Dodaj do ulubionych

Publikacja ebooka

28.07.13, 13:21
Mam zamiar opublikować ebooki do nauki języków obcych, których jestem autorką oraz współautorką.
Chętnie wysłucham wszelkich rad, jak i gdzie to zrobić.
Najchętniej zrobiłabym to sama - mogę zainwestować czas i własną pracę, ze środkami jest trochę gorzej.
Ktoś publikował? Dobre/ złe doświadczenia?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • prostokvashino Re: Publikacja ebooka 29.07.13, 12:21
      Cześć,
      Będzie to niestety reklama :)
      Polecam
      www.libea.pl/about
      to jest wydawnictwo prowadzone przez moja koleżankę, głównie publikują właśnie ebooki.
      • kizombalover Re: Publikacja ebooka 29.07.13, 17:13
        Jest z mojego miasta, więc.... to jakiś znak? :)
        Dziękuję.

I oczywiście czekam na inne informacje, dziewczyny wiedzą wszystko!

• kizombalover Re: Publikacja ebooka 06.08.13, 11:25
      Nadal szukam..... autorów jest więcej niż jeden, już drugi raz słyszę, że jest to problem... dlaczego, nie mam pojęcia.
    • virgaaurea Re: Publikacja ebooka 06.08.13, 15:41
      kizombalover, mam kilka lepiej lub gorzej znajomych osob, ktore publikowaly (rozne rzeczy), widzialam i mialam w reku pare umow pomiedzy wydawnictwem a autorem, ale przyznam, ze nie bardzo rozumiem, o co pytasz, zbyt ogolnie chyba zadalas pytanie:)
      nawet nie moge powiedziec, ze wiem, albo nie wiem;
    • nomina Re: Publikacja ebooka 11.08.13, 00:27
      Kim, publikacja samych e-booków to pomysł, który może być samobójczy. Normalne wydawnictwa nie decydują się tylko na taką formę. Jeśli chcesz wydawnictwo z tzw. finansowaniem, czyli po ludzku - płacisz i dostajesz gotowy produkt, to licz się z tym, że zapłacisz sporo, a odzyskasz mało (takie wydawnictwa mają słabą dystrybucję). Dalej - jeśli chcesz cokolwiek sama zarobić, musisz mieć licencję na oprogramowanie do watermarkingu i sklep/skrypt, który umożliwia zakup produktów elektronicznych (najlepiej z opcją zabezpieczania). Inaczej wszyscy sobie skopiują z Chomika za darmo. Przy beletrystyce nakład e-booków to średnio kilkaset kupionych egzemplarzy (reszta spiracona).

Więcej poczytaj sobie tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/f,11943,Wydawnictwa_i_ich_obyczaje.html
      Ale jakbyś się jednak uparła i potrzebowała rad technicznych - pisz do mnie na priv.
      • kizombalover Re: Publikacja ebooka 11.08.13, 13:34
        A czym jest watermarking? I czy mozesz polecic sklep/skrypt do sprzedazy?
        • nomina Re: Publikacja ebooka 11.08.13, 18:41
          To jest program do znakowania e-booków, żeby było wiadomo, do kogo należy dany egzemplarz (w przypadku piratowania), a który nie ogranicza odtwarzania e-booka na różnych urządzeniach. Uściślę - nie ma obowiązku posiadania tego oprogramowania ani sklepu, tyle że bez nich będzie ciężko. Mając edytowalny program do składu, możesz teoretycznie sprzedawać egzemplarze z jakimś spersonalizowanym oznakowaniem np. w stopce, ale to jest mnóstwo pracy i jeśli będzie odzew klientów - nie dasz rady.

Z gotowych sklepów nie korzystam, ale na home.pl, gdzie mam serwer, często są promocje na ich e-sklep (wersja pełna), który ma opcję sprzedaży e-plików. Nie testowałam jeszcze, nie wiem, jak się sprawdza.

Oczywiście, zawsze możesz podpisać współpracę np. z nexto.pl czy publio, ale tam oddajesz 50% ceny netto (czyli z 24,60 brutto Ty dostaniesz tylko 10 zł).

No i wcześniej - redakcja, korekta, grafika, skład, przygotowanie pod e-booka. Nietrudne, ale nastaw się na jednorazową odczuwalną płatność. A, i pamiętaj, że wtedy musisz mieć firmę. I wystąpić do BN o numery ISBN (ale to jest za darmo). Pamiętaj też, że na e-booki VAT jest 23%, bardziej opłaca się wydać najcieńszą choćby książeczkę z dodatkiem płyty z e-wersją książki (wtedy VAT 5%).

Możesz też spróbować wydać w istniejącym już wydawnictwie (tzn. nie self-publishing)..
          • kizombalover Re: Publikacja ebooka 12.08.13, 10:44
            Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Faktycznie, bardziej się chyba opłaci wydanie papierowej wersji, i sprzedaż przez własną stronę internetową (jeśli dobrze zrozumiałam, lepiej przez własną stronę netową niż przez publio i tym podobne?). Z istniejącymi wydawnictwami korespondowałam, no i jest problem z powodu więcej niż jednego autora, nie mam pojęcia dlaczego.
            A ile kosztuje sklep online na home.pl? Czy to zależy, dla kogo jest przeznaczony? (nowy/stary klient)

• kizombalover Re: Publikacja ebooka 12.08.13, 10:46
              Aha, a ten watermarking (wracając do ebooków) to jest faktycznie potrzebny, tudzież zapobiega piractwu?
              Czy wydawnictwa typu Złote Myśli stosują watermarking? Jeśli oznaczę, dla kogo kopia jest, to czy powstrzyma to kogokolwiek przed używaniem tej kopii? (nie sądzę, jak ktoś chce za darmo to mu "dedykacja" nie będzie przeszkadzać....).
              • nomina Re: Publikacja ebooka 12.08.13, 20:30
                Zależy, jak podchodzisz. Możesz zrobić tak - np. przy zakupie wersji papierowej e-book gratis - i machnąć ręką na piractwo (jeśli nie kupujesz licencji na program jako taki, tylko na oznakowanie jakiegoś nakładu, to wychodzi to ok. 1,5 zł za egzemplarz, jeśli mam aktualne dane). Po prostu - e-book puszczony w net bez identyfikacji = zapomnij o sprzedaży z tego e-tytułu. Znakowanie jest jak fotoradar - jak ktoś będzie chciał przejechać z nadmierną prędkością, to przejedzie, ale jednak część osób się zastanowi.

"Dedykacja" (czyli to, co wspomniałam alternatywnie) to jakieś inne oznakowanie. Ja kiedy personalizowałam w stopce, ale nie książki, tylko wykładnie językowe przepisów - tu jest trochę inaczej. ZM pewnie mają watermarking. On nie przeszkadza w czytaniu, bo to jest e-sygnatura (dane klienta) wpisana w kod pliku książki. Acz słyszałam głosy, że można sobie z nią poradzić dokładnie tak, jak rekonstruuje się stare płyty :).

A czy nie powstrzyma? No dlatego średni nakład e-książek jest 10 razy mniejszy niż książek papierowych :).
              • smallfemme Re: Publikacja ebooka 12.08.13, 22:35
                Poleciłabym Ci przejrzenie swiatczytnikow.pl To głównie strona o urządzeniach, ale sporo jest też o ebookach, o procesie twórczym, jakości, zabezpieczeniach itp. Myślę, że powinno Ci pomóc odnaleźć się w temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka