Dodaj do ulubionych

Jaka zmywarka? [LWW]

09.03.13, 21:12
Wątek o zmywarce był, przeczytałam od deski do deski :). Niestety zarchiwizował się i nie można nic dopisać... A u nas na tapecie kupno zmywarki. Pierwszej zmywarki, więc doświadczenie zerowe.
Wiele z Was poleca produkty Boscha. Czy są Lobbystki, które kupiły ich produkt w ciągu ostatniego roku, półtora i mogą coś powiedzieć na temat awaryjności sprzętu? Pytam, ponieważ ich zmywarki najbardziej mi odpowiadają, ale niestety natrafiłam na opinie, że dzisiejszy Bosch to już nie to samo co kilka lat temu.
Duże AGD jakich firm kupiłyście w ciągu ostatnich 3 lat i jesteście z nich zadowolone?

Julko, jak Wasza zmywarka Siemens?
Obserwuj wątek
    • skarabeusz_81 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 09.03.13, 21:32
      mam indesit -lodowka, plytka kuchenna ,piekarnik, pralka i zmywarka (45)
      wszystko uzywane od 2lat i 4miesiecy
      jestem b. zadowolona
      nie widzialam sensu przeplacac za nazwe, wiekszosc sprzetow i tak z jednej fabryki wychodzi;
      • szamsun.ka Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 08:55
        ja mam zmywarkę Boscha ponad dwa lata, żadnych awarii, większość pozostałego AGD w kuchni też Boscha i nic się przez ten czas nie zepsuło, aczkolwiek tylko zmywarki używam naprawdę często. Mam do niej jeden zarzut, jak zmywam na krótkim programie, to czasem zostają smugi na naczyniach, ale nie wiem czy to wina zmywarki czy kostek czy sposobu układania i ten problem jest i tak o niebo mniejszy niż w mojej poprzedniej zmywarce (Candy).

No właśnie, firma, której na pewno nie polecam, to Candy, miałam zmywarkę, mam pralkę i obie awaryjne, może nie to, że przestały działać, ale coś tam w obu co jakiś czas szwankuje, a pralka jest głośna jak odrzutowiec ;). Kupiłam wychodząc z założenia, że nie ma co przepłacać za markę, a jednak moje doświadczenie pokazuje, że nie jest to przepłacanie.
        • pierwszalitera Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 11:07
          szamsun.ka napisała:

> No właśnie, firma, której na pewno nie polecam, to Candy, miałam zmywarkę, mam
          > pralkę i obie awaryjne, może nie to, że przestały działać, ale coś tam w obu co
          > jakiś czas szwankuje, a pralka jest głośna jak odrzutowiec ;).

Miałam lodówkę Candy, śliczna była, cudny design, ale chyba już po paru miesiącach zaczęła się psuć, chodziła zresztą od początku jak traktor. Teraz mam Siemensa podobnie jak kuchenkę elektryczną i zmywarkę, zero awarii, sprzęt pracuje już dobrych kilka lat. Wcześniej miałam zmywarkę Miele. Droga, ale zmywała bez najmniejszej usterki 20 lat i pewnie jeszcze dłużej by zmywała, gdyby plastikowe części nie rozleciały się od gorącej wody. Nikt mi więc nie powie, że marka nie ma znaczenia.

Mam do niej jeden zarzut, jak zmywam na krótkim
          > programie, to czasem zostają smugi na naczyniach, ale nie wiem czy to wina zmyw
          > arki czy kostek czy sposobu układania i ten problem jest i tak o niebo mniejszy
          > niż w mojej poprzedniej zmywarce

Różnicę w jakości zmywania robi też używany proszek. Ja używam markowych tabsów, kilka razy próbowałam tańszych, ale nie byłam zadowolona. Sama używam też stale krótszego programu w zmywarce, ten nie wysusza naczyń tak idealnie, to normalne. Ale ja zmywam codziennie, nieraz nawet dwa razy i parę kropel wody na codziennych naczyniach mi nie przeszkadza, wolę zaoszczędzić nieco energii. Smugi wyglądające jak plamy mogą świadczyć też o zbyt twardej wodzie. Nie wiem czy wsypujesz ekstra sól do zmywarki, czy używasz takich all in one tabsów, ilość soli w tych tabsach może być niewystarczająca.
    • bell9 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 11:32
      mam Aristona szer 45 od 10 lat. bez awaryjności, wolnostojący. niestety dla mnie 45 cm to za mało.
      siostra i matka mają indesita 45 cm , zadowolone bez awaryjności 2 lata
    • mankencja Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 11:34
      Wiele z Was poleca produkty Boscha. Czy są Lobbystki, które kupiły ich produkt
      > w ciągu ostatniego roku, półtora i mogą coś powiedzieć na temat awaryjności spr
      > zętu?

Ja swoją kupiłam 2 lata temu i jestem z niej zadowolona. Nie zepsuła mi się jeszcze ani razu.
      • martulka_s Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 12:16
        Mam Boscha od lat 2 w obecnym mieszkaniu. Działa bez zarzutu używany codziennie. W poprzednim mieszkaniu 8 lat również używaliśmy Boscha i nic się nigdy nie zepsuło. Obecny właściciel nadal korzysta. Dlatego zresztą pozostały sprzęt też kupiliśmy tej firmy.
    • anka_z_lasu Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 13:40
      Używamy Indesita od 5 lat, działać działa, ale do swojego mieszkania (teraz wynajmujemy) z pewnością kupimy coś innego. Drzwi się domykają, ale są uszkodzone, zawiasy się rozklekotały i plastyk popękał. Rzadko bo rzadko ale niektóre naczynia po myciu w zmywarce są obite :/ (układane zgodnie z instrukcją).
    • virgaaurea Re: Jaka zmywarka? [LWW] 10.03.13, 21:05
      bosh, niecale 2 lata, chodzi codziennie, nie mam zastrzezen zadnych;
      nie daj sie wkrecic w niski pobor wody - nawet ten wysoki jest b. niski, to nie sa wielkie roznice finansowe w skali roku;
      natomiast kupuj cicha, pamietaj, ze decybele to nie jest skala liniowa i miedzy np. 44 a 46 jest spoora roznica;
    • jul-kaa Re: Jaka zmywarka? [LWW] 11.03.13, 09:22
      O, nie zauważyłam, że coś do mnie.
      Zmywarka jest super, doskonale domywa, jest pojemna (ale przenieśliśmy się z mniejszej), na chłodniejszym programie dobrze domywa i nie niszczy elementów plastikowym. Najchłodniejszy i najkrótszy program domywa normalne, średnio zabrudzone, nietłuste naczynia.
      Ma nieludzko długie czasy zmywania. Można je skracać, co ja zawsze robię, mąż nigdy ;) Wydaje mi się, że dzięki temu jest bardziej oszczędna (nie chłodzi wodą, tylko sama stygnie).
      Jeśli komuś nie przeszkadzają te czasy (a mogę sprawdzić, jak są długie), to bardzo, bardzo polecam.
    • mania_aniam nie ważne jaka, byle z ubezpieczeniem na 5 lat 11.03.13, 19:00
      Mam ubezpieczenie z Ergo Hestii zarówno do pralki jak i do zmywarki, które jest w wariancie rozszerzonym (czyli od popsucia przeze mnie także) i błogosławie je! Kosztowało 300zł, a do zmywarki nr 1 panowie przychodzili ze 5 razy (naprawy zmywarek są drogie, przekonałam się na jeszcze wcześniejszym modelu), a po 4 latach gdy naprawa przekraczała koszt zmywarki wymienili mi ją na nową. W tej nowej po 2 latach zepsuł się kołnierz (kaftan:) ?) i znowu naprawa w tych 300zł. Może to ja mam pecha do zmywarek, ale przezorny zawsze ubezpieczony:D
      • pierwszalitera Re: nie ważne jaka, byle z ubezpieczeniem na 5 la 11.03.13, 20:13
        mania_aniam napisała:

> Mam ubezpieczenie z Ergo Hestii zarówno do pralki jak i do zmywarki, które jest
        > w wariancie rozszerzonym (czyli od popsucia przeze mnie także) i błogosławie j
        > e! Kosztowało 300zł, a do zmywarki nr 1 panowie przychodzili ze 5 razy (naprawy
        > zmywarek są drogie, przekonałam się na jeszcze wcześniejszym modelu), a po 4 l
        > atach gdy naprawa przekraczała koszt zmywarki wymienili mi ją na nową. W tej no
        > wej po 2 latach zepsuł się kołnierz (kaftan:) ?) i znowu naprawa w tych 300zł.
        > Może to ja mam pecha do zmywarek, ale przezorny zawsze ubezpieczony:D

Halo? To nie lepiej kupić markę, która się nie psuje? Ja czegoś, do czego panowie musieliby przychodzić 5 razy skreśliłabym z listy na zawsze.
        • mania_aniam Re: nie ważne jaka, byle z ubezpieczeniem na 5 la 11.03.13, 21:00
          Miałam produkty Boscha, miałam lodówkę Liebherr, z założenia miały być na lata, pierwsze naprawy były po 2-3, a kasa jaką na nie wybuliłam była większa niż te 300zł. Może mam pecha do sprzętów.
          • normalna_ja Re: nie ważne jaka, byle z ubezpieczeniem na 5 la 19.03.13, 11:32
            Dziękuję za odpowiedzi i wszystkie porady :).
            Wybór padł na Boscha, z przedłużoną gwarancją i dodatkowo 10letnią gwarancją przed przerdzewieniem wnętrza.
            Rynek jest bardzo bogaty, decyzja była wyjątkowo trudna.
            Wahałam się pomiędzy Electroluxem, Boschem, Siemensem. W późniejszej fazie Electrolux odpadł ze względu na kilka niepochlebnych opinii, które przeczytałam. Do końcowego etapu przeszły produkty: 1 Siemensa i 2 Boscha. Wybór padł na najtańszy z nich (mieścił się w założonym budżecie), był to Bosch, ale z dobrymi opiniami.
            Sugerowałam się parametrami, wnętrzem (chciałam, by było ze stali nierdzewnej), funkcją VarioSpeed, możliwością zmywania z połową załadunku i wyglądem (mamy lodówkę w kolorze inox z powłoką Antifingerprint, zmywarkę też chcieliśmy).
            Teraz czekam na dostawę, jutro AGD powinno dojechać.
    • magdalaena1977 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 11.03.13, 19:29
      normalna_ja napisała:

> Wiele z Was poleca produkty Boscha. Czy są Lobbystki, które kupiły ich produkt
      > w ciągu ostatniego roku, półtora i mogą coś powiedzieć na temat awaryjności spr
      > zętu? Pytam, ponieważ ich zmywarki najbardziej mi odpowiadają, ale niestety nat
      > rafiłam na opinie, że dzisiejszy Bosch to już nie to samo co kilka lat temu.

Moi rodzice kupili rok temu zmywarkę i pralkę Boscha i twierdzą, że oba sprzęty są gorsze od poprzedniczek, ale to takie ich subiektywne wrażenia.
    • aankaa Re: Jaka zmywarka? [LWW] 19.03.13, 13:56
      wprawdzie Normalna już kupiła ale dla następnych chętnych : funkcja aqua-stop, opóźnionego startu - obie bardzo wygodne, metalowe kosze, górny z możliwością regulowania zawieszenia
      mój Zanussi pierze talerze już szósty rok i nic nie wskazuje na to żeby przestało mu się to podobać
      • 1maja1 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 19.03.13, 21:53
        Miele, uwielbiam, sprzety nie do zdarcia:) pralke mam Boscha, jest ok, ale czekam na jej rychly zywot, bo marzy mi sie praleczka Miele;)
        • kasiadj07 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 19.03.13, 22:25
          1maja1 napisała:

> Miele, uwielbiam, sprzety nie do zdarcia:) pralke mam Boscha, jest ok, ale czek
          > am na jej rychly zywot, bo marzy mi sie praleczka Miele;)

Niestety nic nie jest wieczne. Moi rodzice też tak myśleli, że jak kupią płytę indukcyjną Miele z wyższej półki, to będą mieli ją do końca życia. A tu po pięciu latach psikus, pola grzejne zaczęły wysiadać jedno po drugim, oczywiście już po gwarancji. Pan z serwisu chciał naprawiać za 3/4 ceny nowej płyty. Więc niestety marka nie gwarantuje dziś jakości.
          • azymut17 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 19.03.13, 22:42
            kasiadj07 napisała:
            > Więc nie
            > stety marka nie gwarantuje dziś jakości.

Casus Alpinusa mi się przypomina - jeśli coś będzie bardzo dobre i niemal niezniszczalne, ludzie będą tego używać latami, nie kupując nic nowego. Producent zbankrutuje.
            • 1maja1 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 20.03.13, 13:32
              no cos w tym jest, ale jak na razie, tfu tfu, zmywara, lodowka i piec elektryczny all by Miele chodza bez zarzutu, no i sam fakt, ze czesci do tych sprzetow sa tak drogie, ze lepiej kupic nowy sprzet:/
              • 1maja1 Re: Jaka zmywarka? [LWW] 20.03.13, 13:44
                acha, poprzednie mieszkanie, ktore wynajmowalam w 2010 tez mialo zmywarke Miele, rok produkcji 1995, chodzila jak nowka, takze moze starsze produkcje renowmowyanych firm byly o niebo lepsze od obecnych? jedynie co mnie denerwuje w tych zmywarkach, to ze nie ma kosza na sztucce, ale uklada sie je na najwyzszej polce.
                • pierwszalitera Re: Jaka zmywarka? [LWW] 20.03.13, 19:13
                  1maja1 napisała:

jedynie co mnie denerwuje w tych z
                  > mywarkach, to ze nie ma kosza na sztucce, ale uklada sie je na najwyzszej polce
                  > .

To jest typowe dla Miele i jest wyrazem dbałości o jakość zmywania. Sztućce ułożone na półce łatwiej i dokładniej się myją, niż takie wrzucone do koszyka. I ponieważ nie dotykają się, nie "reagują" ze sobą i w przypadku używania metali różnego sortu, istnieje mniejsze zagrożenia plam oraz rdzy. Wrzucenie wszystkiego do koszyka jest na pewno łatwiejsze i zamuje mniej czasu, ale Miele jest drogą marką skierowaną do bardziej wymagającego klienta, z nieco innymi priorytetami. Swoją drogą, moja zmywarka Miele zmywała ponad 20 lat, jakieś 2-3 lata dużej prała u mnie pralka tej marki. Teraz mam nową, też Miele. Miele reklamuje swoje sprzęty jako takie na całe życie, oznacza to jednak czas jednej generacji, czyli około 18-25 lat, w zależności od sposobu ekspoatacji. Po tym czasie kupuje się nowy sprzęt i ten jest zwykle wyposażony w nowe techniczne standardy i jest bardziej oszczędny, co przy rosnących cenach energii jest istotną sprawą.
    • normalna_ja Użytkowanie. 20.03.13, 18:38
      Przyszła. Oby dobrze służyła...
      Puściłam pierwsze mycie. Puste.
      Tylko nie napisano, ile wsypać soli i ile wlać wody :(. Ale już czyści.
      Macie jakieś zasady? Puste mycie raz w miesiącu?
      To moja pierwsza zmywarka, stąd takie pytanie :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka