Dodaj do ulubionych

smaczne jedzonka

24.03.19, 14:59


na Wielkanoc np...
www.youtube.com/watch?v=Pmm6ql3KHUA
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 07:48
      post ale jeśli trafiłam na przepis.. trzeba wyprobować
      bo nie ma to jak własnej produkcjii mięsko
      taki sposob..
      www.youtube.com/watch?v=83CtBFwHoSo
      albo taki..

      www.youtube.com/watch?v=YrOX7z8yXpc
      • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 19:34
        Smakowite, gotowane mięso do chleba
        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/53916284_1469818509820523_7268959048689516544_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=5f8ed2b58bfa401b7757b0caf3310755&oe=5D062F45


        Do 5 l wysokiego garnka wlałam 2,5 l wody. Do wody wsypałam 3 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę przyprawy do gyrosa, łyżeczkę mielonego kminku, 20 kulek pieprzu czarnego, garść suszonej cebuli. Dodałam 4 duże ząbki czosnku w łupinach, kopiastą łyżkę musztardy sarepskiej, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Do zimnego roztworu włożyłam mięso - kilogram karkówki i kilogram boczku. Nastawiłam garnek na największy ogień. Gdy się woda zagotowała zmniejszyłam ogień. Garnek nakryłam pokrywką i na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Mięso zostawiłam w wywarze do rana. Rano ponownie zagotowałam zawartość garnka i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 10 minut. Mięso w wywarze zostawiłam na 6 godzin. Po 6 - u godzinach wyjęłam z garnka mięso na durszlak, na kilka minut by ociekło. Następnie schłodziłam w lodówce

        Do przygotowania mięsa możemy użyć przypraw jakie nam pasują
                                  • pia.ed "Smaczne jedzonko" z firmy ... 01.06.19, 12:04

                                    W Szwecji firmy cateringowe obsluguja wylacznie doroslych... Jedzenie dla przedszkolakow dostarcza specjalna kuchnia, gdzie panuja niemal sterylne warunki i kazdy produkt jest badany przed przyrzadzeniem.
                                    Tak samo sa specjalne kuchnie nie dla szpitali i kuchnie przygotowujace jedzenie dla szkol. Wszedzie jest pelna kontrola!

                                    FIRMY CATERINGOWA SA PRYWATNE I CHCA ZAROBIC .... NIE STAC ICH NA LABORANTKE BADAJACA PRODUKTY. NIKT TEZ NIE KONTROLUJE HIGIENY - bo czesto jedzenie przygotowywane jest w domu co obniza koszty.

                                    metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,24848511,salmonella-w-przedszkolach-w-warszawie-jedzenie-dostarczala.html
                                    • marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 11.06.19, 13:56
                                      Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

                                      Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.

                                      Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.
                                      ps
                                      nie jestem przekonana ale może z mniejszej kapusty może wyprobuje..
                                      nie ma to jak awijane....
                                      kuchnia.wp.pl/jak-zrobic-tort-golabkowy-to-prostsze-niz-myslisz-6389372493047425c
                                    • pia.ed wlasnie mam robic... 11.06.19, 18:36

                                      marii51 napisała:

                                      > tez mam chęc wyprobować, ale już jak wróce z Tatr.


                                      Wybiersz sie w Tatry, aby pochodzic po gorach? wink Sport to zdrowie ...
                                      tylko do uprawiania go trzeba miec wlasnie zdrowie ...

                                      .
                                      • pia.ed Ogorki malosolne na sucho 11.06.19, 18:51

                                        Ogórki małosolne - jak zrobić je na sucho?

                                        1 kg ogórków gruntowych,
                                        2 łyżeczki drobnej soli,
                                        korzeń chrzanu (ok. 10 cm),
                                        lliść porzeczki, liść wiśni,
                                        pęczek koperku,
                                        3 liście laurowe,
                                        3 ząbki czosnku
                                        Korzeń chrzanu, ząbki czosnku i koperek siekamy, liście laurowe kruszymy, a liście wiśni i porzeczki rwiemy. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy im końcówki*. Następnie wszystko posypujemy solą, zamykamy woreczki i ostrożnie ugniatamy je oraz potrząsamy nimi, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Na 6 godzin tak przygotowane ogórki wkładamy do lodówki, a następnie trzymamy w temperaturze pokojowej. Czas ich przygotowania powinien być krótszy niż dwie doby – zwykle po całym dniu są gotowe.

                                        * Uwaga - w tym przypadku należy odciąć końcówki, aby powstała wilgoć, która rozpuści sól. W ten sposób pozbywamy się także niepożądanej goryczki, która czasami występuje w ogórkach.

                                        Ogórki małosolne przygotowane na sucho są delikatniejsze niż te robione w zalewie. Po otworzeniu strunówek, jeśli tylko nie zjemy wszystkich ogórków od razu, przechowujemy je w lodówce.
                                        .