Dodaj do ulubionych

Poznań- poszukuję kawalerki na wynajem!

02.08.12, 14:25
Szukam wszędzie, więc pomyślałam, że tutaj też zapytam. A nuż... Szukam kawalerki w okolicach Piątkowa, Winograd, ewentualnie Sołacz, Jeżyce. Chcielibyśmy zamknąć się w kwocie 1200 zł z czynszem + rachunki z liczników, dobrze żeby był dostęp do internetu. Musi być wyposażona w podstawowe sprzęty tj. pralka, lodówka, kuchenka no i najlepiej umeblowana. Ze sfery marzeń- chciałabym balkon ;) Aha chcemy wynająć od końca sierpnia/początku września.
Obserwuj wątek
    • helenka333 Re: Poznań- poszukuję kawalerki na wynajem! 02.08.12, 14:27
      hmm chyba powinnam napisać "do wynajęcia" a nie "na wynajem".
    • helenka333 Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 01:12
      Potrzebuję szybkiej porady i opinii. Oglądałam dziś dwie kawalerki: pierwsza bardzo ładna, duża, w bloku z windą, wyposażona we wszystko co potrzebuję, całkowity koszt ok 1300 zł; druga jest znacznie tańsza, ale mieści się w kamienicy, na wysokim trzecim piętrze, nie ma pralki i piekarnika, odkurzacza, balkonu, ale wynajem to 700 zł plus rachunki, które według właścicielki mają wynosić ok 220 zł+ 60 zl za net. Czy to możliwe zważywszy, że ogrzewanie jest na gaz? Kawalerka ma jakieś 25 m2, okna plastikowe, jeden grzejnik w pokoju. Co wybrać?
      • urkye Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 07:09
        A w jakich dzielnicach są te mieszkania? I które będzie bliżej Twojego miejsca pracy/nauki? ;)
        Mieszkanie w bloku na którym piętrze? Nowy blok, czy z wielkiej płyty (jeśli tak, to czy ocieplony)? Jaka jest +- wysokość mieszkania w kamienicy? To będzie się bezpośrednio przekładać na koszty ogrzewania.
        Osobiście bym przed podjęciem ostatecznej decyzji jeszcze raz dokładnie sprawdziła łazienkę i kuchnię/aneks kuchenny w obu miejscach (grzyby, robale, czy z rur nie leci, czy rury są drożne itd.)
        I sprawdź od której strony świata są okna, jeśli od wschodu/północy, a Ty będziesz poza domem do późna, to będziesz wracać do ciemnej nory. Bardzo nieprzyjemne jeśli lubisz naturalne światło.Z drugiej strony mieszkania od zachodu/południa są ładnie nasłonecznione pod wieczór, ale wiąże się to z nagrzaniem, co dla zimnolubnych może być nie do zniesienia latem.
        No i jeszcze jedna kwestia - jak daleko jest ulica? Czy przy otwartych oknach słyszysz samochody?
        • helenka333 Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 08:30
          To w bloku jest na os. Wichrowym, w wieżowcu, na 8 pietrze, okna od zachodu, nie wiem czy blok ocieplony, ale mieszkania tam są ciepłe, moja koleżanka mieszka w bloku obok. Kamienica na ul. Żurawiej, to jest koło rynku Jeżyckiego, wysokość mieszkania hmm ok 3 m. Mnie ta oszczędność w kawalerce w kamienicy wcale nie przekonuje, ale TŻ się upiera. Mieszkała, kiedyś w kamienicy i miałam ogrzewanie na gaz, z tymże tam były stare okna i mieszkanie trochę wyższe no i metraż jakieś 100m2, rachunki zimą były nawet 2000 zł, przeliczając to na 1/4 tego metrażu i zakładając, że się dodatkowo oszczędzi ciepło na plastikowych oknach i niższym mieszkaniu, może wyjdzie ok 400 zł, czyli po 200 zł na miesiąc, a tu pani twierdzi, że wszystkie rachunki (prąd, gaz woda, tv) jej wychodzą trochę ponad 200 zł. No nie wierzę, ale może małej wiary jestem i przeliczam bez sensu.
          • kk345 Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 10:27
            Pamiętaj, ze za ten gaz do grzania płacisz tylko przez pół roku, więc średnią musisz wyciągnąć:) Zresztą właścicielka nie powinna mieć nic przeciwko pokazaniu Ci rachunków z ostatnich miesięcy grzewczych...
            Wprowadź się na tą Żurawią, będziemy sąsiadkami:) a w sobotnie przedpołudnia będziesz mogła włóczyć się po Rynku i wyszukiwać świeżutkie warzywa i owoce:)
          • kizombalover Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 11:23
            Jeśli Pani mieszka sama, i jest oszczędna, to może i faktycznie 200 zł.
            Z TŻ zużyjecie jednak 2 razy więcej wody, prądu (pralka, komputery)... no nie wiem. Poza tym co to za oszczędność, jeśli musisz kupić pralkę, piekarnik i odkurzacz?
          • satia2004 Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 13:38
            > a tu pani twierdzi, że wszystkie rachunki
            > (prąd, gaz woda, tv) jej wychodzą trochę ponad 200 zł.

Napiszę Ci tak - wynajmuję mieszkanie (swoje) i rozpiętość rachunków różnych najemców jest oooogromna.

Ale tak - gaz na 2 osoby (gotowanie + podgrzanie wody) to przy dwóch 'normalnych' osobach ok 70zł miesięcznie, prąd 40-50zł, woda (5m3) ok 50zł. Osobiście ciężko jest mi uwierzyć w te 200zł jeżeli jeszcze dochodzi ogrzewanie.
            • urkye Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 17:42
              Na naszą dwójkę rachunki też wychodzą wyższe niż 200zł, więc trochę też w to nie wierzę;)))
              Faktycznie poproś właścicielkę o pokazanie rachunków za ostatni rok - to jest bardzo sensowny pomysł.
              • kis-moho Re: Pilne!!!-koszty ogrzewania na gaz 08.08.12, 17:45

> Faktycznie poproś właścicielkę o pokazanie rachunków za ostatni rok - to jest b
                > ardzo sensowny pomysł.

I swoją drogą dobry test na to, czy jest słowna.
    • helenka333 Decyzja zapadła :) 08.08.12, 22:25
      Dzięki dziewczyny za rady. Wybór padł na kawalerkę w bloku. Przekonałam chłopaka, że nie warto się bujać z ogrzewaniem gazowym, płacić za nie kupę kasy i jeszcze nie wiadomo czy mieszkanie będzie dogrzane. To mieszkanko, które wybraliśmy jest duże, jasne, zadbane, wyposażone i ma piękny widok na zachód słońca :) Mam nadzieję, że będzie nam się tam dobrze mieszkało, i ta zmiana zapoczątkuje inne oczywiście same pozytywne zmiany.
      • urkye Re: Decyzja zapadła :) 09.08.12, 07:09
        To super :)))

To teraz KONIECZNIE musisz wpaść na następne spotkanie poznańskich lobbystek :))))
        • helenka333 Re: Decyzja zapadła :) 09.08.12, 09:09
          No wypadałoby w końcu :) W najbliższym czasie się jakieś szykuje?
          • kk345 Re: Decyzja zapadła :) 09.08.12, 09:55
            Najbliższe spotkanie pewnie zrobimy we wrześniu/październiku, po wakacjach:) Zdażysz się zadomowić w nowym miejscu:) życzę, by Wam się dobrze mieszkało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka