Dodaj do ulubionych

smaczne jedzonka

24.03.19, 14:59


na Wielkanoc np...
www.youtube.com/watch?v=Pmm6ql3KHUA
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 07:48
      post ale jeśli trafiłam na przepis.. trzeba wyprobować
      bo nie ma to jak własnej produkcjii mięsko
      taki sposob..
      www.youtube.com/watch?v=83CtBFwHoSo
      albo taki..

      www.youtube.com/watch?v=YrOX7z8yXpc
      • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 19:34
        Smakowite, gotowane mięso do chleba
        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/53916284_1469818509820523_7268959048689516544_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=5f8ed2b58bfa401b7757b0caf3310755&oe=5D062F45


        Do 5 l wysokiego garnka wlałam 2,5 l wody. Do wody wsypałam 3 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę przyprawy do gyrosa, łyżeczkę mielonego kminku, 20 kulek pieprzu czarnego, garść suszonej cebuli. Dodałam 4 duże ząbki czosnku w łupinach, kopiastą łyżkę musztardy sarepskiej, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Do zimnego roztworu włożyłam mięso - kilogram karkówki i kilogram boczku. Nastawiłam garnek na największy ogień. Gdy się woda zagotowała zmniejszyłam ogień. Garnek nakryłam pokrywką i na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Mięso zostawiłam w wywarze do rana. Rano ponownie zagotowałam zawartość garnka i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 10 minut. Mięso w wywarze zostawiłam na 6 godzin. Po 6 - u godzinach wyjęłam z garnka mięso na durszlak, na kilka minut by ociekło. Następnie schłodziłam w lodówce

        Do przygotowania mięsa możemy użyć przypraw jakie nam pasują