Dodaj do ulubionych

[LWW] Osłonki na materac

03.07.12, 13:21
Znowu mam problem pt. za duży wybór, za małe doświadczenie. Mam w miare nową sofę gościnną, i chciałabym nabyć na nią osłonkę pod prześcieradło. Goście nie mają żadnych specjalnych wymagań, niemowlęta też na sofie spać nie będą, więc osłonka nie musi być z bajerami. Chodzi tylko o to, że jak się śpi, szczególnie w lecie, to się wiadomo, poci, a ja wolałabym prać osłonkę niż sofę :o) Myślę też o sprawieniu sobie na własne łóżko takiej osłonki, pierze się migiem, co jest jednak łatwiejsze niż pranie materaca.
No i problem mam jak zwykle taki, że wybór jest duży, rozpiętość cenowa ogromna, a ja różnic nie umiem ocenić. Na co zwracać uwagę, a co można spokojnie zignorować?
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 13:24
      Ja Ci mogę powiedzieć, jakiej nie należy kupować ;)
      Mamy taką z Ikei tylko na górną część materaca - w sensie, że to jest takie prostokątne coś z gumkami i te gumki się zakłada na rogi. Ale boki materaca nie są chronione i osłonka się zsuwa nawet pod prześcieradłem.
      W związku z czym chętnie bym ją wymieniła na taką osłonkę, która ma jeszcze boki.
      • kis-moho Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 13:29
        > W związku z czym chętnie bym ją wymieniła na taką osłonkę, która ma jeszcze bok
        > i.

A widziałaś taką? Ja widziałam tylko takie na górę... A zsuwanie się to beznadzieja, faktycznie.
        Problem jeszcze mam taki, że sofa ma nietypową chyba szerokość, 150 cm.
        • yaga7 Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 13:32
          Przyznam się, że nie szukałam :)
          Liczę na to, że sama mi wpadnie w ręce w jakimś sklepie czy coś...

Wydaje mi się, że kiedyś w jakiejś reklamówce Lidla widziałam taką osłonkę z bokami, ale wtedy do Lidla nie dotarłam, więc nie wiem.
    • teresa104 Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 14:08
      Nie wiem, czy do końca o to chodzi, ale przyszły mi do głowy dwie rzeczy dla dwóch różnych sytuacji.

Pierwsza rzecz to tak zwana mata na materac, nie osłonka, nie pokrowiec, mata. Wygląda to coś jak kołdra gęsto pikowana, z reguły ma swoją grubość,. Mata izoluje od materaca, jednocześnie daje pewną miękkość dla ciała, ale jest sztywna, nie marszczy się, nie roluje pod prześcieradłem. Widziałam w Jysk, mam jedną. Kupuje się to na wymiar leżyska (mam nadzieję, że nie wymyśliłam słowa), nie ma to żadnych zaczepów, a zostaje na miejscu.

Druga to zdejmowalne pokrowce na materac. Były ostatnio takie w Tchibo, ale nieznany był wymiar wysokości materaca, więc nie kupiłam, mimo potrzeby. Ale chyba taki cały pokrowiec na Twój problem się nie nada, jak rozumiem sofa jest rozkładana.
      • kis-moho Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 14:12
        > Nie wiem, czy do końca o to chodzi, ale przyszły mi do głowy dwie rzeczy dla dw
        > óch różnych sytuacji.

A czym się sytuacje różnią? Bo ja widuję i maty, i pokrowce, i zupełnie nie wiem, co lepsze. Sofa jest rozkładana, ale i matę i pokrowiec pewnie można nałożyć w ciągu sekundy, prawda? Czy jak rozkładana sofa, to lepsza jest mata?

Mata izol
        > uje od materaca, jednocześnie daje pewną miękkość dla ciała, ale jest sztywna,
        > nie marszczy się, nie roluje pod prześcieradłem.

Tego rolowania się właśnie boję (tak, jak pisała Yaga)...
        • teresa104 Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 14:24
          Ta mata, którą mam, jest dość gruba i, że się tak wyrażę, dyktowna. Sztywna czyli. Można ją złożyć, ale nie da się jej zmarszczyć. Naprawdę dobrze się sprawdza na materacu.

Inna sprawa, że mam też takie przykrywki z Ikei jak Jaga i mnie się nic nie zsuwa. Chłopu się zsuwa, mnie nie.

Pokrowiec, o którym mówię, pokrywa cały materac, wszystkie płaszczyzny, zakłada się to i zapina na ekspres. Nie wiem, jak wygląda Twoja sofa, ale zwizualizowałam sobie sofę składającą się z różnych rozkładalnych kawałków, z mechanizmem. A to wyklucza taki pokrowiec. Natomiast doskonale nadaje się on po prostu na materac do nieskładanego łóżka (czy, tak jak w moim przypadku, na materac leżący gołkiem na podłodze).
          • kis-moho Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 14:33
            > Ta mata, którą mam, jest dość gruba i, że się tak wyrażę, dyktowna. Sztywna czy
            > li. Można ją złożyć, ale nie da się jej zmarszczyć. Naprawdę dobrze się sprawdz
            > a na materacu.
            > Inna sprawa, że mam też takie przykrywki z Ikei jak Jaga i mnie się nic nie zsu
            > wa. Chłopu się zsuwa, mnie nie.

A mata od przykrywki różni się grubością, tak? Bo ta mata to brzmi jak coś, czego szukam.

> Pokrowiec, o którym mówię, pokrywa cały materac, wszystkie płaszczyzny, zakłada
            > się to i zapina na ekspres.

To wszystko jasne, myślałam, że on ma tylko górę i boki. Taki całościowy faktycznie się na sofę nie nadaje. U mnie na łóżko zresztą też nie, materac mam firmowo w takim zdejmowanym pokrowcu. Matę chciałabym właśnie po to, żeby prać osłonkę bez walki z tym ziperkiem, nakładanie pokrowca z powrotem to zadanie dla dwóch osób z dużym zasobem słów powszechnie uważanych za obraźliwe.
            • teresa104 Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 15:01
              Ta mata zdecydowanie różni się grubością od przykrywki. To kilka solidnych warstw, niektóre z mat wyglądały prawie jak cienkie materace, mogą mieć w sobie na przykład warstewkę kokosa. Ale Ty takiej najgrubaśniejszej raczej nie bierz, jeśli chcesz to prać samodzielnie w domowej pralce. Pewno w Ikei też są, nie szukałam tam. Trzeba iść, pomacać, łapami pościskać, może da się nawet na tym położyć
              • kis-moho Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 15:05
                Pewno w Ikei też są, nie szuk
                > ałam tam. Trzeba iść, pomacać, łapami pościskać, może da się nawet na tym położ
                > yć

Są, są, tylko nie wiem jak się przekonać, czy będzie mi po materacu jeździć. Grubsza chyba będzie się mniej przesuwać - ale masz rację, ja chcę coś do łatwego prania, za grube być nie może. Z ikeą mam też ten problem, że sofa ma 150, a przykrywki 140 albo 160 - ale pewnie 160 cm się da dopasować, powinni mi pomóc w informacji.
                Chciałam ominąć Ikeę, bo mam daleko, ale chyba faktycznie pojedziemy pomacać. Kto by pomyślał, że głupi pokrowiec na materac może sprawiać tyle problemów ;o)
                • besame.mucho Re: [LWW] Osłonki na materac 04.07.12, 11:57
                  Zawsze możesz do ustrojstwa i do pokrowca materaca doszyć rzep i przestanie się przesuwać :).
                  • kis-moho Re: [LWW] Osłonki na materac 04.07.12, 11:58
                    Do sofy nie doszyję, bo będzie widać :o)
                    Ale na łóżko to faktycznie dobry pomysł.
    • mszn Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 15:51
      Wszystko tylko nie gumowane coś. Dwa lata temu w akademiku zaserwowano nam takie Ikeowe nakładki na materac, które wyglądały jak zwykłe frotowe prześcieradła na gumkę, tylko główna powierzchnia (ta nie na bokach) była od spodu gumowana. Pewnie właśnie dla ochrony materaca przed wilgocią różnej maści. Kilka miesięcy zajęło mi dojście, dlaczego ja się w nocy zaczęłam tak strasznie pocić (miałam kilku kandydatów na winowajcę). Nigdy więcej.
    • smallfemme Re: [LWW] Osłonki na materac 03.07.12, 23:46
      Nie wystarczy Ci zwykłe prześcieradło z gumką lepszej jakości? :>
      • kis-moho Re: [LWW] Osłonki na materac 04.07.12, 09:14
        smallfemme napisała:

> Nie wystarczy Ci zwykłe prześcieradło z gumką lepszej jakości? :>

Lepsza gumka czy lepsze prześcieradło? :o)
        Nie, nie wystarczy, chcę ochronić sofę przed potem i ewentualnymi plamami, prześcieradło tego nie da.
        • kasiadj07 Re: [LWW] Osłonki na materac 04.07.12, 12:52
          Jeśli na sofie ma ktoś spać okazjonalnie, to kup nakładkę i tyle. Jak się komu zroluje od święta, to chyba nie będzie wielki problem:) Przynajmniej taką nakładkę łatwiej przechowywać. Mata, jeśli jest grubsza, zajmuje więcej miejsca i trudniej się pierze. Skoro ma być używana rzadko, szkoda zachodu.
          Nakładka, taka zakładana gumkami za rogi materaca, jeśli się ją dociśnie porządnym prześcieradłem na gumce (ale takim, które zachodzi pod spód materaca), nie ma możliwości się przesuwać. Zjeżdża, gdy prześcieradło jest przymałe.
    • kis-moho Jeszcze was pomęczę - materiały 04.07.12, 13:13
      Dzięki Lobbystkom już wiem, że nie chce maty ani pokrowca, tylko nakładkę. Oglądam różne w Ikei, i nie wiem, na ile przy okazjonalnym spaniu ważny jest skład? Nie chcę fundować gościom sauny przez spanie na plastiku :o) Rozbieżność cenowa nadal gigantyczna:
      - pierwszy kosztuje 50 PLN, tkanina zewnętrzna: 52% poliester, 48% bawełna, wypełnienie: włókna z poliestru, tkanina wewnętrzna: 100% polipropylen
      - drugi kosztuje 120, tkanina zewnętrzna: 55% liocel, 45% bawełna, wypełnienie: 50% liocel, 50% poliester
      - trzeci aż 230, tkanina zewnętrzna: 100% liocel, podszewka: regulujący temperaturę poliester włókninowy, wypełnienie: 50% liocel, 50% poliester

Na materiałach się nie znam, jedno z moich ulubionych prześcieradeł jest o zgrozo z poliestru, i nie wiem, czy mam zostać przy kilkudziesięciu złotych, czy potraktować tą osłonkę jako większą inwestycję?
      • kasiadj07 Re: Jeszcze was pomęczę - materiały 05.07.12, 01:19
        Ja bym wzięła pierwszy lub co najwyżej drugi. Poliester dla mnie nie straszny, w końcu wypełnia się nim pościel dla alergików.
        Wychodzę z założenia, że jeśli kupuję coś do codziennego użytku, to warto wydać więcej, a jak coś ma leżeć i się kurzyć i być sporadycznie użyte, to wolę zainwestować gdzie indziej. Z całym szacunkiem dla moich gości, nie sądzę, żeby przez jedną noc zauważyli różnicę.
        Zastanawia mnie ten lyocell, piszą, że to materiał na bazie celulozy. Ciekawe, czy faktycznie taki dobry. Przypominam sobie, że w lidlu widziałam kiedyś pościel z tym włóknem w składzie.
        • kis-moho Re: Jeszcze was pomęczę - materiały 06.07.12, 14:02
          > Wychodzę z założenia, że jeśli kupuję coś do codziennego użytku, to warto wydać
          > więcej, a jak coś ma leżeć i się kurzyć i być sporadycznie użyte, to wolę zai
          > nwestować gdzie indziej. Z całym szacunkiem dla moich gości, nie sądzę, żeby pr
          > zez jedną noc zauważyli różnicę.

Ale jeżeli goście mają mi się pocić jak w saunie, jak pisała MSzn, to jednak wolę coś lepszego. Z tym, że właśnie nie wiem, czy lyocell faktycznie jest lepszy od poliestru. Domyślam się, że taka narzuta nie powinna być zbyt nieprzewiewna, ale dlatego Was pytam, bo ocenić po składzie nie potrafię.
          • zooba Re: Jeszcze was pomęczę - materiały 06.07.12, 14:24
            Uważam, że ten drugi za 120 będzie najlepszy pod względem oddychalności i odprowadzania wilgoci. Pierwszy na zewnątrz ma dobre proporcje pomiędzy włóknami naturalnymi a sztucznymi ale wypełnienie jest w całości sztuczne, więc mogą się użytkownicy pocić.
          • kasiadj07 Re: Jeszcze was pomęczę - materiały 06.07.12, 21:25
            > Ale jeżeli goście mają mi się pocić jak w saunie, jak pisała MSzn, to jednak wo
            > lę coś lepszego. Z tym, że właśnie nie wiem, czy lyocell faktycznie jest lepszy
            > od poliestru. Domyślam się, że taka narzuta nie powinna być zbyt nieprzewiewna
            > , ale dlatego Was pytam, bo ocenić po składzie nie potrafię.

Trudno powiedzieć, jak w tym konkretnym przypadku, ale dzisiejsze poliestry to nie to samo, co niegdysiejsze np. bistory (fu). Poliester sam w sobie to przecież nie cerata. Jak pisałam, poliestrem wypełnia się pościel dla alergików, nie stwierdziłam, żeby u mnie ktoś się jakoś bardziej pocił w takiej pościeli (no, chyba, że w upały, takie jak mamy teraz:) Odzież sportową też się robi często z poliestru, bo stara dobra bawełna nie oddycha i szybko zachodzi smrodkiem. Więc ja bym go tak nie demonizowała:)
            A jeśli masz wątpliwości, to kup opcję nr 2 i już:)
            • kis-moho Re: Jeszcze was pomęczę - materiały 06.07.12, 21:33
              > Trudno powiedzieć, jak w tym konkretnym przypadku, ale dzisiejsze poliestry to
              > nie to samo, co niegdysiejsze np. bistory (fu). Poliester sam w sobie to przeci
              > eż nie cerata. Jak pisałam, poliestrem wypełnia się pościel dla alergików, nie
              > stwierdziłam, żeby u mnie ktoś się jakoś bardziej pocił w takiej pościeli (no,
              > chyba, że w upały, takie jak mamy teraz:)

W takie upały każdy się poci :o)
              Faktem jest, że mam jedno poliestrowe prześcieradło, które uwielbiam. Chętnie znałabym się nieco lepiej na materiałach, bo nie jestem w stanie przewidzieć po składzie jak się coś będzie zachowywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka