Dodaj do ulubionych

[LWW] jaki glukometr

19.04.13, 13:01
Potrzebuję kupić glukometr ale nie znam się na nich, nie wiem które firmy produkują najdokładniejsze, więc proszę doradźcie coś :) Czym się kierować przy zakupie?
Obserwuj wątek
    • szczyptachilli Re: [LWW] jaki glukometr 19.04.13, 15:15
      Mam Glucocard 01 mini plus. Używam od prawie dwóch lat. Moim zdaniem mercedesik wśród glukometrów. Jest mały, poręczny, podświetlany,ma spory wyświetlacz. Posiada mnóstwo funkcji ( aż za dużo), które pozwalają np. zapamiętać poziom cukru na czczo, po posiłkach, po wysiłku itp. Przyznam, że nie korzystam, bo moja pani doktor życzy sobie mieć wszystko na papierze. Oczywiście istnieje możliwośc przekopiowania danych do komputera, ale cena kabelka i oprogramowania (165 zł) zniechęca mnie skutecznie do nabycia.
      Dla kogo ma być glukometr? Dla ciebie? To jeśli lubisz gadżety, to glukometr z dużą ilością funkcji jest ok. Dla osoby starszej ? Wtedy kierowałabym się głownie łatwością obsługi i dwielkością wyświetlacza. Czy ta osoba choruje ( wówczas glukometr dostaniesz w poradni diabetologicznej nieodpłatnie)? Przyznam, że dla mnie najważniejszym kryterium jest wielkośc kropli krwi potrzebnej do wykonania pomiaru. Mierzę cukier 8-10 razy dziennie, im mniejsza kropelka tym delikatniejsze ukłucie. Testowałam glukometry, do których trzeba się było w palec porządnie "rąbnąć", brrr...
      • zazulla Re: [LWW] jaki glukometr 19.04.13, 15:31
        Kupuję dla teściowej, którą ciężko wysłać na badanie krwi a po regularnym mierzeniu ciśnienia (nadciśnienie) widzimy, że robiłaby systematyczne pomiary glukometrem. Jak wyjdzie coś nie tak będziemy mogli ją zmobilizować do wizyty u lekarza.
        • szczyptachilli Re: [LWW] jaki glukometr 19.04.13, 15:53
          To takie trochę wróżenie z fusów. Bez wizyty w laboratorium się nie obędzie. I to pewnie nie raz, bo jednorazowe przekroczenie porannej normy jeszcze nie świadczy o cukrzycy. Zajrzyj tu:
          dobrydietetyk.pl/czytelnia/337/pomiar-glikemii/
          i tu:
          cukrzyca.wieszjak.pl/leczenie-cukrzycy/305074,Czy-glukometry-sa-dokladne.html
          może Ci się coś rozjaśni. Fajne jest też forumcukrzyca.org i ludzie życzliwi tam są, czego nie doczytasz, to Ci podpowiedzą :)
    • k_linka Re: [LWW] jaki glukometr 19.04.13, 22:32
      Byle nie glucosense.
      Co do polecanych - uzywalam Accuchecka activ, Diagnostic Gold i Contour TS. Bylam zadowolona, wygodnie sie uzywalo, przy zmianie trzeba sie oczywiscie bylo przestawiac na nieco zmieniony tryb obslugi, ale problemow nie powinno byc z zadnym.
    • izas55 Re: [LWW] jaki glukometr 20.04.13, 18:05
      Ja mam Optium Xido www.xido.pl/
      Mierzę cukier regularnie, ten glukometr mam od kilku lat i nic się z nim nie dzieje. Paski do niego są na liście refundacyjnej, co przy dużej liczbie pomiarów na prawdę robi różnicę. Potrzebuje do pomiaru kropli o bardzo małej objętości i nie muszę kłuć się głęboko. Jest prosty w obsludze, nie ma wodotrysków, ma wbudowaną pamięć i liczy podstawowe średnie. Z liczenia średnich nie korzystałam chyba nigdy, z pamięci na wiele pomiarów - bardzo często. Mam inny glukometr, bardzo mały i poręczny ale zapamiętuje tylko ostatni pomiar i dlatego go nie używam.

Dokładność urządzenia można sprawdzać przy użyciu wzorcowych roztworów glukozy, które albo można kupić albo są dołączone do urządzenia. Do każdego opakowania pasków dołączany jest specjalny pasek kalibrująco-kodujący. Wszystkie dostępne urządzenia muszą wykonywać zadany pomiar w określonym zakresie dokładności. Ja bym się kierowała przede wszystkim prostotą obsługi i pamięcią na wiele pomiarów.
      • zazulla Re: [LWW] jaki glukometr 28.04.13, 12:48
        izas55 napisała:

> Do każdego opakowania
        > pasków dołączany jest specjalny pasek kalibrująco-kodujący.

Do moich pasków nie było kalibrującego, to normalne? Pudełko było oryginalnie zamknięte, kupowałam w aptece online.
        • izas55 Re: [LWW] jaki glukometr 28.04.13, 21:02
          A taka płytka elektroniczna do włożenia w otwór do paska?
        • izas55 Re: [LWW] jaki glukometr 29.04.13, 09:09
          Sprawdziłam nowe opakowanie pasków, rzeczywiście zostały zmienione i nie ma w nic już tego paska
    • zazulla dzięki za podpowiedzi 27.04.13, 17:16
      Kupiliśmy Xido i już widać, że nasze podejrzenia są słuszne :/
      • caroline.1 Re: dzięki za podpowiedzi 28.04.13, 10:27
        Napiszę z perspektywy diabetyka - potrzebne są dwa glukometry :) Jeden, z wodotryskami, jak kto lubi, do używania stacjonarnego, drugi, może być mniejszy, zapamiętujący tylko ostatni wynik - do torebki. Ja mam OneTouch Select i OneTouch Mini - paski do nich są takie same, oczywiście refundowane - warto wziąć to pod uwagę, bo przy poważnym podejściu do choroby schodzi ich dużo, a przy pełnej odpłatności miesięczne koszta mogą być spore.
        • zazulla Re: dzięki za podpowiedzi 28.04.13, 11:14
          Póki co mamy ten Xido, kupiłam do niego 50 lancet i pasków i sprawdzamy teściową 2x dziennie - na czczo i 2h po obiedzie. Już po 3 dniach widać, że ma wysokie wyniki. Ten Xido ma fajny wyświetlacz, a to też fajnie jakby mogła używać bez okularów.
          • izas55 Re: dzięki za podpowiedzi 28.04.13, 12:42
            Jakbyś czegoś potrzebowała, pisz do mnie na maila
    • martulka_s Re: [LWW] jaki glukometr 28.04.13, 13:34
      Właśnie jestem po wizycie u diabetologa w zeszłym tygodniu, więc dodam 3 grosze do tematu. Zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową i otrzymałam w poradni taki oto glukometr:

www.accu-chek.pl/pl/produkty/glukometry/index.html?OVMTC=Exact&site=&creative=15734479715&OVKEY=accu%20chek%20performa%20nano&adpos=1s1&gclid=CJ-Foeuf7bYCFQEQ3godgWkAXw
      Widzę, że w regularnej sprzedaży to jest dość drogi biznes. Samo urządzenie jest malutkie, proste w obsłudze i ma duży wyświetlacz. Ma też podświetlany ekran (nie używam), możliwość oznaczania pomiarów przed i po posiłku oraz ustawiania alarmu z przypomnieniem o pomiarze. Nakłuwacz dołączony w komplecie można ustawić na różne głębokości nakłucia i to jest fajna rzecz, bo wtedy można się ukłuć bezboleśnie jak się dobierze właściwą siłę. Zapamiętuje 500 ostatnich pomiarów. Generalnie jestem nim zachwycona, o ile to w tej sytuacji możliwe ; ) Poza tym nie mam porównania z innym urządzeniem tego typu (tyle co w przychodni rejonowej jako obiekt badań). Z tego co wyguglałam, do połączenia z komputerem jest potrzebne specjalne urządzenie i software, oba płatne osobno i to w moim odczuciu duży minus (ja się bez tego obchodzę, póki co). Paski na liście refundowanej są. Jakby kogoś interesowało, przy cukrzycy ciężarnych odpłatność 30%.
      • izas55 Re: [LWW] jaki glukometr 28.04.13, 21:05
        Bardzo fajnie wygląda. Zastanowię się nad nim jak bedę musiała zmieniać swój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka