Dodaj do ulubionych

Czy są na sali gdańszczanki?

02.08.13, 15:30
Względnie niegdańszczanki, które znają okolice PGE Areny. Wkrótce wybieramy się na mecz i moje pytanie dotyczy możliwości zaparkowania w szeroko pojętych okolicach stadionu. Nie znam Gdańska w ogóle, chcemy zostawić samochód w miarę bezpiecznie i oczywiście legalnie w jakimś miejscu, chcemy stamtąd dojść piechotą (wiem, jak wyglądają autobusy i tramwaje odjeżdżające po imprezie masowej;)). Jak najbardziej wchodzi w grę po prostu ulica, niekoniecznie parking strzeżony, tylko która ulica? Czy może ktoś się orientuje, na ile ograniczony jest tam ruch kołowy przy okazji imprez masowych?
Baaaaaaaaardzo proszę o pomoc i stokrotnie dziękuję.

Obserwuj wątek
    • ja_joanna Wędka 02.08.13, 18:42
      Żeby nie było, że gdańszczanka, a się nie odzywa – niestety kompletnie nie znam tej okolicy, więc nie doradzę :-) raz tam byłam tylko niedawno kawałek dalej w warsztacie samochodowym, to było tam sporo małych uliczek i pewnie gdzieś by się dało zaparkować, ale tak konkretnie to nic Ci nie powiem.

Natomiast słyszałam wczoraj czy przedwczoraj w autobusie jak jakiś małolat opowiadał o specjalnych darmowych autobusach dojeżdżających z okazji imprez masowych do PGE Areny, więc może warto zaparkować nawet gdzieś dalej i podjechać?
    • magdalaena1977 Re: Czy są na sali gdańszczanki? 02.08.13, 19:20
      Moje koleżanki były w Gdańsku na koncercie i bardzo chwaliły komunikację - szczególnie szybko i często jeżdżące SKM, które dowiozły towarzystwo z parkingu na stadion.
    • kaga9 Re: Czy są na sali gdańszczanki? 03.08.13, 00:00
      Dziękuję bardzo, Dziewczyny, za odzew:) Do SKM-ek i tym podobnych podwózek podchodzę z rezerwą, odkąd w ubiegłym roku we Wrocku po koncercie Queenu widziałam, co się działo w komunikacji dowożącej pod stadion... Uff, dobrze, że tylko to obserwowałam, a nie uczestniczyłam;) Ale OK, weźmiemy i tę opcję pod uwagę.
    • m.mada Re: Czy są na sali gdańszczanki? 04.08.13, 20:21
      Nigdy nie parkowałam, bo mieszkam 20min pieszo od stadionu.
      To co mi przychodzi do głowy, to w zasadzie całe Brzeźno i Dolny Wrzeszcz - z każdego miejsca 10 do 30min marszu. Są to raczej uliczki i parkingi podblokowe, jeden większy przy Biedronce w ciągu ul.Hallera.
      Przy głównych ulicach dużych parkingów więcej nie ma. Ewnetualnie nad morzem - duży parking obok plaży na Brzeżnie, na końcu ul.Hallera i duży parking na Zaspie, tam gdzie rozpoczyna się deptak w kierunku mola (przedłużenie ul.Jana Pawła II). Bezpiecznie? Nie wiem. W dzień na pewno, bo dużo ludzi tam parkuje, wieczorami też nigdy nic złego naszego samochodu nie spotkało. Teraz raczej cały czas ktoś tam parkuję, bo jest sezon i dużo turystów/spacerowiczów całą dobę.
      Nowy Port i Letnica - nie wiem, bo nie korzystam.
      • kaga9 Re: Czy są na sali gdańszczanki? 04.08.13, 20:33
        Bardzo Ci dziękuję:) Cenne informacje. To "bezpiecznie" znaczyło m.in. "nie na trasie pochodu rozwścieczonych kibiców";)
        • m.mada Re: Czy są na sali gdańszczanki? 04.08.13, 20:43
          Na Hallera w stronę SKM mogą być (ale to nie w okolicy tych większych parkingów, one są w inną stronę).
          Raczej nie ma pochodów wściekłych kibiców, rozchodzą się na różne strony, większość idzie ul.Marynarki Polskiej (najkrótsza droga do głównej trakcji SKM).
          • kaga9 Re: Czy są na sali gdańszczanki? 04.08.13, 22:09
            Dzięki, wszystko zapisałam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka