miss-alchemist
24.03.18, 09:14
Zbliża się sezon wiosenny, zatem czas zapytać ;)
Planuję ozdobić mój balkon pnączem. Ekspozycja południowa, więc musi być to roślina lubiąca ciepełko. Najlepiej dużo liści, niekoniecznie dużo kwiatów, chociaż nie przeszkadzają mi. Warunek konieczny: nie może być trująca dla kotów, czyli wszelkie bluszcze, dzikie wino i im podobne odpadają.
W zeszłym roku miałam wilec, który ma ten plus, że rośnie jak głupi i jest jednoroczny, więc odpada problem zimowania. Z drugiej strony bardzo mi łysiał na dole. Kwiatów miał sporo, ale liści tak średnio, więc z zacienienia nici. No i nasiona ma trujące, więc bardzo musiałam pilnować, żeby obcinać kwiaty, zanim nasiona wyrosły.
Chętnie wezmę roślinę wieloletnią, w tym roku wygląda na to, że moje kwiatki przeżyły zimę na balkonie, więc chyba nie jest z moją umiejętnością opieki nad kwiatami tak najgorzej ;)
Biorę pod uwagę m.in.
- rdest auberta - tylko czy skubaniec nie zaśmieci mi balkonu za bardzo i czy nie wylezie do sąsiadów?
- aktinidię pstrolistną lub ostrolistną. Tutaj mam obawę, że aktinidia ma jednak więcej owoców niż liści i nie obrośnie tak ładnie balkonu.
- winorośl. Nie znalazłam żadnych informacji, by winorośl (nie dzikie wino) była trująca dla kotów, ale kto wie? No i jak szybko rośnie taka winorośl?
A może jakieś inne propozycje? No i gdzie kupować, kiedy sadzić?
No i czy balkon sie mnie nie urwie, jak taką donicę tam wstawie? :D
P.S. Czy Wy też macie ostatnio problemy z pisaniem na forum? Co jakiś czas dostaję komunikat, że nie mogę pisać na forum do 15:41 i ten stan rzeczy potrafi utrzymywać się przez tydzień...