Dodaj do ulubionych

[LWW] Jaka lodówka?

07.12.12, 20:12
Takiego wątku chyba nie było?

Jutro pan z serwisu nam powie, czy nasz chyba 10-letni Liebherr będzie się nadawać na złom, czy wystarczy tylko wymienić agregat (czy coś w tym guście).
Ale na wszelki wypadek wątek zakładam, bo może się okazać, że nas czeka weekend pod znakiem zakupu lodówki.

Firmy polecane? Niepolecane?
Na Miele za 11 tysiaków nas nie stać, więc takich możecie nie proponować ;)

Przeglądałam już sklepy netowe, wpadł mi w oko Samsung, ale potem poczytałam, że ponoć Samsungi są awaryjne i ludziom się rozwalają. A czy to nie tak, że teraz wszystko się szybciej rozwala, bo jest z góry robione na krótszy okres czasu?
Czy naprawdę te lodówki się różnią pod względem awaryjności? Chodzi mi o takie lodówki za 3-4 tysiące - czy to nie jest tak, że one wszystkie z takiego pułapu cenowego powinny być dobre?
A może lepiej dorzucić kasy i jednak kupić np. Liebherra za 8 tysi? ;)

Czy któraś z Was ma lodówkę z ręczną kostkarką do lodu? Bo mi się spodobała ;)

Aha, na pewno musimy mieć taką normalną lodówkę, zamrażalnik na dole, żadne dwudrzwiowe cuda do nas nie wejdą, a szkoda.

Chętnie posłucham wszelkich uwag na temat stosunku jakości do ceny w przypadku lodówek :)
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 20:43
      System No Frost, koniecznie!
      Myślałam wcześniej, że to przereklamowana technologia, ale odkąd mam lodówkę z czymś takim, to nie mogę wyjść z podziwu (a jest to już kilka lat). Wada: każdą rzecz wkładaną do lodówki i zamrażarki należy szczelnie zapakować, bo lodówka wysysa wilgoć. Ale wszystkie są świeże dużo dłużej, niż w zwykłej lodówce. Możliwe jednak, że to nie tylko No Frost, ale i powłoka antybakteryjna. W zamrażarce nie ma w ogóle lodu! Ścianki, półki i drzwi czyste. Mam Boscha.

Samsunga ma moja mama i widzę różnicę na jego niekorzyść (ale to może kwestia braku No Frosta). Przede wszystkim u mnie otwierając lodówkę czuje się chłód, a tam nie. U mnie można szybko schłodzić butelki z piciem, nawet jogurty i śmietana są świeże dłużej, niż by to wynikało z daty na opakowaniu.

Wadą mojego Boscha są głośne dźwięki wydawane przez bebechy, nie w czasie zwykłej pracy (bo to jest lekki szmer), ale co jakiś czas słychać trzaski, jakby coś się łamało w środku. Była nawet do instrukcji dołączona książeczka "jakie odgłosy są normalne" :-)

Co do relacji jakość/cena nie pomogę, bo nawet nie pamiętam, ile to wszystko kosztowało.
      • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 21:06
        Tak, wiem, że No Frost :)

yyy, zawsze, jak otwierałam lodówkę, czułam chłód, nie bardzo wyobrażam sobie, jak można nie czuć. No chyba, że to jakiś inny chłód ;)

Dźwięki to mi w ogóle nie przeszkadzają, więc tym się nie przejmuję.

Zastanawiam się co najwyżej nad różnicą w zżeraniu prądu przez A+, A++ i A+++.
        • kotwtrampkach Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 23:10
          yaga7 napisała:

> Tak, wiem, że No Frost :)
          kupowałam parę lat temu, dosyć szybko i z małą wiedzą - zakładałam, ze tę funkcję będzie miała - i ma. Ale zamrażarka już nie :-|
          Tak tylko obok tematu, że jeżeli jeszcze robią takie numery, warto doczytać i do-sprawdzać :)
    • grecz Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 21:10
      Na początku roku siedziałam w lodówkach ;) Szukałam dla siebie: przeglądałam fora, czytałam opinie. Wygrał Whirpool.
      • justinehh Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 21:35
        I żeby miała dwa agregaty, bo jeden kiepsko chłodzi...
        • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 21:51
          Mało jest z dwoma, zwykle mają jeden i dwa termostaty.
          Ale będę się jeszcze rozglądać.
          Problem też w tym, że do nas wchodzi wyłącznie jeden wymiar na szerokość i głębokość, więc nie mamy bardzo dużego pola manewru.
          • dziudziulek Re: [LWW] Jaka lodówka? 12.02.13, 19:20
            electroluxy mają często dwa agregaty
            Ja mam taką: www.peryskop.pl/produkt/18520/ELECTROLUX+ERB36442X
            Dwa agregaty, dwa termostaty, cicha, klasa A+
      • koralina5 Re: [LWW] Jaka lodówka? 26.03.13, 07:21
        U mnie zdecydowanie wygrała lodówka LG z silnikiem linowym, bo dzięki niemu zaoszczędzam sporo energii i mam cicho w kuchni. Silnik sprawia, że wcale jej nie słychać.
    • normalna_ja Re: [LWW] Jaka lodówka? 07.12.12, 22:46
      Nasz prawie 4,5 letni Bosch się właśnie zepsuł. Część kosztuje około 360 zł plus naprawa :/...
      Do tej pory spisywał się bez zarzutu i go polecam. Zapłaciliśmy za niego lekko ponad 2000 zł. Stosunek jakość-cena bardzo zadowalający. Jedyny minus to właśnie te odgłosy, o których napisała Azymut. No i to, że się nam zepsuła ;). Jeśli masz możliwość - dokup dłuższy okres gwarancji.
    • magdalaena1977 Re: [LWW] Jaka lodówka? 08.12.12, 00:58
      U mnie dwa lata temu wygrał Samsung RL34HGPS za 1 425,00 zł (+ wniesienie, wymiana drzwi itp).
      Bardzo dobrze się sprawuje.
    • urkye Re: [LWW] Jaka lodówka? 08.12.12, 08:33
      Osobiście nie miałam jeszcze styczności z żadną fajną lodówką typu NoFrost. Dla mnie są za głośne. Możliwe, że po prostu były za tanie i te droższe są cudne, ale na razie z pełną świadomością poszłam w lodówki odmrażane;)
      Nie nastawiałabym się na długie życie sprzętu, pewnie po gwarancji się popsuje i nie będzie się opłacało naprawiać - z tego też powodu osobiście wolę kupować tańszy sprzęt kuchenny;)
      • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 08.12.12, 08:56
        My nie lubimy odmrażać i na pewno w tej lodówce robimy to stanowczo za rzadko, więc NoFrost się przyda.
        Hałas też nie przeszkadza, kuchnię mamy po drugiej stronie niż sypialnia.

Ale na szczęście jestesmy już po naprawie (nie ma to jak w sobotę zrywać się z rana, bo pan naprawiacz przyjeżdża) - poszedł termostat.

Ufff :)
        • marciasek Re: [LWW] Jaka lodówka? 10.12.12, 15:58
          Kilka lat temu kupiliśmy electroluxa wyprodukowanego na Węgrzech. Takiego własnie za coś koło 3 tys. Duży, srebrny, z no frostem i klamką ułatwiającą otwieranie drzwi. Działał sobie, raz lepiej, raz gorzej, niestety własnie się zepsuł. Tzn. termostat się zepsuł i lodówka mrozi miast chłodzić. Pewnie da się to naprawić. Czego to dowodzi? Niczego, może miałam pecha. Ale zamrażarka Liebherra kupiona w tym samym czasie działa jak czołg: cicho, bezawaryjnie, jakby jej nie było.

Gdybym miała dziś kupować lodówkę, byłby to Liebherr albo Gorenje. Liebherr, gdybym stawiała wyłącznie na bezawaryjną pracę, Gorenje, gdybym doszła do wniosku, że jednak ważny jest design. Zresztą nie tylko design, sprzęt Gorenje ma bardzo wysoką jakość i ma dużą szansę pracować równie bezawaryjnie jak Liebherr. Kolekcje Karim Rashid, Pininfarina Black, Ora-Ito, Retro - wymiatają. Spójrz tutaj: www.gorenje.com/design
          • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 10.12.12, 16:10
            Przy okazji zrobiliśmy rajd po MediaMarkcie i pod względem designu pasuje nam Samsung - większa objętość przy tych samych wymiarach, kostkarka ;) + 4 szuflady w zamrażarce. Poza tym wszystkie lodówki (poza Samsungiem) miały 3 szuflady w zamrażarce, w tym niektóre jakieś big boxy na indyki czy kuraki, a nam takie są kompletnie nieprzydatne, bo my trzymamy dużo małych rzeczy, a nie mało dużych rzeczy ;)

Pooglądam sobie Gorenje, bo kompletnie nie zwracałam uwagi na tę firmę.

Liebherr niestety nie ma lodówek z kostkarką twistową (tylko normalną z sieci wodociągowej, takiej nie chcę), ale ma fajną lodówkę z dużym zamrażalnikiem z 4 szufladami, więc pod tym względem ok.
            • marciasek Re: [LWW] Jaka lodówka? 10.12.12, 16:43
              Gorenje to słoweński mercedes, bardzo dobra i innowacyjna firma, dla której projektują największe sławy w dziedzinie wzornictwa przemysłowego. Mało znana i ceniona w Polsce ze względu na słowiańska nazwę, a szkoda. Mam do niej większe zaufanie niż do Samsunga.
          • anna-pia Re: [LWW] Jaka lodówka? 10.12.12, 23:45
            marciasek napisała:

> Gdybym miała dziś kupować lodówkę, byłby to Liebherr albo Gorenje. Liebherr, gdybym stawiała wyłącznie na bezawaryjną pracę, Gorenje, gdybym doszła do wniosku, że jednak ważny jest design. Zresztą nie tylko design, sprzęt Gorenje ma bardzo wysoką jakość i ma dużą szansę pracować równie bezawaryjnie jak Liebherr. Kolekcje Karim Rashid, Pininfarina Black, Ora-Ito, Retro - wymiatają. Spójrz tutaj: www.gorenje.com/design

Miałam do czynienia z Liebherrem, był niewyszukany ;) designersko.
            Mam tę chłodziarkę chyba ze dwa lata
            www.gorenje.pl/kuchnia/chlodnictwo/wolnostojace?c=315980
            jest cichutka i nic ode mnie nie chce.
            • marciasek Re: [LWW] Jaka lodówka? 11.12.12, 11:22
              Dobrze to określiłaś, "niewyszukany" ;-) Podobnie jak pralki Miele i większość niemieckich samochodów. Wzornictwo Gorenje jest świetne, jakość też (Słowenia to bałkańska Szwajcaria, nie ma się czego bać). Ja mam gorenjowy piekarnik i zmywarkę - oba sprzęty uwielbiam.
              • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 11.12.12, 11:31
                Po wstępnym rzuceniu okiem na Gorenje niestety widzę, że nie mają lodówek z takimi zamrażalnikami, jakie mi się podobają :)

Ale może do czasu gdy nasza lodówka się rozleci (na termostat pan dał nam roczną gwarancję), pojawią się nowe modele.
                • marciasek Re: [LWW] Jaka lodówka? 11.12.12, 11:55
                  No trudno, chodzi pewnie o te małe szuflady w zamrażarce.
                  Ale z drugiej strony, czyż nie są to śliczne sprzęty? :)
                  • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 11.12.12, 12:28
                    Wiesz, szczerze powiem, że nigdy się nie fascynowałam dizajnem AGD. Sprzęty dzielę na brzydkie, normalne i ładne, przy czym kategoria ładne jest dość pojemna - mieszczą się w niej i Samsungi, i Gorenje ;)
                    Dużo wazniejsza jest dla mnie wygoda i dopasowanie do moich potrzeb.

W sumie chyba w życiu o żadnej lodówce bym nie powiedziała, że jest śliczna ;) Albo o kuchence. Albo o zmywarce ;)
                    • marciasek Re: [LWW] Jaka lodówka? 11.12.12, 13:09
                      > Wiesz, szczerze powiem, że nigdy się nie fascynowałam dizajnem AGD
                      No tak, ja żyję z projektantem wzornictwa przemysłowego, dla nas różne zaskakujące rzeczy bywają śliczne, na przykład odkurzacz, pompa ciepła czy inny ciepłomierz ;)

> Dużo ważniejsza jest dla mnie wygoda i dopasowanie do moich potrzeb.
                      Przy czym potrzeby bywają różne, dlatego nie każdy projekt każdemu pasuje. A jeśli chodzi o wygodę użytkowania, to oczywiste, że dobry projekt musi być zarazem ładny i ergonomiczny. Sama uroda to za mało :)
                      • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 11.12.12, 13:23
                        > No tak, ja żyję z projektantem wzornictwa przemysłowego, dla nas różne zaskakuj
                        > ące rzeczy bywają śliczne, na przykład odkurzacz, pompa ciepła czy inny ciepłom
                        > ierz ;)

Aaa, to co innego :)
                        Raz w życiu byłam w muzeum (?) wzornictwa w Belgii, śmieszne było, ale pozytywnie śmieszne.
      • white_mouse Re: [LWW] Jaka lodówka? 22.02.13, 20:11
        W Whirlpoolu można gwarancję przedłużyć nawet na 5 lat, wiec chyba nie do końca tak jest:)
    • kaga9 Re: [LWW] Jaka lodówka? 10.12.12, 22:31
      Yagowy problem się rozwiązał pozytywnie, ale się dopiszę, bo może ktoś kiedyś odkopie ten wątek;)

> Przeglądałam już sklepy netowe, wpadł mi w oko Samsung, ale potem poczytałam, ż
      > e ponoć Samsungi są awaryjne i ludziom się rozwalają. A czy to nie tak, że tera
      > z wszystko się szybciej rozwala, bo jest z góry robione na krótszy okres czasu
      ?

Tak właśnie jest. Pół roku temu wymienialiśmy pięciolatkę na nową, starej nie dało się uratować. Piętnastolatka mojej mamy zepsuła się raz, i to tylko termostat. Nie ma porównania.

Teraz mamy Samsunga, bo nam się spodobał z wyglądu. Już się nie łudzę co do bajerów.

Aha, mam NoFrost i lodówka jest cicha, producent deklaruje 48 dB.
    • baba_jaga08 Re: [LWW] Jaka lodówka? 12.02.13, 11:36
      Wątek trochę przygasł, a teraz mnie czeka zakup lodówki, dlatego odświeżam. Ja sobie upatrzyłam Whirlpoola, macie jakieś doświadczenia z tą firma?
    • greylin podajnik wody 13.02.13, 16:39
      Podłączę się z pytaniem i zrobię mały offtop ;)
      Spodobał mi się pomysł posiadania wodopoju zintegrowanego z lodówką czy ktoś posiada taki podajnik wody i może mnie utwierdzić w przekonaniu lub zdecydowanie odradzić?
      Oglądałam tylko w sklepie jakiegoś samsunga - miał w środku filtr Brita - domyślam się, ze mogę tam lać zwykłej kranówki? Mam systematycznie dolewać (nie będę pamiętać) czy mogę podłączyć to do kranu? I tu ten obiecany offtop: czy takie filtry są skuteczne? Do tej pory miałam genialną wodę z kranu dlatego temat jest mi obcy. Po przeprowadzce odkryłam, że woda w kranie jest niejadalna. Butelki z wodą są upierdliwe, dlatego ta lodówka z podajnikiem tak mnie kusi.
      I jak takie ustrojstwo znosi kontakt z dzieckiem? Można jakoś szczególnie nachlapać? Wiem, że jak się dziecko postara to i całkiem niezłą powódź zrobi, pytam o raczej normalne użytkowanie bez fantazji, ale raczej z ograniczoną precyzją i dokładnością.
      • yaga7 Re: podajnik wody 13.02.13, 16:48
        Ja offtopicznie powiem, że obecnie bez Brity sobie nie wyobrażam życia. Z tym że filtr mam normalny, w dzbanku, nie w lodówce, więc na lodówkach z Britą się nie znam.
        • greylin Re: podajnik wody 13.02.13, 21:04
          jak często wymieniasz? W zależności od ilości wody czy co ileś tygodni? a jak nie wymienisz to czuć różnicę w jakości wody?
          • yaga7 Re: podajnik wody 13.02.13, 21:10
            Mam dzbanek z wyświetlaczem, na którym mam napisane, kiedy wymienić filtr :) Średnio wychodzi raz na miesiąc, bo to zależy od ilości wody.
            Wodę mam paskudną, przede wszystkim twardą, więc jest dużo kamienia - teraz do czajnika wlewam tylko filtrowaną i jest różnica - trzeba odkamieniać duuuużo rzadziej.
            No i herbata lepsza :) I można pić bezpośrednio filtrowaną - różnica w smaku z kranówką jest spora.
    • magdzia-5 Re: [LWW] Jaka lodówka? 09.03.13, 19:06
      my tez szukamy lodówki i nie wiemy jaką?
    • zenobia44 Można się cieszyć z powrotu zimy;) 12.03.13, 09:59
      Zepsuła mi się lodówka. Chłodzę teraz na balkonie, więc zima działa na moją korzyść:).
      Lodówka zaczęła wyć, a za to przestała chłodzić. Od wczoraj ogóle się nie wyłącza, co jest koszmarem dla osoby nadwrażliwej na dźwięki. Dodatkowo dziś rano okazało się, że nie chłodzi w ogóle, a w zamrażalniku powódź.
      Lodówka kupiona dawno, nie ma chyba sensu jej naprawiać. Ma 10 lat, co i tak srodze mnie rozczarowało, po prostu uznaję, że takie rzeczy jak AGD, meble czy elektronikę kupuje się raz na pokolenie, ofc jak ktoś ma muchy w nosie to może częściej, ale nie, że się musi. Nie wybierałam jej wtedy pod kątem czegokolwiek poza wymiarami i ceną, teraz w sumie też ma to dla mnie pierwszorzędne znaczenie. Przeglądałam jednak ceneo i ceny nie są tak małe, a tyle słyszałam o tym, że sprzęty i elektronika tak znacząco potaniały (a zważywszy na to, że zarabiam mniej niż wtedy to chyba jakaś bujda na resorach). Czy trzeba zajrzeć gdzieś indziej?
      Co jeszcze należy brać pod uwagę? Jakie lodówki są długowieczne i bezproblemowe? Są takie?

ps. Myślicie, że nabiał i mięso po tym jak leżały w niechłodzącej lodówce noc to nadają się do użytku (z wyglądu i zapachu nie ma zmian)?
      • azymut17 Re: Można się cieszyć z powrotu zimy;) 13.03.13, 17:55
        > ps. Myślicie, że nabiał i mięso po tym jak leżały w niechłodzącej lodówce noc t
        > o nadają się do użytku (z wyglądu i zapachu nie ma zmian)?

Nie wiem, czy już nie wywaliłaś, ale ja bym nie wywalała, bo jeśli lodówka była nieotwierana, to trzymała temperaturę.
      • yaga7 Re: Można się cieszyć z powrotu zimy;) 13.03.13, 17:58
        Może zadzwoń do serwisu?

My naszą naprawiliśmy, a też ma 10 lat.
        • zenobia44 Re: Można się cieszyć z powrotu zimy;) 13.03.13, 19:17
          Ta lodówka i tak miała ze mną na pieńku (podlewała się regularnie i uszczelki ma już klapnięte), więc podejrzewam, że to byłaby jedna z serii napraw, a to już chyba lepiej kupić nową.
          Yaga, miałaś Liebherra, zadowolona byłaś? Zastanawiam się nad tą lodówką (ma dobre wymiary).
          • yaga7 Re: Można się cieszyć z powrotu zimy;) 13.03.13, 19:29
            Tak, nadal mamy tego samego Liebherra, o którym myślałam, że padnie. Nie padł, jeszcze się trzyma.

W sumie to chyba była pierwsza naprawa tej lodówki, no może druga, gdybym zapomniała o pierwszej, więc powiedziałabym, że jest raczej niezawodna.
          • white_mouse Re: Można się cieszyć z powrotu zimy;) 17.04.13, 09:41
            Może dobrze że się popsuła, teraz możesz sobie wymienić na jakąś z fajnymi funkcjami - elektronicznym sterowaniem temp i wilgocią czy posiadającą filtr antybakteryjny.
    • zenobia44 Gdzie kupowałyście lodówkę? 16.03.13, 19:59
      Poszłam najprościej, bo do Macsklepu AGD. Ze 3 sieciówki są w okolicy, a zależało mi na czasie, bo zakup nieplanowany. Mam nieco nietypowy wymiar wnęki na lodówkę, co okazuje się problemem nie do przejścia (dla sklepów, nie dla mnie). Sklepy mają dosłownie kilka modeli węższych niż standardowe 59-60 cm, w większości dostępne albo "na specjalne zamówienie" (czyt. czekaj 7 dni) albo egzemplarz z wystawy (czyt. podrapany i zmackany). Rynek Agd mnie zaskoczył - nie można pójść, wybrać i na drugi dzień mieć lodówki w domu. Trzeba się nałazić, naooglądać i naczekać. Dodam, że prawdopodobnie rozważyłabym kupno lodówki droższej niż zakładałam, gdyby takowa była.
      Oby mróz jeszcze potrzymał;)
      • azymut17 Re: Gdzie kupowałyście lodówkę? 26.03.13, 14:34
        W sklepie internetowym (już nie pamiętam jakim), bo nigdzie stacjonarnie nie było tego modelu, który chciałam.
        Poza tym dla mnie wybieranie w realu jest bez sensu, zbyt czasochłonne i niedokładne, bo nigdy nie podają na tabliczkach przy wystawionych sprzętach wszystkich funkcji. W necie szukam w porównywarkach jak Ceneo czy Skąpiec, bo tam można filtrować po parametrach (funkcjach, wymiarach, kolorze itd.).
      • normalna_ja Przez internet. 26.03.13, 17:20
        Lodówkę, zmywarkę również.
        W internecie jest dużo większy wybór modeli niż stacjonarnie. Filtrujesz po parametrach, które Cie interesują i zrobione ;)
    • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 20:24
      Jestem rok później z tym samym problemem ;)

I pytanie - czy ktoś ostatnio kupował lodówkę z 2 agregatami, z zamrażalnikiem u dołu i z No Frost? Na razie znalazłam tylko Liebherra za prawie 6k, co wydaje mi się dość dużo. I do tego nie jestem pewna, czy i tak wejdzie na szerokość, a niestety nie mam jak poszerzyć miejsca lodówkowego :(

Jest strasznie mało lodówek z 2 agregatami :(
      • dziudziulek Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 20:55
        Jeśli chcesz z No Frost to koniecznie z dwoma agregatami?
        Gdy kupowałam mojego electroluxa (bez no frost) chciałam dwa agregaty, by móc niezależnie od lodówki rozmrozić zamrażarkę. Rozmrażam rzadziej niż raz w roku. Mam wrażenie, że te nowsze lodówki nie "produkują" tyle lodu, co kiedyś.
        • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 21:04
          Bardziej chodzi mi o jakąś awarię - w sensie, ze jak pójdzie góra, to dół będzie działać i w drugą stronę.

A przy jednym agregacie tak się chyba nie da?
          • dziudziulek Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 21:26
            O tym nie pomyślałam. W zeszłym roku kupowałam mikrofalę. Szukałam jak najmniejszej, w sensownej cenie. Zależało mi tylko na szybkim podgrzewaniu zupy i "smażeniu" paluszków rybnych bez obryzgiwania tłuszczem połowy kuchni. Życzliwy sprzedawca z dużej sieci uświadomił mnie, że nie opłaca się kupić drogiej, bo i tak się zepsuje w tym samym czasie, co tania. Naprawa drogiej natomiast, będzie kosztowała tyle samo, co kupno kolejnej taniej. Poza tym większość produkowana jest w tym samym miejscu; czyt. ChRL. I tym mnie przekonał. Mam mikrofalę firmy krzak. Wytrzymała rok z prognozowanych przez pana trzech. Liczę, że wytrzyma 10. Nie zmieniam sprzętu dopóki nie padnie.

:D Zmierzam do tego, czy naprawa/wymiana agregatu w lodówce za 6 koła nie wyniesie tyle, co nowa lodówka z półki cenowej 1500-2000?
            Czy no frost poza dosłownym no frostem "robi" coś jeszcze? Bo może jednak dwuagregatowa bez no frost? I rozmrażanie 1 w roku?

Polecam electroluxa. Gdzieś wyżej linkowałam. W poprzednim mieszkaniu miałam też elecroluxa dwuagregatowego. Sprzedałam razem z mieszkaniem. Nowy właściciel zadowolony. Lodówka w tej chwili ma 10 lat.
            • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 21:34
              Dla mnie "no frost" to sporo, nie rozmrażam raz w roku, przez parę lat wspólnego mieszkania lodówkę rozmrażaliśmy może 2 razy ;) Dlatego sprzęt, który sam coś robi, jest dla mnie odpowiedni, bo ja tego nie lubię robić, nie mam do tego głowy.
              No i wszyscy znajomi w realu, którzy mają no frost, chwalą w porównaniu do normalnych lodówek.

Poza Liebherrem znalazłam też Panasonica już za niecałe 4k - węższy, więc na pewno wejdzie, wygląda całkiem porządnie, tylko go muszę obczaić w sklepie.

Co do mikrofali, hmmm, ja akurat mam odwrotne zdanie :) Mam mikrofalę między innymi z funkcją piekarnika (poza normalnym dużym piekarnikiem) i chociaż wydawało się, że to kompletnie niepotrzebne i drogie, jest to funkcja namiętnie używana. Podobnie jak i inne funkcje. I mikrofala dzielnie działa przez chyba 8 już lat. Albo i więcej.

• dziudziulek Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 21:55
                W takim razie, z tego co pamiętam, gorenje ma dużo chłodziarko-zamrażarek z no frostem. Nie wiem jak z agregatami.
                Nie pogardziłabym piekarnikiem w mikrofali, ale musiałabym ją trzymać wtedy w pokoju :D. Mój piekarnik to szafka na patelnie. Na dukanie systematycznie używałam, a teraz nie jestem w stanie sobie przypomnieć kiedy był ostatni raz. Kto wie, czy nie wtedy.
                Przyznaję bez bicia, że marna ze mnie Matka-Polka. Zamiast opiekać Młodemu paluszki rybne (uwielbia) w piekarniku, kupiłam maleńką mikrofalę. I trzeba przyznać, że zdecydowanie mniej garnków się brudzi używając mikrofali. Czasami jem parówki na ciepło. Gdybym miała teraz gotować wodę i wrzucać na wrzątek, wykreśliłabym z jadłospisu na dobre. Do zeszłego roku uważałam, że mikrofala to fanaberia. Poza tym oczyma wyobraźni widziałam jak pożera prąd i nie chciałam tego mieć :D.
                • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 04.12.13, 06:15
                  Nasz piekarnik to też szafka na patelnie, ja go w ogóle nie używam, bo dla mnie za duży, ale Luby czasem piecze jakieś muffinki czy chleb.
                  Natomiast właśnie do paluszków rybnych czy innych mrożonych potraw gotowych (które zjadam mniej czy bardziej regularnie) mikrofala z piekarnikiem jest fajna, bo rzeczy wychodzą raczej jak z piekarnika, a nie z mikrofali, w sensie są bardziej chrupkie, jeżeli powinny być chrupkie.
          • azymut17 Re: [LWW] Jaka lodówka? 03.12.13, 23:00
            yaga7 napisała:

> Bardziej chodzi mi o jakąś awarię - w sensie, ze jak pójdzie góra, to dół będzi
            > e działać i w drugą stronę.
            >
            Ale przecież wtedy i tak chyba lodówka pojedzie do serwisu i nie będziesz jej miała w domu? Więc drugi agregat niepotrzebny?
            Moja kilkuletnia lodówko-zamrażarka nie była rozmrażana nigdy. Nie ma takiej potrzeby, bo nie ma żadnego lodu. Raz do roku wyjmuję szuflady, szybko myję (a raczej przecieram, bo brudu brak) i wkładam rzeczy z powrotem.

W temacie No Frost jestem nudna - nie wyobrażam sobie innej lodówki. Po pierwsze brak lodu w zamrażarce, a po drugie w lodówce produkty dłużej zachowują świeżość. Taka śmietana na przykład, nawet otwarta, jest dobra nawet kilka dni po upływie terminu przydatności do spożycia. Warzywa można kupować na zapas, a nie z dnia na dzień. Itd.
            • yaga7 Re: [LWW] Jaka lodówka? 04.12.13, 06:12
              W zeszłym roku pan naprawiał w chałupie, a wcześniej nigdy lodówka nie była naprawiana, to nie wiem, czy jeździ do serwisu czy nie.

To jeszcze rzucę okiem na te z 1 agregatem.
      • neddstark Re: [LWW] Jaka lodówka? 04.12.13, 14:01
        Na pewno któryś z lepszych modeli Samsunga oferuje dwa agregaty, niewykluczone, że jest to ten. Osobiście używam Samsunga, ino z nieco niższej półki. Bez zastrzeżeń, świetna robota.
    • yaga7 A klasa energetyczna? 04.12.13, 08:52
      Przesiadł się ktoś z lodówki typu A na A++ i zobaczył różnicę? :)

Stara lodówka jest klasy B, więc cokolwiek nie kupię, będzie lepsze, ale aktualnie rozważam jeden agregat, ale za to klasę A+++ ;)
      • dziudziulek Re: A klasa energetyczna? 04.12.13, 18:02
        Gdy przeszłam z ruskiej lodówki Mińsk na klasę A odczułam różnicę :D. Za całe mieszkanie (trzy pokoje, tv, komp, lodówka, zmywarka, pralka, płyta kuchenna, bieżnia, mikrofala) płacę miesięcznie ok. 80 zł. Uważam, że mało. Moja mama (bez bieżni, zmywarki i płyty) płaci prawie 200. Myślę, że ze względu na wiek sprzętu i jego klasę energ. Jeśli między każdym plusem jest taka sama różnica jak między B i A, myślę, że odczujesz różnicę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka