annamarianna1 04.08.14, 02:16 czy jest może wśród Was ktoś, kto się w najbliższym czasie przeprowadza do Australii? a dopłatą, opczywiście wrzuciłabym kilka swoich rzeczy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmanthus Re: kontener do Australii 10.08.14, 10:28 annamarianna1 napisała: > czy jest może wśród Was ktoś, kto się w najbliższym czasie przeprowadza do Aust > ralii? a dopłatą, opczywiście wrzuciłabym kilka swoich rzeczy. Ale my tutaj juz mieszkamy... Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: kontener do Australii 10.08.14, 10:37 To prawda, ze mieszkamy. Z tej perspektywy to moge tylko dorzucic; jesli masz jakies 10-20kg, to sa firmy specjalizujace sie w przesylaniu rzeczy z AU do PL i na odwrot. Droga morska, czyli duzo mniej $$ niz inne i duzo dluzej niz lotnicze. Nie polecane przesylanie rzeczy bardzo cennych. Nie wiem jak wyglada to $$ w stosunku do kogos kto przemieszcza sie i ma caly kontener do oplacenia. Powodzenia Kan Odpowiedz Link
veto12 Re: kontener do Australii 10.08.14, 17:40 dzięki, juz ustalialm-kurier jest bardzo drogi i szybki, rozpietosc cen straszna, poczt-droga morska 214 zl do 20kg, upsss, idze dlugo, 3 miesiace nawet ale ciuchy to tylko ciuchy, zaryzykowac mozna,lubie je i szkoda wszystko na nowo kupowac Odpowiedz Link
ratpole Re: kontener do Australii 11.08.14, 02:34 veto12 napisała: > ale ciuchy to tylko ciuchy, zaryzykowac mozna, lubie je i szkoda wszystko na nowo kupowac Moj Borze, to muszom byc cenne futra z mysich cipek albo etole z nutrii. Co nie? hehehe Odpowiedz Link
narfi Re: kontener do Australii 11.08.14, 06:55 Hehehe... Szanowny Panie Redaktorze Radia Erewan, mam bardzo istotne dla mnie pytanie. Co robic, zeby etola mi sie tak szybko nie wycierala? - Droga radiosluchaczko, odpowiada Radio Erewan. Nie wiemy wprawdzie co to jest etola, ale na wszelki wypadek radzimy mniej jezdzic na rowerze. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: kontener do Australii 11.08.14, 10:33 Nie znacie Panowie drodzy kreatywnosci babeczkowej. Znam kilka, ktore z kazdych wakacji przesylaja wlasnie ciuchowo-obrusowo-recznikowo-inne wory droga morska, ta wlasnie 3-miesieczna do Australii. Chca/lubia/sie im oplaca/bo nie mozna takiego tutaj akurat kupic/upolowane i nie do-zastapienia. Skresl niepotrzebne. Kan Odpowiedz Link
narfi Re: kontener do Australii 11.08.14, 13:23 "Women are made to be loved, not understood" Oscar Wilde Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: kontener do Australii 12.08.14, 01:38 “Women and cats will do as they please, and men and dogs should relax and get used to the idea.” ― Robert A. Heinlein Co myslisz o tej? Kan Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 03:00 Jeśli to tylko "kilka swoich rzeczy" to nie ma co czekać na kontener, najlepiej zdać się na Pocztę Polską. Przesyłka drogą morską (do 3 miesięcy) kosztuje około $100 za $10 kg. Za każdym razem po pobycie w Polsce wysyłam jedną albo dwie takie paczki do domu do AU; są to głównie zakupy ciuchowe, buty oraz lny (w AU nie ma dużego wyboru a lepsze produkty i tak są sprowadzane z Europy i kosztują tu nawet kilkakrotnie więcej). Panowie Ratpol i Narfi proszeni są o pogodzenie się z kobiecą rzeczywistością. My już tak mamy, nie przerobicie nas na swoją modłę; zresztą chyba nie chcielibyście, żebyśmy były takie jak mężczyźni? Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
ratpole Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 03:15 luiza-w-ogrodzie napisała: > Panowie Ratpol i Narfi proszeni są o pogodzenie się z kobiecą rzeczywistością. Ja juz sie z nia dawno pogodzilem, ale tu zainteresowalo mnie jedno: dla mojej lepszej polowy ciuch ma powab jedynie kiedy nowy. Raz uzyta bluzka czy para butow automatycznie staje sie "stara" i jako taka nie podlega uwadze na tyle szczegolnej, zeby te stare ciuchy targac za morze, a czesto nawet, zeby zalozyc drugi raz. Przewaznie odwisza swoje po szafach zanim nie wyladuja w Salvation Army. Nasza nowa dwunickowa kolezanka widocznie pochodzi z innej czasoprzestrzeni albo ma Multiple Personality Disorder hehehe Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 03:31 ratpole napisał: > luiza-w-ogrodzie napisała: > > > Panowie Ratpol i Narfi proszeni są o pogodzenie się z kobiecą rzeczywistością. > > Ja juz sie z nia dawno pogodzilem, ale tu zainteresowalo mnie jedno: dla mojej lepszej polowy ciuch ma powab jedynie kiedy nowy. Raz uzyta bluzka czy para butow automatycznie staje sie "stara" Straszne marnotrawstwo... Jeśli ja kupuję ciuchy i buty, to po to, żeby je nosić często i z przyjemnością. Umiejętność prania i prasowania są również przydatne; być może Twoja połowa powinna pójść na warsztaty z materiałoznawstwa? Teraz już naprawdę spadam do ogrodu, bo własnie wyszło słonce. Do usłyszenia wieczorem! Luiza-w-Ogrodzie Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 04:09 Masz zatem Ratpol przerabane lub alternatywnie nadrabiasz glebokim portfelem. Jesli to ostatnie to gratuluje...haha No coz, koty sa rozne. Na moj szaro-bury i pospolity gust, to zawsze interesowaly mnie ciuchy malo i jesli juz to tylko te sportowe/outdoor. Sa tez 'vintage' ubrania, podobnie zreszta do tych samochodowych. Modele kiedys wykonane, ktore obecnie sa wciaz w obiegu i nie sa do zastapienia. Oczywiscie kolekcje wedle na co kogo stac i chyba nie bedziemy sie licytowac tutaj kto ma wiecej?? i nie do konca co chcialby. Pa Kan Odpowiedz Link
narfi Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 12.08.14, 06:57 kan_z_oz 12.08.14, 01:38 “Women and cats will do as they please, and men and dogs should relax and get used to the idea.” ― Robert A. Heinlein Co myslisz o tej? ------------------------------------------- Well... i na koty i na kobiety zawsze mialem sposob. Wystarczy jednemu zredukowac miche, a drugiemu kase , a wtedy i ja i pies mozemy sie zrelaksowac, a reszta bardzo szybko potrafi pojac o co w tym wszystkim chodzi Odpowiedz Link
yvona73pol Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 16.08.14, 02:12 Dodam jeszcze, ze moja paczka z Polski dotarla po ok. trzech tygodniach, zamiast tych 3 miesiecy. Pewnie zalapala sie na statek dnia nastepnego Jak to jest niewiele, to nie warto bawic sie z kontenerami. Kontenery jako takie sa mocno kosztowne, wynajem, transportacja i w ogole. Odpowiedz Link
osmanthus Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 16.08.14, 23:25 yvona73pol napisała: > Dodam jeszcze, ze moja paczka z Polski dotarla po ok. trzech tygodniach, zamias > t tych 3 miesiecy. Pewnie zalapala sie na statek dnia nastepnego To byloby fizycznie niemozliwe. Pewnie przez pomylke nakleili nalepke PAR AVION... Odpowiedz Link
yvona73pol Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 25.08.14, 16:52 Ano, jak sie pomylili to tym lepiej A z ciekawosci, ile plynie najszybszy statek z Europy? Odpowiedz Link
narfi Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 05:05 W dawnych czasach (w latach 60-ch i wczesniej) istnialy regularne linie pasazerskie. Najszybsze polaczenie bylo z Genui do Perth przez Kanal Sueski, okolo 2 tygodnie, tak ze mysle, ze i teraz to jest mozliwe, z tym, ze dla praktycznych wzgledow statki zatrzymuja sie w tak wielu portach jak to jest mozliwe, zeby nie kursowac z pustymi ladowniami. Odpowiedz Link
osmanthus Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 07:28 Z moich wlasnych doswiadczen (sprowadzalam ksiazki i zeszyty Clairefontaine z Francji): najszybszy bezposredni kontenerowiec - 3 tygodnie z Rotterdamu (dodaj czas na rozladowanie + customs clearance). Te co teroretycznie mialy plynac 4 tygodnie zawsze plynaly dluzej, bo zabieraly towar gdzie sie nawinal... Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Paczkę do 10 kg najlepiej wysłać pocztą 26.08.14, 10:01 www.cunardline.com.au/cruise-search/book-a-cruise/cruises/qm/825-m503-sou1-sou2/ports-and-excursions/#tabbedContent Moze nie najszybciej ale zdecydowanie najciekawiej. Kan Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Paczka przyszla! 04.09.14, 01:32 W zeszlym tygodniu przyszla 8 kg paczka, ktora wyslalam z Polski 15 maja za jakies 100 zl. Teraz czekam na druga paczke, wyslana 29 maja. Annamarianna, na co sie zdecydowalas? Na poczte, kontener, kuriera? Luiza-w-Ogrodzie Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród... Odpowiedz Link