Dodaj do ulubionych

Studia????

18.09.10, 20:14
Zastanawiam sie nad studiami w NZ (post graduate diploma itp). Mam juz magistra z chemii, ale nie chce studiowac chemii bo wtedy raczej nastepny etap to PhD. Teraz studiuje ksiegowosc, ale chcialabym sie przekwalifikowac i studiowac cos co lubie a nie co daje dobry zawod.... takie studiowanie dla przyjemnosci na stare lata smile

Jest kilka uczelni w NZ, roznia sie czesnym nawet bardzo.
Mysle o studiowaniu czegos ala environmental management lub cos podobnego zwiazanego z ochrona srodowiska. Szukam tez cos typu environmental chemistry lub environmental accounting (nie wiem czy to drugie jest...ostatnio w USA coraz wiecej osob to studiuje).

No i mam prosbe do Was kiwuski. Jak wazna jest uczelnia jesli chodzi pozniej o zawod tzw reputacja. W USA jak ktos konczy HArward to ma zupelnie inne mozliwosci niz z jakiejs tam stanowej uczelni bez specjalnie dobrej reputacji nawet jesli na harwardzie byl takim sobie przecietnym studentem a na tej innej najlepszym. Jak jest w NZ: jak wazna jest uczelnia?

Inne pytanie to gdzie wy byscie studiowali? Nie mam duzo kasy, wiec wolalabym tansze czesne. Zwlaszcza, ze przyjechalabym z 3 dzieci i mezem. Maz musialby gdzies roboty szukac, dzieci wyslalabym do szkoly publicznej, bo podczas studiow na pewno na prywatna by nas nie bylo stac.

Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • iza42 Re: Studia???? 19.09.10, 12:44
      Jezeli chcesz studiowac dla przyjemnosci to nie bardzo rozumiem dlaczego potrzebna Ci jest wysoka reputacja uczelni i dobre perspektywy na prace? W rankingach nawyzej liczy sie Auckland University ale studiowanie tam rowniez nie daje gwarancji na powodzenie w karierze zawodowej, zalezy od kierunku, ktory sie studiuje. Niestety, sama niewiele potrafie doradzic bo nie robilam w NZ studiow, co prawda zrobilam zaocznie pare tematow na wydziale humanistycznym na Massey university ale nie wiazalam z tym zadnych planow zawodowych, bo zawod mam a studiowalam wylacznie dla przyjemnosci smile. Czesne na uniwersytecie zalezy od statusu rezydenkiego - nie rezydenci klasyfikowani sa jako tzw international students i placa bardzo duzo podczas gdy rezydenci placa kilakrotnie mniej i maja mozliwosc pozyczki .
      Zajrzyj na strony internetowe Auckland University i paru innych, moze sie cos wiecej dowiesz. moze rowniez ktos kto obecnie bardziej siedzi w tym temacie bedzie w stanie Ci cos wiecej doradzic?
    • edytais Re: Studia???? 21.09.10, 16:10
      No moze to nie tak 100% dla przyjemnosci. Chcialabym polaczyc przyjemne z porzytecznym.
      • iza42 Re: Studia???? 21.09.10, 22:08
        Nie wiem jaki rodzaj studiow Cie interesuje, jezeli zaoczne to moze zajrzyj do linku ponizej.
        Maja szeroki rodzaj studiow i mozna je sobie ulozyc w sposob, ktory czlowiekowi pasuje.
        Tyle tylko , ze studia na nie rezydentow bardzo drogo kosztuja.

www.massey.ac.nz/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka