na powietrzu srebro czernieje, więc trzeba mu ten dopływ powietrza odciąć. Mało atrakcyjne, ale skuteczne są torebeczki strunowe. Na upartego wystarczy coś z gęstej tkaniny albo grubszej tektury - mam wszystkie trzy rozwiązania - część trzymam w woreczkach, głównie te własnoręcznie zrobione, część w pudełeczkach i część w zapinanym portfeliku. I strasznie chciałabym jakiś fajny kuferek.
    • turzyca Kaszta mnie sie marzy 20.01.12, 09:26
      bo to bylo zaprojektowane do przechowywania przedmiotow roznej wielkosci. Wiekszosc szufladek dostepnych w handlu ma przegrodki jednoczesnie za male i za duze, duze kolczyki sie nie mieszcza, male gubia.

A co do gabki to rzeczy potrzebne do pracy jubilerom sa zazwyczaj w hurtowniach jubilerskich, niektore sprzedaja tez klientom prywatnym. W Warszawie byla taka przy Elektoralnej, w jej poczatkowej czesci.
      • besame.mucho Re: Kaszta mnie sie marzy 20.01.12, 10:21
        Ja o takiej marzę na kosmetyki :).

Da się czasem upolować tego typu skrzyneczki (tzn. skrzyneczki mające tego typu szuflady, bo to nie były prawdziwe kaszty). Moja mama gdzieś kiedyś upolowała i w domu taka skrzyneczka służyła do przechowywania akcesoriów do szycia, to było super wygodne.

Najbliższe temu w sklepach są akcesoria w sklepach wędkarskich :). Bo mają dużo przegródek i bardzo często te przegródki są różnej wielkości.
        • turzyca Przybornik krawiecki? 21.01.12, 20:46
          No wlasnie te wedkarskie sa niedobre, za glebokie i zbyt malo zroznicowana wielkosc przegrodek. Ale podsunelas mi pomysl, zeby obejrzec przyborniki krawieckie:
          www.fastryga.pl/go/_info/?user_id=2148&lang=pl
          www.fastryga.pl/go/_info/?user_id=2093&lang=pl
          wyglada to dosc obiecujaco, bede sie musiala przejsc po pasmanteriach.
    • magdalaena1977 Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 09:44
      Wszelkie akcesoria do sprzedaży biżuterii widziałam w sklepach w Maximusie. I na pewno są na allegro.

A ja kolczyki przechowuję w zwykłych skrzynkach, popakowane w strunowe torebki. Nie chcę ich wieszać, bo się kurzą, a srebrne dodatkowo śniedzieją.
    • smallfemme Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 11:26
      Mam tylko same wiszące i nie ze srebra więc nie mam oporów przed trzymaniem ich na powietrzu. Chłopak zrobił mi taki stojak jak ten: www.youtube.com/watch?v=CMcA1T9tcHs Mój ma dwa poziomy, na kolczyki dłuższe i krótsze, mieści ich multum (mam kilkadziesiąt par), a jeśli wieszam je według kolorów, to nie mam problemów ze znalezieniem, nic się nie plącze. Nie da się na nim za bardzo przechowywać sztyftów, ale nie lubię i nie posiadam, więc się nie przejmuję :)
    • slotna Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 12:46
      Kolczyki skladuje w parach, wpinajac jeden w drugi, wiecz szukaniem nie mam problemow. Trzymam je w plastikowych przezroczystych pojemniczkach, podzielone na rodzaje, trzymam tak tez przywieszki i pierscionki. Wiekszosc pojemniczkow mam z Lidla, czesc z Tesco, ot, takie zwykle, zasadniczo do zywnosci. W ogole to mam ich ok. 150, na igly, nici, koraliki, guziki, tasiemki itp itd ;)
    • 100krotna Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 13:08
      Na wkręty: tekturki z dziurkami, wycinasz pasek tekturki, składasz wzdłuż na pół, dziurkujesz, wpinasz wkręty. Długość w zależności od ilości kolczyków/wielkości pudełka w którym je przechowujesz :)
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/qi/ma/3ldu/nBlFFlvhwEalPqe0VB.jpg
    • kis-moho Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 20.01.12, 20:26
      Dziekuje bardzo za wszystkie sugestie. 100krotna, pomysl z tekturka jest fajny - mam prawie same wkrety, i ciagle nie moge znalezc drugiego kolczyka do pary. Sa glownie ze srebra (los alergika), wiec wieszanie na powietrzu tez odpada. Chyba sobie zrobie tekturke, a do wiszacych bede polowac na gabke.
    • ziireael Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 22.01.12, 18:57
      Ja wkładam po prostu każdą parę do plastikowego woreczka strunowego. Kupuję je w papierniczym. Co prawda muszę wtedy jeszcze przebić się przez setkę woreczków strunowych, ale przynajmniej od razu znajduję je sparowane.
      Takie, które noszę najczęściej mam zawieszone na tablicy korkowej.
    • bluemacia Re: [LWW] Gabka do przechowywania kolczykow 23.01.12, 09:13
      Może do kolczyków - sztyftów sprawdziłyby się takie małe pudełeczka, które wykorzystują na dodatki panie od tipsów:
      allegro.pl/slay-pojemnik-12-przegrodki-pudelko-przegrodkami-i2074470975.htmllub
      allegro.pl/karuzela-do-ozdob-12-przegrodki-pudelko-na-ozdoby-i2042827537.html
      Pudełeczka są małe, środek jest widoczny. Sama właśnie sie zastanawiam nad nimi, można je ewentualnie umieścić w jakimś większym ozdobnym pudełku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka