Dodaj do ulubionych

smaczne jedzonka

24.03.19, 14:59


na Wielkanoc np...
www.youtube.com/watch?v=Pmm6ql3KHUA
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 07:48
      post ale jeśli trafiłam na przepis.. trzeba wyprobować
      bo nie ma to jak własnej produkcjii mięsko
      taki sposob..
      www.youtube.com/watch?v=83CtBFwHoSo
      albo taki..

      www.youtube.com/watch?v=YrOX7z8yXpc
      • marii51 Re: smaczne jedzonka 25.03.19, 19:34
        Smakowite, gotowane mięso do chleba
        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/53916284_1469818509820523_7268959048689516544_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=5f8ed2b58bfa401b7757b0caf3310755&oe=5D062F45


        Do 5 l wysokiego garnka wlałam 2,5 l wody. Do wody wsypałam 3 łyżki soli, 2 łyżki majeranku, łyżkę słodkiej papryki, łyżkę przyprawy do gyrosa, łyżeczkę mielonego kminku, 20 kulek pieprzu czarnego, garść suszonej cebuli. Dodałam 4 duże ząbki czosnku w łupinach, kopiastą łyżkę musztardy sarepskiej, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Do zimnego roztworu włożyłam mięso - kilogram karkówki i kilogram boczku. Nastawiłam garnek na największy ogień. Gdy się woda zagotowała zmniejszyłam ogień. Garnek nakryłam pokrywką i na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Mięso zostawiłam w wywarze do rana. Rano ponownie zagotowałam zawartość garnka i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 10 minut. Mięso w wywarze zostawiłam na 6 godzin. Po 6 - u godzinach wyjęłam z garnka mięso na durszlak, na kilka minut by ociekło. Następnie schłodziłam w lodówce

        Do przygotowania mięsa możemy użyć przypraw jakie nam pasują
        • marii51 Re: smaczne jedzonka 27.03.19, 10:44
          schab suszony
          wykonanie bardzo łatwe i to byłoby własnej roboty..
          www.youtube.com/watch?v=EwkS4l1Z6-E
          • marii51 Re: smaczne jedzonka 02.04.19, 14:35
            chlebek własnej produkcjii
            www.przygarach.pl/chleb-dla-poczatkujacych/?fbclid=IwAR1FZs6zqJFrsAGWZIrMzxwE6_c_6e650SOMOe7G_H3X_RyoHWE2GixNKBs
            • marii51 Re: smaczne jedzonka 10.04.19, 18:11

              smaker.pl/temat-specjalny-wielkanocne-slodkosci,69.html
              • marii51 Re: smaczne jedzonka 10.04.19, 18:28
                portal.abczdrowie.pl/sezon-na-szparagi-jak-je-przygotowac-zeby-nie-stracily-swoich-wlasciwosci
                • marii51 Re: smaczne jedzonka 18.04.19, 10:32
                  zostawię ..a może coś wyprobuje w wolniejszym czasie
                  proshopping.onet.pl/weganska-wielkanoc-propozycje-nowych-wersji-tradycyjnych-dan
                  • marii51 Re: smaczne jedzonka 19.04.19, 19:35
                    biszkopt z kremem
                    • marii51 Re: smaczne jedzonka 19.04.19, 19:37
                      spr czy to prawda? --sernik
                      www.youtube.com/watch?v=FzfwLsYg3qo
                    • marii51 Re: smaczne jedzonka 19.04.19, 21:39
                      a może?
                      www.youtube.com/watch?v=Zq-OmvQRqQQ
                      • marii51 Re: miarki wydrukować i na lodówkę.. 25.04.19, 18:51
                        https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/29511477_1820087134958738_8436988703460023682_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=364569f81e7861602dc24a1b4789f8c3&oe=5D3FE7DB
                        • marii51 Re: sernik bez sera 26.04.19, 12:36
                          www.youtube.com/watch?v=d-AEky-5eP8
                          • marii51 ReBABECZKI ZIEMNIACZANE 10.05.19, 19:41
                            www.youtube.com/watch?v=5XnZeWuTj6w
                            • marii51 Re: KOTLETY JAJECZNE 10.05.19, 19:43
                              www.youtube.com/watch?v=wql-me0oJUs
                              • marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE 28.05.19, 14:32
                                ALEŻ JAKA DZIWNA METODA...?
                                kuchnia.wp.pl/ogorki-malosolne-bez-wody-prosty-sposob-6385431830877825a?amp=1
                                • marii51 Re:smaczne jedzona i teraz uzdrawiacze 31.05.19, 12:34
                                  od Magdy to juz na amen wyzdrowimy się
                                  xq.koraltime.com/?fbclid=IwAR2jp12h4JtJMRjbRyBky0eo8EsRZv2B_2n44Nyaf662b9GTUUajtnFPE7c
                                  • pia.ed "Smaczne jedzonko" z firmy ... 01.06.19, 12:04

                                    W Szwecji firmy cateringowe obsluguja wylacznie doroslych... Jedzenie dla przedszkolakow dostarcza specjalna kuchnia, gdzie panuja niemal sterylne warunki i kazdy produkt jest badany przed przyrzadzeniem.
                                    Tak samo sa specjalne kuchnie nie dla szpitali i kuchnie przygotowujace jedzenie dla szkol. Wszedzie jest pelna kontrola!

                                    FIRMY CATERINGOWA SA PRYWATNE I CHCA ZAROBIC .... NIE STAC ICH NA LABORANTKE BADAJACA PRODUKTY. NIKT TEZ NIE KONTROLUJE HIGIENY - bo czesto jedzenie przygotowywane jest w domu co obniza koszty.

                                    metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,24848511,salmonella-w-przedszkolach-w-warszawie-jedzenie-dostarczala.html
                                • pia.ed Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 05.06.19, 13:27

                                  haps.pl/Haps/7,167251,24851020,jak-zrobic-ogorki-malosolne-przepis-i-porady.html


                                  Sprobuje tego przepisu "na sucho" wink

                                  > kuchnia.wp.pl/ogorki-malosolne-bez-wody-prosty-sposob-6385431830877825a?amp=1
                                  • marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 05.06.19, 14:31
                                    tez mam chęc wyprobować,ale już jak wróce z Tatr
                                    • marii51 Re: OGORKI MAŁOSOLNE wlasnie mam robic 11.06.19, 13:56
                                      Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować olejem. Na dnie ułożyć liście kapusty tak, aby przykryć dno. Posypać pieprzem, następnie ułożyć warstwę mięsa. Kolejno układać warstwy kapusty i mięsa. Polać po wierzchu pozostałą oliwą. Wlać 1/4 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać 45 minut, sprawdzić przed wyjęciem miękkość kapusty.

                                      Masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać, nie rumienić. Podgrzewać i cały czas mieszać, powoli dolewać mleko, dodać musztardę, gałkę, pieprz, sól i mieszać do zgęstnienia.

                                      Gotowy tort udekorować sosem, zieloną pietruszką i pomidorkami. Kroić jak tort na porcje i podawać polany beszamelem.
                                      ps
                                      nie jestem przekonana ale może z mniejszej kapusty może wyprobuje..
                                      nie ma to jak awijane....
                                      kuchnia.wp.pl/jak-zrobic-tort-golabkowy-to-prostsze-niz-myslisz-6389372493047425c
                                    • pia.ed wlasnie mam robic... 11.06.19, 18:36

                                      marii51 napisała:

                                      > tez mam chęc wyprobować, ale już jak wróce z Tatr.


                                      Wybiersz sie w Tatry, aby pochodzic po gorach? wink Sport to zdrowie ...
                                      tylko do uprawiania go trzeba miec wlasnie zdrowie ...

                                      .
                                      • pia.ed Ogorki malosolne na sucho 11.06.19, 18:51

                                        Ogórki małosolne - jak zrobić je na sucho?

                                        1 kg ogórków gruntowych,
                                        2 łyżeczki drobnej soli,
                                        korzeń chrzanu (ok. 10 cm),
                                        lliść porzeczki, liść wiśni,
                                        pęczek koperku,
                                        3 liście laurowe,
                                        3 ząbki czosnku
                                        Korzeń chrzanu, ząbki czosnku i koperek siekamy, liście laurowe kruszymy, a liście wiśni i porzeczki rwiemy. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy im końcówki*. Następnie wszystko posypujemy solą, zamykamy woreczki i ostrożnie ugniatamy je oraz potrząsamy nimi, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Na 6 godzin tak przygotowane ogórki wkładamy do lodówki, a następnie trzymamy w temperaturze pokojowej. Czas ich przygotowania powinien być krótszy niż dwie doby – zwykle po całym dniu są gotowe.

                                        * Uwaga - w tym przypadku należy odciąć końcówki, aby powstała wilgoć, która rozpuści sól. W ten sposób pozbywamy się także niepożądanej goryczki, która czasami występuje w ogórkach.

                                        Ogórki małosolne przygotowane na sucho są delikatniejsze niż te robione w zalewie. Po otworzeniu strunówek, jeśli tylko nie zjemy wszystkich ogórków od razu, przechowujemy je w lodówce.
                                        .
                                        • marii51 Re: idealne-nalesniki 26.06.19, 18:37
                                          video.wp.pl/i,przepis-na-idealne-nalesniki,mid,2039400,cid,2303650,klip.html?ticaid=11dad2
                                          • marii51 Rsałatka 5 smaków 27.06.19, 19:51
                                            www.youtube.com/watch?vshockQsoFIhtEFk&feature=share&fbclid=IwAR1hKCdUpKwyBIfn6IoseC-rAXcdvw2_PcoMrmoUe_KJU9FpLevnCZaptsk
                                            • marii51 danie dla leniuszków 30.06.19, 16:14
                                              ale bez kurczaka robię
                                              Janex - Twoje źródło zdrowia SKŁADNIKI:
                                              3 łyżki oliwy z oliwek / oleju
                                              1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
                                              3 do 4 ząbków czosnku, drobno posiekanego
                                              1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
                                              ok. 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę
                                              4 szklanki ugotowanego ryżu
                                              2 do 3 szklanek różyczek brokułów
                                              1/4 szklanki wody
                                              1 łyżeczka papryki mielonej
                                              1 łyżeczka kardamonu
                                              1 do 2 łyżeczek soli lub do smaku
                                              1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub do smaku
                                              1 do 2 filiżanek startego sera, opcjonalnie
                                              2 do 3 zielonych cebulek, posiekanych
                                              PRZYGOTOWANIE:
                                              1. Do dużej patelni wlej olej, dodaj białą cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka (około 5 minut; często mieszając).
                                              2. Dodaj czerwoną paprykę, kurczaka i smaż przez około 5 minut, aż kurczak będzie prawie gotowy; często mieszaj i odwracaj, aby zapewnić równomierne smażenie.
                                              3. Dodaj ryż, brokuły, wodę, równomiernie posyp papryką, kardamonem, solą, pieprzem, wymieszaj, przykryj patelnię i duś przez około 5 minut.
                                              4. Opcjonalnie dodaj ser i wymieszaj, aż się roztopi. Równomiernie posyp zieloną cebulką.
                                              Trzymaj w lodówce do 5 dni lub zamroź i przechowuj (do 3 miesięcy).
                                              • marii51 Re: danie NA DESER 02.07.19, 11:55
                                                snapwidget.com/v/in/2052476337708411997_2105604478/?src=QgoekAd2
                                                • marii51 sałatki 05.07.19, 08:56
                                                  kuchnia.wp.pl/przepisy-na-salatki-5-pysznych-pomyslow-6398556737984129g
                                                  • marii51 obiady z dawnych lat? 06.07.19, 09:00


                                                    haps.pl/Haps/56,167709,14219187,Letnie_obiady_jak_za_dawnych_lat___wspominamy_.html#s=BoxOpCzol9
                                                  • marii51 Retruskawkowe coś 06.07.19, 15:30
                                                    www.poezja-smaku.pl/blyskawiczny-sernik-na-zimno-z-truskawkami/?fbclid=IwAR1nb7ZhrA0O_4kjWchsXaXEG-BSBHMsSCtrT6wJH-qXsY1ESnWa6n7qL8Q
                                                  • marii51 Re: Retruskawkowe coś 07.07.19, 22:56
                                                    leczo
                                                    www.przygarach.pl/leczo-jeczmien/?fbclid=IwAR2KDnt-7epDYcNHl7eOeZ4yGVbuA92gEw4gxCs06S80keuJYZKnKiSpaac
                                                  • marii51 Re: coś Z Wloch ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’. 13.07.19, 16:16
                                                    należy ją zapamiętać: ‘gnocchi’ czytamy jako ‘nioki’.

                                                    Gnocchi – przepis
                                                    Składniki:

                                                    1 kg mączystych ziemniaków,
                                                    1 jajko,
                                                    szklanka mąki (ok. 150 g),
                                                    1 łyżka masła,
                                                    sól i pieprz
                                                    Jak zrobić gnocchi?
                                                    Ziemniaki dobrze czyścimy i gotujemy w mundurkach.
                                                    Gdy będą miękkie, dokładnie rozdrabniamy je przy użyciu tłuczka lub w prasce do ziemniaków.
                                                    Dodajemy masło, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i krótko zagniatamy.
                                                    Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy je i kroimy na kawałki co około 2 cm.
                                                    Każdy z kawałków rolujemy, dociskając do zewnętrznej strony widelca, by powstały charakterystyczne wypustki.
                                                    W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
                                                    Uformowane gnocchi gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
                                                    Wskazówka: Aby zabarwić gnocchi sokiem z buraków lub szpinaku, możemy go dolać przed zagnieceniem (zazwyczaj wystarczy około 2-3 łyżek soku, ale dokładna ilość zależy od tego, jak intensywną barwę chcemy otrzymać). Ciasto z dodatkiem soku może być bardziej rozwodnione, także należy zadbać o odpowiednie proporcje mąki i ziemniaków.

                                                    A może wolisz przepis na gnocchi z dynią? Sprawdź, jakie to dobre:


                                                    Gnocchi – z czym podawać?
                                                    Najlepszym dodatkiem do gnocchi jest sos. Charakterystyczny kształt gnocchi – rowki powstałe przez rolowanie na widelcu – pozwala, by na każdym klusku zatrzymywało się więcej smakowitego sosu. Podobnie jak do makaronu, może to być sos boloński (a także każdy inny pomidorowy), grzybowy, szpinakowy, a także różne rodzaje pesto.

                                                    Gnocchi z pesto pietruszkowym

                                                    Składniki na pesto pietruszkowe:

                                                    pęczek pietruszki,
                                                    2 ząbki czosnku,
                                                    3 łyżki oliwy,
                                                    3 łyżki startego parmezanu,
                                                    2 łyżki ziaren słonecznika,
                                                    sól i pieprz do smaku
                                                    Pesto pietruszkowe do gnocchi - przepis krok po kroku:

                                                    Natkę pietruszki dokładnie myjemy i wkładamy do kielicha blendera.
                                                    Dodajemy starty parmezan, ziarna słonecznika oraz obrany czosnek. Wlewamy także oliwę i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                    Ugotowane gnocchi mieszamy z pietruszkowym pesto. Możemy także dodać pokrojone suszone pomidory lub nasiona dyni.
                                                    Uwaga: Podobne kluseczki można przygotować także z bobu. Jeśli natomiast połowę ilości ziemniaków zastąpimy puree z dyni, gnocchi będą delikatniejsze i będą miały ładną, pomarańczową barwę. Warto ją podkreślić także dodatkiem kurkumy.
                                                  • pia.ed Coś Z Wloch ‘gnocchi’ 13.07.19, 18:44

                                                    Przeciez te wloskie gnocchi to nasze polskie kopytka, maja tylko odmienna forme...
                                                    zreszta te wloskie moga tez wygladac roznie, np. jak male kuleczki ... czy wlasnie kopytka!

                                                    www.koket.se/hemgjord-gnocchi-se-gor
                                                    www.koket.se/okand/huvudratter/pasta_och_nudlar/gnocchi/
                                                    .
                                                  • marii51 Re:malinwa mgiełka ciasto 15.07.19, 15:46
                                                    www.youtube.com/watch?v=2mR9-fEVr7E
                                                  • marii51 Re: Coś Z Wloch ale zasady gotowania 17.07.19, 20:17
                                                    makaronu
                                                    Na czym polega włoska metoda przygotowywania dań z makaronu?

                                                    Kiedy makaron jest ugotowany należy go wyłowić za pomocą chochli. Następie przełóż go do drugiego garnka i zalej sosem. Dokładnie wymieszaj makaron. Podsmaż wszystko razem i dodaj pół chochelki wody z makarony, aby nadać mu jeszcze lepszy smak. Na koniec dodaj odrobinę masła, oliwy z oliwek i startego sera.

                                                    Tak przygotowany makaron z sosem jest dużo bardziej aromatyczny i nie skleja się na talerzu.
                                                    kobieceinspiracje.pl/89004,odcedzasz-makaron-przez-durszlak-sprawdz-dlaczego-nigdy-wiecej-nie-powinnas-tego-robic.html
                                                  • marii51 Re:mus z rabarbaru 17.07.19, 20:23
                                                    opis w artyk

                                                    www.mniammniam.com/mus-rabarbarowy-z-imbirem
                                                  • marii51 Re:gdy urodzaj cukinii to 17.07.19, 20:25


                                                    https://www.mniammniam.com/obrazki/kotlety-z-cukinii01.jpgwww.mniammniam.com/kotlety-z-cukinii-z-kasza-jaglana
                                                  • marii51 z tykwy 22.07.19, 13:54
                                                    Pure z tykwy

                                                    Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Działa antydepresyjnie i antyoksydacyjne. Są bogactwem witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych.
                                                  • marii51 Re: 22.07.19, 15:58

                                                    nie zgubić ...
                                                    zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-ucierane-z-mascarpone
                                                  • marii51 Re: na zapas salaka z ogorka itd 09.08.19, 15:06
                                                    www.youtube.com/watch?v=dwIoSTFlQY4
                                                  • marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 11.08.19, 19:08
                                                    a ja odpowiadam a co to ja roslinożerca...ale tu jednak skusiłam się...
                                                    może coś wykorzystamy?
                                                    livro.pl/bosh-proste-przepisy-na-wysmienite-dania-kuchni-roslinnej-firth-henry-sku1224593235.html?fbclid=IwAR1hAMClFEPdvb_xd4qDMlBunAaoYdDnUutjI5oQLN3AFnIDtIb5Z8TyAB0
                                                  • marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 13.08.19, 09:30
                                                    PONIEWAŻ głod mi dokucza.z lenistwa... mam pomysłsmile
                                                    myfitness.gazeta.pl/myfitness/7,166897,25069032,lunch-boxy-do-pracy-fit-opcje-dla-zabieganych-i-spragnionych.html#s=BoxOpCzol8
                                                  • marii51 Re: dookoła tylko warzywa warzywa MOWIĄ MI 13.08.19, 09:33
                                                    sałatka po szwedzku i teraz
                                                    nie mam składników oprócz ogorkó.. idziemy do marketupolo
                                                    www.youtube.com/watch?v=xFhfBNFBtNQ
                                                  • pia.ed Dieta OWSIANA raz w tygodniu 13.08.19, 11:06

                                                    kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/jednodniowa-dieta-owsiana-oczyszcza-watrobe-i-odchudza-nawet-kilogram-dziennie/m441ks7
                                                    .
                                                  • pia.ed Jedzenie z Podlasia 19.08.19, 16:16
                                                    www.youtube.com/watch?v=wRsgzQSgDDo
                                                  • marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 19.08.19, 19:58
                                                    o jak dobrze,, jeszcze nie robiłam ani razu.. a tylko smaczek jak widzę..
                                                    . a tam tez jest gruzińkie rarytasy ..
                                                  • marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 19.08.19, 20:03
                                                    ale mialam ostatnio przypadek ..do maszynki mielenia na prąd
                                                    wysliznął mi się widelec szybko wyłączyłam ale uszkodziłam ... juz zamówili mi .. tę część

                                                    gotuje rosoły a mięsa nie chce mi się zjadać.. tylko na pierozki a jak za bardzo więcej topasztet
                                                    a tu tatarskie coś jest
                                                    www.youtube.com/watch?v=q-P9assh8NU&t=239s

                                                  • marii51 Re: Jedzenie z Podlasia 20.08.19, 13:14
                                                    jakiż to smaczek zrobić z boczniaków WŁASNE OD syna)
                                                    z warzywami róznymi ..
                                                    ~~~~~~~~~~~~ takiego sposonu jeszce na zapasy nie miałam... koreański
                                                    Przepis na kimchi – składniki:
                                                    1 kapusta pekińska
                                                    2 marchewki
                                                    por
                                                    czosnek
                                                    cebula
                                                    pęczek rzodkiewek
                                                    sól, pieprz
                                                    sos rybny - ok. 200 ml
                                                    sos sojowy ok. 100 ml
                                                    ok. 0,5 l wody
                                                    imbir tarty lub świeży
                                                    proszek z papryki chili – Gochugaru
                                                    ok. 100 g cukru
                                                    Jak zrobić kimchi? Przygotowanie krok po kroku:
                                                    Sałatę pekińską obieramy i dokładnie myjemy. Odcinamy jej białe końcówki przy korzeniu i następnie kroimy ją w kwadratowe plastry o wymiarach 4x4 cm.
                                                    Zalewamy ją wodą i - po odsączeniu - solimy. Co ok. 30 min mieszamy i obracamy kapustę w misce, aby sól zmiękczyła ją dokładnie. Całkowity czas solenia kapusty to ok. 90 minut.
                                                    Marchewki obieramy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż, aby uzyskać słupki.
                                                    Pora, po umyciu, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą.
                                                    Czosnek siekamy w cienkie plasterki.
                                                    Świeży imbir kroimy pod skosem w cieniutkie plasterki.
                                                    Rzodkiewki kroimy również w drobną kostkę.
                                                    Zmiękczoną kapustę płuczemy w wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
                                                    Pokrojone warzywa wrzucamy razem do dużego garnka.
                                                    Całość zalewamy sosem rybnym oraz sojowym.
                                                    Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
                                                    Następnie do wsypujemy ostrą przyprawę Gochugaru. Całość zalewamy ok. 200 ml wody.
                                                    Starannie mieszamy, aż otrzymamy kleistą masę i wszystkie warzywa będą pokryte charakterystyczną czerwoną przyprawą. Do mieszania najlepiej użyć własnych dłoni w rękawiczkach jednorazowych.
                                                    Do wymieszanych warzyw wsypujemy naszą pokrojoną kapustę pekińską.
                                                    Całość staranie mieszamy.
                                                    Po wszystkim przygotowujemy sobie słoiki szklane lub gliniane. Przekładamy rękami do słoików nasze kimchi z garnka. Pamiętajmy, aby słoiki wypełnić do ok. 3/4 ich wysokości. Kimchi w procesie fermentacji wydziela gazy, które kierują się ku górze naczynia.
                                                    Kimchi pozostawiamy w słoiku w temperaturze pokojowej na ok. 2 dni. Po tym czasie jest gotowe do podania. Im dłużej będziemy trzymać kimchi w słoiku, tym jego smak będzie bardziej wyrazisty.
                                                  • marii51 Re: kiszona kapusta domowy sposób 20.08.19, 15:11
                                                    najbardziej lubię sok z kiszonej kapusty ,
                                                    więc od lat sama przygotowuje jeśli mnie ochota najdzie---
                                                    Sok pojawia się zaraz .PODCZAS UBIJANIA . ale ugniatam i mocno uciskam ciężkim naczyniem -kamieniem więc pierwsze smaki mam..
                                                    ale po 3 dniach to już moj zdrowy smaczek CHOĆ GORZKAWY-
                                                    jedynie zapach ..na chalupę roznosi się
                                                    --nie mam takiej komórki ukryć,a do piwnicy nei będę aż schodzić ..
                                                    zapach nie znika po 3 dniach, bo zaczynam robić dziueki aż do dna w naczyniu dużym zakwaszania.. spuszczam gorycz kapusty i tak kolejne 3 dni
                                                    aż wreszcie przekładam do słoików -
                                                    teraz juz zadowolilam się wiekszą iloscią soku .. zakrywam słoiki mocno zakrętką i teraz juz naprawdę do windy i do piwnicy na póleczke
                                                    jak zechce mi kapusniaczku to znów soku się napije i sorowka pyszna ..
                                                    nie ma porownywnia do kiszonej kapusty kupionej w sklepie
                                                  • marii51 Re: kasza -bulgur 29.08.19, 15:49
                                                    pojawiła sie w marketpolo i dzis wyprobuje

                                                    ale z pulpetem z indyka mialam 4 osoby na obiad,
                                                    węc rozności im nagotowalam kurczak w sosie warzywnym,
                                                    jak ww --pulpety i dzis zupa z ryżem jasminowym z pomidorami .. przetartymi
                                                    oraz najmlodszy ma
                                                  • pia.ed Re: kasza -bulgur 29.08.19, 16:06

                                                    Czesto uzywam tej kaszy... mozna ja tanio kupic w tureckim supermarkecie... Inne kasze sa w malych opakowaniach i kosztuja 2 razy tyle... Nie ma na nie zapotrzebowania wsrod Szwedow, wiec nie mozna ich sprowadzac w duzych ilosciach, co by obnizylo cene!

                                                    Popatrzylam wlasnie na Twoja recepte wink Potraw z tak duza iloscia skladnikow nigdy nie robie.
                                                    Co bym potem z produktow reszta zrobila??? Przechowywala do nastepnego razu?

                                                    A z jakiej okazji byl u Ciebie taki "zjazd rodzinny"?

                                                    www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-bulgur-z-warzywami-i-fasolka

                                                  • marii51 Re: sos warzywny 02.09.19, 08:25
                                                    Składniki:
                                                    3 kg cukinii
                                                    1 kg papryki
                                                    1 kg cebuli
                                                    4 łyżki soli
                                                    0,5 szklanki octu 10 % + 0,5 szklanki wody
                                                    6 słoiczków koncentratu pomidorowego po 190 - 200 gramów
                                                    40 dag cukru
                                                    1 łyżeczka chili
                                                    1 łyżka słodkiej papryki
                                                    1 łyżka curry
                                                    2 puszki kukurydzy

                                                    Wyszło nam 14 różnych słoików - niedużych
                                                    www.youtube.com/watch?v=DT8_4A5Cues
                                                  • marii51 Re: -szakszuka 02.09.19, 15:51
                                                    video.wp.pl/jajka-w-nowej-odslonie-tunezyjska-szakszuka-6420170869602433v
                                                  • marii51 Re: kiszona kapusta domowy sposób 06.09.19, 16:09
                                                    arturtopolski.pl/kiszona-kapusta-zalety-zdrowie/?fbclid=IwAR3T5Doyk_YwZaBXnSemuGMsGMZ0ajkhxMXBWs2EiUZj96ZpC_EWnH08EVM
                                                  • marii51 Re:smakołyk malocukrowy 07.09.19, 19:27


                                                    haps.pl/Haps/7,171110,25114405,batoniki-cytrynowe-czyli-szybki-i-smaczny-deser-na-kazda-okazje.html#s=BoxOpImg11
                                                  • marii51 Re:ciasto z jabłakami bez pieczenia 08.09.19, 17:10
                                                    www.youtube.com/watch?v=mwn9hH9cn-U
                                                  • marii51 Re OKRASA GOTUJE keczup domowy 11.09.19, 13:19
                                                    i zgubilam
                                                  • marii51 Re:weganskie ciasto 11.09.19, 13:20
                                                    www.youtube.com/watch?v=bqGauwIZC-I
                                                  • marii51 Re:PUSZYSTY JABŁECZNIK 19.09.19, 19:33
                                                    www.youtube.com/watch?v=GuKaPM25Vvo
                                                  • marii51 ReNA;ESNIKI 24.09.19, 19:06

                                                    forum.interia.pl/perfekcyjne-nalesniki-przepis-tematy,dId,3388887
                                                  • marii51 Re: MARYNATY -GRZYBKI 25.09.19, 22:14
                                                    niebonatalerzu.pl/2017/09/najlepsze-grzyby-marynowane-dobra.html
                                                  • marii51 Re: MARYNATY -GRZYBKI 01.10.19, 07:05
                                                    https://i.pinimg.com/564x/fb/5f/19/fb5f19329bef23b6a46707e5181d684e.jpg
                                                  • mobic Metka z Kaszubskiej Gospody 01.10.19, 10:50
                                                    Kupilem wczoraj Metke Z Kaszubskiej
                                                    Gospody. O takiej nazwie była ta metka i tak nam zasmakowala że musiałem drugi raz po druga jechać i to w duży deszcz. Dzis na nowo domowniki chcą żebym jechał po Metke.
                                                  • marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 12:49
                                                    mobic też lubię ale gdzie to kupic? może na ryneczku jutro w Gdańsku mi kupią?
                                                  • marii51 Re:budyń z kaszy jaglanej 04.10.19, 12:51


                                                    to jest bezglurenowy.. a mi ptrzebny bardzo wnuczętom

                                                    Składniki na budyń jaglany:
                                                    1/3 szklanki kaszy jaglanej
                                                    1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego)
                                                    pół banana
                                                    jeśli dzieci to takie gagatki, które lubią rzeczy raczej b. słodkie i dodatek banana nie wystarczy wink to można przy blendowaniu dodać syropu klonowego albo miodu ok. 1 łyżki smile
                                                    Jak zrobić budyń jaglany:
                                                    1. Kaszę jaglaną musicie bardzo dobrze opłukać w ciepłej wodzie (dzięki temu pozbawicie jej goryczy). Ja przepłukuję kaszę na sitku kuchennym a następnie w małym garnuszku zalewam ją 0,5 szklanki mleka i ćwiartką szklanki wody. Gotują ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mleko i woda wchłoną się w kaszę i będzie ona miękka, co zazwyczaj zajmuje ok. 15-17 minut.

                                                    2. Następnie ugotowaną kaszę jaglaną blenduję z resztę mleka czyli 0,5 szklanki, połówką banana aż wyjdzie mi cudownie gładka masa. Moje dzieci lubią bardzo dobrze zblendowany budyń, dlatego miksowanie zajmuje mi ok. 3 minuty.

                                                    I przelewam budyń jaglany do salaterek, dekoruję owocami, najczęściej malinami albo sokiem z malin.
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 17:13
                                                    Doczytałem się że tą metke produkuje
                                                    firma NOWAK z Gdańska. Więc niedaleko od Ciebie.
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 19:37
                                                    e-delikatesydwojka.pl/produkt/nowak-metka-z-kaszubskiej-gospody/
                                                  • pia.ed Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.10.19, 23:28

                                                    Kup nastepnym razem 1 kg metki to rodzinie sie znudzi i nie beda Ci wiecej zawracac glowy big_grin

                                                    mobic 01.10.19, 10:50
                                                    Kupilem wczoraj Metke Z Kaszubskiej Gospody. O takiej nazwie była ta metka
                                                    i tak nam zasmakowala
                                                    że musiałem drugi raz po druga jechać i to w duży deszcz.
                                                    Dzis na nowo domowniki chcą żebym jechał po Metke.


                                                    > e-delikatesydwojka.pl/produkt/nowak-metka-z-kaszubskiej-gospody/
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 05.10.19, 09:26
                                                    U nas jest kilka gatunków metek ale ta metka jest najlepsza. Po 1 kilogramie czy po 3 kilogramach to napewno się nie przyje.
                                                  • marii51 Re: salatka-dunajska/? 05.10.19, 22:26
                                                    www.przygarach.pl/salatka-dunajska/?fbclid=IwAR0ZzJBfW5yxkdTLsqmfYvI0lNC3Fr35FgpkCk3eMzHfiHXP6dzzZDD6awk
                                                  • marii51 Re: salatka-dunajska/? 08.10.19, 13:02
                                                    Składniki na muffinki jogurtowe:
                                                    160 g jogurtu naturalnego
                                                    100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
                                                    200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
                                                    170 g cukru do wypieków, najlepiej tego drobnego (1 szklanka)
                                                    4 jajka
                                                    1 płaska łyżeczka sody
                                                    pół łyżeczki skórki cytrynowej
                                                    szczypta soli
                                                    Jak zrobić muffiny jogurtowe?
                                                    1. W misce łączymy mąkę, sodę, cukier i sól.

                                                    2. W osobnej misce roztrzepujemy widelcem 4 jajka, dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę cytrynową.

                                                    3. Całość przesypujemy do jednej miski i mieszamy łyżką (bez miksowania, to ważne) aż składniki się połączą. Nie mieszamy w nieskończoność, tylko tak, aby się wszystko połączyło, bo inaczej przy super dokładnym i długi mieszaniu jest ryzyko, że babeczki wyjdą jak z gumy.

                                                    4. Uzyskaną masę masę przelewamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem ten czas będzie krótszy, jeśli nie macie termoobiegu to będzie dłuższy, czyli bliżej 30 minut a nie 20.
                                                  • marii51 Re: ww finki a teraz piza mała 08.10.19, 13:13
                                                    www.szczesliva.pl/mini-pizza-szybki-przepis/
                                                  • marii51 Re:WEGANSKA ZUPKA 16.10.19, 23:49


                                                    kuchnialidla.pl/weganska-zupa-pieczarkowa-z-czosnkiem
                                                  • marii51 Re:DYNIOWE SMACZKI 18.10.19, 19:49
                                                    kuchnia.wp.pl/dynia-jako-obiad-na-jesien-przepis-na-zupe-z-dyni-ktora-rozgrzeje-cie-w-chlodne-dni-6436127704729217a
                                                  • marii51 Re:owszem,ale bez ryżu 05.11.19, 07:32
                                                    fasolka po bretońsku
                                                    sam taką zrobię plus warzywa jak zawsze
                                                    warzywneinspiracje.pl/przepisy/warzywa-po-bretonsku-z-ryzem/?fbclid=IwAR2aTmVf9GQbm2U-b5MbGbio2uLT1Q0pHqEjYdQrmNkT86W3t6coDu-OPWs
                                                  • marii51 Re:sernik ---20 minut 05.11.19, 14:16

                                                    www.obzarciuch.pl/2017/11/sernik-gotowany-w-20-minut.html?fbclid=IwAR3-UDgDK4SXfp3YFeueSX__rM5l7Rky_KLCug91aJ4sEUmhbg_pW56UsIA
                                                  • marii51 Re: PULPETY Z FASOLI? 05.11.19, 19:51

                                                    ZA JEDNYM GOTOWANIEM
                                                    fasolka po bretońsku ,
                                                    a cześć na następny dzien lub zamrażąm ugotowaną fasolkę
                                                    i mam pulpety z fasoli za jakis czas

                                                    warzywneinspiracje.pl/przepisy/klasyczny-rosol-z-kury-z-pulpecikami-z-fasoli-z-suszonymi-grzybami/?fbclid=IwAR0IL3XOFqvKsoi9ARa6nbf4K_7Ao3a_B2Ey_Z6eVfhitKSQQEpgNBg2-ro
                                                  • marii51 pasztet 09.11.19, 16:24
                                                    smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-pasztet-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej,175934,analizasmaku.html
                                                  • marii51 Re:sernik --- japoński z 3 składników 16.11.19, 17:50
                                                    topniusy.eu/to-japonskie-ciasto-podbija-siec-potrzebne-sa-tylko-3-skladniki/
                                                  • marii51 juz świąteczne potrawy? 16.11.19, 19:03


                                                    https://external-waw1-1.xx.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQB-cYM2jSerkdgD&w=540&h=282&url=https%3A%2F%2Fwww.grazynkagotuje.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2F21.png&cfs=1&upscale=1&fallback=news_d_placeholder_publisher&_nc_hash=AQBKaZYcVcBu2pPzwww.grazynkagotuje.pl/kulki-salatkowe/?fbclid=IwAR0Bxh4EFL9TJamzmMmALXGkdnsjhUq44BWapsACN9Lr90Ii9hj0y_QUskU
                                                  • marii51 klopsiki na parze 17.11.19, 07:17
                                                    kuchnialidla.pl/lekkostrawne-klopsiki-na-parze-i-solianka
                                                  • marii51 chlebek z dyni 27.11.19, 06:36
                                                    kuchnia.wp.pl/chleb-dyniowy-jesienny-specjal-6449873332426369a
                                                  • marii51 na Andrzejki może węgierskie chrusty? 28.11.19, 16:23
                                                    aha czyli ...
                                                    www.grazynkagotuje.pl/wegierskie-chrusty/?fbclid=IwAR2A5x4bQS4xXvLJe-cU32ofdVamkGXnjqRymgMhwIxDGunKmsE4Z97aWpU
                                                  • marii51 będziemy gotować różne zupy 30.11.19, 22:06
                                                    marii51 napisała:

                                                    taka ochotka mi się pojawiła na Grochowa
                                                    ale grochu brak.. i dobrze, bo mam zapas ogórkowej..

                                                    smakdnia.pl/jesli-masz-zamiar-zrobic-zupe-zrob-jedna-z-tych-top-10-najsmaczniejszych-i-najbardziej-popularnych-zup/
                                                  • marii51 a może inne coś z kapustą 30.11.19, 22:20
                                                    jak to będzie smakować /
                                                    jeśli nie zrobię sama ,to się nie dowiem...
                                                    szkoda ,że nie pozwalają obrazka oj xmaczek bym wam narobiła ..

                                                    smakdnia.pl/pieczona-kapusta-z-mielonym-miesem-1000-razy-lepsza-niz-klasyczne-golabki/
                                                  • marii51 tartaletki-limonkowe -smaczki -słodkie 01.12.19, 11:53
                                                    kuchnialidla.pl/tartaletki-limonkowe
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 14:10
                                                    Powiedz mi gdzie ja tą metkę w Warszawie kupię? Raz się pokazała i od tamtej pory jej nie ma.
                                                  • marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 14:36
                                                    mobic napisał:

                                                    > Powiedz mi gdzie ja tą metkę w Warszawie kupię? Raz się pokazała i od tamtej po
                                                    > ry jej nie ma.

                                                    może najlepiej zapytac się tam gdzie kupiłeś , znają dostawcę zapewne

                                                    -
                                                  • mobic Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 01.12.19, 15:08
                                                    https://s6.ifotos.pl/img/Scan0002z_qarhasp.jpg
                                                  • pia.ed Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 02.12.19, 00:05
                                                    Weszlam na strone domowa "Zakladow Miesnych" www.zmnowak.pl i tam kliknelam na Sklepy ...
                                                    jedyne co podano (po prawej stronie), to w ktorych sklepach nalezy sie pytac io ich produkty.

                                                    www.zmnowak.pl/pl/sklepy/sklepy-firmowe
                                                  • marii51 Re: Metka z Kaszubskiej Gospody 04.12.19, 22:26
                                                    i prosze ..wszystko jak na dłoni smile
                                                  • marii51 smaczki -słodkie może i nawet świateczne 05.12.19, 19:53
                                                    marii51 napisała:

                                                    > kuchnialidla.pl/tartaletki-limonkowe

                                                    dodam

                                                    haps.pl/Haps/56,167251,25483192,pyszne-ciasta-z-bakaliami-oto-kilka-inspiracji-nie-tylko-na.html
                                                  • marii51 sosy 11.12.19, 12:40


                                                    wolę zostawić
                                                    żeby szybko odnależc przepis
                                                    kulinarnewyzwania.haps.pl/kulinarnewyzwania_haps/0,172536.html#paralax7
                                                  • marii51 sledzie udały sę-- pyszne 22.12.19, 13:46
                                                    smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-sledzie-w-cebulowo-porowym-sosie,121400,anakola.html?fbclid=IwAR2Af7MZXzwLzh42meXZVH8QoTc0gLB2cRfzdoEPGqtiBIxJSYHvZKeEz7o
                                                  • marii51 zostawię na zaś... 22.12.19, 14:06
                                                    beszamel.se.pl/boze-narodzenie/swieta-last-minute-jak-przygotowac-pyszne-dania-swiateczne-w-ostatniej-chwili,21378/
                                                  • marii51 Re: zostawię na zaś... 22.12.19, 14:10
                                                    www.youtube.com/watch?v=El4cc65mzDc
                                                  • marii51 Re: zostawię na zaś... 22.12.19, 14:12
                                                    www.youtube.com/watch?v=siFmRtVLrCE
                                                  • marii51 Re: zostawię na zaś... 22.12.19, 14:43
                                                    nie wiem jak smakuje..smilewww.youtube.com/watch?v=ljBiAIiAqBI
                                                  • marii51 Re: zostawię na zaś... 08.01.20, 17:28
                                                    beszamel.se.pl/kurczak/skrzydelka-z-kurczaka-smazone-w-ciescie-maslankowym,21456/
                                                  • marii51 Re: zostawię na zaś...LIKIER ? 17.01.20, 18:56
                                                    KOLEŻANKI SIĘ CHWALĄ


                                                    www.przy-garach.pl/likier-cztery-na-cztery/?fbclid=IwAR08ZG8e7jJPvMSGEX1qEhPjp_eJ0q6sxUSb4Ieol6D92Qo1YkhT_djURVY
                                                  • pia.ed Pomarańcze mają na skórce "pępek" 18.01.20, 01:27
                                                    i te sa najsmaczniejsze...

                                                    haps.pl/Haps/7,167251,21238527,po-czym-poznac-najlepsze-pomarancze-maja-na-skorce-pepek.html

                                                  • marii51 Re: Pomarańcze mają na skórce "pępek" 18.01.20, 10:53
                                                    dobrze wiedzieć ..wybierajmy z pępusiemsmile
                                                    https://bi.im-g.pl/im/d9/b7/15/z22772953IH,Pomarancze-odmiany-Navel.jpg
                                                  • marii51 kiełki własnej produkcjii 19.01.20, 16:04
                                                    www.youtube.com/watch?v=cMpSZdgbow4



                                                  • marii51 piers kurczaka w ciescie francuzkim 19.01.20, 16:22

                                                    ciasto ma w polomark nie musze zagniatać..więc łatwizna

                                                    www.youtube.com/watch?v=EqtW3Fq2qH0
                                                  • marii51 paczki 27.01.20, 12:51
                                                    jak za dawnych czasów
                                                    www.youtube.com/watch?v=N9eV3Sd9-V4
                                                  • marii51 Re: pizza domowa 12.02.20, 19:26
                                                    www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/przepis-na-domowa-pizze-pizza-jak-z-pizzeri-fakt/pk626r6
                                                  • pia.ed Pizza domowa 13.02.20, 00:49
                                                    marii51 napisała:

                                                    > www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/przepis-na-domowa-pizze-pizza-jak-z-pizzeri-fakt/pk626r6

                                                    Pizza na zdjeciu wyglada jak placek, a powinna byc cieniutka ...
                                                    Nie pojmuje takze, dlaczego drozdze zalewa sie goraca woda?
                                                    Przeciez wtedy drozdze traca zdolnosc rozmnazania sie
                                                    i ciasto nie rosnie!
                                                    www.tasteline.com/recept/pizza-margherita/
                                                  • marii51 z kaszą gryczaną i grzyvkami --piorogi 17.02.20, 15:16
                                                    kuchnia.wp.pl/okragle-pierogi-z-boczniakami-i-kasza-gryczana-6478563948390017c
                                                  • marii51 Re: Pizza domowa 17.02.20, 15:21
                                                    pia.ed napisała:

                                                    > marii51 napisała:
                                                    >
                                                    > > www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/przepis-na-domowa-pizze-pizza-jak-z-pizzeri-fakt/pk626r6
                                                    >
                                                    > Pizza na zdjeciu wyglada jak placek, a powinna byc cieniutka ...
                                                    > Nie pojmuje takze, dlaczego drozdze zalewa sie goraca woda?
                                                    > Przeciez wtedy drozdze traca zdolnosc rozmnazania sie
                                                    > i ciasto nie rosnie!
                                                    > www.tasteline.com/recept/pizza-margherita/


                                                    woda ciepła może byc do drożdży bo zawsze dodaję mąki ona wystudzi wodę a drożże nigdy nie dodam do goracej wody
                                                  • marii51 Re: Pizza domowa 18.02.20, 16:25
                                                    al
                                                    zaproś to się zgłosimysmile
                                                  • marii51 Re: Pizza domowa 18.02.20, 16:28
                                                    ach to al
                                                    chce nasze pączki .. zdążymy jak najbardziej prygotowaćsmile
                                                  • marii51 Re: Pizza domowa 22.02.20, 21:46
                                                    kaczki pierś
                                                    www.youtube.com/watch?v=ewgMwOlu6Rc
                                                  • marii51 Re: Pizza domowa 22.02.20, 21:48
                                                    o ten przepis
                                                    www.youtube.com/watch?v=NqhvhqjkvnU
                                                  • marii51 Re: Pizza domowa 24.02.20, 12:48
                                                    Przepis na Michałkowe brownies. Już mały kawałek tego ciasta zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”. Mocno czekoladowe brownie w połączeniu ze słodyczą cukierków to idealne połączenie.
                                                    Blaszka 30x25 cm
                                                    Ciasto czekoladowe:
                                                    2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g),
                                                    1 szklanka mąki pszennej tortowej,
                                                    0,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000),

                                                    1 łyżka kakao,
                                                    180 g masła,
                                                    1 zaokrąglona szklanka cukru pudru,
                                                    4 jajka,
                                                    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                    1 łyżka kakao,
                                                    180 g masła,
                                                    1 zaokrąglona szklanka cukru pudru,
                                                    4 jajka,
                                                    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                    Dodatkowo:
                                                    ok 230 gram cukierków – białe Michałki,
                                                    cukier puder do posypania
                                                  • marii51 sledzie wg M GESSLER 25.02.20, 10:32
                                                    mleko ?dosledzi ..ale cóż z znawczynią nie ma co dyskutować
                                                    pomorska.pl/sledzie-magdy-gessler-przepis-na-sledzie-w-smietanie-po-kaszubsku-z-cebulka-sprawdzone-przepisy-na-sledzie-25022020-r/ar/c17-12929436
                                                  • marii51 Re: sledzie wg M GESSLER 26.02.20, 11:55
                                                    ŚLEDZIKI PO KASZUBSKU MAGDY GESSLER - PRZEPIS
                                                    Składniki na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler
                                                    1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
                                                    2 łyżki cukru
                                                    1/4 szklanki oleju
                                                    4 łyżki octu
                                                    4 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                    30 dkg cebuli
                                                    3 ziarenka ziela ang.
                                                    3 liście laurowe
                                                    ziarenka gorczycy
                                                  • marii51 az odnalazłam zupę -jarmuzu-przepis- 29.02.20, 19:18
                                                    wczoraj krupnik ale znalezli się chętni i znikł
                                                    --więc dzi s
                                                    beszamel.se.pl/warzywne/zupa-z-jarmuzu-przepis-na-smaczna-i-zdrowa-zupe,1455/
                                                  • marii51 Re: az odnalazłam zupę -jarmuzu-przepis- 02.03.20, 13:59
                                                    czy się zdecyduję?
                                                    czy przy obecnym zagrożeniu gdzieś czytalam że nawet w chlebie może prztrwać wirus
                                                    ---------------
                                                  • marii51 slodycz chalwowa 07.03.20, 14:18
                                                    Całwę sam? zrobię?Tekst linku' nawet blok produkowało się w domu za PRL
                                                  • marii51 Re: slodycz chalwowa 11.03.20, 22:38
                                                    sante.pl/przepisy/owsianka-pomarancza-zurawina-prazonymi-migdalami/
                                                  • marii51 Re: slodycz chalwowa 11.03.20, 22:41
                                                    Jesli mam w piwnicy ziemnili zapasy w sloikach
                                                    ro nawet 3 tyg mam bez zakupywania
                                                    dzieci mi domiosly a jeden ma duży zapas z myslą o mnie

                                                    e tam
                                                    a sklepy sieją pustkami tak ludzie robią zapasy...
                                                    to fakt -mamy to mamy ..
                                                  • marii51 wlasny zakwas 18.03.20, 15:25
                                                    to chlebek sami upieczemy
                                                  • marii51 Re: wŁASNY PASZTET 20.03.20, 00:49
                                                    www.youtube.com/watch?v=LuSZXU35FWA
                                                  • marii51 znow kapusta kiszona 22.03.20, 08:57
                                                    marii51 napisała:

                                                    ale pychota kisi się ale podjadam i podpijam soczek
                                                  • marii51 Re: znow chleb ale tylko jak zrobić 22.03.20, 15:23
                                                    marii51 napisała:
                                                    nie mam mąki na chleb
                                                    www.youtube.com/watch?v=p-HW2BjFBQU
                                                    trzeba szukać zajęć kolejnych
                                                    lenistwo -po ziemniaki do piwnicy od tygodnia a babki lub kiszki chce siw...
                                                  • marii51 Re: znow chleb ale tylko jak zrobić 22.03.20, 15:25
                                                    hmmm najprostszy ależ drożdze też skonczyły mi się
                                                    www.youtube.com/watch?v=V2GV8bhSmW0
                                                  • marii51 \ROGALIKI IM PROSTSZE TYM LEPIEJ:) 27.03.20, 11:30
                                                    wiesz.io/ekonomiczne-rogaliki-w-20-minut-bez-jajek-i-mleka-chrupiaca-skorka-i-bogaty-srodek/
                                                  • marii51 Re: \ROGALIKI IM PROSTSZE TYM LEPIEJ:) 28.03.20, 20:05
                                                    ZAMOWIONO DO ZROBIENIA
                                                    www.youtube.com/watch?v=CnORUDIWWFY
                                                    ORAZ KIELBASKA BIALA Z PIECA I
                                                    SCHAB SUROWY PODSUSZANY
                                                    A CO ZROBILAM JUZ
                                                    --NIEOBRANE JARZYNY NASAŁATKĘ \ NIEPOŁĄCZONE BURACZKI Z CHRZANEM NA ĆWIKLE
                                                  • marii51 placki z kapustą ? kiszoną? 29.03.20, 14:57

                                                    Tekst linku
                                                    moze bym się skusiła? u kogoś juz usmażone :
                                                  • marii51 nic, nic --to tylko ser domowej 30.03.20, 22:19
                                                    www.przy-garach.pl/domowy-ser/?fbclid=IwAR3DYLb952LHqLbeq_koTiUnv-qk1xAp5Qx8oRApSirC816nj102iN2zzzE
                                                  • marii51 wloski smaczek 31.03.20, 12:24
                                                    www.przy-garach.pl/focaccia-z-mozzarella/
                                                  • marii51 Re: wloski smaczek 13.04.20, 23:20
                                                    uwielbiam.pl/makarony?utm_source=programmatic&utm_medium=display&utm_campaign=przepisy
                                                  • marii51 chlebek , ale skąd drożdże 14.04.20, 18:51
                                                    www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html?fbclid=IwAR3be_fYL4lAIOmLVCzoqwlo_FOg0THHkKjfIxbkl1_YSqFYNm30DpAYl_E
                                                  • pia.ed Podplomyki, tortilla 15.04.20, 17:47
                                                    Co zrobic kiedy zabraknie chleba...

                                                    haps.pl/Haps/56,167251,25868581,masz-juz-dosc-chleba-oto-czym-mozna-go-zastapic-przepisy.html#s=BoxOpLink
                                                  • marii51 Re: Podplomyki, tortilla 16.04.20, 11:12
                                                    pia.ed napisała:

                                                    > Co zrobic kiedy zabraknie chleba...
                                                    >
                                                    > haps.pl/Haps/56,167251,25868581,masz-juz-dosc-chleba-oto-czym-mozna-go-zastapic-przepisy.html#s=BoxOpLink

                                                    ależ mi się podoba to wszelkie pieczywo.. podplomyki w dzieciństwie ..
                                                  • marii51 Re: Podplomyki, tortilla 24.04.20, 11:22
                                                    zapomnialam ze podpłomyki mozna .. ach to prosta sprawa a cos ala maca moja ulubiona .. sucharki takie takie dawne wojskowe ale to był przysmak moj chlopak w wojsku był i przynosił mi na randkesmile
                                                  • marii51 co innego 24.04.20, 11:23
                                                    ponoc mocno smacznesmile
                                                    www.youtube.com/watch?v=9nFpIeHeVuc
                                                    a pączki hmmm inne
                                                    www.youtube.com/watch?v=cmedpQ-Rmm4
                                                  • marii51 lody 05.05.20, 12:38
                                                    deszcz zimno to może lody domowe
                                                    zawsze i tak stoją w temppokojowej ..bo ie wolno zimnych... do roboty..więc lody waniliowe
                                                    www.youtube.com/watch?v=Bm7tAtx_tcQ
                                                  • marii51 Re: Podplomyki, tortilla 10.05.20, 12:49
                                                    marii51 napisała:

                                                    > zapomnialam ze podpłomyki mozna .. ach to prosta sprawa a cos ala maca moja ul
                                                    > ubiona .. sucharki takie takie dawne wojskowe ale to był przysmak moj chlo
                                                    > pak w wojsku był i przynosił mi na randkesmile
                                                    ``````````````````````````````````````````
                                                    ```````````````````````````````````````Składniki:

                                                    szklanka mąki (w zależności od tego, ile podpłomyków chcesz zrobić)
                                                    1/3 szklanki gorącej wody
                                                    szczypta soli
                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Do miski wsyp mąkę i zalej ją wodą. Dodaj sól. Całość wymieszaj, uważając, by się nie poparzyć i zagnieć na elastyczne ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na pięć minut, by odpoczęło.
                                                    Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek.
                                                    Ułóż placek na rozgrzanej patelni i smaż bez tłuszczu do momentu, aż zacznie się rumienić. Przewróć na drugą stronę. Gdy będzie lekko przypieczony, zdejmij z patelni.
                                                  • marii51 Re: bardzo latwe do wykonania ciasto 17.05.20, 13:59
                                                    beszamel.se.pl/mielone/drobiowe-mielone-nadziewane-jajkami-i-serem-pyszny-obiad-za-poldarmo,22340/
                                                  • marii51 Jak zrobić ubite mleko truskawkowe? JAKAŚ NOWOŚĆ 24.05.20, 12:19
                                                    Jak zrobić ubite mleko truskawkowe?
                                                    Składniki:

                                                    łyżka truskawkowego kakao
                                                    4 łyżki śmietanki 30 lub 36 proc.
                                                    3/4 szklanki mleka
                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Kakao i śmietankę ubijamy za pomocą rózgi lub miksera, aż zamieni się w puszystą pianę.
                                                    Do szklanki wlewamy zimne lub podgrzane mleko. Do zimnego możemy włożyć kilka kostek lodu. Na wierzchu układamy różową pianę. Gotowe!
                                                    Taki napój doskonale sprawdzi się zarówno na chłodne wieczory, jak i podczas upalnych dni. Jeśli lubicie słodkości, z pewnością wam posmakuje. No i ten wygląd!

                                                    REKLAMA

                                                    Zobacz wideo
                                                    Zobacz także, jak przygotować najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!
                                                    TU
                                                    haps.pl/Haps/7,167709,25966605,swiat-oszalal-na-punkcie-dalgona-coffee-probowaliscie-wersji.html#s=BoxOpImg13