Dodaj do ulubionych

rozstepy po silowni

22.01.12, 12:55
Od jakiegos czasu chodze i niedawno zauwazylam, ze zrobily mi sie male rozstepy na ramionach, konkretnie prawie pod pachami z przodu. Zastanawiam sie co to moze byc, bo jeszcze prawie nic nie schudlam a na pewno nie tyle, zeby zmiana mojej objetosci bylas jakos zauwazalna, chodze srednio 1 raz w tygodniu wiec tez jakos nie nadmiernie duzo, cwicze 45-60 minut dziennie naraz. Najpierw robie trening obwodowy - jeden raz plecy i nogi, drugi raz brzuch i posladki - zalecenie instruktora, zeby nie przesadzac na poczatek. I wydaje mi sie, ze te rozstepy zrobily sie po cwiczeniach na plecy i ramiona ale moze to cos innego?

Sklonnosc do tej przypadlosci mam od najmlodszych lat ale juz od wielu lat masuje sie szorstkimi gabkami, wsmarowuje kremy, oliwki i inne wynalazki i jakos nie mialam nowych az to teraz.

Pytanie dodatkowe: kiedys czytalam ale nie wiem juz gdzie, ze na zmniejszenie rozstepow moze pomoc pilling migdalowy, taki ktory zluszcza naskorek dosc gleboko. A moze sa jakies inne proste sposoby na zmniejszenie, bo ze calkiem znikna to sie pewnie raczej nie uda.
Obserwuj wątek
    • teresa104 Są czerwonosine? 22.01.12, 13:28
      Rozstęp to rozdarta skóra właściwa, skrobanie pomoże o tyle, że masuje skórę, poprawia ukrwienie i jakoś tam może zwiększyć jej elastyczność, łuszczenie naskórka samo w sobie nic nie da.

Rozstępy od ćwiczeń... widziałam tylko u pakerów-sterydziarzy, ale nie siedzę w branży gimnastycznej, to i mało widziałam.
      • pierwszalitera Re: Są czerwonosine? 22.01.12, 14:45
        Rozstępy nie powstają od chudnięcia, tylko od zbyt szybkiego przyrostu masy ciała. Skóra wtedy nie nadąża i nieładnie się rozciąga, szczególnie tam, gdzie jest bardzo delikatna. Dlatego rozstępy pokazują się najczęściej na brzuchu u ciężarnych, na piersiach, gdy te gwałtownie rosną i na pupie, gdy przybiera się szybko na wadze. Rozstępy mają też czasem bardzo szybko rosnące wszerz nastolatki. Bardziej widoczne mogą stać się jednak, gdy się schudnie, ale tu chodzi wtedy o stary balast, aktualne dieta, czy sport nie są winne. Profilaktyką jest więc dbałość o stałą wagę. U pakerów sterydziarzy rozstępy nie powstają od ćwiczeń, tylko od przyśpieszaczy przyrostu mięśni, czyli sterydów. U kobiet tak szybki przyrost masy mięśniowej jest mało prawodopodobny, przypuszczalnie chodzi więc rozstępy, których dorobiono się dużo wcześniej. Najważniejszą sprawą jest tu dobra dieta z wystarczajacą ilością białka i właśnie sport. Skóra może się od samości nieco poprawić i "odnowić", ale tylko wtedy, gdy będzie od środka dobrze odżywiana. Źle odżywiana skóra (częste niskoloryczne diety) szybko traci elastyczność.
        • black_halo Re: Są czerwonosine? 22.01.12, 17:58
          Ale ostatnio raczej na pewno nie przytylam, raczej minimalnie schudlam i pewno w tych miejscach wczesniej rozstepow nie mialam. Sa sinoczerwone, swiezaki zatem. Pojawily sie po kilku wizytach na silowni bo innego wytlumaczenia nie mam. sa dwa, male, po jednym na kazdym ramieniu ale obawiam sie, ze pojawi sie wiecej a tego nie przezyje juz chyba.

U mnie najwiecej rozstepow pojawilo sie dramatycznie szybko uroslam wzdluz, w ciagu pol roku 12 cm. Mialam sinoczerwone pregi glownie pod kolanami i na biodrach, na brzuchu i posladkach pojawily sie dopiero jak utylam.

No dobra, a teraz jakies porady co z tym zrobic bo o ile bialko jadam, troche cwicze to nie wiem czym sie smarowac. Mialam doksonaly krem z The Body Shop "Stretch mark Improver" ale mi sie skonczyl i juz nie produkuja a byl to chyba jedyny produkt, ktory naprawde rozjasnil wiele rozstepow na brzuchu.
          • zenobia44 nie ty jedna - jeśli to pociesza 22.01.12, 23:44
            Widziałam już takie coś. Chodziłam na siłownię, po jakimś czasie dołączyła do mnie znajoma, kobieta wielka i gruba. Po miesiącu miała zamiast bicepsa wielkie buły, po kilku następnych na ramionach dostała rozstępów. Pierwszy raz widziałam rozstępy w takim miejscu jak biceps, czy idące od pachy po wewnętrznej części ramienia.
            Mogę tylko powiedzieć, że czułam wielką niesprawiedliwość, bo to przecież JA chodziłam latami, regularnie się katując, i na aerobic i na siłownię (także biegałam), a nie miałam najmniejszego widocznego mięśnia!:D Chyba mam budowę pluszowej zabawki, bez skłonności do mięśni, gdy tymczasem ona była nabitym byczkiem i jej ciało tylko czekało na ćwiczenia, żeby zacząć się rozwijać. Pomyśl, że ktoś może ci zazdrościć tych rozstępów:)
            • black_halo Re: nie ty jedna - jeśli to pociesza 25.01.12, 23:45
              Ale ja nie cwicze pare miesiecy i nie bardzo intesywnie i miesni to trzeba u mnie pod mikroskopem chyba szukac i to elektronowym. Nie wiem czy to mozliwe, ze moze przy cwiczeniach na klate jakos za mocno sie zamachnelam i stad mam takie niespodzianki? Skore mam faktycznie sucha jak pieprz choc smaruje sie czym sie da.
        • madzioreck Re: Są czerwonosine? 23.01.12, 02:37
          > bko na wadze. Rozstępy mają też czasem bardzo szybko rosnące wszerz nastolatki.

Nie tylko wszerz, wzdłuż niestety tak samo. Mam dużo rozstępów (na szczęście bardzo stare i nie widać :)), a z nich tylko 10 od przytycia, których się nabawiłam, kiedy faktycznie szybko przytyłam 20kg. Po 5 sztuk na stronę na nogach na wysokości bioder. Reszta się pojawiła, kiedy rosłam w górę - wewnętrzna strona ud pocięta co 0,5cm od kolan do samej... góry ;), na plecach - wszystkie poziome. I na pośladkach też. Na piersiach - nie trzeba było ciąży, wystarczył wzrost w jednej klasie podstawówki od niemal zera do niemałego rozmiaru docelowego. Dzwoniłam z sanatorium spanikowana do mamy, co też mi się z dnia na dzień pojawiło...
          • livada Re: Są czerwonosine? 25.01.12, 00:03
            Ja też mam po wewnętrznej stronie ud, i po zewnętrznej na biodrach, wszystkie poziome - od rośnięcia wzwyż. Co ciekawe, nie pamiętam ich pojawienia się, po prostu odkąd pamiętam są, blade i mało widoczne, ale są. Ot, zagadka, bo wydaje mi się, że powinnam kojarzyć moment ich pojawienia się...
            Z drugiej strony, w ciąży pojawiło mi się trochę rozstępów na piersiach, chociaż rozmiaru nie zmieniłam prawie w ogóle - ale nigdy nie były purpurowe i ciemne, raczej blade, lekko fioletowe, można było je pomylić z prześwitującymi żyłkami...
            • madzioreck Re: Są czerwonosine? 25.01.12, 00:58
              > Ja też mam po wewnętrznej stronie ud, i po zewnętrznej na biodrach, wszystkie
              > poziome - od rośnięcia wzwyż. Co ciekawe, nie pamiętam ich pojawienia się, po p
              > rostu odkąd pamiętam są, blade i mało widoczne, ale są. Ot, zagadka, bo wydaje
              > mi się, że powinnam kojarzyć moment ich pojawienia się...

Ja też nie kojarzę, kiedy dokładnie powstały. Pamiętam tylko te kilka sztuk od przytycia no i te na piersiach - paskudne pręg wylazły dosłownie z dnia na dzień.
          • mszn Re: Są czerwonosine? 25.01.12, 10:43
            Rozstępy od rośnięcia widziałam do tej pory tylko u chłopców. Nawet pzez jakiś czas się zastanawiałam, czy wszystkich moich chłopaków rodzice bili w dzieciństwie i stąd blizny, dopiero niedawno wpadłam na to, że to rozstępy.
    • anne_stesia Re: rozstepy po silowni 26.01.12, 17:47
      A nie zaczęłaś się leczyć sterydami na coś? Alergię, jakieś schorzenie autoimmunologiczne?
      • black_halo Re: rozstepy po silowni 26.01.12, 18:36
        He, wlasnie sobie sprawdzilam, ze przez tydzien bralam leki sterydowe na alergie. Moze wiecej sie tego nie zrobi. No tragedia po prostu, ze lekarz nie powie co wypisuje tylko wypisuje.
        • anne_stesia Re: rozstepy po silowni 26.01.12, 19:13
          Tylko pamiętaj, że steryd wziewny w zasadzie nie wchłania się do ustroju tylko działa miejscowo. Tydzień to też bardzo krótki czas i mógł się nałożyć tylko wtedy, gdy ogólnie masz tendencję do wysokiego kortyzolu, a do tego doszły jakieś niewielkie uszkodzenia czy naciągnięcia skóry przy ćwiczeniach. Może warto się tym zainteresować w wolnej chwili?
          Rozstępy to na szczęście nie zmęczenie i bóle głowy, z którymi można Cię spuścić na drzewo i zwalić winę na stres i niewłaściwy tryb życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka