tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 12.02.10, 20:25 Nietoperze Autor: Brzechwa Gdy już noc odetchnie szerzej Ponad dachy, ponad wieże Lecą czarne nietoperze W nieprzejrzaną mgłę. I na złość wszelkiemu lichu Gdzieś po ciemku, gdzieś na strychu Wywołują wciąż po cichu Swoje czary złe. Jak nietoperze Mamy nocne sekrety, Jak nietoperze Słuchamy wielkomiejskich ech. W nocy dziwnej atmosferze, Gdzie rozkoszy księżyc strzeże, Krążą ludzie-nietoperze Pijąc słodki grzech. Unikając ludzkich sideł, Na bezszumnych błonach skrzydeł Lecą w mrok na kształt straszydeł W księżycowy mrok. I znikają w nocnej ciszy Ni to ptaki ni to myszy, Gdzie już nikt ich nie dosłyszy, Gdzie nie dojrzy wzrok. Jak nietoperze Mamy nocne sekrety, Jak nietoperze Słuchamy wielkomiejskich ech. W nocy dziwnej atmosferze, Gdzie rozkoszy księżyc strzeże, Krążą ludzie-nietoperze Pijąc słodki grzech. Read more: www.dobrze.pisz.pl/brzechwa/nietoperze.html#ixzz0fLqXoDLF Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 12.02.10, 20:30 Pamiętajmy: Wszystkie nietoperze dziko występujące w Polsce podlegają ścisłej ochronie gatunkowej. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 12.02.10, 20:31 Nietoperze są zwierzętami długowiecznymi. Najstarszy nietoperz jakiego udało się zarejestrować liczył ponad 30 lat, a nierzadko spotyka się osobniki ponad 20-letnie. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 14.02.10, 20:50 "Echolokacja (na podobieństwo radaru) służy nietoperzom do orientacji w ciemności. Ultradźwięki emitowane przez nietoperze rozchodzą się koliście od jego głowy, a odbite wracają do uszu i informują o otoczeniu. Siła odbitych wibracji informuje zwierzę o odległości, natomiast różnica czasowa pomiędzy odbiorem odbić wskazuje kierunek ruchu ofiary. Większość nietoperzy posługujących się echolokacją wytwarza dźwięki o częstotliwości 20 do 80 kHz, a niektóre nawet od 120 do 210 kHz. Sygnały są rejestrowane jako zmiana częstotliwości powracającej fali (efekt Dopplera). Polujący nietoperz szuka zdobyczy emitując 5 do 10 impulsów w ciągu sekundy. W momencie zlokalizowania lecącego owada liczba impulsów wzrasta do 15-50 na sekundę, a w kolejnej fazie do 200 impulsów na sekundę. Wtedy uzyskuje dokładną stałą informacje o celu." Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Chiropterologia . 16.02.10, 03:04 Kto wie, to wie. Kto nie wie, to nie wie. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 16.02.10, 05:43 Najlepszy i na zawsze? Bo ja nie wiem.... Odpowiedz Link
tropem_misia1 a ja szepcę: 16.02.10, 13:13 "jeszcze łapię oddech z trudem chwytam go weż szybko moja rękę i powiedz mi co masz na sercu. Powiedz teraz ,a ja ci odpowiem. Jak mam ci pomóc?Mów! Za nim na dwanaście gnanych wichrem kwadransów ruszę w mą drogę bez końca" A.E.Housman Odpowiedz Link
ave.duce Czy to jest szept ogólnopralniczy, czy 16.02.10, 13:24 indywidualny? Mam odszeptać? :p Odpowiedz Link
trusiaa Re: Czy to jest szept ogólnopralniczy, czy 16.02.10, 14:16 Co tu się..., no, Myly Państwo...? Odpowiedz Link
ave.duce Ja nic nie wiem! Jestem ciemny lud ze WSI ;) 16.02.10, 14:45 Przedstawiam moje najlepsze koleżanki-włościanki, też sieroty > :p Odpowiedz Link
trusiaa Re: Ja nic nie wiem! Jestem ciemny lud ze WSI ;) 16.02.10, 17:21 Ave w zaparte idzie! Ja wiem, że Ona wie. ))) Odpowiedz Link
ave.duce Jestem ciemny lud ze WSI, ale nie AŻ tak ;) 16.02.10, 17:43 ONA nie istnieje.... zeszła w 2003. RiP, chlip, chlip, snif, snif, buuu... :p Odpowiedz Link
trusiaa Re: Jestem ciemny lud ze WSI, ale nie AŻ tak ;) 16.02.10, 17:49 Ave, przepraszam - nie chciałam ((((( Odpowiedz Link
ave.duce Re: Jestem ciemny lud ze WSI, ale nie AŻ tak ;) 18.02.10, 22:26 Spoko! W końcu tak bywa, że zespoły się rozpadają )) :p Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 15.02.10, 14:40 Nietoperze są częstym symbolem w wielu pradawnych wierzeniach. Sztuka Mezopotamii przedstawia stworzenie zwane IMDUGUD - ptak z głową ssaka. Sumerowie nosili talizmany z jego podobizną chroniący ich od nieszczęścia. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Chiropterologia . 19.02.10, 08:12 Ale my tu o nietoperzach, a Egzemplarz Demonstracyjny odleciał w niewiadomym kierunku i celu. Widział to kto, żeby Wzorzec opuszczał Sevres i się... szwędał?! Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Chiropterologia . 20.02.10, 07:32 www.youtube.com/watch?v=H-2pyKXEC-A&feature=related Odpowiedz Link
trusiaa Re: Chiropterologia . 20.02.10, 07:49 I znów moja dusza nie trafiła w odpowiedni czas - eeeech żyzń. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chiropterologia . 20.02.10, 09:50 Szybkość lotu niektórych gatunków nietoperzy dochodzi do 100 km na godzinę. Zależy to od kształtu i budowy skrzydła. Najszybciej latają nietoperze o wąskich i długich skrzydłach. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Rękoskrzydłe- łane. 24.02.10, 05:51 Chiropterologia to nauka o nietoperzach. Łacińska nazwa Chiroptera (nietoperze) znaczy tyle co "rękoskrzydłe". Odpowiedz Link
trusiaa Re: Rękoskrzydłe- łane. 24.02.10, 06:50 O, ten tu na przykład - jak rączkę wyciąga? Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Rękoskrzydłe- łane. 24.02.10, 14:35 bo cosik wcina łasuch maleństwo pięknościowe Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Nietoperze w sztuce: 25.02.10, 13:51 Ariel, from the Tempest, A Naked Boy Riding a Large Bat, c.1826 autor Joseph Severn Giclee Print by Joseph Severn Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Nietoperze w sztuce: 25.02.10, 13:53 Wygląd latającej maszyny ze skrzydłami, strukturą przypominającymi skrzydła nietoperza, Leonardo da Vinci Odpowiedz Link
krokodyl_13 Re: Nietoperze w sztuce: 25.02.10, 18:09 No to sztuka być nietoperzem czy nie sztuka????? Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Nietoperze w sztuce: 27.02.10, 06:39 oczywiście, choćby dlatego,że sztuka jest latać Odpowiedz Link
tropem_misia1 Kwiat nietoperz: 27.02.10, 06:45 czyli Tacca nivea z racji wspaniałego i niespotykanego kwiatostanu zwana jest kwiatem nietoperzem. Średnica kwiatu dochodzi do 30cm. Odpowiedz Link