Dodaj do ulubionych

[LWW] - Bazy danych dla uczelni

12.03.12, 13:42
może któraś zna bazy danych, najlepiej abstraktowe lub bibliograficzne, do których uczelnia wyższa mogłaby mieć dostęp online bez większych kosztów. No, NAJwspanialej by było gdyby był dostęp do bazy pełnotekstowej np. artykułów z czasopism, ale takich cudów to ja nie znam. Jakby któraś znała bazy danych i rzuciła tytułami to będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • zooba Re: [LWW] - Bazy danych dla uczelni 12.03.12, 13:58
      A nie macie dostępu do takich baz i całych tekstów przez Wirtualna Bibliotekę Nauki? Taki dostęp jest gratis dla zgłoszonych instytucji, a zapewnia go Ministerstwo nauki i Szkolnictwa Wyższego.
      • paskudek1 Re: [LWW] - Bazy danych dla uczelni 12.03.12, 14:02
        nie mamy dostępu do żadnych ba danych, ja się dopiero wdrażam a nie ukrywam że bazy danych to akurat nie moja działka była. Trochę liznęłam, ale to bylo 10 lat temu. Teraz się zainteresowali i szukam. Dzięki za namiar, popatrzę
    • ciociazlarada Re: [LWW] - Bazy danych dla uczelni 12.03.12, 14:27
      Ale platne, takie jak Web of Knowledge, czy ja nie rozumiem o co pytasz - bo mozliwe jest, zeby uczelnia nie prenumerowala dostepu do WoK/WoS?

Jesli Ci to w czyms pomoze, to tutaj masz bazy danych z mojej biblioteki: rub.ruc.dk/en/search/databases/ Sa posegregowane alfabetycznie.
      • zooba Re: [LWW] - Bazy danych dla uczelni 12.03.12, 15:58
        Moim zdaniem to możliwe. U nas (instytut badawczy) do niedawna nie mieliśmy dostępu do WoS i WoK, bo licencje były płatne i to słono. Mamy dostęp od czasu kiedy ministerstwo wynegocjowało udzielenie licencji krajowej, do której maja dostęp uprawnione podmioty po rejestracji (na podstawie adresu IP).
    • greylin Re: [LWW] - Bazy danych dla uczelni 12.03.12, 19:01
      Nie wiem czy o to chodzi: www.bg.pg.gda.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=97:bazy&catid=41:e-roda
      Takie bazy danych są dostępne na Politechnice Gdańskiej. W linku masz wyszczególnione te ogólnodostępne.
    • paskudek1 dzięki serdeczne :) 12.03.12, 19:41
      to możliwe że uczelnia nie ma dostępu do baz danych, żadnych.
      1. nie bardzo jest kasa
      2. do tej pory jedyną osobą w bibliotece była pani, która komputer umie włączyć, a i to pewności nie mam, to co ona miała wiedzieć o bazach?
      3. nie czarujmy się, studenci tutaj to też nie orły i sokoły, każdy chce wejść do biblioteki, dostać coś "na temat" najlepiej w liczbie szt 3 i tyle.
      • zooba Re: dzięki serdeczne :) 13.03.12, 08:35
        Wyguglaj sobie panią Martę Hallay z mailem na icm.edu.pl i zapytaj ją, czy możecie uzyskać dostęp do Wirtualnej Biblioteki Nauki. Nawet, jeśli studenci nie będą walić drzwiami i oknami (chociaż prace dyplomowe przecież muszą pisać), to chyba wykładowcy potrzebują takich baz?
      • borysa Re: dzięki serdeczne :) 13.03.12, 10:09
        Na stronie ICM przy Uniwersytecie Warszawskim
        wbn.edu.pl/
        w tabeli po lewej stronie są wyszczególnione wszystkie bazy ( bibliograficzne i pełnotekstowe ), do których dostęp opłaciło ministerstwo dla wszystkich uczelni i instytutów badawczych ( teraz się zastanawiam, czy też dla uczelni prywatnych ? ).
        Warunkiem dostępu jest zgłoszenie i zarejestrowanie dostępu ( m.in. podanie IP uczelnianych komputerów, podpisanie licencji, itp., ) i ...powiadomienie czytelników !
        vls.icm.edu.pl/zasady/index.html#kontakt
        Też pracujesz w bibliotece ?
        • zooba Re: dzięki serdeczne :) 13.03.12, 11:51
          Nie, pracuję w instytucie badawczym, ale u nas mamy właśnie taki dostęp, stąd wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka