marii51 19.02.10, 12:20 te kolory piórek taaaaaaakie miłośnie wiosennie ubarwione- oj tylko tylko Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: przed przedwiośnie 19.02.10, 12:36 Czy przedwiosnie zbiega sie z przednowkiem, kiedy to ludzie przymierali glodem, i nawet goraca zupa z trawy byla luksusem? Odpowiedz Link
marii51 Re: przed przedwiośnie 19.02.10, 13:28 pia.ed tak to prawda - dawniej, bardzo dawno- tak bywało - opowiadano-że czekało się na pierwsze chwasty lebiody ,bo z liści lebiody juz zupa troszkę miała smaku- taki rarytas ( mój wątek pt przed przedwiośnie) - prowokuję do ujawniania piewszych oznak kończącej się zimy-może ktoś fotografię ujawni- troszkę zmian jest- słonko wyżej i cieplutko grzeje- topi się śnieg- w ogródkach przydomowych pojawiają się pączki na przebiśniegach- -więcej troszkę energii mamy- budzę się o wiele wcześniej niż zimą Odpowiedz Link
pragata Re: przed przedwiośnie 19.02.10, 18:19 ...a to Oczar z Ogrodu Botanicznego w Wa-wie.W Łodzi Ogród jest zamknięty od listopada do kwietnia,aż żal. Odpowiedz Link
pragata Re: przed przedwiośnie 19.02.10, 18:21 Zdjęcie Oczara zrobiono dziś, to już przedwiośnie! Odpowiedz Link
pia.ed Re: przed przedwiośnie 19.02.10, 18:55 sydsvenskan.se/malmo/article627916/Visst-ar-varen-pa-vag.html Zdjecia mozna zobaczyc klikajac Nästa>> na gorze. Przylecialy nawet szpaki ... Zdjecie zrobione tydzien temu w Malmö Odpowiedz Link
marii51 Re: przed przedwiośnie 20.02.10, 08:49 Dzięki pragato-PIERWSZY RAZ DOWIADUJĘ SIĘ O TEJ ROŚLINIE-moje inne maj kształt I.....okazuję się jak wartość w lecznictwie Właściwości Oczar jest silnym środkiem o działaniu ściągającym, przeciwkrwotocznym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Stosowany bywa w nalewkach i wyciągach na alkoholu, zarówno do wewnątrz jak i na zewnątrz. Pomaga w nieżycie i niewielkich krwawieniach z przewodu pokarmowego i płuc, w żylakach, w zapaleniu błony śluzowej jelita grubego oraz biegunce. Wykorzystywany jest także w postaci okładów, maści, czy żeli. W tej postaci przyśpiesza gojenie się ran, likwiduje opuchliznę przy stłuczeniach, obrzękach, oparzeniach, ukąszeniach owadów, zapobiega infekcjom i likwiduje skutki promieniowania UV. Stosowany bywa także w leczeniu hemoroidów, bólach reumatycznych stawów i kręgosłupa, nadwyrężeniu i bólach mięśni. Wykorzystywany jest również w leczeniu zapalenia skóry i błon śluzowych, czyraków, dolegliwości żylakowych, zmian grzybicznych skóry, podrażnień skóry po depilacji i goleniu, a także do płukania jamy ustnej. tygodnik.e-ogrody.com/oczary,193,386.htm Odpowiedz Link
marii51 Re: przed przedwiośnie w Malmo 20.02.10, 08:57 pia.ed-pooglądałam -cieplejszy masz klimat i roślinkom już chce się kwitnąć-dziekuję za stronkę podpatrzyłam inne też obrazki,bo języka nie znam więc cóż czytać Odpowiedz Link
pia.ed Klimat ... 20.02.10, 14:03 Cieplejszy klimat? Wg powszechnej opinii tutaj biale niedzwiedzie po ulicach chodza , nawet Polacy pisza, ze nigdy by sie nie przeprowadzili do zimnej Skandynawii. Kiedy podczas pobytu w USA, w stanie Ohio, ktory ma identyczny klimat, pokazalam moje zdjecie w bikini, to zapytano sie, gdzie bylam na urlopie ... Odpowiedz Link
marii51 Re: Klimat ... 20.02.10, 14:39 tesunia też nie raz pisała o opalaniu się -co roku pomyka w bikini nad wodę a jA zachwycam się dalej w Oczarach ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72161,7479778.html ogrody.gazetadom.pl/ogrody/51,72161,7479778.html?i=3 Odpowiedz Link
pragata Re: Klimat ... 20.02.10, 17:09 ...kiedy samce walczą ze sobą to już niechybnie Wiosna tuż tuż... Autor podaje tylko krótko: grubodziub.Aja wiem,że do grubodziobów należy masa ptaków.Kto wie jakie to piękne ptaki walczą ze sobą? Odpowiedz Link
marii51 Re: Klimat ... 22.02.10, 11:01 pia.ed zmniejszyłam -czyli dokonałam wycięcia i umieszczę na górze Odpowiedz Link
pia.ed Re: Klimat ... 22.02.10, 20:16 Dziekuje, nie wiedzialam ze jestes taka specjalistka! A tak przy okazji: znow zablokowalo mi sie GG i musze sie logowac, a mojego numeru nie pamietam - tyle ze zaczyna sie na 13 ... Odpowiedz Link
marii51 Re: kwiaty kwitnące zimą ....:) 27.02.10, 10:48 www.wgorach.com/index.html?gal_id=5648&msg=1&lang_id=PL "jeszcze w polu tyle śniegu jeszcze strumyk lodem ścięty a pierwiosnek ..(Śnieżyczka przebiśnieg?) wyrósł śliczny uśmiechnięty.." Odpowiedz Link
marii51 Re: kwiaty kwitnące zimą ....:) 28.02.10, 00:28 pia.ed bardzo dziękuję -umieszczę je wyżej Odpowiedz Link
pia.ed Re: kwiaty kwitnące zimą ....:) 05.03.10, 21:25 W moim ogrodku przydomowym cztery dni temu zniknal snieg, i zobaczylam malenkie kielki przebisniegow. Dzis okazalo sie, ze przebisniegi zakwitly, niemal tak jak na zdjeciu powyzej sa tylko nizsze. Ostatnie dni byly sloneczne, ale temperatura ponizej zera, dzis bylo -2 C, i wialo, jak zwykle nad morzem ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: kwiaty kwitnące zimą ....:) 05.03.10, 21:29 Zdjecie jest wziete z gazety, i pokazuje jak w ciagu czterech dni zakwitly przebisniegi ... Odpowiedz Link
marii51 Re: MY CHCEMY WIOSNY:) 14.03.10, 06:19 Hej! Zgniewała się zima, że krokusy rosną. Hej uciekała w Tatry przed zieloną wiosną. ref: Biegnie do Nosala, słońce ja przypala. Siadła na Giewoncie, tam też świeci słońce. Hej! Zielona dolina, ale góra biała. Hej! Na Kasprowym Wierchu zima się schowała. ref: Gdzie się chowasz zimo? Co to za pomysły? Spływaj do Dunajca a potem do Wisły. Odpowiedz Link
marii51 Re: MY CHCEMY WIOSNY:) 16.03.10, 07:17 allegro.pl/item941737958_wiosna_lato_czapeczki_opaska_gratis.html#gallery Odpowiedz Link