Dodaj do ulubionych

LWW: mycie filtra do okapu

29.01.12, 23:09
Przyszła na mnie czarna godzina, muszę umyć metalowy filtr od okapu kuchennego. Dotąd myłam to ohydztwo ręcznie (jest niewątpliwie szybciej), ale łamię się i mam zamiar wsadzić do zmywarki (po to ją mam). Czy któraś stosowała? Z jakim skutkiem?
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: LWW: mycie filtra do okapu 29.01.12, 23:15
      Wkładam regularnie do zmywarki. Wychodzi czyste i nic się nie dzieje. Ale nie gwarantuję za filtry inne niż marki Siemens.
      • anna-pia Re: LWW: mycie filtra do okapu 29.01.12, 23:37
        Dzięki za informację. To akurat nie Siemens, ale Smeg, ale to chyba nie ma większego znaczenia, za tę cenę powinni robić filtry z przyzwoitego stopu.
    • kasica_k Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 00:08
      A czym najskuteczniej i najszybciej wymyć cały okap? Chodzi mi o ten tłusty brud, który się osadza, jak się ma kuchenkę gazową, niestety nie tylko na filtrze :(
      • anna-pia Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 09:49
        Mam płytę ceramiczną, już nie pamiętam, jak to z kuchenką gazową, ale najskuteczniejszym sposobem było zawsze zatrudnienie pani do sprzątania. Jak myjesz sama, to motywacja do pracy jest niższa ;)
        W sklepach (netowych, zaznaczam) widywałam różne mleczka, płyny do naczyń nie dają rady. Jedna z pań sprzątających kiedyś poradziła mi, żeby po umyciu takiej łatwosyfiącejsię powierzchni przejechać całość szmatką z mleczkiem, zostawiając cienką warstwę - co prawda nie błyszczy, ale potem łatwiej zmyć.
      • kocio-kocio Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 11:12
        Tłuszcz dobrze schodzi rozpuszczalnikiem nitro.
        Tyle, że to sposób nie do wszystkich powierzchni.
        Warto sprawdzić w niewidocznym miejscu.
        No i capi jak sam diabeł.
      • ansil Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 13:43
        mam nadzieje, ze nie zostane posodzona o kryptoreklame, ale srodek zasluguje na wzmianke
        www.takczysto.pl/srodki_czystosci/meglio_odtluszczacz_750_ml
        kazde tluscizny schadza.. i to bez szorowania.. wielbie ten srodek

no i latwiej go kupic niz wymienic chuopa ;)
        • kasica_k Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 14:41
          A da się go kupić zwyczajnie w naziemnym sklepie, czy trza zamawiać?
          • ansil Re: LWW: mycie filtra do okapu 04.02.12, 09:48
            nie wiem Kasica- ja jestem dziecko internetu, mi najprosciej kliknąc i już do mnie płyn leci pocztą.. ;)
        • niebieska.maupa Meglio 03.01.13, 11:33
          Potwierdzam, meglio jest super, jak mówi moja siostra pryska się, a brud i tłuszcz sam zapie...la:)
          Kupujemy w normalnym sklepiku, tylko że w małym mieście, u mnie w większym mieście w centrach handlwoych nie widziałam.
    • teresa104 Okap powinien myć mężczyzna 30.01.12, 10:05
      My akurat mamy na tym tle spór kompetencyjny, więc miast myć stary okap kupiliśmy nowy, czysty. W rodzinach z lepszym rozdziałem pól działania, gdzie mężczyzna nie służy głównie do szafowania masłem, wystarczy mycie.
      • pierwszalitera Re: Okap powinien myć mężczyzna 30.01.12, 10:50
        teresa104 napisała:

> My akurat mamy na tym tle spór kompetencyjny, więc miast myć stary okap kupiliś
        > my nowy, czysty.

Ojej, ale to strasznie luksusowy sposób, wymieniać okap na nowy, jak tylko stanie się brudny. W tym przypadku stawia się pytanie, czy zarobki mężczyzny są na tyle lukratywne, że taniej jest wymieniać okap, zamiast faceta? ;-)))
        • teresa104 Sposób jest luksusowy 30.01.12, 11:04
          tylko jeśli się kupuje luksusowe okapy. A mężczyzna z wymiany nie gwarantuje czystości okapu.
          Trzeba rozważyć, jaki zestaw się woli:
          1. stary mężczyzna + nowy okap
          2. nowy mężczyzna + nie wiadomo jaki okap
          Jeśli wziąć pod uwagę, że w zestawie 2. nie wiadomo jaki jest też mężczyzna, to wszystko wskazuje na zestaw 1.
          • pierwszalitera Re: Sposób jest luksusowy 30.01.12, 11:32
            teresa104 napisała:

> Trzeba rozważyć, jaki zestaw się woli:
            > 1. stary mężczyzna + nowy okap
            > 2. nowy mężczyzna + nie wiadomo jaki okap
            > Jeśli wziąć pod uwagę, że w zestawie 2. nie wiadomo jaki jest też mężczyzna, to
            > wszystko wskazuje na zestaw 1.

To zależy od indywidualnej tendencji do ryzyka. Jeżeli jesteśmy typem zachowawczym i gry hazardowe nas ani trochę nie kuszą, to zgoda. ;-)
        • kasiadj07 Re: Okap powinien myć mężczyzna 30.01.12, 14:36
          > Ojej, ale to strasznie luksusowy sposób, wymieniać okap na nowy, jak tylko stan
          > ie się brudny. W tym przypadku stawia się pytanie, czy zarobki mężczyzny są na
          > tyle lukratywne, że taniej jest wymieniać okap, zamiast faceta? ;-)))

Chciałam zauważyć, że facet oprócz zarobków posiada zazwyczaj wartości dodane, które mogą zdecydowanie przewyższać wartość nowego okapu. Wtedy lepiej faktycznie wymienić okap, ewentualnie wynająć panią do sprzątania, coby się nam mężczyzna zbytnio nie sfatygował:)
          Dodam jeszcze, że niektórzy mężczyźni, jak im się wjedzie na ambicję, mają zapędy do nagdorliwości, a to w prostej linii może prowadzić do konieczności wymiany okapu:)))
      • kasica_k Re: Okap powinien myć mężczyzna 30.01.12, 14:19
        teresa104 napisała:
        > miast myć stary okap kupiliśmy nowy, czysty.

I to jest rozwiązanie, które podoba mi się najbardziej ;) Z drugiej strony, jak pomyślę, że zamiast nowego okapu mogłabym mieć nowy stanik, zastanawiam się jednak nad myciem. Chyba kupię ten płyn, co poleciła ansil, i stanik oczywiście też.
        • teresa104 Re: Okap powinien myć mężczyzna 30.01.12, 14:48
          Do naszej szpary międzyszafkowej wchodzi jeden typ okapu, produkowany w Polsce przez firemkę na Mazowszu. Kiedy się meblowaliśmy byliśmy wyprztykani z kasy po kupnie mieszkania, inny okap nie wchodził w grę, zresztą mało nas to wtedy interesowało, teraz jakby nie więcej zresztą. I ta ówczesna skromność dziś procentuje, za cenę nowego okapu kupiłabym najwyżej majtki i to raczej przecenione. I pokój na salonach panuje, i błogość. A ja też wolę coś montować niż na ścierze jeździć. Wybitnie mało pociągająca jest na ścierze jazda.

Wiem, wiem, mówię tak, bo nie ma na mnie staników;)
    • wodadobra Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 16:09
      Filtry myję bez strachu w zmywarce.
      A resztę traktuję gąbką i takim octowym płynem z lidla. Działa. Trochę śmierdzi octem (nie lubię) ale wolę to niż obrzydliwość tłustych zacieków.
    • margo13ak Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 20:53
      Moje filtry nie domywają się w zmywarce - na co może ma wpływ moje z ich myciem zwlekanie ;) I wyglądają jak coś z dodatkiem aluminium, co hamuje moje zapędy do ich mycia w tejże (w instrukcji mam, że aluminium jest be). Za to całą kuchnię, okap, półki zmywa mi taki psikany płyn sprzedawany w Biedronce (różowa butelka z wściekle zielonym korkiem, nazywa się to chyba Fist). Nieco dziwnie pachnie, ale myje wszystko tłuste jak leci :)
    • katriel Re: LWW: mycie filtra do okapu 30.01.12, 22:06
      Metalowe filtry od okapu Amica myję w zmywarce regularnie od 6 lat.
      W instrukcji okapu stało, żeby tak robić, to tak robię.
      Filtrom nic złego się nie dzieje.
      • anna-pia Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) 31.01.12, 10:11
        Jako rzecze Bathilda ;)

Instrukcji nie mam, pewnie znajdę przy najbliższym przemeblowywaniu za jakąś szafką, obejrzę filtry pod kątem ustalenia rodzaju metalu i podejmę decyzję (do tego czasu dużo gorzej nie będzie ;)), a przy okazji zajrzę do Biedronki :)
    • 987ania Re: LWW: mycie filtra do okapu 01.02.12, 11:19
      Filtr z okapu Siemensa myję w zmywarce, natomiast tłustych plam na okapie nieodnotowuję. Czy ma to związek z posiadaniem płyty ceramicznej zamiast kuchenki gazowej? Nigdy się nad tym nie zastanawiałam a u mojej mamy nad kuchenką gazową okap był właściwie od razu po myciu tłusty i od nowa brudny. Sposób gotowania mamy podobny.
      • ananke666 Re: LWW: mycie filtra do okapu 04.02.12, 01:39
        Myślę, że ma duży wpływ. Po przeprowadzce do mieszkania z kuchenką elektryczną nie odnotowałam problemu pod tytułem zażółcone firanki, tłustawe osady na szybie okiennej, szafki nad kuchenką w zasadzie czyste, a początkowo byłam przekonana, że zarosną osadami w sekund pięć.
        • kasica_k Re: LWW: mycie filtra do okapu 04.02.12, 02:24
          Tłusty osad w okolicy kuchenki powodują spaliny z gazu, dlatego przy elektrycznej go nie ma.
          • ananke666 Re: LWW: mycie filtra do okapu 04.02.12, 10:09
            Tera to i ja taka mądra, siedem lat temu myślałam, że to głównie od gotowania.
    • veev Re: LWW: mycie filtra do okapu 03.01.13, 13:40
      Filtry (okap Whirlpool z Ikei) piorę normalnie w zmywarce. Jeśli chodzi o tłusty brud, bezkonurencyjny jest płyn w koncentracie Zoom z Amway (nie, nie jestem w sekcie!) - można na Allegro kupić.

• kasica_k Re: LWW: mycie filtra do okapu 03.01.13, 14:40
        A ja zamiast kupować wyżej w wątku wspomniany specyfik z internetu, wyszorowałam drania domestosem - poszło w sumie dość łatwo - a filtr oczywiście do zmywarki jak zwykle.
        • dobrowolskit80 Re: LWW: mycie filtra do okapu 27.03.14, 15:03
          meglio to bombowe rozwiązanie!
          tak mi się spodobał że sobie kupiłem przez neta uzupełniacz do niego tutaj i mam spokój chyba do końca życia :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka