Dodaj do ulubionych

ginekolog- Poznań

06.02.12, 10:18
Potrzebuję namiar na dobrego ginekologa, który przyjmuje na NFZ, przyjmuje w okolicy Piątkowa, Winograd. Przez kilka lat chodziłam do dr Ożarzewskiej na Słowackiego, ale przestała tam przyjmować, tego co mi powiedzieli przyjmuje teraz w Mosinie. Zostałam bez lekarza, a potrzebuję receptę na antykoncepcję. Dlatego szukam lekarki, która mnie 'nie zleje'-poza ww. panią mam same niemiłe doświadczenia szczególnie z mężczyznami ginekologami, więc szukam kobiety), odpowie z cierpliwością na pytania, zrobi badanie cytologiczne bez mojego proszenia o to (kiedyś lekarz nie zrobił mi badania bo o nie nie poprosiłam) i wypisze mi receptę na antykoncepcję bez problemu, no i ogólnie takiej, u której wizyta nie będzie przykrą koniecznością.
Obserwuj wątek
    • zooba Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 11:09
      Spróbuj na Chrobrego w pawilonie 101 (tam gdzie 100 lat temu był Pewex, Radoskór a do niedawna policja) - przychodnia jest na tyłach pawilonu w osobnym budynku. Nie podam ci teraz nazwiska lekarki (po południu będę wiedzieć), ale moja znajoma bardzo poleca. Sama chodziłam na Słowackiego do dr Talikowskiego ale teraz zlikwidowali te przychodnie i też chcę się przenieść bliżej.
      • zooba Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 11:16
        Sorka, trochę nakręciłam z tym dojazdem - adres się zgadza ale pomyliłam budynki. Podaję linka: www.termedica.pl/kontakt/, lekarka nazywa się Dembińska.
        • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 11:28
          Z dojazdem a właściwie dojściem sobie poradzę bo mieszkam obok :) A możesz podpytać czy ta pani nie robi problemu z wypisaniem recepty?
          • zooba Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 15:13
            Podpytać mogę ale babka, która mi te lekarkę poleca jest w wieku postmenopauzalnym, więc nie wiem, czy jest zorientowana.
            • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 09:50
              Właśnie zadzwoniłam i się dowiedziałam, że dr Dembińska już tam nie przyjmuje :(
              • zooba Re: ginekolog- Poznań 15.06.12, 12:33
                Właśnie wróciłam od dr Dembinskiej - po twoim wpisie zdębiałam, bo moja znajoma utrzymywała, że jak najbardziej dr D tam nadal przyjmuje. Pomyślałam, że ma nadmiar pacjentek i nie rejestrują nowych, ale przy okazji osobiście się zapisałam i jestem po wizycie (na NFZ). Polecam, bardzo fajna babka, zrobiła cytologię i USG (miałam długa przerwę w życiorysie ginekologicznym), konkretna.
          • urkye Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 20:15
            Znam tę lekarkę, jest bardzo fajna, z tego co wiem, ma ludzkie;) podejście do pacjentek.

Btw. widzę, że mamy poznanianki na lobby, które jeszcze nigdy nie wpadły na nasze spotkanie:) Najbliższe szykujemy w połowie lutego, może macie ochotę wpaść? :))))
            • zooba Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 21:03
              Zaliczam się do grona ukrywających się lobbystek poznańskich, przyznaję.
              Kiedy to spotkanie, może się przełamię?
              • kk345 Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 22:02
                Najbliższe w przyszły piątek, wieczorem. Szczegółowo umawiamy się tu
                forum.gazeta.pl/forum/w,32203,119147283,119147283,Poznan_grupa_wsparcia_3.html
                zapraszamy serdecznie, bardzo lubimy nowe twarze:)
                • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 00:31
                  Ja to się zawsze wybieram a dotrzeć nie mogę. W ten najbliższy piątek pracuję do 21 :/ najwcześniej bym dotarła, przy wybitnie sprzyjających wiatrach o 21.30, nie wiem czy tak późno wypada i jest sens...
                  • kk345 Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 10:31
                    helenko, spotykamy się w przyszły piątek, 17-ego.A około 21.30 zawsze jeszcze jesteśmy w toku, więc jakby co, wpadaj śmiało:)
    • kasica_k Re: ginekolog- Poznań 06.02.12, 18:23
      Ale zaraz, czemu jakikolwiek lekarz miałby ci zrobić cytologię bez proszenia? Ja tam bym wolała, żeby mi nikt bez proszenia niczego nie robił ;) Kiedy wiem, że czas na badanie, to przychodzę i mówię: poproszę o badanie cytologiczne.
      • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 00:45
        kasica_k napisała:
        Kiedy wiem, ż
        > e czas na badanie, to przychodzę i mówię: poproszę o badanie cytologiczne.

Każdy lekarz (poza tym jednym), u którego byłam pierwszy raz robił mi badanie cytologiczne i nie musiałam nikogo o to prosić tylko byłam informowana na początku wizyty, iż to badanie zostanie przeprowadzone i kiedy mam odebrać wyniki. Z tego co mi mówiła moja poprzednia ginekolog, jest to badanie wyjściowe.
        • kasica_k Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 01:19
          Cytologia jest badaniem profilaktycznym mającym na celu wczesne wykrywanie raka szyjki macicy. Zwykle robi się ją nie częściej niż raz do roku, nie na wszystkich wizytach u gina, no chyba że ktoś akurat co rok się u gina pojawia. Sorry, po prostu zdziwiło mnie, że cechą dobrego ginekologa ma być proponowanie cytologii każdej pacjentce. No i czy pacjentka nie ma języka, żeby poprosić? ;)
          • szarsz Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 14:46
            Mój gin sam sprawdza, z kiedy jest ostatni wynik i wtedy mówi, ze jest potrzeba. Jakby się miał zdawać na pamięć pacjentek...

A przy pierwszej wizycie też robi zawsze
            • kasica_k Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 18:42
              Jeżeli gin widzi, że termin mija, to jasne, że powinien zaproponować, ale jak nie, to po co tę szyjkę po próżnicy drapać? ;) Chyba że pacjentka na coś choruje i trzeba ją badać częściej - miałam na myśli tylko pospolitą profilaktykę.
    • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 09:25
      Dobrze to jeszcze raz. Ma język, owszem. Nigdzie nie napisałam, że na każdej wizycie lekarz ma robić cytologię, tylko, że jak szlam do jakiegoś PIERWSZY raz to każdy, poza tym jednym, u którego byłam właśnie PIERWSZY i z reszta jedyny raz, robił mi cytologię. Raz miałam nawet taką sytuację: po przeprowadzce poszłam do nowego lekarza (potrzebowałam receptę) i mimo, że miałam cytologię dwa miesiące wcześniej i go o tym poinformowałam, to lekarz stwierdził, że on i tak musi przeprowadzić to badanie gdyż jestem u niego pierwszy raz.
      • kk345 Re: ginekolog- Poznań 07.02.12, 10:36
        To trafiałaś na lekarzy-społeczników, bo według obecnych wytycznych bezpłatna, profilaktyczna cytologia nalezy się raz na trzy lata, w zeszłych latach było to zdaje się, raz na dwa lata. No, chyba, ze lekarz kasował dodatkowo za badanie, wtedy wszystko jasne:) W innej sytuacji wychodzi, że płacili za Twoje badania z własnej, prywatnej kieszeni:)
    • 2stokrotka2608 Re: ginekolog- Poznań 15.03.12, 13:49
      hejka:) znacie może jakiegoś ginekologa (może być prywatnie) który bez problemu wystawi L4 na pierwszej wizycie? moja lekarka (nfz) niestety nie chce mi wystawić zwolnienia a mówiłam wiele razy że źle się czuję , mam bóle w plecach i w brzuchu a pracuje w sklepie spożywczym
      • kk345 Re: ginekolog- Poznań 15.03.12, 23:45
        Szukasz lekarza, który wystawi lewe L4 na żądanie?
    • edytanoculak Re: ginekolog- Poznań 10.10.12, 22:53
      Ja byłam pierwszy raz na badaniu u ginekologa w trzecim miesiącu ciąży z mężem by potwierdzić.Zawsze mam męża podczas każdego badania zabiegu czy porodach przy sobie bo intymność należy do męża a nie do ginekologa.Dlatego mam prawo do obecności męża podczas badań i zabiegów nawet w szpitalu poza znieczuleniem całkowitym i epidemią ogłoszoną w placówce nie wymysłem niedouczonego personelu medycznego gdy wyrzucą osobę bliską może dojść do wysokiego odszkodowania dla pacjentki.Ust 2008 r art 21 Prawa Pacjenta o obecności osoby bliskiej podczas badań i zabiegów.Dlaczego ryzykując wypłatą odszkodowania wyrzuca się osobę bliską?Dlaczego miała bym się wstydzić męża podczas badania czy zabiegu chować go za parawan skoro decyduje Pacjent o obecności osoby bliskiej!!!. Ginekolog zalecił ostatnio na endometrium i mięśniaki leczenie O. Bonifratrzy są skuteczni obyło się bez operacji bo mąż prosił u ginekologa inne leczenie poza usuwaniem macicy i jajników udało się dlatego powinno się mieć osobę bliska podczas badań przy sobie!!!
    • kok.12 Re: ginekolog do trudnych przypadków- Poznań - 29.12.12, 22:20
      Tym trudnym przypadkiem jest ciężka i od prawie roku ciągle powracająca grzybica pochwy. Dotychczasowi lekarze nie potrafili sobie z nią poradzić. Znacie kogoś godnego polecenia?
      • kok.12 Re: ginekolog do trudnych przypadków- Poznań - 29.12.12, 22:22
        Aha, to nie musi być wcale na NFZ. Szukam po prostu skutecznego profesjonalisty.
    • patrycjapenelope Re: ginekolog- Poznań 13.12.13, 11:11
      PONAWIAM, najlepiej w ramach NFZ
    • karolinka_zawadzka Re: ginekolog- Poznań 29.12.13, 19:46
      helenka333 napisała:

> Potrzebuję namiar na dobrego ginekologa,

dobry będzie każdy.... byle by był mężczyzną
      - to tak z własnego doświadczenia.

• neiti89 Re: ginekolog- Poznań 30.12.13, 21:48
      W zasadzie w temacie, chociaż może nie do końca odpowiadając na pytanie autorki. NIE POLECAM doktor Marii Jędraszak, która przyjmuje i prywatnie i na NFZ (np w POSUM przy Alejach Solidarności, pewnie gdzie indziej również), ponieważ jest to lekarz naprawdę straszny i o ile nie trafi się na dobry humor pani doktor można mieć do czynienia z:
      - szybką wizytą, podczas której zadawanie pytań jest absolutnie zabronione; pacjentka ma powiedzieć po co przyszła, położyć się na fotelu, dać sobie wepchnąć wziernik jak w kawał mięcha, a potem cierpliwie wysłuchać wyroku i wyjść, koniec. Pytania są zbywane "przecież właśnie to tłumaczę/proszę mi nie przerywać"
      - dwugodzinnym spóźnieniem do pracy, które rozwala całą kolejkę pacjentek
      - robieniem badania usg/wymazu z pochwy w towarzystwie osoby trzeciej (ja nie wiem, może to też była lekarka, ale weszła w trakcie badania, pani doktor sobie z nią poplotkowała, bez żadnego "to jest pani jakaśtam i jest obecna w trakcie badania bo to specjalista" czy cokolwiek i trochę jednak mi nieswojo, bo tyłku mam, że to też kobieta i ma to samo - nie mam w zwyczaju obnażać się przed obcymi ludźmi).
      - nie odpowiadaniem na pytania. Moja krótka historia: doktor zaleciła jakieś badanie, co to jest podobne do cytologi, ale jednak inne. To pytam - na czym polega ta różnica? Doktor spojrzała na mnie z miną męczennicy i rzekła, że musiałabym mieć medyczne wykształcenie, żeby to zrozumieć, a jej nie chce się tłumaczyć. Hura!

Bardzo nie polecam. Receptę na tabletki dostaję, wszelkie problemy typu nadżerki zawsze są wyleczone, ale chodzę do niej jak naprawdę muszę.
      • zarin Re: ginekolog- Poznań 01.01.14, 10:14
        W POSUM zawsze są dwugodzinne opóźnienia. Ja chodziłam do tej dr, mam mieszane uczucia, ale w sumie bez większych traum (poza badaniem z delikatnością drwala, ale mi to nie przeszkadza). Jak ktoś potrzebuje ginekologa zadaniowo na zasadzie badania, leczenie, recepta, cytologia raz w roku, to bym powiedziała, że jest ok. Krótkie terminy. W tym samym miejscu przyjmuje (przyjmował?) jeszcze dr Jankowski, lubiłam go bardziej, bada bezboleśnie, tylko ma specyficzny czarny humor, który nie każdy ogarnie. Ja nie jestem specjalnie wrażliwa i nie lubię jak lekarz dużo filozofuje, więc dla mnie oboje byli ok.

Chyba już wspomniany dr Chojnicki z Piątkowa jest też ok, jest też gdzieś na NFZ, taki właśnie do odbębnienia wizyty, ani ziębi ani grzeje. Jak ktoś ma parcie na takt, intymność i dobre gadane u lekarza, to dobry jest dr Szkudliński (św. Wojciech), albo dr Hassan-Bartz (Jackowskiego). W obu przypadkach krótkie terminy, trochę drożej. Mnie średnio pasowało, ale to nie moje preferencje.
    • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 23.01.14, 21:40
      Wreszcie znalazłam odpowiadającego mi lekarza, i o dziwo mężczyznę ;) Dr Dydowicz przyjmuje w Przychodni Grunwaldzkiej ul. Kasprzaka 16. Jedynym mankamentem jest sama przychodnia, na dole jest rejestracja do całej bardzo dużej przychodni, gdzie obsługuje jedna osoba. 20 min stałam w kolejce żeby mi założyli kartę, na szczęście konieczność odwiedzenia tego okienka jest tylko za pierwszym razem. Sam gabinet to inna bajka :) Przemiła położna która przed wejściem do gabinetu robi z pacjentką wywiad, i stąd np. wie kiedy była ostatnio robiona cytologia i na tej podstawie decyduje czy należy ją zrobić i dzięki temu Kasico nie trzeba o to prosić, ani pamiętać, że należy to badanie zrobić. Pan doktor miły, uprzejmy, uśmiechnięty, wyczerpująco odpowiada na pytania, właściwie to on nawet uprzedzał moje pytania jakby mi czytał w myślach. Moje dotychczas najmniej bolesne, właściwie zupełnie bezbolesne, badanie ginekologiczne.
      • mala17651 Re: ginekolog- Poznań 08.02.14, 21:42
        Witam! Mam pytanie odnośnie pana .Dydowicza mianowicie ile kosztuje wizyta prywatnie?
        • helenka333 Re: ginekolog- Poznań 09.02.14, 21:37
          Nie wiem, byłam na nfz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka