Dodaj do ulubionych

Lamblie a żelazo

17.02.11, 13:59
Czy żelazo zawsze ma wpływ na obecność lambli. Z badań wynika że dziecko ma cysty lambli+, żelazo w normie. Lekarka stwierdziła, że nie skłaniałaby się ku lambliom, bo wyniki krwi dobre
Obserwuj wątek
    • sba1 Re: Lamblie a żelazo 17.02.11, 15:23
      a wyniki badań na lamblie są wiarygodniejsze jeśli kał do badania będzie ciepły-słowa gastroenterologa dziecięcego. Sama nie wiem co mam mysleć
      Narazie kazała zrobić testy z krwi pokarmowe, bo alergie wziewną ma na +/-
      • kaamea Re: Lamblie a żelazo 17.02.11, 21:55
        O ile wiem to nie kał do badania na lamblie ma być ciepły tylko żółć pobrana endoskopowo celem zbadania czy są w niej lamblie. Żółć ma być ciepła i zbadana pod mikroskopem w bodaj 15 min po pobraniu.
        Natomiast cysty w wilgotnym kale mają zdolność przeżycia do 3 tygodni.

Co do testów alergicznych - nie badałabym przed kuracją p/lambliową. Lamblie zwiększają wrażliwość na alergeny. Normalnie dziecko może nie mieć żadnej a w towarzystwie lamblii owszem.

Co do żelaza - na przykladzie moich dzieci mogę Ci powiedzieć że żelazo nie musi być obniżone.
    • kotkowa Re: Lamblie a żelazo 21.02.11, 11:40
      U nas wyniki też w normie, żelazo niezłe, a lamblie są i dają objawy jak cholera. Jakbym słuchała lekarzy, to do tej pory stałabym w miejscu z moim dzieckiem, które ma 10 m-cy i nic nie może jeść poza mieszanką leczniczą. Na szczęściej jak już lamblie wykryliśmy, to lekarz przynajmniej tego nie kwestionuje, zdziwił się, przyznał rację, że objawy z pewnością są wynikiem lamblii i się leczymy.
      • antyka Re: Lamblie a żelazo 21.02.11, 16:27
        Moja miala lamblie i zelazo 23.
        Ale ona w ogole ma jazdy z tym zelazem.
        Teraz, gdy wyszla jej alergia na pszenice i inne zboza, tez jej spadlo zelazo.
        Na diecie podskoczylo nieco (widze po sincach, zmniejszaja sie), ale bez rewelacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka