Dodaj do ulubionych

test utajonych skojarzeń

29.06.09, 23:13
wyborcza.pl/1,75476,6749206,Dziewczynki_nie_sa_gorsze.html
Robiłyście? Moje wyniki sugerują silne zautomatyzowane skojarzenia
między mężczyznami a naukami ścisłymi oraz kobietami i naukami
humanistycznymi. A przeciez sama jestem po politechnice. Myślalam że
kto jak kto ale ja takih skojarzen nie mam :/
Obserwuj wątek
    • swierszczowa1 Re: test utajonych skojarzeń 29.06.09, 23:24
      Za to białych w stosunku do murzynów preferuję umiarkowanie. A
      spodziewalam się ze wyjdzie mi conajmniej tak samo jak z płcią.
      • bebe.lapin Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 00:24
        mi wyszlo umiarkowane preferowanie bialych w stosunku do czarnych i umiarkowane
        skojarzenie kobiet ze scislymi, a mezczyzn z humanistycznymi <rotfl>
        Zastanawiam sie natomiast, czy jakies znaczenie ma kolejnosc umieszczenia par,
        bo obserwujac swoje reakcje, doszlam do wniosku ,ze to moze zaburzac. Chodzi mi
        o to, ze ta druga serie klikania wykonuje sie szybciej, bo juz sie pojelo, o co
        chodzi, a przeciez miara skojarzen jest szybkosc klikania, wiec nie wiem :D
        • bebe.lapin Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 00:35
          aha, a jescze jedno - jak to sie ma do tego, zew mamy bardzo silnie wbudowane
          skojarzenie strony prawej jako dobrej i lewej jako zlej? Czy tworcy brali to pod
          uwage?
        • luliluli Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 08:48
          > Zastanawiam sie natomiast, czy jakies znaczenie ma kolejnosc umieszczenia par,
          > bo obserwujac swoje reakcje, doszlam do wniosku ,ze to moze zaburzac. Chodzi mi
          > o to, ze ta druga serie klikania wykonuje sie szybciej, bo juz sie pojelo, o co
          > chodzi, a przeciez miara skojarzen jest szybkosc klikania, wiec nie wiem :D

a mi gorzej wychodzą te drugie serie, na zasadzie zaprzeczenia temu, czego
          nauczyłam się w pierwszych:D nie mogę się później przestawić na inną wersję:|
          • bebe.lapin Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 10:25
            Mi tez mozg wariowal przy drugiej serii, i nie wiem, czy to nie dlatego, ze
            wartosci pozytywne mialy byc imueszczane po lewej, zas negatywne-po prawej. Ja z
            tym mialam problem, dlatego wysnulam teorie o tym uwarunkowaniu, ktorego nie
            wzieli pod uwage. moze gdyby zrobili gora-dol, to byloby latwiej?
            Ze zdjeciami nie mialam zadnego problemu, zeby je przypasowac do prawidlowej
            strony, obojetnie, czy lewa, czy prawa
    • chocochoco Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 00:01
      Mi też wyszły silne ;-/, zdziwiłam się. Ale za to w teście otyli/szczupli wyszło
      mi neutralne, to chyba dobrze :-).
    • kaga9 Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 00:14
      Hm, mnie w dodatku wyszło silne preferowanie PL w zestawieniu z USA;)
    • daslicht Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 01:17
      Wszystko można symulować!
      W tych testach wiadomo czego oczekują i jak się chce mieć wynik X,
      to można.
    • kuraiko Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 02:42
      Twoje wyniki sugerują silne zautomatyzowane skojarzenia między
      mężczyznami a naukami ścisłymi oraz kobietami i naukami
      humanistycznymi.

phi! należy jeszcze dodać, że dla mnie nauki humanistyczne są
      bardziej "męskie" niż kobiece...
    • kuraiko Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 02:49
      Twoje wyniki sugerują umiarkowaną automatyczną preferencję dla
      białych w porównaniu z Murzynami.

no no, nie wiedziałam że jestem rasistką :P jaka porażka
    • yaga7 Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 07:32
      Ooo, fajne.

Mnie wyszło słabe zautomatyzowane skojarzenia między mężczyznami a naukami
      ścisłymi oraz kobietami i naukami humanistycznymi.

A resztę zrobię sobie potem.
    • plica o! 30.06.09, 07:37
      wyszlo mi slabe zautomatyzowanie. porobie pozniej grubasy i rasy :) z ciekawosci :)
    • luliluli Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 09:01
      jestem zdwiwiona wynikami:)

wychodzi na to, że silnie preferuję szczupłych (czego się nie spodziewałam), nie
      mam absolutnie nic do staruszków (które to uprzedzenie boleśnie doświadczona
      futrzastymi babciami autobusowymi uznałam za pewnik), a także brak mi
      zautomatyzowanych skojarzeń kobieta - nauki humanistyczne, facet - ścisłe. A! -
      i co najwyżej lekko czy tam umiarkowanie umiarkowanie preferuję Polskę i białych
      (co uważam za przekłamany wynik, bo w swoim życiu poznałam osobiście jedynie 3-4
      czarnych, czyli o jakiś milion mniej niż białych, jakże więc mogłam sobie
      wyrobić jakąkolwiek opinię?!):P
    • quleczka Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 12:08
      niezle to jest :)

mi faktycznie latwiej przychodzilo jakos automatyczne zapamietanie gdzie co powinno isc gdy dom i kobiety byly po jeden, a biznes i mezczyzni po drugiej... niz na odwrot :)
    • mefistofelia Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 14:00
      Wątpię w miarodajność tego testu. Jak mam nie odpowiadać wolniej na pytania z drugiej puli, gdzie mężczyźni są po tej samej stronie co nauki humanistyczne a kobiety po tej co ścisłe, skoro zdążyłam się przyzwyczaić do porządku z poprzedniego ćwiczenia?
      Takie przestawienie się zajmuje trochę czasu. Zwłaszcza osobom takim jak ja, które mają problemy z koordynacją ruchową i słabszy refleks.

Założę się, że gdyby kolejność poleceń była odwrotna zmaiast silnie zautomatyzowanych skojarzeń między mężczyznami a naukami ścisłymi wyszłyby mi takie skojarzenia między mężczyznami a naukami humanistycznymi.
      • mefistofelia Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 14:20
        Zrobiłam jeszcze test "sylwetkowy". Tam model był odwrotny. Na początku po tej samej stronie były rzeczy dobre i otyli a po drugiej rzeczy złe i szczupli, a potem rzeczy złe i otyli i rzeczy dobre i szczupli. I zgadnijcie co? Tak. Tym razem wyszło mi, że przejawiam preferencję dla osób otyłych :P
        Być może z moją kiepską koordynacją ruchową i zaburzeniami koncentracji nie jestem dobrym materiałem do tego testu, ale z drugiej strony nie wierzę, żebym była jedyna.
        • livada Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 15:02
          Mi wyszła umiarkowana automatyczna preferencja dla Murzynów w porównaniu z
          białymi, otyłych w porównaniu ze szczupłymi i starszych w porównaniu z
          młodszymi, oraz umiarkowane zautomatyzowane skojarzenia między mężczyznami a
          naukami ścisłymi oraz kobietami i naukami humanistycznymi. To ostatnie mnie nie
          dziwi, w końcu wbija się to ludziom do głowy od najmłodszych lat. Jeśli chodzi o
          mój świadomy stosunek do sprawy, to w zestawieniach Murzyn-biały i stary-młody
          jest całkowicie neutralny, natomiast wydaje mi się, że jestem nieco uprzedzona
          do osób otyłych... Tak że nie wiem co myśleć o tych testach:)
      • joankb Re: test utajonych skojarzeń 30.06.09, 15:03
        Ja wymiękłam w połowie, kiedy, jak dla mnie ten test zaczął przypominać grę
        zręcznościową, nie test.
        Nie wierzę w te niby obiektywne wyniki (cudze..., ja nie skończyłam)
    • kuraiko sylwetka i wiek ok ;) 30.06.09, 17:26
      Twoje wyniki sugerują brak preferencji lub nieznaczną automatyczną
      preferencję dla osób szczupłych lub otyłych.

Twoje wyniki sugerują brak preferencji lub nieznaczną automatyczną
      preferencję dla młodszych lub starszych.

;)
      • ida14 Re: sylwetka i wiek ok ;) 30.06.09, 20:44
        Twoje wyniki sugerują brak skojarzeń lub nieznaczne zautomatyzowane skojarzenia
        między kobietami i mężczyznami a naukami ścisłymi i naukami humanistycznymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka