Dodaj do ulubionych

Początek końca FB?

22.10.12, 00:58
Zaszaleli z pomysłami na zarabianie.
Jaki jest sens korzystania z portalu społecznościowego, w którym jeśli nie zapłaci się 10 zł od postu, to nie zobaczy go więcej niż 20% własnych znajomych, do których post jest kierowany? ;)
A przedsiębiorstwa pewnie powinny się szybko rozejrzeć za innymi możliwościami promocji.
Większa dbałość o własne strony firmowe też byłaby wskazana.
Wyobrażacie sobie stronę firmową, którą mogłoby widzieć tylko 20% wchodzących? ;)

Na marginesie - ciekawe nagranie :)
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8UouP8cRYZ8
Obserwuj wątek
    • mszn Re: Początek końca FB? 22.10.12, 08:21
      Czekaj, czekaj, ale te ograniczenia dotyczą też prywatnych kont, czy tylko firmowych/promocyjnych?
      Jeśli tylko firmowych, to nie widzę żadnego problemu, nikomu chyba się nie wydawało, że będzie się można wiecznie promować zupełnie za darmo?
      A jeśli prywatnych też, to pewnie część użytkowników odpłynie, do google+ na przykład (w sumie to wcale bym się nie zdziwiła, gdyby google+ okazało się jednak wielkim wygranym), część, bardziej uzależniona, zacznie płacić - spoko.

Dawno już mi się znudziło oburzanie na fejsbuka, od dawna wiadomo, kto zacz.
      • maith Re: Początek końca FB? 22.10.12, 15:30
        mszn napisała:

> Czekaj, czekaj, ale te ograniczenia dotyczą też prywatnych kont, czy tylko firm
        > owych/promocyjnych?

Prywatnych też.
        Prywatni ludzie zaczęli dostawać propozycje płacenia za to, żeby ich posty widzieli wszyscy ich znajomi, a nie tylko tam bodaj 20%.
        Przy okazji się dowiedziałam, że w tej chwili normą jest, że posty widzi mniej więcej taki procent znajomych, a nie wszyscy. Sprawdziłam i wchodząc bezpośrednio w konta znajomych, znalazłam sporo ciekawych wpisów.
        To tak, jakbyśmy mieli tutaj na forum tylko 20% szans, że zobaczymy jakiś wątek ;)

Z fanpage'ami to też nie jest takie oczywiste. Jeśli zaznaczam, że chcę wiedzieć, co się dzieje na stronie jakiejś firmy, czy organizacji, czy akcji społecznej, czy ulubionego zespołu/rysownika/profesora/poety itd. to chcę to wiedzieć. Firmy może i zapłacą, reszta wątpię. Dodatkowo nikt nie zagwarantuje im, że obciążenia finansowe nie będą narastać.
        Tak czy inaczej jedni i drudzy będą musieli poważnie przemyśleć inne metody dotarcia do ludzi.
        • besame.mucho Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:16
          > Prywatni ludzie zaczęli dostawać propozycje płacenia za to, żeby ich posty widz
          > ieli wszyscy ich znajomi, a nie tylko tam bodaj 20%.

Nie testowałam, ale jeden ze sklepów, który mam w lajkach, zapostował dziś coś takiego: "Uwaga zmiany na Facebooku.
          Jeżeli wciąż chcecie otrzymywać od nas powiadomienia kliknijcie LUBIĘ TO a potem DODAJ DO LISTY ZAINTERESOWAŃ. Dziękujemy i pozdrawiamy"
          Może to jest jakiś sposób na obejście tego ile osób widzi jakieś posty?
          • maith Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:41
            besame.mucho napisała:
            > Nie testowałam, ale jeden ze sklepów, który mam w lajkach, zapostował dziś coś
            > takiego

To podobno nie działa.
    • akna Re: Początek końca FB? 22.10.12, 13:04
      W weekend wrzuciłam 3 zdjęcia na fejsie.
      Na zaprzyjaźnionym koncie widać w aktualnościach aż jedno.
      • mszn Re: Początek końca FB? 22.10.12, 14:48
        Ale jakiego rodzaju jest to zaprzyjaźnione konto, i jakie ma ustawienia? Ja mam np. tak poustawiane, że aktywność pewnych osób jest u mnie ukryta, bo mi zalewali feed durnymi linkami.
        • mszn Re: Początek końca FB? 22.10.12, 14:53
          No nie wiem, szukam po ustawieniach i nigdzie nie mogę znaleźć niczego, co by sugerowało, że jak zapłacę, to się zmieni widoczność tego, co tam wrzucam. Jakieś linki?
          • akna Re: Początek końca FB? 22.10.12, 15:49
            https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/9060_541212439225866_1905942497_n.jpg
            udostępniałam cuś w piątek i dostałam
            • mszn Re: Początek końca FB? 22.10.12, 16:42
              I pojawia się coś takiego przy każdym wpisie, czy tylko jak się do czegoś linkuje? Ciekawe, co będzie dalej.
              • roza_am Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:55
                U mnie opcja "promuj" jest jedną z wielu w menu (obok edycji itp.). Ja ją grzecznie ignoruję, a ona się nie narzuca. Nie widzę powodu, żeby robić z tego problem.
                Kiedy otrzymuję od innych posty sponsorowane też je zwykle wygaszam, bo nie lubię spamu.
        • akna Re: Początek końca FB? 22.10.12, 14:54
          Koleżanki. Ustawienia mamy dokładnie takie same. Żadnych dziwnych grup i ograniczeń.
        • maith Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:44
          mszn napisała:

> Ale jakiego rodzaju jest to zaprzyjaźnione konto, i jakie ma ustawienia? Ja mam
          > np. tak poustawiane, że aktywność pewnych osób jest u mnie ukryta

To nie to. My nawet sprawdzaliśmy z mężem, co u nas się wzajemnie pokazuje i też sporej części nie było.
          • roza_am Re: Początek końca FB? 22.10.12, 19:15
            > To nie to. My nawet sprawdzaliśmy z mężem, co u nas się wzajemnie pokazuje i te
            > ż sporej części nie było.

A ustawiacie codziennie kolejność "od najnowszego"? Bo może tą drogą coś wam umyka.
      • greylin Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:34
        Nie widać w ogóle czy tylko w najnowszych postach? A jak się kliknie w profil/oś czasu/ czy co tam jeszcze, to widać wszystko?
      • roza_am Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:52
        > W weekend wrzuciłam 3 zdjęcia na fejsie.
        > Na zaprzyjaźnionym koncie widać w aktualnościach aż jedno.

Wrzuciłaś te zdjęcia pod rząd? Odkąd znam fejsa, to zawsze tak było, że wyświetlał tylko jedno zdjęcie z serii.
        • akna Re: Początek końca FB? 22.10.12, 19:44
          Nie, nie pod rząd, wiem jak wyglądają takie pogrupowane. Był między nimi dzień przerwy.
    • tfu.tfu Re: Początek końca FB? 22.10.12, 15:38
      ja tam się tylko ucieszę, że zdechnie zanim będę zmuszona tam cokolwiek zakładać ;-) dla mnie fb to zuo ;-)
    • agafka88 Re: Początek końca FB? 22.10.12, 17:30
      maith napisała:

> Zaszaleli z pomysłami na zarabianie.
      > Jaki jest sens korzystania z portalu społecznościowego, w którym jeśli nie zapł
      > aci się 10 zł od postu, to nie zobaczy go więcej niż 20% własnych znajomych, do
      > których post jest kierowany? ;)
      > A przedsiębiorstwa pewnie powinny się szybko rozejrzeć za innymi możliwościami
      > promocji.
      > Większa dbałość o własne strony firmowe też byłaby wskazana.
      > Wyobrażacie sobie stronę firmową, którą mogłoby widzieć tylko 20% wchodzących?
      > ;)

A masz jakiś link do artykulu w jakimś portalu branżowym, ogłoszenia facebooka czy jakiejkolwiek potwierdzonej informacji? Co jakiś czas pojawiają się takie informacje i potem okazuje się, że to były tylko plotki.

Co do firm to niestety, jak ktoś chce promocji to powinien się przygotować na poniesienie kosztów z nią związanych.
      • kasica_k Re: Początek końca FB? 22.10.12, 18:17
        Wrzuć w Googla "zmiany w algorytmie EdgeRank" lub to samo po angielsku. Facebook rzeczywiście zmienił algorytm pokazywania nam treści i widoczność stron w ostatnim czasie generalnie spadła. Dla stronki Stanikomanii też jest to odczuwalne. Czy to źle czy dobrze - jak zwykle zależy od punktu widzenia. W każdym razie jeśli chcemy coś widywać, to dobrym pomysłem jest to lajkować i komentować, inaczej system uzna, że nas dana strona nie interesuje i przestaniemy widzieć jej wpisy. Założenie jest takie, że jak użytkownika coś interesuje, to klika. Na tym najbardziej korzystają te profile, które zadają pytania z serii "co jadłyście dziś na śniadanie, kochane?", bo na takie bzdurki, o dziwo, ludzie reagują najczęściej :)
        • kis-moho Re: Początek końca FB? 22.10.12, 19:10
          > Wrzuć w Googla "zmiany w algorytmie EdgeRank" lub to samo po angielsku. Faceboo
          > k rzeczywiście zmienił algorytm pokazywania nam treści i widoczność stron w ost
          > atnim czasie generalnie spadła.

Ale to jest kwestia płacenia, czy po prostu tego, że nie widzimy czegoś, czego nie lajkujemy? Bo ja np. wpisów Comeximu właściwie nie widzę, a OnlyHer wszystkie. Te ostatnie staram się komentować/lubić (chociaż czasem mam wrażenie, że wychodzę na głupka ;o)), i to chyba działa.
          Chyba, że OH płaci FB a Comexim nie, ale chyba to jest jednak kwestia "personalizacji" (czy trafionej, to inna rzecz).
        • roza_am Re: Początek końca FB? 22.10.12, 19:12
          A ten spadek oglądalności nie jest przypadkiem spowodowany zmianą w kolejności wyświetlania postów w strumieniu niusów? No bo od jakiegoś czasu trzeba raz na dobę klikać w "od najnowszego", bo nie trzyma ustawień i dodatkowo po niusach z danego dnia (czy tam od poprzedniej sesji) pojawiają się nie te z wczoraj, tylko sprzed 3 dni.
          Jeśli ktoś nie klika tych ustawień regularnie i/lub nie zwraca uwagi na daty postów, to śmiało może część z nich przegapić.
          • slotna Re: Początek końca FB? 22.10.12, 19:52
            Ja mam zainstalowany social fixer, jak sie cos zmienia bezsensownie na facebooku, to pojawiaja sie w nim od razu poprawki i w sumie nawet nie mam pojecia co ostatnio pozmieniali - posty zawsze mam od najnowszego i widze wszystkie.
          • kasica_k Re: Początek końca FB? 22.10.12, 23:37
            Ale tak zawsze było, tj, ja regularnie widywałam posty nie od najnowszego tylko wg fejsowego widzimisię i nawet nie wiedziałam, że to można zmienić ;)
            • roza_am Re: Początek końca FB? 23.10.12, 01:10
              Nie wiem, ja jakiś czas temu zauważyłam, że w tej losowej rozsypce na pierwszym miejscu są posty sprzed 3 dni, a nie z dnia bieżącego/poprzedniego (jak mi się wydaje, że było wcześniej).
      • pinupgirl_dg Re: Początek końca FB? 22.10.12, 20:59
        > Co do firm to niestety, jak ktoś chce promocji to powinien się przygotować na p
        > oniesienie kosztów z nią związanych.

Może my, jako klienci, też, bo wzrost kosztów produkcji, reklamy itd może się przełożyć na wzrost cen. Nie twierdzę, że jedne ruch FB sprawi, że ceny skoczą, ale to trochę naiwne sądzić, że to jest tylko sprawa producentów, bo wchodząc do takiego h&m płacę i za kawałek szmatki, i za piękny plakat na mieście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka