Dodaj do ulubionych

Sloneczna NZ

05.01.10, 22:16
Za najbardziej sloneczne miejsce w NZ uznano w tym roku Nelson

nz.news.yahoo.com/a/-/top-stories/6646134/nelson-regains-sunshine-record/
Jestem troche rozczarowana. Myslalam, ze ten tytul zaskarbi sobie Hawkes Bay.
Gratulacje dla mieszkancow Poludniowej Wyspy, ze maja najwiecej slonca w
zasiegu reki. SWoja droga, czy juz wymyslono jakas nowa nazwe na wyspy NZ ?
Obserwuj wątek
    • sennys Re: Sloneczna NZ 14.01.10, 10:09
      Heh, nie wiem jak tam u Ciebie w Australii ale w NZ cosik ostatnio
      kiepsko, w górach nawet śnieg spadł ... i generalnie pogoda mało
      letnia ...
      mam nadzieje, że to przejściowe bo za dwa tygodnie rodzinka
      przylatuje i na urlop z nimi się wybieram smile

a co do Nelson to chyba bym się zgodził, tydzień temu podczas gdy
      tutaj prawie non top padało, tam moi znajomi mieli względnie ładną
      pogodę ...
      ale lipce są kapryśne w sumie ... zobaczymy jak to będzie w sierpniu
      ...
      • iza42 Re: Sloneczna NZ 14.01.10, 10:42
        U nas cieplo, slonecznie, nawet tak jakby troche tego ciepla za duzo, czlowiek
        marzy o chlodzie czasami. No, ale nie narzekam, w Melbourne niedawno mieli upaly
        40+stopni, u nas tego nie ma, temperatury okolo 30 st, w domu przydaje sie
        klimatyzacja i wiatraki. Na Boze Narodzenie mielismy duzo deszczu i chmur, choc
        bylo cieplo, nie dalo sie spejalnie pochodzic .Lato w NZ bywa kaprysne, z reguly
        jest OK ale czasami zdarzaja sie rozne klimatyczne niespodzianki. Wlasnie
        wczoraj rozmawialam tutaj z kims, kto ma rodzicow mieszkajacych w Christchurch i
        opowiadal mi o tym ,ze wlasnie w Alpach Poludniowych spadl snieg. Wpierw
        pomyslalam, ze to pomylka, wiem, ze sniegu mnostowo jest teraz w Polsce i innych
        krajach na polnocy globu ale on zapewnial, ze jak najbardziej w NZ. Czy to prawda?
        • iza42 Re: Sloneczna NZ 14.01.10, 10:49
          Nie doczytalam Twojego postu, z ktorego jasno wynika, ze snieg spadl - no i
          prosze jak szybko ta informacja do mnie dotarla. po prostu Kiwi connections i
          tutaj jest ich mnostwo!
          Jezeli chodzi o wspolne wakacje z rodzina w lutym to trzymam kciuki mam
          nadzieje, ze beda udane. Nasze pierwsze lato w NZ w 2004 nie szczedzilo nam
          anomalii pogodowych a mielismy w tym czasie gosci - przyjaciol z RPA.
          Przyjechali w lutym, niestety jakies 2 tyg przed ich przyjazdem kraj doslownie
          zalaly powodzie a w trakcie ich wizyty pogoda byla w kratke - doslownie jeden
          dzien dobry drugi byle jaki.
          W Nelson bylo paskudnie i nie dalo sie nic zobaczyc. Chrischurch bylo pochmurne
          i zimne. Najpiekniej bylo w Hawkes Bay..
      • malpuch Re: Sloneczna NZ 15.01.10, 22:10
        nie przesadzajmy z tym "zimowym latem"- nie nalezy uogolniac. wystarczy obejrzec
        prognoze pogody zeby zobaczyc wyraznie jakie sa roznice pogodowe miedzy pln a
        pld wyspa. Na poludniowej- chociaz Nelson najslonieczniejsze-temperatura w wielu
        obszarach spada w dzien do 15 stopni, jest tez nieg, ale tu u nas na polnocnej
        wyspie mamy piekne lato- od tygodni jest super temperatura, sloneczko i nawet
        troche za malo deszczu.
        zwykle w lutym pogoda jest jeszcze lepsza- przynajmniej tu u nas w bay of
        plenty- bo choc slonecznie i cieplutko, deszcz pojawia sie troche czesciej. nie
        ma to jak mieszkac blisko plazy, jezior i wzgorzsmile. udanych wakacji!
        przejezdzcie sie na polnoc, jak was tam zmrozi!smile
        • abere8 Re: Sloneczna NZ 16.01.10, 04:36
          malpuch napisała:

> tu u nas na polnocnej
          > wyspie mamy piekne lato- od tygodni jest super temperatura,
          sloneczko i nawet
          > troche za malo deszczu.

To brzmi jak gorzka ironia - w Wellington od wczoraj wieje nam
          southerly i pada lodowaty deszcz, jest jakies 12-14 stopni i dzis
          idac do sklepu mialam na sobie zimowa kurtke, szalik i czapke. I nie
          wyroznialam sie zbytnio wsrod ludzi na ulicy.

Od poczatku grudnia na palcach jednej reki chyba moglabym policzyc
          letnie, sloneczne dni. Zreszta zobaczcie tutaj:

www.stuff.co.nz/national/3234694/Bad-weather-good-business-
          for-some

Ciesze sie, ze w tym roku wybieram sie do Polski na jakies 5 tygodni
          w lipcu/sierpniu, bo oprocz tygodnia w okolicach Cairns w sierpniu
          zeszlego roku od baaardzo dawna nie doswiadczylam letnich upalow, za
          ktorymi tesknie.
          • malpuch Re: Sloneczna NZ 16.01.10, 09:39
            prawda, tez nie moglismy dzis uwierzyc widzac w wiadomosciach ze w wellington
            ludzie w czapkach i kurtkach i od poczatku grudnia bylo 6 slonecznych dni! no
            coz, chyba wellington znane jest z tych wiatrow i nie zbyt slonecznej pogody.
            a tak powiedzmy od Taupo w gore jest slonecznie i az za sucho.zamienmy kilka
            naszych sloneczncyh dni na wasze deszczowe w wellingtonsmile)
            jesli tesknisz za upalami, to zapraszam w nasze rejony- tu ich nie brakuje. EAST
            COAST!smile
        • sennys Re: Sloneczna NZ 17.01.10, 04:26
          no może troszkę zgeneralizowałem ale taka jest prawda tutaj na południowej, że lato się coś nie rozpędza ... a że ty masz akurat więcej szczęścia w kwestii pogody to już taki wybryk lokalny :p
          poniżej fotka dla Izy aby uwierzyła w te opady śniegu wink, fotka z 8 stycznia, w chacie tej (Top Forks Hut, Wilkin Valley) spędziłem 5 dni gdzie tylko jeden dzień był słoneczny z przelotnymi opadami śniegu smile tak więc 5 dni wody w butach ... big_grin
          https://www.senny.lap.pl/files/forumatoreoa/topforks.jpg
          • iza42 Re: Sloneczna NZ 18.01.10, 08:29
            Dzieki za foto Sennys. Rzeczywiscie, trudno jest mi sobie to w tej chwili
            wyobrazic, u nas w Queensland on ponad 3 mies panuje ciepla, w wiekoszci
            sloneczna pogoda, dzisiaj tego ciepla tak jakby troche za duzo, 36 st w cieniu
            smile W pracy wysiadla elektrycznosc, nie dalo sie pracowac bo wszyscy czulismy sie
            jak w saunie, nie mowiac o tym, ze nie mozna bylo uzywac komputera, telefonu czy
            nawet umyc rak, skonczylo sie tym, ze wczesniej poszlismy do domu.
            Z drugiej strony moze snieg latem nie jest as taka rzadkoscia w NZ, przypominam
            sobie, ze kiedys po Nowym Roku pojechalismy do Whakapapa village u stop Ruapehu
            i zadziwilo nas to, ze bylo duzo sniegu na stokach i otwarli nawet wyciag
            narciarski na Boze Narodzenie.
            • ogzinka Re: Sloneczna NZ 26.01.10, 00:50
              Chcialam tylko potwierdzic slowa malpucha - niedaleko, w Hamilton, lato
              jak we Wroclawiu w licpu smile)) Upaly 30 stopni! Chodze zachwycona, w
              weekend bylismy w Waihi Beach i pluskalismy sie w wodzie smile)) Dzisiaj
              troche zelzalo, wlasnie 26 stopni termometr pokazuje.
              • sennys Re: Sloneczna NZ 27.01.10, 12:17
                No to trzymaj tą pogode tam jak najdłużej, bo ja gdzieś tam będę za
                póltora tygodnia ...
                a na południowej zrobiło się w końcu letnio ... słoneczka dużo i w
                miare ciepło, czasami upalnie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka