13.07.15, 12:14
Ponieważ w ostatnim praniu nasza kołdra uległa, hmm, skurczeniu, muszę kupić nową.

Czy lobbystki polecają jakieś kołdry? Macie jakieś doświadczenie z kołdrami z Ikei? Mamy puchowe ikeowe poduszki, świetnie się piorą i suszą, czy kołdry też są tak dobre?

Szukam kołdry puchowej na lato, nie bardzo ciepłej, ale jednak ciepłej. Na zimę mamy ciepłą kołdrę, więc żadne wynalazki 2 w 1 nas nie interesują.

No i musi być możliwość prania w 60 i suszenia. Te z Ikei można.
Obserwuj wątek
    • teresa104 Re: Kołdry 13.07.15, 13:00
      Mam kołdry z Ikei, ale nie puchowe, nie wiem zatem, czy moja opinia Ci pomoże. Często piorę, nic się złego z nimi nie dzieje, ale jedna się elektryzuje, co się objawia tylko przy zmianie pościeli, nie wstaję rano z włosami na sztorc.
      Fajne kołdry są też w Jysku, ale są niekompatybilne wymiarowo z pościelą z Ikei.
      W jednym hotelu sypiam od cienką puchową ikeówką i jest bardzo przyjemna, nawet zimą nie marzłam, chociaż początkowo się martwiłam, jak ja wyrobię pod taką cienizną. No, czasem musiałam z góry nakrywać się ręcznikami;)

Pod wspólną śpicie? :)
      • yaga7 Re: Kołdry 13.07.15, 13:15
        Szkoda, że nie masz puchowych, bo właśnie taką bym chciała :)

Co do niekompatybilności rozmiarowej, to właśnie nie wiem, jak to jest - stara kołdra wchodziła do pościeli z Ikei i jakiejś innej, bez problemu, a ponoć ikeowe kołdry i pościel są niestandardowe. Ale może są na tyle mało niestandardowe, że nie zwracam uwagi na jakieś drobne niedopasowanie ;)

> Pod wspólną śpicie? :)

Marznę, muszę mieć duży kaloryfer w łóżku ;)
        • teresa104 Re: Kołdry 13.07.15, 13:31
          Myślę, że nie ma problemu, kiedy poszwa jest większa od kołdry, ale kiedy jest mniejsza, powstaje niedopuszczalna buła. No ale na wszystkim są podane wymiary, można uniknąć buły.

Moja matka pościel szyje, no i raz postanowiła zmienić kołdry i okazało się, że jyskowe kołdry są dłuższe od tych, na których mama latami się wzorowała. I dupa. Siedzi kobieta i przerabia te bety, z których część jeszcze w posagu wniosła. Swoją drogą dłuższa kołdra nie jest zła. Ale trzeba mieć dłuższą pościel:)
      • smallfemme Re: Kołdry 13.07.15, 18:44
        Co do niekompatybilności, sprawa się ostatnio bardziej skomplikowała. Kołdry IKEA z nowych kolekcji mają inne wymiary niż te ze starych, jednak na razie nie dotyczy to jeszcze kołder puchowych.

Co do rozmiaru, to dla śpiących parami, ale też dla wysokich i dla zwykłych zmarźluchów, którzy lubią być dobrze okryci polecam 220x240cm, niestety niedostępny w Polsce :( 4 lata temu wypuszczono krótką serię testowo, ale nie cieszyła się powodzeniem - może ze względu na słabą reklamę. Mi udało się upolować egzemplarz i to zdecydowanie moja ulubiona kołdra. U naszych zachodnich sąsiadów taki rozmiar jest dostępny od ręki.
        • teresa104 Kołdry duże i polskie 13.07.15, 19:37
          koldra.pl/sklep/index.php
          Zainspirowałaś mnie do poszukania dużych kołder. Jest nawet taka 240 x 240. I pościel też sprzedają.
    • kasica_k Re: Kołdry 13.07.15, 16:38
      A po co puchową? Nie wiem, czy puchowe kołdry w ogóle można prać, no i roztocza kochają wszelkie puchy. Kołdry z Ikei mam od wielu lat, grubsze i cieńsze, sprawdzają się świetnie.
      • yaga7 Re: Kołdry 13.07.15, 17:13
        No właśnie puchowe z Ikei można spokojnie prać w 60 stopniach i suszyć :) Wiem na 100%, napisane na stronie Ikei.
    • katriel Re: Kołdry 13.07.15, 20:09
      Mam kołdry z Ikei z pierza i puchu, 90/10%. Też je można prać i ja piorę, ale jednak po każdym praniu parę piórek wyłazi. Moje kołdry pochodzą z czasów, kiedy Ikea podawała przy każdej kołdrze oznaczenie ciepła (w sześciostopniowej skali) i są stopnia 2 (na lato) i 4 (na zimę); teraz jakoś nie widze tych oznaczeń na stronie.

Kołdry ikeowskie pojedyncze mają szerokość 150 cm i są niekompatybilne z większością typowych poszew z innych źródeł, bo poszwy są zwykle albo 140 cm, albo 160 cm. Bywa jednak, że poszwa 160 cm się trochę zbiegnie i wtedy pasuje idealnie. Kołdry podwójne są chyba bardziej standardowe, ale nie jestem pewna - my nie lubimy spać pod podwójną, bo nam za gorąco.
    • yaga7 Re: Kołdry 13.07.15, 20:39
      Dzięki za dalsze info, właśnie wróciliśmy z kołdrą 200x200, w życiu nie miałam takiej dużej :)

Co do stopni ciepła, teraz są trzy oznaczenia, ale nie wszystkie trzy są na wszystkich kołdrach: bardzo ciepła, ciepła i chłodna.
      • slotna Re: Kołdry 13.07.15, 22:16
        Ja tez mam pierwsza taka duza koldre i jestem zachwycona. W sumie moglabym miec i wieksza :)
      • mniickhiateal Re: Kołdry 14.07.15, 07:31
        yaga7 napisała:

> Dzięki za dalsze info, właśnie wróciliśmy z kołdrą 200x200, w życiu nie miałam
        > takiej dużej :)

Nie wiem, czy się to info jeszcze przyda, skoro już po zakupach, ale ja mam puchową z Ikei (90% puch, 10% pierze, chyba się toto Blekvide wabi), w wersji chłodnej, i jest całkiem ciepła, tj. na lato jest dla mnie za ciepła i w upały i tak śpię pod samym prześcieradłem, a w nie-upały pod cienką sztuczną, też z Ikei. W zimie wystarcza mi narzucić dodatkowy cienki wełniany kocyk, i nie muszę wyciągać ciepłej puchowej.

Prać w pralce jeszcze nie prałam, tylko w łapkach punktowo, absolutnie nic się nie działo.
        • yaga7 Re: Kołdry 14.07.15, 08:12
          Dzięki za info, my wybraliśmy akurat trochę tańszą 60 puchu / 40 pierza w wersji ciepłej, bo grubość wersji chłodnej mnie zabiła ;) Ta akurat była też dostępna w wersji bardzo ciepłej, stąd pomyślałam, ze będzie to dobry kompromis.

Pod samym prześcieradłem to śpię w warunkach 30+, w Polsce rzadko się zdarza ;)

Po pierwszej nocy stwierdzam, że na pewno jest cieplejsza niż moja stara kołdra (grubsza, cięższa, mniej wygodna), więc puchówka rządzi :)

Poza tym może wreszcie będę mogła spać przy otwartym oknie w niższych temperaturach (znaczy takich jak obecnie u nas, czyli poniżej 20), bo normalnie zamarzałam, Luby się gotował i mieliśmy problem.
          • teresa104 Re: Kołdry 14.07.15, 08:22
            A zmieści Ci się do pralki?
            • yaga7 Re: Kołdry 14.07.15, 09:14
              Podejrzewam, że tak, bo jest dość cienka. Mam na łóżko narzutę 220x220 chyba (bo jest ogromna i zwisa) i do pralki wchodzi (mam pralkosuszarkę, one są większe). Ta narzuta na pierwszy rzut oka jest cięższa i większa niż nowa kołdra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka