Dodaj do ulubionych

Cud ocalenia z holocaustu...

20.04.12, 16:23
Po "dziewczynce z pociagu" i "dziewczynce z wilkami" znaleziono nastepna cudownie ocalala z shoah. -Mieszka w Izraelu ,w mlodosci przeszla na islam a nazywa sie Leila Jabbarine (panna Helena Braszacki).-Jej rodzice zostali zeslani z Jugoslawii do Oswiecimia w 1941 -ym roku.-"Chrzescijanski lekarz" obozowy widzac ciezarna matke Leili ,postanowil uchronic rodzine Braszackich ukrywajac ich w piwnicy swej willi ,na terenie obozu.-Tam odebral porod malej Heleny -Leili. -Malenstwo chowalo sie w piwnicy , gdy matka zajmowala sie sprzataniem domu pana doktora , a ojciec jego ogrodem.- Dzisiaj starsza pani swietnie pamieta opowiesci matki o zabijaniu dzieci w obozie , pamieta to ,ze rodzice karmili sie tylko suchym chlebem moczonym w osolonej wodzie , pamieta sceny ciaglych tortur wiezniow obozu...Jestem gleboko przekonany ,ze dziennikarze AFP i "Figaro" byli wzruszeni do lez opowiesciami pani Leili.
Obserwuj wątek
    • asmall4 Re: Cud ocalenia z holocaustu... 20.04.12, 16:49
      Holokaustu nie było by baz Paktu Moskiewskiego ,także nie rozczulaj się sowieciarzu ...
      • igor_uk kaszebe. 20.04.12, 17:18
        Juz na samo slowo holokaust robi sie mnie nie dobrze.
        W II WS nie tylko Zydzi ucierpieli.
        • kaszebe12 Ech ,Ty , Igor... 20.04.12, 18:14
          Przeciez opowiesc o pani Leili nawiazuje do Twojej dzieweczki w czerwonym kapturku.
          Slowo holokaust jest slowem nieprawidlowym,nawiazujacym do tradycji starogreckiej (winno brzmiec shoah).
          A tak poza tym ? -Wole lekture 1000 i jednej nocy.
          • igor_uk Re: Ech ,Ty , Igor... 20.04.12, 18:19
            Wiem,kaszebe,co chciales powiedziec.mam nadzieje,ze Ty rowniez wiesz,co stoi za moimi slowami.
            • bywszy1 Re: Ech ,Ty , Igor...+ 20.04.12, 18:50

igor_uk napisał:

> Wiem,kaszebe,co chciales powiedziec.mam nadzieje,ze Ty rowniez wiesz,co stoi z
              > a moimi slowami.
              <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              stoi po uzyciu przez pana wiagry?
              Wcale sie nie dziwie,ze panu niedobrze sie robi.
    • dziadek_alex Re: Cud ocalenia z holocaustu... 20.04.12, 18:42
      Kaszebe, ja to raczej w kategoriach chorob psychicznych traktuje. Jest wielu co sa przekonani , ze przeszli jakies niebywale lagry , zeslania powstania obozy i co tam jeszcze. To sie dzieje od czasu do czasu w chorych glowach a inni to wykorzystuja.

Slyszalem swego czasu w okresie sukcesow filmu "Siedmiu wspanialych" o facecie co sie na jednej z psychiatrii upieral, ze jest 8 - wspanialym i, ze byl z tymi siedmioma, gdzies tam w Meksyku bronic proletariatu wiejskiego przed burzuazyjnymi bandytami.

Czasem naprawde zycie psychiatrow jest nie latwe, ale gazety moga na tym niezle zarobic.
      • kaszebe12 Re: Cud ocalenia z holocaustu... 20.04.12, 18:56
        To zalezy , Alex , od tego ,czy 8-y wspanialy byl gojem czy nim nie byl...-Ale jezeli wyladowal na psychu ;-byl gojem.

" Goje sie rodza tylko po to ,by nam sluzyc" - z kazania wielkiego rabina ,Joska Ovadii (Izrael , 10/10/2010)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka