09.08.16, 04:59
wczoraj komosę ryżową.
Taka mała torebecka ( 25 dkg) - 10, 00 zeta.
No szok dla organizmu.
Za poradą Ryjka kupiłam ,że taaaaaaaaaaaaaakie zdrowe ,że hej.
Są te ziarenka sobie w tej torebeczce....a ja planuję jak to...rozgryźć .
Mam to zrobić z warzywkami.

Ciamkaliście tę komosę?
Obserwuj wątek
    • rudka-a Re: Kupiłam 09.08.16, 08:55
      Jeszczem nie ciamkała, ale widziałam kiedyś, że pani w koszyku miała smile czyli ciamkaja ludziska. I wlazłam z ciekawości na gógla, aż się roi od przepisów, przyrządzona wygląda, można spróbować. Jest przepis z kurczakiem, ten może zrób, zawsze to trochę mięska po ząbkach się popelęta wink
      o!...ten przepis mi najbardziej przypadł do...smaku wink)
      Lubisz kurczaka w chrupiącej panierce? Bułka tarta to niestety niezbyt dietetyczny produkt, dlatego wiele odchudzających się osób całkowicie rezygnuje z tej formy przyrządzania piersi z kurczaka. Okazuje się, że panierka może być zdrowa. Z pomocą przychodzi niezastąpiona komosa ryżowa. Ugotowaną kaszę trzeba przyprawić według własnych upodobań, kurczaka zanurzyć w białku jaja, a następnie obtoczyć w komosie. Zdrowa panierka jest bardzo smaczna, chrupiąca i nie powoduje wyrzutów sumienia/z neciarni/ wink)

aleee.....gdy zostanie komosa z obiadku, to...

Możesz z niej stworzyć lekki deser jogurtowy. W wysokiej szklance lub pucharku układamy na przemian warstwy komosy, jogurtu greckiego i ulubionych owoców. Całość możemy dosłodzić miodem i wzbogacić dodatkiem orzechów. /doczytałam/ wink

ahaa....warzywka....to może jako dodatek do kurczaka....żeby było po Ryjkowemu wink)))

Jak ciamkniesz, to daj, Misiowo znać...czy przeszło gładko wink)
      • tropem_misia1 Re: Kupiłam 10.08.16, 04:45
        Na weekend się pobawię.
        Czy smaczna napiszę.

Kiedyś spróbowałam z kaszą jaglaną ( bo zdrowa) , a ta sama w sobie pfuj - mi nie smakowała.
        Zrobiłam sos pieczarkowy do niej i dopiero ją zjadłam.
        Kiedyś eksperymentowałam z soczewicą ( różową - bo gotuje się krócej) - też nie zapałałam do niej namiętnością.Chyba jestem standardowa. Jak nie ziemniaki to ryż lub kasza.

Kurczaka i owszem lubię , ale zacznę od warzyweksmile)
        • rudka-a Re: Kupiłam 10.08.16, 10:01
          Z kasz, to ja najbardziej gryczaną. Obowiązkowo z sosem jakimś....może być z gulaszem wink do tego ogórasa i wciągnę. Koleżanka poczęstowała mnie kiedyś pastą do chleba z soczewicy, ale przyznam szczerze, że nie porwał mnie smak. Jadłam też sałatkę z dodatkiem makaronu...czy ja wiem? zjadliwa, ale szału nie było. Najbardziej lubię ryż w...gołąbkach smile) a ziemniaki? - nooo, jasneee smile) mogą być na sto sposobów smile
    • apersona Re: Kupiłam 10.08.16, 13:11
      A mogłaś nazbierać. W Polsce lebioda - komosa jest pospolitym chwastem, jadalne są i ziarenka i młode rośliny i listki.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Melganzenvoet_bloeiwijze_Chenopodium_album.jpg/300px-Melganzenvoet_bloeiwijze_Chenopodium_album.jpg
      • tropem_misia1 Re: Kupiłam 10.08.16, 15:37
        Jakoś się nie widz jako zielarka.Wolę gotowcasmile)
    • super.halusia Re: Kupiłam 10.08.16, 13:22
      Nie smakuje mi to,ale to jest moje zdanie.
      • tropem_misia1 Re: Kupiłam 10.08.16, 15:38
        Możę trzeba odpowiednio z czymś pomerdać.
        • rudka-a Re: Kupiłam 10.08.16, 21:17
          Panie sobie tu gadu gadu o kaszce...suspicious
          a ja zrobię jutro caaaałą miche pierogów....(jeszcze luz w spodniach jest, to mogę) wink))
          wciamkam, ile upcham!..i niech się dzieje, co chce wink)
          • tropem_misia1 Re: Kupiłam 11.08.16, 04:44
            Ty mi tu gadaj zaraz tu i teraz z czym te pierogi , bo nadzienie to rzecz bardzo ważna!
            • rudka-a Re: Kupiłam 11.08.16, 13:38
              Zmiana planów nastąpiła....poleciały knedle ze śliwkami smile
              daaawno nie robiłam....
              a pierogi zrobię w sobotę - ruskie smile))
              • tropem_misia1 Re: Kupiłam 12.08.16, 04:32
                O!!! Knedelki!!!
                Może zrobię!
                Jaki masz stosunek ziemniaczków do mączki skrobiowej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka