Dodaj do ulubionych

kontener do Australii

04.08.14, 02:16
czy jest może wśród Was ktoś, kto się w najbliższym czasie przeprowadza do Australii? a dopłatą, opczywiście wrzuciłabym kilka swoich rzeczy.
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: kontener do Australii 10.08.14, 10:28
      annamarianna1 napisała:

> czy jest może wśród Was ktoś, kto się w najbliższym czasie przeprowadza do Aust
      > ralii? a dopłatą, opczywiście wrzuciłabym kilka swoich rzeczy.

Ale my tutaj juz mieszkamy...
      • kan_z_oz Re: kontener do Australii 10.08.14, 10:37
        To prawda, ze mieszkamy.
        Z tej perspektywy to moge tylko dorzucic; jesli masz jakies 10-20kg, to sa firmy specjalizujace sie w przesylaniu rzeczy z AU do PL i na odwrot. Droga morska, czyli duzo mniej $$ niz inne i duzo dluzej niz lotnicze. Nie polecane przesylanie rzeczy bardzo cennych.
        Nie wiem jak wyglada to $$ w stosunku do kogos kto przemieszcza sie i ma caly kontener do oplacenia.

Powodzenia
        Kan
        • veto12 Re: kontener do Australii 10.08.14, 17:40
          dzięki, juz ustalialm-kurier jest bardzo drogi i szybki, rozpietosc cen straszna, poczt-droga morska 214 zl do 20kg, upsss, idze dlugo, 3 miesiace nawet
          ale ciuchy to tylko ciuchy, zaryzykowac mozna,lubie je i szkoda wszystko na nowo kupowac
          • ratpole Re: kontener do Australii 11.08.14, 02:34
            veto12 napisała:

> ale ciuchy to tylko ciuchy, zaryzykowac mozna, lubie je i szkoda wszystko na nowo kupowac

Moj Borze, to muszom byc cenne futra z mysich cipek albo etole z nutrii. Co nie? hehehe
            • narfi Re: kontener do Australii 11.08.14, 06:55
              Hehehe...
              Szanowny Panie Redaktorze Radia Erewan, mam bardzo istotne dla mnie pytanie. Co robic, zeby etola mi sie tak szybko nie wycierala?
              - Droga radiosluchaczko, odpowiada Radio Erewan. Nie wiemy wprawdzie co to jest etola, ale na wszelki wypadek radzimy mniej jezdzic na rowerze.
              • kan_z_oz Re: kontener do Australii 11.08.14, 10:33
                Nie znacie Panowie drodzy kreatywnosci babeczkowej. Znam kilka, ktore z kazdych wakacji przesylaja wlasnie ciuchowo-obrusowo-recznikowo-inne wory droga morska, ta wlasnie 3-miesieczna do Australii.

Chca/lubia/sie im oplaca/bo nie mozna takiego tutaj akurat kupic/upolowane i nie do-zastapienia.

Skresl niepotrzebne.

Kan
                • narfi Re: kontener do Australii 11.08.14, 13:23
                  "Women are made to be loved, not understood"

Oscar Wilde

big_grin
                  • kan_z_oz Re: kontener do Australii 12.08.14, 01:38
                    “Women and cats will do as they please, and men and dogs should relax and get used to the idea.”
                    ― Robert A. Heinlein

Co myslisz o tej?

Kan
    • luiza-w-ogrodzie Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 03:00
      Jeśli to tylko "kilka swoich rzeczy" to nie ma co czekać na kontener, najlepiej zdać się na Pocztę Polską. Przesyłka drogą morską (do 3 miesięcy) kosztuje około $100 za $10 kg.
      Za każdym razem po pobycie w Polsce wysyłam jedną albo dwie takie paczki do domu do AU; są to głównie zakupy ciuchowe, buty oraz lny (w AU nie ma dużego wyboru a lepsze produkty i tak są sprowadzane z Europy i kosztują tu nawet kilkakrotnie więcej).

Panowie Ratpol i Narfi proszeni są o pogodzenie się z kobiecą rzeczywistością. My już tak mamy, nie przerobicie nas na swoją modłę; zresztą chyba nie chcielibyście, żebyśmy były takie jak mężczyźni? wink

Luiza-w-Ogrodzie
      Forum AUSTRALIA
      • ratpole Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 03:15
        luiza-w-ogrodzie napisała:

> Panowie Ratpol i Narfi proszeni są o pogodzenie się z kobiecą rzeczywistością.

Ja juz sie z nia dawno pogodzilem, ale tu zainteresowalo mnie jedno: dla mojej lepszej polowy ciuch ma powab jedynie kiedy nowy. Raz uzyta bluzka czy para butow automatycznie staje sie "stara" i jako taka nie podlega uwadze na tyle szczegolnej, zeby te stare ciuchy targac za morze, a czesto nawet, zeby zalozyc drugi raz. Przewaznie odwisza swoje po szafach zanim nie wyladuja w Salvation Army.

Nasza nowa dwunickowa kolezanka widocznie pochodzi z innej czasoprzestrzeni albo ma Multiple Personality Disorder hehehe
        • luiza-w-ogrodzie Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 03:31
          ratpole napisał:

> luiza-w-ogrodzie napisała:
          >
          > > Panowie Ratpol i Narfi proszeni są o pogodzenie się z kobiecą rzeczywistością.
          >
          > Ja juz sie z nia dawno pogodzilem, ale tu zainteresowalo mnie jedno: dla mojej lepszej polowy ciuch ma powab jedynie kiedy nowy. Raz uzyta bluzka czy para butow automatycznie staje sie "stara"

Straszne marnotrawstwo... Jeśli ja kupuję ciuchy i buty, to po to, żeby je nosić często i z przyjemnością. Umiejętność prania i prasowania są również przydatne; być może Twoja połowa powinna pójść na warsztaty z materiałoznawstwa?

Teraz już naprawdę spadam do ogrodu, bo własnie wyszło słonce. Do usłyszenia wieczorem!

Luiza-w-Ogrodzie
          Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu.
          • kan_z_oz Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 04:09
            Masz zatem Ratpol przerabane lub alternatywnie nadrabiasz glebokim portfelem. Jesli to ostatnie to gratuluje...haha
            No coz, koty sa rozne. Na moj szaro-bury i pospolity gust, to zawsze interesowaly mnie ciuchy malo i jesli juz to tylko te sportowe/outdoor.

Sa tez 'vintage' ubrania, podobnie zreszta do tych samochodowych. Modele kiedys wykonane, ktore obecnie sa wciaz w obiegu i nie sa do zastapienia. Oczywiscie kolekcje wedle na co kogo stac i chyba nie bedziemy sie licytowac tutaj kto ma wiecej?? i nie do konca co chcialby.

Pa
            Kan

• narfi Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 06:57
              kan_z_oz 12.08.14, 01:38

“Women and cats will do as they please, and men and dogs should relax and get used to the idea.”
              ― Robert A. Heinlein

Co myslisz o tej?
              -------------------------------------------
              Well... i na koty i na kobiety zawsze mialem sposob. Wystarczy jednemu zredukowac miche,
              a drugiemu kase , a wtedy i ja i pies mozemy sie zrelaksowac, a reszta bardzo szybko potrafi
              pojac o co w tym wszystkim chodzi smile
              • yvona73pol Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 16.08.14, 02:12
                Dodam jeszcze, ze moja paczka z Polski dotarla po ok. trzech tygodniach, zamiast tych 3 miesiecy. Pewnie zalapala sie na statek dnia nastepnego wink
                Jak to jest niewiele, to nie warto bawic sie z kontenerami. Kontenery jako takie sa mocno kosztowne, wynajem, transportacja i w ogole.
                • osmanthus Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 16.08.14, 23:25
                  yvona73pol napisała:

> Dodam jeszcze, ze moja paczka z Polski dotarla po ok. trzech tygodniach, zamias
                  > t tych 3 miesiecy. Pewnie zalapala sie na statek dnia nastepnego wink

To byloby fizycznie niemozliwe.
                  Pewnie przez pomylke nakleili nalepke PAR AVION...
                  • yvona73pol Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 25.08.14, 16:52
                    Ano, jak sie pomylili to tym lepiej wink

A z ciekawosci, ile plynie najszybszy statek z Europy?
                    • narfi Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 05:05
                      W dawnych czasach (w latach 60-ch i wczesniej) istnialy regularne linie pasazerskie. Najszybsze polaczenie bylo z Genui do Perth przez Kanal Sueski, okolo 2 tygodnie, tak ze mysle, ze i teraz to jest mozliwe, z tym, ze dla praktycznych wzgledow statki zatrzymuja sie w tak wielu portach jak to jest mozliwe, zeby nie kursowac z pustymi ladowniami.
                      • yvona73pol Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 06:46
                        dzieki smile
                    • osmanthus Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 07:28

Z moich wlasnych doswiadczen (sprowadzalam ksiazki i zeszyty Clairefontaine z Francji): najszybszy bezposredni kontenerowiec - 3 tygodnie z Rotterdamu (dodaj czas na rozladowanie + customs clearance).
                      Te co teroretycznie mialy plynac 4 tygodnie zawsze plynaly dluzej, bo zabieraly towar gdzie sie nawinal...
                      • kan_z_oz Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 10:01
                        www.cunardline.com.au/cruise-search/book-a-cruise/cruises/qm/825-m503-sou1-sou2/ports-and-excursions/#tabbedContent
                        Moze nie najszybciej ale zdecydowanie najciekawiej.

Kan
    • luiza-w-ogrodzie Paczka przyszla! 04.09.14, 01:32
      W zeszlym tygodniu przyszla 8 kg paczka, ktora wyslalam z Polski 15 maja za jakies 100 zl. Teraz czekam na druga paczke, wyslana 29 maja.

Annamarianna, na co sie zdecydowalas? Na poczte, kontener, kuriera?

Luiza-w-Ogrodzie
      Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka