Dodaj do ulubionych

[LWW] Pomidory

24.08.12, 13:20
Mam 4 pomidory, których niestety nie zjem i mogę je albo wywalić od razu, albo zrobić z nich coś, co mogę zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Zup nie robię, więc myślałam, żeby je jakoś przerobić na sos?? Ale w życiu żadnego sosu pomidorowego nie robiłam, ani nie mroziłam.
Stąd moje pytanie - czy można jakoś przerobić owe 4 pomidory, żeby potem to coś zamrozić i wykorzystać w przyszłości np. do sosu do makaronu? Jeżeli tak, to chętnie przygarnę przepis na taki sos do mrożenia :)
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 13:23
      Tylko 4? To chyba się nie opłaca :o) A może dokroisz sobie do tego cebulę i zjesz w ramach sałatki/dasz komuś do zjedzenia w ramach sałatki?
      Na lobbygotuje jest dobry przepis na sos pomidorowy, ale nie wiem, czy go można mrozić... Możesz ewentualnie wysuszyć w piekarniku i wrzucić do oliwy, ale to też moim zdaniem za dużo zachodu jak na 4 sztuki.
      • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 13:27
        No jak na mnie 4 sztuki to dużo, zwykle kupuję po 2 i jem tydzień, teraz mnie naszło, kupiłam 6, ale odzywa mi się refluks, więc muszę przestać - dlatego ich nie zjem w żadnej sałatce, niestety. I nie mam też dać komuś do zjedzenia, koty ani Luby nie jedzą ;)

Suszenie odpada, nie wiem, co się potem robi z tymi pomidorami :)

Dlatego wymyśliłam sos do mrożenia...
      • zmijunia.lbn Re: [LWW] Pomidory 28.08.12, 20:13
        kis-moho napisała:

> Tylko 4? To chyba się nie opłaca :o) A może dokroisz sobie do tego cebulę i
        > dasz komuś do zjedzenia w ramach sałatki?

No, np. mi :3 tylko jeszcze pieprz do tego poproszę, soli niekoniecznie
    • magdalaena1977 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 13:51
      IMHO to akurat na sos dla jednej osoby.
      Pomidory oparzasz i obierasz. Wykrawasz środki i kroisz.
      Na patelni rozgrzewasz oliwę, wrzucasz przeciśnięty czosnek, po chwili dodajesz pomidory. Dusisz aż do czasu aż na patelni powstanie sos.
      Przypuszczam, że możesz go zawekować (nalać do słoiczka i postawić do góry dnem) albo zamrozić po przestudzeniu.
      • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 13:56
        Dzięki za info, brzmi bardzo prosto, powinnam dać radę (jako antytalent kulinarny ;))

Nigdy nic nie wekowałam, dlatego wizja mrożenia odpowiada mi dużo bardziej.
        • kk345 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 15:48
          Jak ma być naprawdę prosto, to nie bawisz się w obieranie pomidorów, wykrawasz im tylko twardą część po łodydze;)
          • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 15:49
            Nie no, jeszcze potrafię obrać pomidora ze skórki ;))

Dzięki dziewczyny, już mniej więcej mam wizję tego, co się robi z pomidorami ;)
            • kk345 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 19:50
              Ja nie sugeruję, ze nie potrafisz- ja podpowiadam, jak ułatwic sobie zycie (NIGDY nie obieram pomidorów, szkoda na to życia:) )
        • kotwtrampkach Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 18:44
          "wekowanie" mozna potraktowac tak:
          wlewasz wrzątek (wrzątek z sosu, dżemu etc) do czystego słoika (można go wyparzyć albo umyć w zmywarce albo po prostu przelac wrzątkiem z czajnika), wycierasz tę część "pod zakrętkę", zakręcasz, odwracasz do góry nogami na 5-10 minut.
          jak jest do pełna zajęty słoik (tzn nie więcej miejsca zostało jak centymetr od przykrywki), to nie powinno być problemu. Jak jest mniej, przydaje się jeszcze podgrzać słoik dla pewnosci.
          • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 22:42
            Jeszcze trzeba mieć słoik ;)

A to już jest wyższa szkoła jazdy ;)
            • kotwtrampkach Re: [LWW] Pomidory 25.08.12, 00:50
              yaga7 napisała:

> Jeszcze trzeba mieć słoik ;)
              >
              hihihihihihi, o tym nie pomyślałam
              żadnych kończących się dżemów, musztardy, resztki chrzanu? ech, taki dobry post i pójdzie na marne, chlip
              :):):)
              • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 25.08.12, 10:54
                Z wymienionych rzeczy jadamy wyłącznie dżemy :)
      • agafka88 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 20:33
        Do tego sosu, o którym pisze Magdalaena możesz dodać jeszcze pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażana... Zależy, co masz w lodówce. No i do sos osól, popieprz i dodaj jakąś bazylię czy oregano lub inne ulubione przyprawy :)
        • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 22:44
          W lodówce mam światło (było w jakimś dowcipie chyba). Cukinię i bakłażana jadam wyłącznie okazyjnie, nie przepadam. Ale mam paprykę, więc może dorzucę, zwłaszcza że też nie wiem, czy zdążę zjeść.

Aczkolwiek najbardziej podoba mi się najprostsza wizja typu obrać, wrzucić na patelnię z olejem, udusić, zamrozić.
          • fanaberia.fanaberia Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 23:22
            yaga7 napisała:

> Aczkolwiek najbardziej podoba mi się najprostsza wizja typu obrać, wrzucić na
            > patelnię z olejem, udusić, zamrozić.

Ja bym wrzuciła bez oleju, bo pomidory są soczyste. Po paru minutach pod pokrywką będą miękkie. Za to jeśli masz jakieś kłopoty z żołądkiem, to być może powinnaś się pozbyć nie tylko skórek, ale i pestek. W tym celu możesz te rozgotowane przetrzeć łyżką przez sitko (wtedy wstępne obieranie i wykrawanie "dupek" nie jest konieczne). Przy czterech sztukach i braku wprawy potrwa to do 1,5 minuty. Dostaniesz gęsty sok/przecier zdatny zarówno do zasłoikowania, jak i do zamrożenia.
      • magdalaena1977 Re: [LWW] Pomidory 25.08.12, 00:18
        Dodam jeszcze, że w wersji na świeżo proponuję dodanie bazylii i posypanie makaronu z sosem parmezanem.
    • teresa104 Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 14:33
      Przekrój każdy na 4 części, fakultatywnie dodaj cebulę, też przekrojoną, lekko posól, dodaj oleju, uduś pod przykryciem możliwie bez wody (solone warzywa puszczą sok), zblenderuj, zamroź. Będziesz miała bazę pod przyszły sos, który wtedy doprawisz świeżymi ziołami, świeżym czosnkiem (zioła i czosnek i tak tracą aromat po przemrożeniu, nie ma sensu zatem dawać ich teraz) czy czym tam będziesz chciała.

To znaczy ja uważam, że to za dużo zawracania gitary dla 4 pomidorów, ale jeśli masz wyrzucić, to lepiej przerobić na coś.
    • filoruska Re: [LWW] Pomidory 24.08.12, 15:05
      W wersji na bardzo szybko to bym obrała ze skórki i łętów, zblendowała i zamroziła.
      Z surowych pomidorów można zrobić sorbet po dodaniu ziół do smaku.
    • turzyca Re: [LWW] Pomidory 25.08.12, 10:27
      Ja takie pojedyncze pomidory mroze rownie pojedynczo i zuzywam do robienia jajecznicy na pomidorach. Taka fajna letnia potrawa w srodku zimy ma dla mnie nieodmienny urok.
      • yaga7 Re: [LWW] Pomidory 25.08.12, 10:51
        Kobieto, genialny pomysł :D

Zwłaszcza, że jajecznicę na pomidorach lubię :)
      • ja_joanna Re: [LWW] Pomidory 26.08.12, 15:55
        W jakiej postaci je mrozisz? Pokrojone? Powykrawane? Ze skórką?
        • turzyca Re: [LWW] Pomidory 06.09.12, 19:26
          Bez skorki i ogonka, na krojenie to ja juz jestem za leniwa, choc pewnie tez mozna, na patelni przeciez i tak sie ciapia.
    • ja_joanna 50 pomysłów na pomidory 28.08.12, 19:26
      Właśnie ktoś podlinkował na fejsbuku i przypomniał mi się ten wątek, więc podaję dalej, aż mi ślinka cieknie na widok większości z tych potraw:

www.bonappetit.com/blogsandforums/blogs/badaily/2012/08/tomato-recipes-photos.html
    • ko_kartka Re: [LWW] Pomidory 28.08.12, 23:56
      Robi się to tak: cebulę w kostkę, na dwie łyżki oliwy z oliwek do małego garnka i podsmażasz. Pomidory kroisz w kostkę (skóra jest jadalna i bardzo odżywcza, po co to obierać?), dorzucasz do cebuli, do tego po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii (suszonych), soli do smaku, dusisz na małym ogniu. Dusisz do czasu, aż ci się makaron byle jaki nie ugotuje (możesz wstawić jeszcze przed cebulą, ja wstawiam po doprawianiu). Sos mój najulubieńszy to jest do makaronu, a z parmezanem to już taki wypas, że ślinka mi już cieknie.
      • kaana1 Re: [LWW] Pomidory 05.09.12, 17:51
        Zrobiłam leczo wg przepisu kotawtrampkach:
        ""wekowanie" mozna potraktowac tak:
        wlewasz wrzątek (wrzątek z sosu, dżemu etc) do czystego słoika (można go wyparzyć albo umyć w zmywarce albo po prostu przelac wrzątkiem z czajnika), wycierasz tę część "pod zakrętkę", zakręcasz, odwracasz do góry nogami na 5-10 minut.
        jak jest do pełna zajęty słoik (tzn nie więcej miejsca zostało jak centymetr od przykrywki), to nie powinno być problemu. Jak jest mniej, przydaje się jeszcze podgrzać słoik dla pewnosci. "

Zużyłam nadmiar pomidorów, cukini i cebuli z działki, dodałam też paprykę. Wyszło stosunkowo gęste. Nie pasteryzowałam tylko zrobiłam jak wyżej. Wieczka ładnie się zassały.
        Mam pytanie, jak długo można przechowywać tak przygotowane słoiczki? Wytrzymają całą zimę?
        • kk345 Re: [LWW] Pomidory 05.09.12, 23:16
          Jeśli jest w tym cebula, to dla mnie brzmi to ryzykownie, moze skwasniec.
        • dar61 Pomidoroleczo etc. 06.09.12, 11:55
          {Kaana1}:

... jak długo można przechowywać tak przygotowane słoiczki? Wytrzymają całą zimę? ...

Nasze z przeszłości niedobitki gigantycznej ogrodowej nadwyżki dyniowo-cukiniowo-kabaczkowej, zatłystowanej ca 10 lat temu, smaczne są nadal.
          Przeżywalność tłystowych zapraw zależy od jakości produkcji wieczka.

Niedawno znalezione mięsne [] poniemieckie weki z okresu co najmniej 2.w.św. - znalezione w na pół zawalonej, remontowanej piwniczce zdegustowali robotnicy. Smaczne były. Degustatorzy zdrowi. [doniesienie z prasy]
          • kk345 Re: Pomidoroleczo etc. 06.09.12, 12:41
            Na pewno piszesz o potrawie z cebulą, która nie została zapasteryzowana?
            • dar61 Czosnkoleczo etc. 07.09.12, 23:36
              {Kk345}:
              ... Na pewno piszesz o potrawie z cebulą, która nie została zapasteryzowana? ...

Na pewno była pasteryzowana i blanszowana - i to bez cebulowych ingrediencji [część z czosnkiem, ale tylko część]:

forum.gazeta.pl/forum/w,309,126909747,126961213,Cukinia_lekkostrawna_choc_oczosnkowana.html
    • marciasek yaga, mam pytanko 10.09.12, 00:40
      Czy możesz mi wyjaśnić związek refluksu z pomidorami? Zaciekawiło mnie to: mój chłop ma refluks, pomidory pochłaniamy skrzynkami i szkodliwego wpływu nie zanotowaliśmy. ale może coś przegapiliśmy?...
      • yaga7 Re: yaga, mam pytanko 10.09.12, 06:04
        No to chyba dobrze, że po pomidorach mu się nic nie dzieje, nie? ;)

Mnie się czasem po pomidorach uaktywnia, czasem nie - ostatnio w weekend żarłam pomidory i było OK. Natomiast jeżeli mi się pojawia zgaga, to po prostu muszę je odstawić na jakiś czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka