Dodaj do ulubionych

Do Krakowianek

09.04.13, 22:27
Mój M. dostał pracę w Krakowie, zaczyna od czerwca lub lipca. Na początku będzie musiał być na miejscu 3-4 dni a potem jak się wdroży, to 2 dni w tygodniu. Podpowiedzcie jak zorganizować nocleg? Szukać po domach studenckich? Kupować Grupony? Wynająć pokój? Hostel? Nie będzie miał auta, więc dobrze by było, żeby była tam komunikacja miejska a dojeżdżać musi na Dekarta. Co będzie najkorzystniejsze finansowo?
Obserwuj wątek
    • szarsz Re: Do Krakowianek 09.04.13, 23:05
      We wrocławiu są takie 'apartamenty' do wynajęcia, na czas dłuższy lub krótszy, znacznie tańsze niż hotel. To mieszkania o najróżniejszym standardzie, metrażu i cenie.
      W krakowie też na pewno takie są, jak i w każdym z dużych miast.
    • mniickhiateal Re: Do Krakowianek 10.04.13, 07:03
      Czerwiec/lipiec są korzystne do poszukiwania stałego lokum ze względu na to, że studenci wyjeżdżają, zaś pojedynczych noclegów nieco mniej, bo turyści, ale na pewno z wyprzedzeniem bez problemu coś znajdziecie. Tym niemniej, chyba nie do końca zrozumiałam z Twojego posta, czego konkretnie szukacie. Okazjonalnych noclegów na te 2 noce w tygodniu, czy też stałej bazy, gdzie Twój mąż będzie mógł sobie np. gotować, albo wręcz zostawić rzeczy między wizytami? W pierwszym przypadku - hosteli w Krakowie jest mnóstwo, czasem mam wrażenie, że w co drugiej kamienicy jakiś powstaje. W drugim przypadku - na stałą bazę to najtaniej pewnie by było wynająć pokój w jakimś zbiorczym mieszkaniu, a na samodzielne mieszkanie tylko w te konkretne noce można pogadać z ludźmi wynajmującymi vacation rentals, żeby zrobić jakiś abonament, czy coś (acz przy cenach od 120 zł za noc, i nierzadkich wymogach, żeby rezerwować minimum 3-5 noclegów, w Waszym przypadku taniej mogło by wyjść wynajmowanie czegoś na stałe na normalnym rynku. Szukałam na szybciocha tu, bo oni mają dużo sprawdzonych komentujących:
      www.tripadvisor.com/VRACSearch?bathroomsAlt=&pricePeriod=d&l1currency=USD&l1price=min%2Cmax&tab=TAB_LIST_VIEW&suitability=0&firstVRs=&advancedTab=&outDay=&distance=0&token=020f1dd9047dee049ac7c4e69021fc2b&accomType=0&outMonth=&inDay=&geo=274772&sortOrder=popularity&sleeps=&pid=32340&amenity=0&bedrooms=0%2C30&geoPage=true&special_amenity=0&inMonth=&zfb=0&checkIn=Check+in&nearbyGeos=0&checkOut=Check+out&vrMapToggle=reg&searchAll=true&q=Krakow%2C+Poland).
      Jak chodzi o pokoje w akademikach, są owszem pozytywnie oceniane (acz dostępne raczej tylko w lecie), ale o ile się orientuję, znajdują się głównie na średnio skomunikowanym drugim końcu miasta (tj. o ile masz na myśli ul. Dekerta w Podgórzu, a nie Dekarta, której ani gugielmapsy, ani ja nie kojarzymy).

Co do dojazdów, w Krakowie ja najbardziej lubię i polecam wyborne tramwaje, i jeśli wybierzecie coś przy linii tramwajowej, która dojeżdża gdzie chcecie, to będzie dobrze. Bardzo polecam jakdojadę.pl do sprawdzenia dojazdów i przesiadek. Tam w Podgórzu macie sporo tramwajów z rozmaitych kierunków, więc powinno być ok. Aha, i poza tym Kraków jest dość kompaktowy, więc przy trzymaniu się często jeżdżących linii dojazdy, zwłaszcza z nie-Huty, są zwykle przyzwoicie szybkie, a i przejście na piechotę jakiegoś odcinka często nie jest problemem.
      • 987ania Re: Do Krakowianek 10.04.13, 10:26
        Ja znalazłam tego Dekerta i to będzie tam.

maps.google.pl/maps?oe=utf-8&client=firefox-a&channel=fflb&q=jana+dekerta+krak%C3%B3w&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x47165b49725beacf:0xe005d598d334d6d4,Jana+Dekerta,+Krak%C3%B3w&gl=pl&ei=uiBlUaHiFtHU4QSL24DgAg&ved=0CC0Q8gEwAA
        Rozpatrujemy różne opcje noclegowe, na początku pewnie będzie musiał być dłużej niż te 2 dni w tygodniu i wtedy rzeczywiście jakiś pokój/mieszkanie na stałe ale potem mam nadzieję, że jednak nie będzie musiał siedzieć w Krakowie. Ponieważ nigdy nie rozpatrywałam możliwości jego pracy poza domem na dłużej, to nie zastanawiałam się nigdy jak się takie rzeczy organizuje a jak sądzę nie jest on jedyny, który tak pracować będzie i ktoś na pewno mądrzejszy niż my się znajdzie.
        Dzięki za odpowiedź.
        Wściekła jestem za tą pracę na niego i najlepiej jakby mu to dojeżdżanie i życie tam bokiem wyszło.
        • szarsz Re: Do Krakowianek 10.04.13, 12:26
          A to duża firma? Takie mają czasem umowy na wynajem mieszkań na stałe.
        • elftherinii Re: Do Krakowianek 24.04.13, 18:20
          Nie wiem czy jeszcze aktualne, ale z akademików AGH można tam dojechać tramwajami (tj trzeba przejść z 500 metrów na przystanek Uniwersytet Pedagogiczny (lub dowolny inny tramwajowy, zależy który akademik) i potem pewnie też z 300 m od przystanku Klimeckiego). Podjechać można na pewno 20 i 14.
          jakdojade.pl pokazuje 20 minut tramwajem plus 30 minut pieszo ale z tym pieszo to chyba trochę się zagalopował, bo szybciej też się obróci.
    • lavaenn Re: Do Krakowianek 10.04.13, 21:50
      Dziewczyny dobrze radzą - szukać pokoju przy linii tramwajowej. W lecie często studenci, żeby przytrzymać sobie mieszkanie na kolejny rok akademicki, podnajmują pokoje za pół ceny.
      Gumtree polecam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka