Dodaj do ulubionych

okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;)

13.04.16, 11:33
Hej,
od 2012 nie mogłam się zebrać żeby wymienić okulary, ale już muszę, bo szkła mam tak zrysowane, że przestały być przejrzyste. Szukając w Krakowie optyka z sensownym wyborem, dobrym doradztwem i cenami które nie zabijają, napisałam na facebooku, dostałam namiary na optyków z czterech innych miast oraz paru krakowskich. Obejrzałam sobie strony tych krakowskich i wywnioskowałam, że u części standardowa cena za oprawki to 600-1200zł i troszeczkę zdziwiłam.
Dawno nie łaziłam po optykach, przyznaję - ale liczyłam że uda mi się zmieścić w 400zł a jeszcze lepiej w 300. Czy to jest w ogóle możliwe? Czy po prostu część moich znajomych inaczej rozumie znaczenie niezabijających cen? ;) Wiadomo że nie chodzi mi o ąę firmowe oprawki od Gucciego, Diora czy innego YSL :)

W ogóle przeraża mnie perspektywa wymiany, nie kocham moich obecnych okularów, są zgniłym kompromisem, ale przynajmniej jestem przyzwyczajona. Od czasu kupienia ich trochę się zmieniło, przez całe życie miałam delikatną szczupłą twarz, potem trochę przytyłam i właściwie nie jestem pewna czy takie delikatne oprawki (mam półżyłkowe) są najlepszym wyborem. I teraz milion salonów i trudne decyzje, bleh.

Tak, marudzę. Liczę że nie jestem jedyna co tak ma z okularami ;)
Obserwuj wątek
    • ochanomizu Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 11:45
      Fielmann? Wiem, że sieciowy, ale chyba tylko tam (nie w Kraku co prawda) można znaleźć oprawki bez ogromnego logo, za to w różnych rozmiarach (szerokość, długość zauszników, itp.)
      • turzyca Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 09:08
        Nie lubie Fielmanna. U mnie w miescie jest wrecz synonimem optyka, a jak laze z ludzmi wybierac okulary, tak w Fielmannie z ich oferty wlasnej nigdy nic sensownego nie znalazlam, one sa jakies takie wszystkie na jedno kopyto. A jak sie w Fielmannie kupuje oprawki markowe plus szkla to zaczyna byc drogo.
    • yaga7 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 11:48
      Tu tez Ci napiszę, że nie jesteś jedyna ;)

Ja najlepiej wyglądam w wąskich typu sekretarka (tak mi się kojarzy), ale ze względu ma małe szkla i moją wadę (-9) w takich nic nie widzę (małe pole widzenia). Lubię duże okulary (bo widzę w nich otoczenie, a nie tylko fragment 5 x 5 centymetrów), w których wyglądam jak debil, do tego są ciężkie (no dobra, ten argument przy obecnych plastikach trochę odpada, ale i tak wyglądają jak denka od butelek).

Też w domu mam zgniły kompromis i po prostu pójdę wymienić w nich szkła, bo nie sądzę, żebym znalazła coś lepszego.
    • anna-pia Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 12:17
      Da się, tylko nie wiem, gdzie w Kraku - ostatnio kupowałam okulary dziecku, rozmiar na dorosłego, oprawki kosztowały niecałe 400 zł. Optyk niesieciowy, w nienajlepszym miejscu Warszawy, żadne centrum handlowe.
      • smallfemme Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 01:29
        Anno - zdradzisz gdzie? :)
        Bo się zbieram , żeby wymienić moje 8letnie okulary i niestety kompletnie mnie to przeraża, poprzednie próby były kompletną porażką...
        • turzyca Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 08:57
          Ja nie Anna, ale nieodmiennie polecam optyczki na Hozej naprzeciw pogotowia. Fajne ceny i panie maja niesamowite oko. A oprawki od nich mam juz 10 lat (choc przyznaje, ze nie byly to jedyne okulary w tym czasie, co nieco zmniejsza intensywnosc uzytkowania.)
        • anna-pia Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 12:06
          Optyk i okulistka (rewelacyjna pani doktor, gdybyś chciała od razu się zbadać), Chłodna 48 wejście od Wroniej. Optyk cierpliwy i spokojny :)
    • izas55 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 13:56
      Ja od jakiegoś czasu kupuję chińskie przez internet. Można wgrać swoje zdjęcie i przypasować oprawki. Na początku trochę się obawiałam, że to będzie jakiś badziew. Jakościowo może te oprawki nie są jakieś super, ale ze szkłami jest wszystko w porządku. Najbardziej wypasione, dziwne cylindry i fotochromy w metalowych cienkich oprawkach kosztowały mnie 90$, a najtańsze do czytania (też cylindry, plastikowa oprawka) za 10$. Wysyłka powyżej 50 dolarów jest bezpłatna, ale trochę trwa. Za jakiś czas być może będę zamawiać dla mojego taty, daj znać na prv to ci podam namiar na stronę.
      • yaga7 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 15:46
        A możesz mi dać namiary na stronę? :)
        • izas55 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 22:18
          posłałam co maila
          • ananke666 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 13:22
            Izas zapodaj i mnie tego chińczyka!
            • izas55 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 19:23
              To żadna tajemnica www.firmoo.com/ Swojego czasu dość mocno się reklamowali wysyłając blogerom okulary za darmo.
              Zamawiałam 2 albo 3 razy, wszystko było OK.Dużo opcji do wyboru. Kupowałam i takie wypasione i taniutkie. Przy konieczności zmian 2 par co roku to jednak cena robiła sporą różnicę
              • yaga7 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 20:56
                Zamówiłam.
                Zapłaciłam mniej niż za jedno szkło w Kraku ;)
                Bardzo jestem ciekawa, czy się sprawdzą.
              • martvica Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 22:21
                A, kojarzę. Ostatnio wrzuciłam w szukanie obrazów 'fioletowe oprawki' i wyskoczyło mi coś od nich, śliczne w kolorze i kształcie, chciałabym mieć pyszczek na który by coś takiego dobrze wyglądało ;)
                https://3.bp.blogspot.com/-3J_I_est0M0/UmvrBf9BjjI/AAAAAAAADkY/cKTr4dvp3x8/s1600/5.jpg
                • yaga7 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 07:44
                  Zamówiłam sobie właśnie podobne, ale nie mam pojęcia, jak będę wyglądać.

Ale tak naprawdę interesują mnie szkła, oprawka pal licho.
                • 100krotna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 17:25
                  A przymierzałaś je na twarz w ich przymierzarce?
                  Bo mnie się wydaje, że wyglądałabyś w takim kształcie całkiem nieźle, pod warunkiem, że proporcje byłyby dopasowane do twarzy :)
    • dziudziulek Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 18:09
      dwa miesiące temu wymieniałam, nie przekroczyłam 400 zł, a jakbym była dociśnięta budżetem, to i za 250 dałoby radę
      przestałam kupować w sieciówkach, średnio co trzy lata idę do małego zakładu optycznego, właściciel ma dobre oko i potrafi sensownie doradzić
    • kaga9 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 20:34
      Zgłaszam się, nie jesteś jedyna. Mam dość nietypowy kształt twarzy i istnieje tylko jeden typ oprawek, w których się dobrze czuję i oczywiście ten kształt jest teraz niemodny. Po domu chodzę w ukochanych okularach, które się rozpadły i są naprawione domowy sposobem, na co dzień w soczewkach, w których mi średnio wygodnie. I czekam z utęsknieniem na powrót plastikowych, kanciastych prostokątów.

A co do optyków, to nie w Krakowie wprawdzie, ale najdroższe okulary z pocienieniem szkieł miałam za bodajże 350 (za całość).
      • martvica Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 21:40
        Rany, ja ostatnie za same szkła płaciłam 500 a to było w okolicach 2010. To jeden z powodów dla których nie bardzo chciałam robić nowe okulary u stałej okulistki.

Nie mam pojęcia co jest modne, nie mam w sumie również pojęcia w czym dobrze wyglądam, zawsze mam wrażenie że w tym mglistym czymś czego akurat nie ma ;)
    • 100krotna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 20:44
      A nie bierzesz pod uwagę wyprawy do jakiejś niewielkiej miejscowości w pobliżu Krakowa?
      Nie zawsze, ale często w prywatnych zakładach poza miastem jest taniej.
      Koszt wyprawy to 10-20 zł busem :) W obie strony.
      Niestety, musiałabyś jeszcze podpytać gdzieś o namiary, bo ja się ostatnio na okulary i okulistów obraziłam (lepiej widzę bez) i nie korzystam chwilowo z usług.
      • martvica Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 21:37
        Zaproponowano mi Pabianice, Chorzów, Tarnów,Wieliczkę i Myślenice ;)
        Problem z pozamiejskością jest jeden: nienawidzę podejmować decyzji, zwłaszcza na lata, więc wybór oprawek będzie minimum dwuetapowy. Myślałam że zrobię rekonesans sama, zapiszę sobie co gdzie było chyba względnie sensowne, a potem przewlokę jakiegoś nieszczęśnika po tej optycznej trasie i każę się oglądać w tych wcześniej wybranych ramkach. I nawet jeśli znajdę fraje... znaczy, naiwną osobę do towarzystwa, to jednak mi go/ją będzie głupio ciągnąć do Myślenic czy innej Wieliczki :(

Myślałam w ogóle że uda mi się zacząć w tą sobotę ale gdzie tam, zadzwoniła znajoma i wygląda na to że będę uprawiać handel na Placu Nowym od jakichś strasznie nocnych godzin. Może chociaż Fielmann w niedzielę wypali.
        • 100krotna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 22:44
          Do Wieliczki: jedziesz busikiem z przystanku pod Parkiem Krakowskim (albo spod AGH) tyle, co na Prokocim+10 minut z Prokocimia do Wieliczki. 3-4 zł taka przyjemność kosztuje.
          Łapiesz obojętnie jakiego busika z Wieliczką gdzieś na tabliczce (niekoniecznie musi to być miejsce docelowe). W ciągu dnia będą jeździć co 5-10 minut.
          Ewentualnie pociągiem z dworca głównego, 30 minut, 6 zł.
          www.malopolskiekoleje.pl/index.php/2015-08-16-20-00-10/krakow-glowny-wieliczka-rynek-kopalnia
          Warte rozważenia, pociągiem wychodzi szybciej niż przejechać z Prokocimia na Prądnik albo z Huty na Wolę.
          Masz jakieś typy oprawek tak w ogóle? Co Ci się podoba? (niekoniecznie powiązane z twoją twarzą, tak ogólnie, na ludziach albo w telewizji)
        • turzyca Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 09:01
          >Myślałam że zrobię rekonesans sama, zapiszę sobie co gdzie było chyba względnie sensowne,

No chyba oszalalas!

Robi sie zdjecie witryny a potem trzaska selfiki. :P
          Serio, daj sobie spokoj z zapisywaniem, pomagalam dobierac okulary paru osobom i okazuje sie, ze metoda ze zdjeciem jest najlepsza. Poza tym zdjecie mozna sobie umiescic w zasiegu wzroku i zaczac przyzwyczajac do nowej twarzy, potem szok jest mniejszy. :)
          • martvica Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 10:23
            Testowałam to ostatnim razem z facetem, specjalnie pożyczając mały aparat od mamy. O bosz. To na pewno działa, jeśli się ma ślad fotogeniczności. Na wszystkich tych zdjęciach wyglądałam jak naćpany upośledzony muł i nie da się w ogóle patrzeć na oprawki. Facet słysząc mój jęk po zrzuceniu zdjęć na dysk powiedział z zadowoleniem: specjalnie ci robiłem takie głupie, żeby też mieć jakiś fun z tego wyjścia.
            Trauma :P
        • kaga9 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 16:25
          Też podejmuję decyzję dwuetapowo, więc osobiście rozumiem:-) Kupując cokolwiek poza miejscem zamieszkania, trzeba mimo wszystko brać pod uwagę także opcję reklamowania produktu, dlatego chyba bym nie ryzykowala zakupów w sklepie niesieciowym.
    • martvica Czyli jest nadzieja, dziękuję zbiorczo ;) 13.04.16, 21:48
      Uff, bo myślałam że jestem oderwana od rzeczywistości i 'tanie' oprawki kosztują siedem stówek w promocji ;)
      Z 'sieciówek' to ja znam Fielmanna i VE i do tego pierwszego zajrzę. Czyli celuję w niepozorne zakłady, najlepiej nie w centrum. Na razie mam na mapie Fielmanna w GK, coś w Bonarce, Karmelicką (przy ostatniej próbie pani dobierała mi sensowne kształty tylko w trudno akceptowanych dla mnie kolorach, ale zmieniłam odcień włosów od tego czasu. Fakt że nie wiem jak z cenami), Dietla, coś naprzeciw Błękitka i Kapelankę. Dobrze że mam bilet na wszystkie linie, ale nie wiem czy zdążę objechać jednego dnia ;)
      • hke Re: Czyli jest nadzieja, dziękuję zbiorczo ;) 13.04.16, 22:48
        Jak już będziesz na Kapelance, to niedaleko jest Grota-Roweckiego 9. Córce tam kilka miesięcy temu okulary obstalowywałam i cała przyjemność kosztowała coś poniżej 350 złotych (a ona potrzebuje szkieł cylindrycznych, nie najtańszych), a to wybredna nastolatka, więc argument finansowy przy wyborze gdzieś tam był, ale nie na pierwszym miejscu.
      • yaga7 Re: Czyli jest nadzieja, dziękuję zbiorczo ;) 14.04.16, 06:32
        I tak Cię podziwiam, ja bym tyle nie dała rady objechać i kupiła cokolwiek w drugim bądź trzecim optyku ;) Bo na samą myśl, że mam oglądać i mierzyć jeszcze więcej, zrobiłoby mi się słabo ;)
    • k_linka Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 21:49
      W Krakowie na Czarnowiejskiej 95 kupuje od jakiegos czasu i okulary i soczewki. Wlascicielka sie nazywa Joanna Stolarczyk i jest dosc specyficzna (mnie jej sposob bycia odrobine przytlacza - w sensie, ze ona wie lepiej o co mi chodzi) - ale dba o klienta i na pewno bedzie miec wybor oprawek w Twoim zakresie cenowym. Jest tez optometrystka i za pierwszym razem bada wzrok (chyba jest to bezplatne ale nie pamietam). Najtansze oprawki, jakie u niej kupilam byly za 100, najdrozsze za chyba 350? Niestety u mnie wiecej kosztowaly szkla, ale to wina szkiel, nie optyka.
      Za rekomendacje niech posluzy to, ze mam w rodzinie osoby przyjezdzajace do niej ze Slaska (zadowolone od wielu lat).
      Goraco odradzam Fielmanna, jakby nie byl tani - zle zamontowali mi szkla w oprawkach (ktos sobie pomylil odleglosc zrenic - i tak mam blisko osadzone oczy, a dzieki nim mialam o pol cm za blisko).
      I to nieprawda, ze tylko w sieciowkach okulary bez logo - najwiecej ich w malych prywatnych salonikach.
    • maggianna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 13.04.16, 22:39
      Chodzę w okularach od wielu lat i zawsze miałam problem z doborem oprawek aż znajomi polecili mi mały zakład optyczny - właściciel pomaga dobrać oprawki i zawsze trafia idealnie z wyborem. Dodatkowo maja świetny wybór oprawek w tym markowe i najnowsze kolekcje w świetnych cenach zarówno firmowe oprawki i dobre szkła.
      W efekcie podążam za okularowa modą i co sezon robię nowe okulary - kosztują 1/4 tego co musiałabym zapłacić w sieciówkach typu Vision Express (teraz mam okulary za 580 zł, w VE same oprawki kosztowały 1200).
      Niestety to w Warszawie, zakład na Ząbkowskiej 11 - przy czym na wizytę po południu lub w sobotę należy zaplanować nawet i 2 godz bo zawsze sa tam kolejki.
      • kaga9 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 14.04.16, 20:16
        "> W efekcie podążam za okularowa modą i co sezon robię nowe okulary"

Nawet nie masz pojęcia, jak Ci zazdroszczę, że w wielu modelach Ci dobrze...Ech.

Ja wchodzę i pytam: Czy mają państwo zawieruszone stare, niemodne oprawki (i tu pada opis)?;)
        • maggianna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 20:03
          Tez tak miałam, wybranie okularów zajmowało mi godziny a i tak efekt był przeciętny. Teraz ide do optyka, pytam co obecnie modne, dostaje 6-7 oprawek do przymierzenia, jak nie mogę sie zdecydować to optyk przygląda sie i odrzuca większość i wybieram zazwyczaj z 2. 20 min i zawsze wyglądam dobrze. Na początku trudno przywyknąć do tego ze spośród kilkuset oprawek dostaje sie kilka i ze to w zasadzie ktos inny podejmuje decyzje ale robiłam tam z 8 oprawek i zawsze wybór był trafiony. Co ciekawe jak idziemy we 3 koleżanki to w kategorii "aktualnie modne" każda z nas dostaje inne oprawki - maja podobny kształt czy motyw ale inna wielkość i kolor.
          Polubiłam noszenie okularów i dobieram je do stroju czy okazji :-)
          • yaga7 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 21:01
            Ale to dużo zależy od wady - w sensie przy wyższej wadzie szkła są drogie i tak, niezależnie czy w małym zakładzie czy w sieciówce.

Ale z drugiej strony może patrzę od złej strony na cenę okularów, bo od lat noszę soczewki i nie wyobrażam sobie codziennego latania w denkach od butelek typu -9, a takie mam ;)
            • maggianna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 22:22
              Ale cena tez zależy od miejsca - moja Hiszpańska koleżanka chciała zrobić w PL okulary, znajomi polecili jej Vision Express - szkła (dwuogniskowe, duża wada) z odpowiednimi strefami do dali i czytania, cienkie i lekkie w VE kosztowały 1799 zł (i do tego oprawki), dokładnie te same szkła i firmowe modne oprawki kosztowy u mojego optyka 890 zł (spisalam model i firmę szkieł i porównałam).
              Koleżanka robiła podobne okulary u małego (ale znanego i modnego) optyka i zapłaciła prawie 4000 zł, wiec i przy drogich szkłach różnica tez moze być znaczna.

Pracuje wiele godz przed komputerem w klimatyzowanym biurze i po 10h musze wyjąc soczewki bo oczy mnie bolą wiec nie mam wyjścia, ale dzięki sensownemu optykowi zmieniłam podejście do okularów i lubię je nosić - traktuje je jak biżuterię.
              Cały czas zastanawiam sie nad laserowa korekcja wzroku ale nawet jak sie zdecyduje to zrobię sobie okulary do komputera ;-)
              • yaga7 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 16.04.16, 07:23
                Ja u siebie w sieciówkach optycznych nie patrzyłam, byłam w dwóch małych zakładach (nie, nie modnych ;) ) w Kraku, w obu zaśpiewali taką samą cenę za szkła (no, różnica 10%, nieduża), stąd nie wydaje mi się, żeby gdzieś było taniej, co najwyżej drożej ;)

Ale na szczęście klimy w domu nie mam (a tu pracuję), więc z oczami mi się nic nie dzieje i na szczęście soczewki mogę nosić.
    • magdalaena1977 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 06:47
      Moja rodzina od lar korzysta z Vision Express i jesteśmy zadowoleni. Zamówilam u nich okulary w lutym, koszt zestawu z antyrefleksem 600 zł. Niestety okazało się, że w okularach męczą mi się oczy. Reklamowałam, zastanawiałyśmy się z panią okulistką i robią mi nowe słabsze szkła.
      Generalnie już dość dawno porzuciłam pomysł znalezienia idealnych okularów i nie chcę inwestować z pozornie wypasione oprawki, zwłaszcza że obecne z Escady strasznie szybko się zużyły.
      • maggianna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 15.04.16, 20:13
        Za "wypasione" oprawki (aktualne kolekcje Prady, Gucci, Chanel czy Zeiss) i szkła z cylindrami, pocieniane, antyrefleks i nie parujace płace zazwyczaj 450-580 zł (te co mam obecnie VE wycenił na ok 1700 zł - koleżanka z pracy kupiła u nich prawie takie same tylko z gorszymi szkłami). Nosze okulary max 2 lata ale żadne sie nie zużyły - najstarsze tytanowe Zeissy w wersji bez oprawek maja 6 lat - używam ich do biegania, na siłowni, na wakacjach - siadam na nich, rzucam, spadają - nic im nie jest, nawet noski wyglądają jak nowe.
      • anna-pia Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 16.04.16, 17:20
        magdalaena1977 napisała:

> Moja rodzina od lar korzysta z Vision Express i jesteśmy zadowoleni. Zamówilam
        > u nich okulary w lutym, koszt zestawu z antyrefleksem 600 zł. Niestety okazało
        > się, że w okularach męczą mi się oczy.

Mnie też oczy się męczyły - szkła dali na inny rozstaw źrenic niż okulista podał na recepcie. Nigdy więcej Vision Express.
        • maggianna Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 16.04.16, 21:06
          Miałam u nich to samo tylko ze kręciło mi się w głowie i dziwnie widziałam - reklamacji nie uwzględnili, tłumaczyli ze to przez cylindry i muszę się przyzwyczaić - okularów nie dało się nosić - znajomi wysłali mnie na Zabkowska i to samo stwierdził optyk - zły rozstaw, coś z ogniskową.
        • urkye Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 19.04.16, 22:03
          anna-pia napisała:

> Mnie też oczy się męczyły - szkła dali na inny rozstaw źrenic niż okulista poda
          > ł na recepcie. Nigdy więcej Vision Express.
          >

O, u mnie zrobili podobny numer. Szczerze nienawidziłam tamtych okularów, jak się potem okazało, były źle zrobione. Jak robiłam sobie kolejne okulary u innego optyka, to pokazali mi kropkami gdzie mam w szkłach "źrenice" czy jak to tam się fachowo nazywa. Były na dolnej części okularów, totalnie rozjechane z moimi oczami. Masakra. Również nigdy więcej VE.
          • magdalaena1977 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 20.04.16, 08:07
            Dzisiaj idę odebrać poprawione okulary, zobaczymy czy będą lepsze
        • anulla1974 Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 20.04.16, 12:19
          Wychodzi na to, że to u nich norma... Miałam tak samo.
    • martvica Re: okulary - trudne wybory i tanie oprawki ;) 20.04.16, 12:39
      Póki co byłam w Fielmannie, przymierzyłam lekko licząc kilkadziesiąt oprawek. Łącznie z takimi ciut grubszymi plastikami - i jednak mi w nich źle, jakoś tak rażą. Znalazłam ze trzy potencjalne zgniłe kompromisy, wszystkie fioletowe ^^ i chyba poniżej trzech stów. Nie zapytałam ile szkła, bo liczę że gdzieś znajdę fajniejsze oprawki ;) (niby mają promocję na okulary za niecałą stówę ale dotyczy tylko najtańszych oprawek, a te najtańsze druciane się bałam wziąć do ręki, takie cieniutkie). Na razie musiałam odłożyć szukanie, bo dostałam dzikich zawrotów głowy, ale chyba rzeczywiście ominę centrum i uderzę na krawędź Ruczaju na przykład.
    • martvica Kupiłam! 01.05.16, 18:28
      Odwiedziłam ostatecznie zakład przy Kapelance 15 i przy Grota-Roweckiego, po czym wróciłam do pierwszego.
      Za pierwszym razem przyszłam w soczewkach, zmierzyłam kilkadziesiąt oprawek, drogą eliminacji zostawiłam cztery, a byłam niemal zdecydowana na jedne (podobne do aktualnych, półżyłkowe, tylko fioletowe). Dwa dni później przyszłam z mamą podjąć ostateczną decyzję, odrzuciłam dwie i przez kwadrans biegałam od lady do lustra mając na nosie zamiennie te wybrane i takie które bardziej się podobały mojej rodzicielce. Skomentowałam na głos że sumie to mi się w nich podoba głównie wyciągnięcie kącików do gór, na co pani optyk (przemiła i anielsko cierpliwa) powiedziała 'zaraz, a mierzyłyśmy te, bo nie pamiętam?' i podała mi piątą parę, dość fioletową i nieco kocią. Po czym w trójkę z panem okulistą który akurat przechodził stwierdzili że właściwie są najlepsze i mi pasują, a ja podjęłam spontaniczną decyzję nie widząc się w lustrze ;)
      Największe i najbardziej wyraziste oprawki jakie miałam w życiu, wieki miną zanim się przyzwyczaję. Zapłaciłam 600zł ze wszystkim, 250 oprawki (lekki rabat dostałam), 350 za szkła (mocno pocieniane i to zrobiło koszt), najtańsze oprawy które miałam na nosie kosztowały 58zł, najdroższe ponad 500, szkła by się dało chyba stówę taniej ale byłyby grubaśne.

Dzięki za wsparcie i burzę mózgów, mam okulary w cenie kawałka oprawy w niektórych salonach ;)
      • 100krotna Re: Kupiłam! 01.05.16, 19:53
        No i gratulacje, fajnie, że znalazłaś. Przyzwyczaisz się, do ładnego człowiek się szybko przyzwyczaja.
        A zrobiłabyś zdjęcie? ;) Może być samych okularów, po opisie jestem bardzo ciekawa :)
        • martvica Re: Kupiłam! 02.05.16, 16:24
          pracuję nad tym :)
          • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 15:56
            https://lh3.googleusercontent.com/-HNR5FNLvgdg/Vyn-_B4cWqI/AAAAAAAAITg/rUlKZO9pY7I5yOUanmXdBh98CIXAw6A2QCCo/s912/oks.jpg
            https://lh3.googleusercontent.com/-5vGLBU5pUsg/Vyn-_Xmez7I/AAAAAAAAITo/Ho4u_ff2bJQMMChPut7FBS0tXhGWTjKuACCo/s912/oksy2.jpg
            • kaga9 Re: Kupiłam! 04.05.16, 18:29
              Te po prawej, prawda? Fajnie wyglądasz, charakternie:)
            • anna-pia Re: Kupiłam! 04.05.16, 19:43
              Ślicznie wyglądasz, trochę drapieżnie :)
              • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 20:19
                Te po prawej ;) Chłopak mi oświadczył że wyglądam staro i że nie rozumie moich wyborów (bo mówiłam że nie chcę dużych, grubych i ciemnych), ale większość reakcji jest raczej pozytywna.

I tak właśnie myślę że dodają mi wyrazu. Ogólnie zaczynam je lubić :)
              • 100krotna Re: Kupiłam! 04.05.16, 21:19
                Jest super! I właśnie miałam pisać, ze odjęłaś sobie lat, tak z pięć i że nie rozumiem komentarza chłopaka. A potem pomyślałam, że rozumiem, bo tamte okularki były małe i po przyzwyczajeniu się, nie rzucały się w oczy na twarzy, stąd pewnie szok ;)
                Według mnie te nowe bardzo fajnie twarz uzupełniają i nie rozmywają spojrzenia - poprzednie przez te łagodne łuki ujmowały spojrzeniu wyrazistości, lekko też "posmutniały" twarz - te koncentrują uwagę na oczach i są optymistyczne, trochę ostre, fajnie!
                Kolor włosów też ładny, czym robiłaś (po hennie o ile dobrze kojarzę?)
                • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 21:47
                  Ja faceta nie do końca rozumiem, bo on mi strasznie wciskał kiedyś grube czarne prostokąty (nie wiem czy fotka wejdzie, bo to z fejsa: scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1000206_703624779663749_1403717317_n.jpg?oh=c21549e2769993755aaf5b0bf2dc0bb4&oe=57AF9A7A ) i się ślinił że wyglądam świetnie, a do tych miał jakieś ale. Zmierzyłam - szerokość oprawek na górze jest taka sama, moje nowe mają węższe doły, nie wiem skąd mu się nagle wzięło że za duże i postarzają, jeśli te swoje czarne uważał za idealne dla mnie ;) I nie postarzają, wyglądam w nich jak zwariowana bibliotekarka, a w sporej części mierzonych oprawek wyglądałam jak smutna bibliotekarka po 40-tce.
                  Chyba ogólnie przestanę zwracać uwagę na to co mówi, ostatnio skomentował moją ukochaną fryzurę 'na Tymoszenko', czyli warkocz wokół głowy, cytuję 'wyglądasz jak pani sprzedająca kury na targu' :/

No i jak już jesteśmy przy włosach - to jest henna, ciemny brąz Khadi. Dostałam na urodziny ciemny brąz i orzechowy brąz, mieszałam sobie i nakładałam na odrosty, tak żeby mieć chłodny brąz w okolicach twarzy (przy rudej hennie miałam odrost w kolorze popiołu, teraz się kapnęłam że siedem tygodni bez farbowania a ja nie mam śladu różnicy w odcieniu), reszta niżej płynnie przechodzi w wieloletnią rudość a końcówki mam rozjaśnione na rudoblond (testowałam kolorowe pianki, więc musiałam rozjaśnić). Ostatnio mi się nie chciało mieszać i nałożyłam resztę ciemnego brązu i zrobiła mi się całkiem wyraźna granica ;)
                  Kombinuję z tymi kolorami, z jednej strony lubię być ruda, z drugiej mam strasznie różową twarz i te czerwienie i rudości przy buzi nie wyglądają za dobrze. Do tego jeszcze od pół roku się wybierałam do optyka, a pamiętałam że poprzednio pani mi dobierała jakieś szalone kolory typu pomarańcze i brązy, żeby harmonizowały z włosami, więc teraz nie chciałam żeby były ciepłe, upięłam i schowałam końce. No i mam ciepły fiolet ;)
                  • 100krotna Re: Kupiłam! 04.05.16, 22:11
                    Te czarne też mi się podobają. Chłopakowi pewnie się kojarzą ze stereotypowym przedstawieniem sexy sekretarka - sexy nauczycielka. Nosisz białe obcisłe bluzeczki pękające na biuście i czarne króciutkie spódniczki? ;)

Twój kolor u góry to jest dokładnie to, co ja chciałam osiągnąć jak mniej-więcej 8-10 lat temu farbowałam włosy. Niestety wychodził albo brąz z pomarańczowym połyskiem, albo czarny. Teraz co jakiś czas mnie kusi :)

PS. Końce włosów na różowo!
                    • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 22:24
                      No tak, o to chodziło, zrobił mi zdjęcie we własnej rozpiętej koszuli i w tych okularach i strasznie długo mi wmawiał że ten kształt i czarne i grube to właśnie to co mi strasznie pasuje a jemu się podoba, stąd zdziwienie że nagle jest na nie ;) Na tej focie wyglądam dobrze bo to kwestia ujęcia i miny, tak normalnie en face jest gorzej. No i przegrywają bo są mniej fioletowe.

Nie wiem jak z orzechowym brązem khadi, ale ciemny jest chłodny. Orzechowy przetestuję następnym razem. W ogóle jak na to że od ponad roku nie używałam rudej ani czerwonej henny to mój kolor na większości włosów jest mega rudy (wcześniej miałam różne brązy z Eld/kosmetyki naturalnej ale jednak Khadi fajniejsze).

Na końcówkach miałam róż (łapie na różowo-rudy), purpurę (łapie na wściekle rudy) i fiolet (łapie na po prostu rudy, ku mojemu nieutulonemu żalowi, kocham fiolet najbardziej ze wszystkich kolorów). Ale po latach hennowania nie jestem w stanie rozjaśnić włosów bardziej niż do odcienia niezbyt dojrzałej pomarańczy. W sumie mam modową imprezę pod koniec maja, może sobie machnę różyk, dawno nie miałam :)
            • yaga7 Re: Kupiłam! 04.05.16, 20:46
              Mnie się te nowe bardzo podobają, aczkolwiek wg mnie nie są duże - w sensie dla mnie by nie były duże, nie wyszłabym w nich na ulicę, bo bym się zabiła o stopy ;)

Świetnie wyglądasz :))
              • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 21:28
                yaga, to zależy do czego porównać - to największe okulary jakie miałam, ale fakt że jak teraz patrzę co ludzie mają na nosach, to nie są wcale aż tak duże :)
            • maggianna Re: Kupiłam! 04.05.16, 21:53
              Świetne! Moim zdaniem wygladasz dużo młodziej niz w tych drucianych - zreszta trafiłaś idealnie bo taki kształt to obecnie najnowsza moda okularowa :-) pasuje do Ciebie i kolor i kształt tych oprawek.
              • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 22:16
                Najnowsza? Odniosłam wrażenie że najbardziej hot są takie owale wydłużone w osi pionowej, bo takie coś dostałam na wstępie w dwóch salonach ;) Strasznie mi w nich było.
            • anka_z_lasu Re: Kupiłam! 04.05.16, 22:41
              haha, podobne troszkę do moich ;) hurtownia-okularow.pl/new17/foto/LiwLewant_mod-2482_kol-50.jpg

wyglądasz super, dodają charakteru i faktycznie ciągną kąciki oczu w górę
              nie uważam żeby były za duże
              nie mam pojęcia o co chodzi z postarzaniem, działają zupełnie odwrotnie :P
              • martvica Re: Kupiłam! 04.05.16, 23:04
                ta sama firma:
                hurtownia-okularow.pl/folder5/foto/LiwLewant_mod-2723_kol-M12649.jpg :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka