Dodaj do ulubionych

[LWW] CV - dobry wzór potrzebuję

15.06.12, 20:12
no dobra. Wszystko wskazuje na to że znowu będę szukała pracy. Macie jakieś sensowne CV, znaczy się wzór? Bo obawiam się ze to moje jest za stare. Nie umiem szukać pracy, nie umiem tych wszystkich CV i listów pisać. W dodatku będę to CV roznosiła z przeświadczeniem, że dokumenty dokumentami a i tak sprawiedliwość musi byc po naszej stronie. czyli wiadomo co :( Ale jestem w czarnej dupie i szlag mnie trafia od tego.
Obserwuj wątek
    • victoria1985 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 15.06.12, 20:59
      www.cvlistmotywacyjny.pl/ te z samej góry i samego dołu wd mnie wyglądają najlepiej
      • scarlet_agta Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 15.06.12, 21:28
        Może nie są złe, ale na pewno wyrzuciłabym z cv "datę i miejsce urodzenia", nagłówek "curriculum vitae" oraz liceum z wykształcenia (no chyba, że jest jakieś wyjątkowe). Przy czym ja nie jestem "specjalistą od cv", więc może te uwagi to "kulą w płot".
        • helenka333 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 19.06.12, 14:50
          Szkoła średnia jest chyba jednak istotną kwestią, po pierwsze nie każdy ma wykształcenie wyższe, a po drugie dla pracodawcy może być ważną informacja czy kandydat ukończył liceum ogólnokształcące czy technikum odzieżowe.
    • scarlet_agta Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 15.06.12, 21:06
      Zerknij tu: www.cvnet.pl/wzory_cv/category/wzory-i-przyklady-cv/
      Moim zdaniem jest tam wiele ciekawych wskazówek i uwag.
    • liveveb Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 15.06.12, 21:19
      A jeśli potrzebujesz pomocy "zawodowego" czytacza CV - to mogę pomóc... Oczywiście bezpłatnie!!
      Pisz na gazetowego jakby co.
      • paskudek1 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 15.06.12, 22:05
        dzięki za propozycję. Być może skorzystam.
    • black_halo Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 16.06.12, 03:05
      Nie wiem czy ci cos konkretnego potrafie doradzic ale:

1. aplikuj gdzie sie da
      2. zrob jak najczytelniejsze cv - poczytaj ogloszenia w swojej branzy i zobacz jakie sa hasla-klucze, podobno cefalki sa skanowane pod tym wzgledem wiec jakiekolwiek masz doswiadczenie i wyksztalcenie, postaraj sie uzyc slow z ogloszen
      3. pisz krotki listy motywacyjny, w ktorym zapraszasz sie na rozmowe - podkresl swoje doswiadczenie na podobnym stanowisku na jakie aplikujesz, ze czytajacy widzi, ze pasujesz na to miejsce idealnie wiec chetnie porozmawiasz o tym dalej na rozmowie i ze jestes dostepna pod takim to a takim numerem telefonu. jesli wysylasz maila to list motywcyjny mozesz wkleic w tresc maila ale pamietaj: im krocej, tym lepiej. mnie ta strategia dala dwie posadki w krotkim czasie a wczesniej szukalam dosc dlugo. wniosek: trzeba miec troche tupetu.
      • paskudek1 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 16.06.12, 14:20
        sęk w tym, że ogłoszeń w moim kierunku NIE MA. Jak pójdę składać papiery to w ciemno i właśnie na chama. Najchętniej zostałabym tu gdzie jestem ale kończy mi się umowa a to co chcą mi zaproponować jet kiepskie. Co ciekawsze, jeżeli spojrzeć na to perspektywicznie to oni chcą oszczędzić na mnie grosze, a mogą stracić dobrego pracownika. Nie twierdzę że najlepszego ale dobrego. I co z tego że znajdą nowego? Ja już się wciągnęłam. No cóż, jakość widać się nie liczy.
        • liveveb Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 16.06.12, 15:02
          Wow, teraz to mnie niezle zaciekawilas- zdradzisz co to za "kierunek"?
          • paskudek1 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 08:27
            nic nadzwyczajnego :) jak chcesz posłuchać dłuuugiej historii to mogę na priva :) No ale tajemnica żadną nie jest że jestem bibliotekarką, z wykształcenia :)
            • liveveb Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 12:48
              To rzeczywiscie ofert w wyuczonym zawodzie nie masz zbyt wiele. Moja propozycja pomocy w "obrobieniu" CV nadal aktualna, takze pisz na gazetowego. Czasu wolnego mam chwilowo sporo...
    • ja_joanna Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 14:07
      Polecam Ci bardzo Europass: europass.cedefop.europa.eu/pl/documents/curriculum-vitae
      U mnie się świetnie ta strona od lat sprawdza, są szablony do Worda (i do LaTeX-a też, jak ktoś potrzebuje ;-)) albo można wypełniać online. Generalnie to jest tak fajnie przygotowany formularz, że pomaga Ci myśleć, co jeszcze można wpisać i w jakiej formie.

Pozdrowienia i powodzenia w szukaniu pracy :-)
      • paskudek1 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 14:44
        dzięki serdeczne, tak szczerze to mnie to wszystko odrzuca. NIE UMIEM się, że tak nieładnie powiem "sprzedać", nie potrafię powiedzieć co umiem, wychodzi mi że NIC nie umiem :(
        • zooba Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 15:33
          Znam ten ból, serio. Wydaje mi się, że to co umiem umieją WSZYSCY, więc tak naprawdę nie umiem nic wartościowego (tzn. na rynku pracy). Moja branża podobna do twojej, ofert faktycznie brak, nie mam pomysłu na szukanie ewentualnego pracodawcy.

Nie czas jednak smęcić, trzeba się spiąć i wziąć w garść.
          • sylwiastka Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 15:40
            To dlatego CV europass, szzegolnie aplikacja online jest fajna, bo niejako zmusza do pochwalenia sie umiejetnosciami i dokladnego opisania stanowiska. Warto je wypelnic chocazby dla cwiczenia nie opuszczajac zadnych rubryk (poza personalnymi itp). No i w tym CV bardzo dobrze okresla sie poziom znajomosci jezykow obcych.
        • marta_monika Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 18.06.12, 15:55
          A masz inne wyjscie niz nauczyc sie "sprzedawac"? Mozesz siedziec na bezrobotnym i opowiadac jak bardzo odrzuca Cie szukanie pracy.
          Pracuje w HR i jestem przeciwniczka polskich szablonow CV, zwlaszcza jesli na koncu jest hobby albo stan cywilny i liczba dzieci. Europass jest bardzo dobry bo pokazuje nie tylko miejsce zatrudnienia, ale realne obowiazki na danym stanowisku.
          Nie wiem dokladnie co obejmuja w Polsce studia z dziedziny bibliotekoznawsta, ale rozumiem, ze uczylas sie archiwizacji i organizacji danych i bezpieczenstwa zbiorow danych. Probowalas szukac pracy w tej dzialce?
          • paskudek1 Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 19.06.12, 13:37
            no nie mam innego wyjścia. Wiem ze musze sie ruszyć, tylko czasami trudno o motywację. Wlasnie probuje rozkminic to europass, sciągnęłam sobie wzór cv w wordzie i instrukcję. No nic, teoretycznie mam robotę, ale na umowe zlecenie od lipca do września a potem zależy, gwarancji mi nie dają. Pewnie przyjme rpopozycje a szukac bedę dalej.
            • kis-moho Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 19.06.12, 13:41
              > no nie mam innego wyjścia. Wiem ze musze sie ruszyć, tylko czasami trudno o mot
              > ywację. Wlasnie probuje rozkminic to europass, sciągnęłam sobie wzór cv w wordz
              > ie i instrukcję.

Europass powinnaś też móc wypełnić online, krok po kroku, z instrukcją i przykładami do każdego punktu.
          • smallfemme Re: [LWW] CV - dobry wzór potrzebuję 20.06.12, 09:55
            To może jakiś wzór "niepolskiego" szablonu CV, Europass wydaje mi się być strasznie rozwlekły (ale może to tylko wrażenie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka