Dodaj do ulubionych

przykladowe menu na wigilie

18.12.12, 19:30
4x polish, 2x ozzie: pierogi obowiazkowo(w roznych odmianach) ,sledzie wilenskie takze( jedzone przez pl), salomon pieczony, jako namiastka sledzi (dla oz), krewetki w salad ( dla oz), indyk pieczony( dla oz), barszcz czerwony pikatny z grzybami (dla pl,) dobre wino, zastepuje wszystkie slodkosci (12 roznych odmian, dla wszystkich )....
mozecie, to troche urozmaicic...? mam dzien, w domu, zeby, zrobic roznice.... kuchnie znam....smile!
Obserwuj wątek
    • dicksmith Re: przykladowe menu na wigilie 18.12.12, 20:41
      W Australii Wigilii się nie obchodzi, ale jeśli już to najbardziej pasuje suszi wink
      • iza42 Re: przykladowe menu na wigilie 19.12.12, 10:55
        A jakie dania proponowalibyscie na Wigilie, gdzie zaproszeni goscie sa weganami?
        Bardzo prosilabym o kilka przykladow, bo jestem w duzym klopocie!
        • narfi Re: przykladowe menu na wigilie 19.12.12, 11:40
          ....a gdybys tak byla zaproszona na kolacje do wegan, to jak myslisz, moglabys sie spodziewac pieczeni albo stekow ? smile
          • iza42 Re: przykladowe menu na wigilie 19.12.12, 20:53
            narfi napisał:

> ....a gdybys tak byla zaproszona na kolacje do wegan, to jak myslisz, moglabys
            > sie spodziewac pieczeni albo stekow ? smile

Gdybac sobie mozna duzo ale nie o to mi chodzi, chodzi mi o konkretne przyklady.
            Szkoda, ze tego nie rozumiesz.
            • kan_z_oz Re: przykladowe menu na wigilie 19.12.12, 23:37
              Czesc Iza,
              Z polskiej wigilii to barszcz czerwony w wersji postnej to chyba jedyna potrawa ktora chyba sie tylko zgadza z wymaganiami weganskimi...
              Reszta to improwizacja - mozesz wiec serwowac jakies kotlety z fasoli doprawione solidnie z salatami - bez pomidorow...hahha
              Good luck

Kan
              • narfi Re: przykladowe menu na wigilie 20.12.12, 02:32
                Jestem bardzo sceptycznie nastawiony do fanatyzmu wegan.Czy cos im sie stanie jak once in a blue moon zlamia dogmaty swojej religii.
                Bywa, ze jestem zaproszony do weganskiego domu i mimo,ze zachwycony nie jestem, to bez zadnych cyrkow jem to co mi podadza, natomiast odwrotnie nigdy sie nie zdarza.
                I albo przynosza swoje zielsko, albo nic nie jedza, no, bo wiedza, ze u mnie z produktow roslinnych to tylko winko moga dostac smile
                • dicksmith Wigilia nie jest dla wegan 20.12.12, 03:42
                  • dicksmith Wigilia nie jest dla weganów 20.12.12, 03:48
                    nie dokończyłem, bo mi latająca cenzura wcięła... kontynuuje...

Wigilia jest wymysłem polskich katolików, a ci weganami nigdy nie byli. Zupełnie nie rozumiem po co się wegan tam pcha. Chyba tylko po to żeby ich przechrzcić na wegaństwo, albo na coś jeszcze gorszego, zakładając że wegan jest zarazem świadkiem jehowy.
                    • iza42 Re: Moje menu na Wigilie 20.12.12, 05:03
                      Tak, wiem ze nie jest latwo z weganami. Na szczescie ci nie sa bardzo drobiazgowi i toleruja niewielkie domieszki mleka, jajka itd.
                      Moje menu wyglada nastepujaco
                      barszcz czerwony z fasola
                      jarskie pierogi
                      salatka jarzynowa - majonez opcjonalny
                      kluski z makiem
                      kompot ze sliwek
                      weganskiego ciasta nie udalo mi sie znalezc any wymyslec , wiec bedzie makowiec a jak
                      nie beda chcieli jesc to trudno,
                      Macie jeszcze jakies pomysly ?
                      • dicksmith Re: Moje menu na Wigilie 20.12.12, 05:27
                        weganskiego ciasta nie udalo mi sie znalezc any wymyslec , wiec bedzie makowiec a jak nie beda chcieli jesc to trudno, Macie jeszcze jakies pomysly ?

daj im suchy chleb dla konia
                      • narfi Re: Moje menu na Wigilie 20.12.12, 08:47
                        Barszcz na wywarze, wywar na miesie.
                        Pierogi potrzebuja ciasta,ciasto potrzebuje jajek.
                        Salatka jarzynowa bez majonezu to juz nie jest salatka jarzynowa,a majonez to jajka.
                        Mozna isc na skroty,ale smakowac to juz tak nie bedzie.
                        U nas sa takie sklepy:
                        www.vincentvegetarianfood.com.au/
                        Pewnie cos wybrac mozna.
                        • iza42 Re: Moje menu na Wigilie 20.12.12, 10:43
                          Oni nie sa az tak drobiazgowi, weganizm wybrali ze wzgledow zdrowotnych, nie traktuja tego jako religie. Dlatego zjedza barszcz, kluski i pierogi, z majonezem nie wiem jak bedzie, na wszelki wypadek podam obok . Ciasto zjedliby ale takie bez zoltek, robione wylacznie na bialkach ale ja nie znam sie na bezach a poza tym bezy sa jakos malo wigilijne.
                          Dzieki za link, fajne obrazki, ta kielbasa tez weganska ? Ladnie wyglada, tyle ze nie wiadomo jak
                          smakuje. Niestety te sklepy chyba u nas niedostepne, bo nie mieszkam w Victorii , na zamawianie juz za pozno.
                          • kan_z_oz Re: Moje menu na Wigilie 20.12.12, 13:18
                            Jadlam onegdaj u znajomej cos takiego - nie weganie.

www.rawpower.com.au/recipes/chocolate-avocado-pie.pdf
                            Bylo smaczne i to bardzo. Niestety sama nigdy nie robilam...ale moze Ty sprobojesz?

Z innej beczki: inna znajoma, ktora probowala scislej diety weganskiej przez dluzszy okres czasu musiala zakupowac powaznej wielkosci i w powaznej cenie jakis susz zbozowy wzbogacany mineralami, witaminami itp, bo wartosc odzywcze produktow sojowych sa niestety praktycznie zadne, nie mowic, ze nie powinny byc konsumowane przez homo s. w duzych ilosciach.
                            Wartosci odzywcze produktow zbozowych - tez znikome. A na samych owocach i warzywkach niestety daleko sie nie ujedzie...dalekie to do zdrowia, za to mozna sobie zdrowo caly metabolizm rozwalic - co sie stalo w przypadku tejze znajomej...
                            Wegan okazjonalny - o tak - jak najbardziej...haha

Pa
                            Kan
                            • bogo200 kto uje kreskuje,ten dostaje dwoje... 20.12.12, 14:45
                              niezapomniana lekcja z podstawowki...smile!

kan_z_oz napisała:

> (...)ale moze Ty sprobojesz?
                            • iza42 Re: Moje menu na Wigilie 21.12.12, 03:59
                              Kan, dzieki za przepis, ciekawe ze Ci smakowal bo polaczenie avocado z czekolada... na cos takiego bym nie wpadla jeszcze.
                              A co do veganizmu to masz racje, ryzykowne dla zdrowia na dluzsza mete . Oni jedza duzo fasoli, rozmaitych kaszy, rowniez quinoa , ktora podobno jest fantastyczna ale jak dlugo na tym pociagna nie wiem. Cholesterol im spadl na takiej diecie, poza tym schudli czego nie potrzebowali bo i tak sa chudzi ale twierdza, ze maja mase energii, na ile im to wystarczy nie wiem. Ale ludziom trudno wyperswadowac jak sobie cos do glowy wbija wiec nie komentuje.
                              • kan_z_oz Re: Moje menu na Wigilie 21.12.12, 10:40
                                Quinoa jest bardzo bogata w proteiny. Latwa tez do gotowania. Czarna jest dosyc ciezka do gryzienia - za ta nie przepadam. Jasna za to ma konsystencje troche grubsza niz polenta. Mozna wiec dodac do salat, do zup etc. Samej nie lubie jesc w wersji jako zamiast ryzu.

Extra energii moze dostali bo wyglada, ze obcieli gluten? Z tym ostatnim to ostanio nieco walczylam, chociaz nigdy nie nalezalam do alergicznych... obcielam znaczaco wiec 'chlebki', ciasteczka, kluseczki i wiekszosc macznych i teraz gra i buczy.

Soya to swinstwo - nie mowie o sporadycznym skonsumowaniu tofu tylko regularnym 'intake'.
                                www.bodystructurenyc.com/2011/07/the-myth-of-soy-vegetarians-beware/
                                Temat nie na wigilie - ja sobie tylko tak pinkole, w zamian TV.

Bawcie sie dobrze.
                                Pa
                                Kan

PS
                                Bogo sprobUje pamietac, ale mozesz mi na wszelki wypadek postawic ta dwoje, zebym mogla nastepnymi razy walic byki ortograficzne bez stresu...
                                • bogo200 Re: Moje menu na Wigilie 21.12.12, 15:31
                                  bardzo prosze... i wszystkiego najlepszego z menu
                                  i pod kazdym innym wzgledem....
                                  www.youtube.com/watch?v=dMuPdESJINA

kan_z_oz napisała: (...)
                                  > Bogo sprobUje pamietac, (..)
                • starypierdola Zadzwon do nich i przedyskutuj ... 20.12.12, 16:00
                  ...z nimi:
                  1. Co jedza a czego nie
                  2. Co masz do zaoferowania I co z tego im odpowiada.

Proste. Po co zgadywac I strzelac w ciemno.

Jakies kutie? kopytka? pierogi?.....

Ale wodke mozesz smialo serwowac. Nie jakies tam weganskie wino smile

Smakosz-realista SP
                  • iza42 Re: Zadzwon do nich i przedyskutuj ... 21.12.12, 04:00
                    Kutia dobry pomysl, moze sprobuje choc jeszcze tego nigdy nie robilam.
                    Pierogi przyniosa.
                    Jakos to bedzie!
    • luiza-w-ogrodzie Tradycyjna polska wigilia jest postna 21.12.12, 05:20
      Stale elementy naszej Wigilii: czerwony barszcz z uszkami nadziewany grzybami, ryba z rusztu, ziemniaki (z ogrodu surprised)), wigilijna kapusta z cebula i grzybami, kutia, piernik, pierniczki, kompot z suszonych owocow.

Troche zdziwily mnie wpisy na temat trudnosci podawania weganskiego jedzenia na Wigilie. Przeciez tradycyjna polska wigilia jest postna - bez omasty (masla, smietany) wiec w praktyce oprocz ryby i piernikow (bo jajka) wszystko inne nadaje sie jak najbardziej dla wegan (ciasto na pierogi tez robi sie bez jajek). Zupy: grzybowa, kapusniak, czerwony barszcz. Danie glowne: zamiast ryby moze byc kotlecik tofu, panierowany w ziolach, mace i tartej bulce albo najpierw zamarynowany i grilowany z cebula. Ziemniaki, kapusta wigilijna - bez problemow. Na deser kutia (pszenica, mak, miod, orzechy, rodzynki), kompot z suszu. Zamiast piernika "apple crumble": jablka zapiekane z piernikowymi przyprawami (cynamon, gozdziki, galka muszkatolowa, kolendra), cieniutko przykryte mieszanka mielonych migdalow (almond meal), wiorkow kokosowych , orzechow i rodzynek. Pieczone jablka, wydrazone i nadziewane np dzemem truskawkowym albo pomaranczowym z cynamonem tez dobrze sie wpisuja i w polska tradycje, i weganska kuchnie.

Milego gotowania
      Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • iza42 Re: Tradycyjna polska wigilia jest postna 21.12.12, 09:15
        Luizo, dziekuje za podpowiedzi .
        Z zupa nie widze problemu - bedzie barszcz i moze grzybowa, do tego fasola i pierogi , lub uszka wegetarianskie.
        Kapusty wigilijnej ani zadnej innej przyrzadzac nie umiem bo nigdy nie byla w naszym rodzinnym jadlospisie wiec chyba nie.
        Danie glowne - no tutaj jest maly zgryz, bo ja nie lubie tofu, dla mnie nie ma po prostu smaku, ale w ostatecznosci mozemy sie bez tego obejsc bo w koncu i tak bedzie duzo do jedzenia.
        Kompot z suszu jak najbardziej.
        Na kutie moze sie skusze - mam duzo maku.
        Pomysl z jablkami bylby wspanialy , gdyby nie to, ze inny nasz gosc jest niestety uczulony na jablka, tak wiec nie bede ich lansowac bo nie chce robic mu afrontu. Widzisz jaki mam zgryz smile
        Poza tym on jest rowniez uczulony na orzechy wiec orzechy sa tez out.
        Tak wiec zostaja bezy ! Moze Pavlova? ale tam jest smietana! To tez raczej nie.
        • bogo200 Re: Tradycyjna polska wigilia jest postna 21.12.12, 16:20
          mozesz podac przepis...smile

iza42 napisała: (...) uszka wegetarianskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka