letizia2 22.02.10, 22:57 Dziś bierzemy pierwszą turę tinidazolu. My tabletki, dzieci czopki. Jak czuliście sie po tym leku? Były jakieś sensacje ze strony układu pokarmowego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammajowa Re: Tynidazol 23.02.10, 00:27 mnie zatkało uszy (sic!) i miałam dziwny posmak w ustach. dziecku nic nie było, reszta leczonych dorosłych tylko posmak Odpowiedz Link
lamciad Re: Tynidazol 23.02.10, 10:25 Kompletnie nie odczulismy skutków brania tynidazolu. Odpowiedz Link
lampkawina Re: Tynidazol 24.02.10, 09:57 Ja miałam gorzki posmak w ustach i przelewania w brzuchu Odpowiedz Link
letizia2 Re: Tynidazol 24.02.10, 10:00 Ja wczoraj miałam metaliczny posmak w ustach i głowa mnie boli od wczoraj. Długo trwają te objawy????? Mąż i dzieci na nic się nie skarżą. Dzieci pewnie o posmaku w ustach, nie powiedzą Odpowiedz Link
ada.ula.mela.03 Re: Tynidazol 24.02.10, 11:48 Ja też tak miałam trwało to 3dni.Dzieci mówiły o gorzkim posmaku w buzi a mąż po 2tygodniach dostał kosmicznej wysypki na plecach.A i jeszcze mnie bardzo swędziały nogi i ręce.Teraz po drugiej dawce(mamy leczenie na 6 miesięcy tynidazolem nie spotkałam się z tym na forum ale dr twierdzi że tak trzeba)córka 7lat dostała chrypy i przez 3dni miała 37gorączki,teraz jej lepiej i ogromna poprawa z jedzeniem.Natomiast ja przechodze koszmar-ból głowy mięśni stawów zatkany nos gorączka(myślałam że się zwyczajnie przeziębiłam)ale wczoraj doszły problemy brzuszne-wzdęcie nisamowity ból w lewym boku jakby wątroba jedzenie rośnie mi w buzi i ogólnie żle. Odpowiedz Link
anireg Re: Tynidazol 24.02.10, 12:15 U mnie też bóle głowy i ten posmak w ustach... My mieliśmy dwie dawki w odstępach 10dni. Zastanawiam się czy możliwe żeby to nie wybiło do końca lamblii? Córka-7,5 m-ca po 1 dawce mega poprawa- skończyły się biegunki, zaparcia, prężenia, marudzenia, drżenia rączek, wzrósł apetyt, po paru dniach pogorszenie a po 2.dawce już mniej spektakularna poprawa. Teraz-prawie 2 tyg po 2 dawce znowu pojawiły się problemy z kupami, marudzenie, przemęczenie, prężenie. Jeszcze czekają nas dwie dawki zentelu/pyrantelum i skończenie nystatyny. Dopiero po wszystkim zrobię badania i idę do dr O. Nie chcę panikować, może to ząbkowanie... ale ciekawa jestem czy jest ktoś komu 2 dawki nie wystarczyły. Ps.Starszy syn trzyma się nadal ok, leczenie bardzo mu pomogło. Odpowiedz Link
antyka Re: Tynidazol 24.02.10, 13:03 U nas 2 dawki wybily - mam na wynik z felixa, ale lekarz zalecil nam podanie jeszcze trzeciej dawki. Jestem w trakcie lapania probek - w przyszlym tyg. pewnie bede miala wyniki - boje sie o corke, ktore znow wyskoczyla pokrzywka na rekach. Moze to grzyb, moze lamblie, cholera wie... Jesli nawet mala znow zlapala, to nie bede mogla jej na razie leczyc, bo czekamy na ospe, ktora wlasnie pojawila sie w przedszkolu. Daj Panie Boze, zeby okazala sie czysta, bo ja juz chce siebie odrobaczyc, bo dostane zajoba z tymi lambliami... Odpowiedz Link
anireg Re: Antyka 24.02.10, 13:58 Dzięki za odpowiedź Nie chcę Cię zasypywać mailami, bo pewnie na nudę nie narzekasz Ja myślę że u nas-ja mąż i syn, tinidazol dobił gada bo wcześniej braliśmy balsam ale malutka oczywiście nie brała i czuję że te dwie dawki sobie z tym nie poradziły... Obserwuje ją uważnie i jestem coraz bardziej przekonana że to znowu wina lamblii. Tylko teraz zastanawiam się czy czekać miesiąc do końca kuracji czy od razu zgłosić się do lekarza. Czy on może wpleść powtórkę tinidazolu między pyrantelum? I czy czekanie aż miesiąc znowu nie spustoszy jej jelit. W tej chwili nawet mięsa nie trawi, dr O powiedział że pewnie ma tak zniszczone jelita po lambliach. Nie chcę doktora męczyć klejnymi telefonami bo to mocno zabiegany człowiek. Pewnie pasuje się umówić na wizytę, bo to chyba zbyt dużo tłumaczenia jak na telefon. Jak myślisz? Odpowiedz Link
antyka Re: Antyka 24.02.10, 14:44 Jestem w identycznej sytuacji. Dziecko co jakis czas mi porykuje w nocy, do tego ta cholerna pokrzywka. I nie wiem, czy to lamblie, czy grzyb. Pod koniec przyszlego tyg. powinnam cos wiedziec. A ze jelita moje dziecko ma zniszczone, to pewne. Ja bym poczekala chwile - ze 2 tygodnie a potem zrobila badania na grzyba i lamblie. I wtedy bedzie jasne, co gnebi dziecko. Odpowiedz Link
oliwkawawa Re: Antyka 25.02.10, 14:40 Antyka masz jakąś fotkę jak wygląda lambliowa pokrzywka..?? Poszukuję pilnie i znaleźc nie mogę Odpowiedz Link
antyka Re: Antyka 25.02.10, 16:30 Nie mam niestety. A Mary jest zbyt kumata, zeby jej robic fotke. Nie chce jej stresowac. Odpowiedz Link
anyx27 ada.ula.mela.03 25.02.10, 23:34 ada.ula.mela.03 napisała: > Natomiast ja przechodze koszmar-ból głowy mięśni stawów > zatkany nos gorączka(myślałam że się zwyczajnie przeziębiłam)ale wczoraj doszły > problemy brzuszne-wzdęcie nisamowity ból w lewym boku jakby wątroba jedzenie > rośnie mi w buzi i ogólnie żle. Przy takich objaw sprawdź koniecznie, czy nie masz boreliozy! Tinidazol stosuje sięna rozbicie cyst boreliozy. Jesli w organizmie są krętki boreliozy, to organizm reaguje dokładnie tak jak twój. Odpowiedz Link
lampkawina Re: ada.ula.mela.03 26.02.10, 10:50 Opisz nam proszę to dawkowanie tinidazolu na 6 miesięcy. Mi lekarz nie chciał dać drugiej dawki bez badań mówiąc, że to szkodliwe Odpowiedz Link
ada.ula.mela.03 Re: ada.ula.mela.03 26.02.10, 11:33 Nasze leczenie wygląda tak-od pazdziernika truliśmy gliste bo miała 2latka i 7latka ale leczyliśmy się solidarnie i wtedy u 5latki zaczeły się nowe dolegliwości a u niej właśnie nigdy nic nie wychodziło.Po pyrantelu vermox zentel vernicadis dieta oczywiście u 2latki mega poprawa 7latka ok a 5latka zrobiła się jak cień.Badaliśmy kilka razy i w końcu z krwi wyszła lamblia u 5latki i 7latki a mała czysta.My z mężem nie badani(niestety jedno bad.80zł)ale dostaliśmy tynidazol 4tableti jednego dnia i 4 drugiego powtórka za miesiąc tylko 1 dzień 4tabletki i tak przez 6 miesięcy.Dziewczyny 5latka dostała furazolidon 9mlx4/dobe przez 7dni i powtórka po miesiącu ale że tydzień po pierwszej dawce nic to dostała tynidazol 1,5tabletki-1dzień i2dzień a po miesiącu powtórka tylko 1dzień 1,5tabletki.7latka tak samo tylko 2tabletki.Dr mówi że porawy można spodziewać się po 3-4miesiącach bynajmniej ona miała tak u swojego syna.U nas 7latka jest obecnie po drugiej dawce dostała chrypy stan podgorączkowy ogólne osłabienie ale przy gliscie też tak było myślę więc że to dobry znak-zaczeła mieć wilczy apetyt i przybiera na wadze.A 5latka 3dni po tabletkach odżywa-jie-ale po tygodniu znów brzuch boli pocenie w nocy jie jak kurczak a teraz doszedł ból głowy.To straszne jak przychodzi co chwile i piszczy mamo głowa boli i boli a człowiek taki bezradny-dziś byłam u dr i poradziła by zrobić jaj badanie na helikobakter.A na moje dolegliwości dała antybiotyk mówi że to zatoki.Zobaczymy co wyjdzie z tego badania.A i jeszcze dr polecała na lamblie dla dzieci syrop flagyl ale trzeba go sprowadzić z grecji. Odpowiedz Link
antyka Re: ada.ula.mela.03 26.02.10, 12:24 Flagyl = metronidazol Jesli w Polsce nie ma syropu, to mozna zrobic czopki. Nasz pediatra uwaza, ze lepszy jest jednak tinidazol. Odpowiedz Link
anyx27 Re: ada.ula.mela.03 26.02.10, 17:27 Ja brałam tinidazol przez 1.5roku w pulsach - codziennie przez 15dni po 2tabletki, potem 15 dni przerwy i tak w kółko. Odpowiedz Link
oliwkawawa Re: ada.ula.mela.03 27.02.10, 09:54 czy ktoś mi jest w stanie pokazać jak może wyglądać lambliowa pokrzywka?? podejrzewam u mojego dziecka, dostał na plecach dziwnej wysypki, pierwszy raz taką widzę u niego, a już wiele przeszliśmy... czy to coś takiego?? images23.fotosik.pl/170/bc7837c00f7554f2.jpg Odpowiedz Link
antyka Re: ada.ula.mela.03 27.02.10, 10:35 Wiesz, mi sie wydaje, ze ona jest lambliowa. Ale kiedys wezwalam naszego ul. lekarza i pokazalam mu wysypke Mary a on stwierdzil, ze wysypka lambliowa wyglada inaczej. Zrobilam badania w Felixie i one takze wykazaly brak lamblii. Najlepiej pokazac dzieciaka Ozimkowi. Odpowiedz Link
letizia2 Antyka!! 27.02.10, 12:29 Zbierasz znów kał do badania??? Kiedy najlepiej po tinidazolu zbierać kał? Będę sprawdzała tylko lamblie, czy mogę podać w tym czasie probiotyki, czy lepiej wszystko odstawić? Odpowiedz Link
antyka Re: Antyka!! 27.02.10, 16:21 No zbieram, bo za chwile ja tez mam sie odrobaczac. Wiec chce wiedziec, kto ma w domu robale, zeby ew. polaczyc leczenie. Z tego co pamietam ostatnia dawka tinidazolu byla jakos na po sylwestrze, wiec sporo czasu juz uplynelo. Mysle, ze powinno cos wyjsc. Ja badam tez grzyba, wiec odstawilam probiotyki. Podaje jedynie siare i siemie lniane. Wydaje mi sie, ze probiotyki nie powinny miec wplywu na ew. wynik, jesli chodzi o lamblie. Odpowiedz Link
ada.ula.mela.03 Re: ada.ula.mela.03 27.02.10, 16:03 Mój mąż ma coś podobnego też na plecach tylko trochę łagodniej to wygląda tzn.są krosty różnej wielkości i koloru ale nie ma czerwonych plam jak u was.Skóra dzieci jest delikatniejsza może z tąd te plamy.U męża ta wysypka zaczeła się po tynidazolu a i te krosty u niego są ostre w dotyku ale go nie swędzą. Odpowiedz Link
antyka Tinidazol rulez :) 02.03.10, 16:40 Mam wyniki! Lamblii niet, tylko grzyb spory. No, ale tego sie akurat spodziewalam. Czyli dieta, dieta i dieta/ Czyli jednak te k***stwo jest do wybicia. Nie zadne furasolidony, macmirory, balsamy kapucynskie, zwykly tinidazol za jakies grosze. Siekiera, ale skuteczna. Ja sie lecze w ten piatek - odstawiam dzieciaka od piersi, biore siarczan magnezu i po kilku godzinach tinidazol. I bede wolna od tego gowna. NARESZCIE!!!! Odpowiedz Link
letizia2 Re: Tinidazol rulez :) 07.03.10, 12:15 W czwartek w nocy dałam dzieciom tynidazol, a dziś młodsza ma 37,5. Nie wiem czy to od tego??? Mąż przeziębiony od piątku. Nie wiem o co chodzi????? Odpowiedz Link
vemma-deluxe Re: Tinidazol rulez :) 07.03.10, 17:17 Tak leki z apteki... Najlepsze z Polfy... Głupota podawać dziecku antybiotyki skoro są znacznie skutezniejsze metody... A może najlepiej jeść tylko antybiotyki, bo w końcu one nam nie zaszkodzą. Ludzie, wy nawet nie wiecie co Was spotka za swoją bezmyślność Odpowiedz Link
vemma-deluxe Re: Tinidazol rulez :) 07.03.10, 17:22 Tak... Tynidazol jest dobry... tak jak inne antybiotyki i leki z Polfy. Niedługo się o tym przekonasz, jak bardzo Ci pomógł. Oj niepoważnaś kobito, niepoważnaś. Wspomnij e słowa, ale trochę wody musi upłynąć w Wiśle Odpowiedz Link
vemma-deluxe Re: ada.ula.mela.03 07.03.10, 17:14 Jeśli ktokolwiek bierze antybiotyk ponad rok to albo jest chory psychicznie albo już był wcześniej upośledzony. Czysta głupota. Nie rozumiem jak można się tak załatwiać... Odpowiedz Link
farfalina Re: won trollu nt./ 07.03.10, 19:24 dlaczego niektorzy lekarze daje 6 mczne leczenie tym lekiem a niektorym wystarczą 2 dawki w odstepie 10 dni?przeciez to silny lek Odpowiedz Link
letizia2 Tynidazol 08.03.10, 10:21 Dziś już mała ma normalną temperaturę))) Nie wiem o co chodzi, ale to pewnie po tym leku. Ja i mąż katar i nie wiem czy to dobrze. Odpowiedz Link
gostki2ija Re: Tynidazol 22.03.10, 19:15 po jakim czasie od zażycia pierwszej dawki tynidazolu pojawiły się u Was objawy, o których piszecie? i jak długo trwały? Odpowiedz Link
niusia-ania Re: Tynidazol 29.10.10, 09:55 a z czym łaczycie ten lek, mój synek dzisiaj pierwysz dziec go wziął i odrazu zwymiotował? wymieszalam pokruszona tabletke z monte ale to nic nie daje, jakie wy macie sposoby, zeby choc troche zminimalizowac ten samk?? Odpowiedz Link