Dodaj do ulubionych

[LWW] Zioła w domu

27.03.14, 13:02
Zainspirowałyście mnie wątkiem balkonowym :o)
Chciałabym mieć w domu trochę ziół, jakąś bazylię, pietruszkę, nic wyszukanego. Robiłam już kilka podejść z kupowaniem gotowych krzaczków (spożywczo-supermarketowych, nie ze sklepu ogrodniczego), ale szybciej lub później odmawiały współpracy. Niezależnie od tego, czy je przesadzałam do nowej doniczki czy nie. Mój brak talentu do kwiatów nie jest na pewno powodem, kwiaty parapetowe mają się u mnie raczej nienajgorzej. Teraz w sklepach pojawiły się nasiona różnych ziół, i zastanawiam się, czy warto problem podejść od tej strony? I jeżeli tak, to na jakie zioła najbezpieczniej się zdecydować?
Warunki mam następujące:
- długi bar kuchenny biegnący równolegle do okna, ale w odległości +/- 1.5 m od niego. Na parapecie albo nie mam miejsca, albo muszę mieć wolne żeby wietrzyć, balkonu brak.
- pokój z kuchnią jest od strony południowo-zachodniej, słońca mam dużo, ale nie jest to bezpośrednie ostre światło. Okno wychodzi na dość wąską uliczkę, jestem na pierwszym piętrze z trzech, budynek naprzeciw jest identyczny. Jak słońce będzie wysoko (w lecie), to będzie mocniejsze, ale na razie jest raczej rozproszone. Nie wiem, czy to ziołom wystarczy?
- podlewać mogę regularnie, nie zapominam, ale muszę móc wyjechać na weekend bez ukatrupienia hodowli.
Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna, nie bardzo wiem czemu mi z ziołami tak kompletnie nie wychodzi. Nawet aloes mi ostatnio zakwitł, a głupiej bazylii nie utrzymam w domu dłużej niż dwa tygodnie.
Obserwuj wątek
    • helenka333 Re: [LWW] Zioła w domu 27.03.14, 14:50
      To ja też się podłącze i chętnie posłucham rad :) Zakupiłam już 50l ziemi i nasiona: ja sobie kupiłam bazylię, miętę, oregano, pomidorki koktaliowe i maciejkę z kwiatów dla ładnego zapachu, też nie mam balkonu tylko tzw. rzygownik tudzież balkonik francuzki, więc ze dwie, trzy doniczki zmieszczą mi się na nim, reszta też na parapecie, a warunki słoneczne mam podobne do Twoich.
    • kk345 Re: [LWW] Zioła w domu 27.03.14, 18:46
      Na parapecie ładnie rośnie bazylia, mięta, rozmaryn. Bazylię siałam z nasion, rosła bez problemu, nie jest wymagająca. W rozmaryn i mięte z nasion sie nie bawiłam, kupuję co roku sadzonki na ryneczku, u ogrodniczki- są mocne, nie trzeba na nie chuchać i dmuchać. Polecam tę drogę na skróty. Pietruszka z tajemniczych powodów nie udała mi się nigdy, w najlepszym razie cały zbiór z sezonu wystarczał do ozdobienia jednej zupy pomidorowej:)
      Mialam też dwa krzaczki pomidorkow koktailowych, kilka sztuk dojrzało i zostało zjedzonych, ale to bardziej ozdoba, niż realne jedzenie:)
      Zioła supermarketowe zdychają, bo są pędzone, nie przewiduje się ich dalszej hodowli.
    • felisdomestica Re: [LWW] Zioła w domu 28.03.14, 19:21
      Zioła lubią słońce, musi być parapet. Półtora metra od okna to za daleko dla wiekszości roślin, niepochodzących z dżungli tropikalnej.
      PS.
      czy to co ci zakwitło to na pewno aloes? Pokażesz?
      • kis-moho Re: [LWW] Zioła w domu 29.03.14, 18:30
        Czy na pewno, nie mam pojęcia. Dostałam go jako aloes, wygląda na moje niebotaniczne oko jak powinien, kwiatki też takie, jak mówi google. Ale głowy sobie uciąć nie dam :o)
        A wygląda tak, kwiatki siedzą na bardzo długiej (od czubka do miejsca z którego wyrasta prawie 80 cm) łodydze:
        https://i60.tinypic.com/15wmmf.jpg

I z bliska:

https://i59.tinypic.com/2hf442f.jpg
        • felisdomestica Re: [LWW] Zioła w domu 29.03.14, 19:04
          Szkoda, ze nie pokazałaś liści :-). To pewnie Gasteria:
          www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/gasteria-id790.html
          Kwitnie w mieszkaniach i nie lubi pełnego słońca. Natomiast kwitnienie prawdziwego aloesa w warunkach domowych to rzadkość, jeśli zakwitł ci aloes to zazdraszczam.
          • kis-moho Re: [LWW] Zioła w domu 29.03.14, 19:18
            Oj, myślałam że kwiatki chcesz zobaczyć :o) Ciemno już, i średnio się robi zdjęcia, ale robiłam co mogłam. Niestety trochę jest zasłonięty awokado i upchnięty w kąt, ale dopóki go nie przesadzę staram się nie ruszać, już raz mi się przewrócił i zrzucił inne kwiaty na ziemię. Tu w całości:

https://i61.tinypic.com/2md45ep.jpg

A tu zblizenie na liście:

https://i62.tinypic.com/23igjh4.jpg

Może to i gasteria, nie mam pojęcia, a może jakaś krzyżówka. Aż tak się nie znam, jak mi powiesz po czym dokładnie rozróżnić, mogę pobadać ;o)
            Ogólnie to dość ciekawa roślina, powiedziałabym nawet, że bardziej ciekawa/nietypowa niż ładna, ale to u mnie wpasowuje się w styl, awokado też jest powiedzmy sobie szczerze wiechciem na długiej łodydze. Ale czuję do nich dużą sympatię, więc tak sobie razem mieszkamy.
    • besame.mucho Re: [LWW] Zioła w domu 29.03.14, 09:34
      Też mi się wydaje, że to kwestia światła, bo ja potrafię zniszczyć każdą roślinę, a zioła mi jakimś cudem całą wiosnę i lato żyją mimo zostawiania na kilka dni bez podlewania. Jeśli chcesz mieć zioła, a nie masz gdzie postawić doniczek tak, żeby były na słońcu, to kup wiszące doniczki:
      https://images35.fotosik.pl/1882/dc4712032a22fa91.jpg

i zawieś na suficie na tyle blisko okna, żeby było światło.

A jeśli nie chcesz wiercić i mieć konstrukcji na stałe, to zmontuj sobie coś takiego (jeśli okno jest w takiej wnęce, że masz to jak zrobić od zewnątrz, no bo jak od wewnątrz, to później nie otworzysz okna):
      https://media3.tchibo-content.de/newmedia/art_img/13/43/731dbdbabad2/MAIN/97ded51ee4a8d29/Wiszace-doniczki-balkonowe-2-sztuki.jpg

da się zrobić bez wiercenia, jedna wycieczka do Ikei albo jakiegoś marketu budowlanego, i bierzesz drążek rozporowy:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/71756310/
      jakieś haczyki (chyba że od razu upolujesz doniczki z haczykiem jak na zdjęciu):
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80072644/
      wiaderka z uchwytami:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00202079/
      i załatwione, 5 minut na zamontowanie, a na jesieni 5 minut na zdemontowanie :).
      • kis-moho Re: [LWW] Zioła w domu 29.03.14, 18:35
        To jest genialny pomysł! Zawsze chciałam mieć kwiaty za oknem, ale że nie wiem jak długo tu jeszcze pomieszkam (pewnie do przyszłego roku), to nie chciało mi się bawić w żadne skomplikowane konstrukcje. A to jest takie proste!
        Wnękę mam, co prawda głębszą od środka niż od zewnątrz (mam dość grubaśne ściany), ale miejsce by było. Ja się tylko zawsze boję, że taka doniczka może w czasie większej burzy rąbnąć na ziemię... Pod oknem mam od razu chodnik, żadnego trawniczka, i gdyby kogoś rąbnęło w głowę to bym sobie nie wybaczyła.
        • felisdomestica Re: [LWW] Zioła w domu 29.03.14, 19:06
          Świetny patent! taki drążek rozporowy może służyć jako zabezpieczenie doniczek przed spadnięciem. Stawiasz doniczki albo skrzynki za drążkiem i nie spadną. Pod warunkiem, że się zmieszczą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka