fooox 04.04.09, 19:20 Ostatnio kilka raz musiałam coś wymyślać, szukać itp Pomyslałam, ze zobie wątek, w którym zamieszcze swoje sprawdzone przepisy a i wy może coś podrzucicie. Bede stopniowo dorzucac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fooox ślimaczki z ciasta francuskiego 04.04.09, 19:26 Nadzienie: czarane i zielone oliwki (po ok 150 g) kilka kaparów 5 ząbków czosnku (ale to jak kto lubi) mała puszka anchois troche oliwy pieprz,sól do smaku wszystkie składniki miksujemy w blenderze i smarujemy nim ciasto francuskie (1 płat) na całej powierzchni zostawiajac tylko z jednego dłuższego boku ok 2 cm fragment zawijamy od tego do konca nasmarowanego. Zawijamy w folie i na 30 min do lodowy. Wymujemy, kroimy na plastry i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220 na 30 min ( ja na oko trzymałam) i już gotowe. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
fooox sałatka z currczaczka ;) 04.04.09, 19:29 pierś kurczaka (gotowna, pieczona - co kto ma) tnimy na kawałki sałatkowe sałata lodowa puszka manadarynek seler naciowy majonez curry, pieprz, sól Wszystko mieszamy. Sos przygotowujemy na oko i do smaku. Ja dodaje do majonezu troche tego syropu mandarynkowego. Można oczywiscie tez zrobic na jogucie wymieszanym z odrobina majonezu. Polecam fajnie wyglada i smakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
fooox kanapeczki ze śledzikiem 04.04.09, 19:34 - słoik śledzika marynowanego ( ważne żeby był w zalewie ocotwej a nie w oleju) - cebula czerwona - rzodkiewki - koperek - masło - ciemny chleb Pociety koperek mieszamy z masełkiem i doprawiamy solą. Sledzika odcedzamy i osuszamy i kroimy na małe kawałeczki ( tkaiej wielkosci jak docelowo chcemy zeby kanapeczki miału rozmiar), cebulke w plasterki i rzodkieki też Chleb samrujemy masłem koperkowym i kroimy na małe kawałki (2x2cm) na kazdy kawałek chleba nakładamy plasterek rzodkieki, kawałek cebulki i śledzika. Całość spinamy wykałaczką. I juz gotowe na raz do dzioba. Szczególnie dobre do wódeczki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fooox ciasteczka francuskie wytrawne 04.04.09, 19:40 kolejny banał a smakowity ciasto francuskie smarujemy pesto, tniemy na fragmenty (proste kwadraciki lub foremkami bardziej wymyslne) i do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś