Dodaj do ulubionych

Jedna z prawd o Syrii

29.05.12, 18:01
Powtórze za Spieglem, ze w Syrii jest wiele rzeczywistosci.

Mam wspólpracownika Syryjczyka, Chrzescijanin. Ze swoja znajomoscia jezyka i regionu ( ma na bieząco kontakty z syrią)
twierdzi, ze powstanie w Syrii jest sterowane i utrzymywane przy zyciu z zewnątrz. Na moja pytanie, jak on sie osobiscie odnosi do terroru i rodzinnej wladzy Assadów, mowi, ze zjawisko assadów to najlepszy model dla syryjskich Chrzescian. Pamietajmy, ze Syria jest sekularnym socjalistycznym panstwem z islamem jako religią wiekszosciową.

Zrodlami jego informcji nie są media, ani arabskie ani zachodnie, a codzienne rozmowy telefoniczne z rodziną i znajomymi na miejscu.
Dziala on aktywnie w Czerwonym Krzyzu. Za kilka tygodni wyjedzie z transportem pomocy do Syrii.

Alternatywą do upadku assadów bylby chaos i dojscie do wladzy fundamentalistów. Obecna masakra ludnosci cywilnej jest jego zdaniem dzielem fanatyków sunnickich. Wahabici wspierani z Saudii i Qataru. Narysowal odrecznie obszar z 4 miejscami: rar laha, hula, taldo, shwish. Ta ostatnia jest zamieszkana przez Alawitow, dlatego stacjonujaca poza tym obszarem armia Assada nie ostrzelalaby tego obszaru z artylerii ciezkiej. Jak wiadomo wiekszosc ofiar miala poderzniete gardla, na sprawdzoną modłę halal muzulmanow.
Wedlug jego informacji 200 000 chrzescijan zostalo dotąd zmuszonych do ucieczki z tego obszaru przez sunnickich fundamentalistów popieranych przez Saudie. Widac, ze to go najbardziej boli. Zamilczanie przez media zachodnie losu syryjskich chrzescijan. Co innego siedziec przed komputerem, a co innego rozmawiac z czlowiekiem. Tak sie zestresowal, ze nie moglismy dokonczyc rozmowy. Ale powrocimy do niej napewno. Nie wiedzialem, ze jest on az tak zaangazowany.

Jest to jedna z rzeczywistosci Syrii. O innych mozna sobie poczytac w wybranych przez siebie zrodlach. Rzeczywistosc w tym regionie jest zagmatwana. Jednak z moralnego punktu widzenia Assady to ludobójcy i dyktatorzy. Ich czasy i ich pomagierów minely.

Obserwuj wątek
    • igor_uk Ech te Polace! 29.05.12, 18:32
      Zwyciezcami w wojnach staja sie moralnymi,chociaz faktycnie wojny przegrywaja,a i punkt widzenia moralny wielu Polakow,jakas z faktami nie krzyzyje sie.
      zeitgeist2010 napisał: Alternatywą do upadku assadów bylby chaos i dojscie do wladzy fundamentalistów i.............

I posumowanie:
      "Rzeczywistosc w tym regionie jest zagmatwana. Jednak z moralnego punktu widzenia Assady to ludobójcy i dyktatorzy. Ich czasy i ich pomagierów minely."

Zadne slowo ,ktore by padlo w poscie zalozyciela ,nie uprawnia do takiego podsumowania,ale dla zeitgeist2010 to nie stanowi przeszkody,jak fakty nie pasuja,to jeb..ac te fakty - moja racja jest najmojsza.Co tam jakijs Syryjczyk,do tego jakas dziwnie ,az tak ,zaangazowany w losy wlasnego KrajuPolak,po lekturze GW, wie przeciez lepiej.

• mara571 dzieki za kolejne potwierdzenie wiadomosci 29.05.12, 21:09
      o prawdziwych agresorach w Syrii.
      Juz w styczniu czytalam i chyba linkowalam rozmowe z przelozona jednego klasztoru w Syrii:
      sol.myslpolska.pl/2012/01/w-syrii-trwa-wojna-o-prawde-%E2%80%93-rozmowa-z-fadia-laham-matka-agnieszka/----
      Feudalizmu nie zniszczyli lennicy, a komunizmu zaś nie zburzyli sekretarze. Podobnie panowania [finansowych] spekulantów nie wyeliminują spekulanci lub biurokraci i to nie oni wyciągną później z rowu wykolejony wóz pogruchotanej Europy.
      V.Orban
      • igor_uk mara!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.12, 21:15
        Zaskoczylas mnie.
        • mara571 czym? 29.05.12, 21:22

• igor_uk Nu jak to czym? 29.05.12, 21:31
            Ze potrafisz obiektywnie spojrzec na rzeczy,wbrew zmasowanego ataku propagandy .
            • mara571 o tej propagandzie pisalam juz w lutym 29.05.12, 21:34
              Watek PF
              Zajrzyj tez do swoich wypowiedzi:
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,133027829,133027829,Armia_strzela_do_ludzi.html
              • igor_uk mara. 29.05.12, 21:45
                Przejrzalem wszystkie twoi wpisy, w zalinkowanym przez ciebie watku,i moge stwierdzic,ze zadnej twojej konkretnej wypowiedzi tam nie znalazlem.Moze przeoczylem?
              • polski_francuz I co sie zmienilo 30.05.12, 08:56
                od kilku miesiecy? Nic.

Znow 100 osob zastrzelono. Zachodnie kraje wywalaja ambasadorow a Rosja blokuje rezolucje ONZ.

Analiza zeitgeista jest w duchu czasu i ma sens polityczny. Problem jest gdzie indziej. Armia nie jest od strzelania do ludzi. Nie mozna sie przygladac takim morderstwom i nic nie robic.

I jak czytam komentarze igora to mnie obrzydzenie bierze. Nauczono sowietow akceptowac najgorsze rzeczy, ktore im wladza przygotowywala. Ludzkich uczuc juz w nich nie ma. Gdzies czytalem jak wiezien obozu pracy wrocil po latach lagrow do rodziny. Usiadl przy stole i zjadl kolacje z rodzina. Nikt mu najmniejszego pytania nie zadal. Tak jakby nic sie nie stalo. Zrobiono z nich bezemocjonalne kukly.

PF
                • polski_francuz Re: I co sie zmienilo 30.05.12, 15:14
                  i znow BHL podpuszcza prezydenta Francji i znow pani Merkel sie lapie za glowe.

PF
                  • mara571 ty sie ludzisz, ze z odejsciem Asada wszyscy 30.05.12, 19:54
                    sie beda kochac i padna sobie w ramiona?
                    Jak bylo w Iraku? Bush sie zgodzil na atak nie pytajac, co sie stanie po zwyciestwie.
                    I stalo sie: Al Kaida, ktorej nie bylo za Saddama skorzystala z chaosu, sunici mordowali szyitow i odwrotnie, obywdie strony chrzescijan.
                    Uprowadzenia dla okupu, zamachy bombowe, ataki na linie energetyczne, ropociagu i wodociagi.

I nie ludz sie, ze do cywilow strzela tylko wojsko: druga strona tez, ma b. dobrych snajperow. Druga strona tez morduje kobeity i dzieci. Po piewszych krwawych demonstracjach wieszano na latarniach zlapanych policjantow, wojskowych i tajniakow.
                    • polski_francuz Rozwiazania 30.05.12, 20:33
                      to ja niestety nie mam. Widze dobrze analogie z Irakiem, gdzie amerykanski prymityw zrobil prymitywny porzadek, ktory okazal sie o wiele gorszym burdelem niz ten Sadamowski.

Juz kiedys pisalem, ze gnojowi mozna by przyblokowac fundusze w Szwajcarii czy na Kajmanach, zeby sie opamietal. Tamtejszej wladzy chodzi w koncu o utrzymanie stanu posiadania.

Nie sie bija ale bez strzelania do cywili.

PF
                • zeitgeist2010 etyka i odpowiedzialnosc 30.05.12, 17:18
                  polski_francuz napisał:

od kilku miesiecy? Nic.
                  > Znow 100 osob zastrzelono. Zachodnie kraje wywalaja ambasadorow a Rosja blokuje
                  > rezolucje ONZ.
                  > Analiza zeitgeista jest w duchu czasu i ma sens polityczny. Problem jest gdzie
                  > indziej. Armia nie jest od strzelania do ludzi. Nie mozna sie przygladac takim morderstwom i nic nie robic.
                  >> I jak czytam komentarze igora to mnie obrzydzenie bierze. Nauczono sowietow akc
                  > eptowac najgorsze rzeczy, ktore im wladza przygotowywala. Ludzkich uczuc juz w
                  > nich nie ma. Gdzies czytalem jak wiezien obozu pracy wrocil po latach lagrow do rodziny. Usiadl przy stole i zjadl kolacje z rodzina. Nikt mu najmniejszego pytania nie zadal. Tak jakby nic sie nie stalo. Zrobiono z nich bezemocjonalne kukly.
                  >

Jak sie podsumuje winnych, pod kreską bedzie assad i jego najblizszy krąg.

Liwa-al-maul – „brygada smierci”, mobilna formacja armii, ktora dziala w calej syrii. Ostrzal z ciezkiej broni, snajperzy, egzekucje z bliska calych rodzin ...

Shabiha – „duchy” - mafia brata assada i jego 2 synow. Terror psychiczny, dzieciobójstwo, ręczna likwidacja.
                  Jak im sie nie uda zwiac do rosji, dostaną w czapę, kazdy jeden.

Wrazliwosc etyczna nie jest modnym tematem. Ale koniec jaki spotkal saddama i jego synów, kaddafiego i syna w jakis biblijny sposób potwierdza, ze sprawiedliwosci stalo sie zadosc.

• igor_uk Re: etyka i odpowiedzialnosc 30.05.12, 17:37
                    Coz,kiedys przyjdzie czas i na tych,kto za tym wszystkim stoi.
                    • j-k Re: etyka i odpowiedzialnosc 30.05.12, 17:39
                      wnioskuje, ze chodzi o Zydow, lub komunistow ?

a w rezerwie masz jeszcze cyklistow i anarchistow.
                      • br0fl0vski Re: etyka i odpowiedzialnosc 30.05.12, 18:07
                        franky, franky jestes kryminalnie szalony dlatego nie mozesz pojac nic z otaczajacej cie rzeczywistosci
                  • br0fl0vski nie znosze selektywnego piepszenia o etyce 30.05.12, 18:04
                    poniewaz wyginasz rzeczywistosc w oficjalna stron pare linkow dla rownowagi

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9122749/Thirteen-French-officers-captured-by-Syrian-Army.html
                    www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=30031
                    news.antiwar.com/2012/03/07/stratfor-emails-covert-special-ops-inside-syria-since-december/
                    www.iacenter.org/nafricamideast/syria031012/
                    www.youtube.com/watch?v=TeCj_uCWC1w
                    widzisz zeitgeist2010 juz wydales wyrok juz wiesz co jest grane Afganistan Irak Libia poszly w niepamiec. moj drogi ja za naboj place ~$1 jak bym sam przeladowywal to moze 50 centow.
                    nigdy cie zeitgeist2010 nie interesowalo skad ci zolnierze wolnosci maja nie tylko amunicje i bron ? nigdy cie nie intrygowalo jak to mozliwe ze talm tluka sie od poczatku roku z armia syryjska jedna z lepszych w tym regionie.
                    bardzo latwo zmanipulowac ludzi pie...c o babach i dzieciach pokazujac stare fotki.

worldnews.msnbc.msn.com/_news/2012/03/29/10927844-child-witnesses-to-afghan-massacre-say-robert-bales-was-not-alone?lite
                    en.wikipedia.org/wiki/Dasht-i-Leili_massacre
                    en.wikipedia.org/wiki/Afghan_Massacre:_The_Convoy_of_Death
                    en.wikipedia.org/wiki/Deh_Bala_wedding_party_bombing
                    en.wikipedia.org/wiki/Granai_airstrike
                    en.wikipedia.org/wiki/Sangin_airstrike
                    en.wikipedia.org/wiki/Kunduz_airstrike
                    en.wikipedia.org/wiki/Uruzgan_helicopter_attack
                    en.wikipedia.org/wiki/Azizabad_airstrike
                    jak juz pisalem zycie chamow jest malo warte za zabitego przez "pomylke" Afgana placi sie roznie cos okolo $800 , krowa kosztuje tam $1600.

dlaczego wiec wylewasz korkodyle lzy?
                    • zeitgeist2010 zmaganie dobra ze złem 31.05.12, 09:57
                      br0fl0vski napisał:

widzisz zeitgeist2010 juz wydales wyrok juz wiesz co jest grane Afganistan Ira k Libia poszly w niepamiec. moj drogi ja za naboj place ~$1 jak bym sam przelad owywal to moze 50 centow.
                      > nigdy cie zeitgeist2010 nie interesowalo skad ci zolnierze wolnosci maja nie tylko amunicje i bron ? nigdy cie nie intrygowalo jak to mozliwe ze talm tluka sie od poczatku roku z armia syryjska jedna z lepszych w tym regionie.

Wrong. Jestem w otwartym procesie zrozumienia trudnej sytuacji. Mam przywilej dyskursu w realu z zaangazowanym i kompetentnym adwersarzem, ktory reprezentuje punkt widzenia przeciwstawny do oficjalnych raportow.

I w te jchwili mowimy o Syrii, nie o innych panstwach.

To jest wlasnie moja intencja: ocenic sytuacje w Syrii w calej jej zlozonosci w kontekscie etyki, i miedzynarodowej i prywatnej. Ja mam zawsze gotowosc do nauki i nikomu nigdy nie udalo sie zagonic mnie do jakiejs intelektualnej albo ideologicznej nory.

Bede kontynuowaj dyskurs w realu z moim syryjyczykiem. Zobaczymy jaki scenariusz napisze rzeczywistosc.

W kontekscie walki dobra ze złem, rezim assada i jego sojusznicy reprezentuja zło.

Zachód i jego idealy nie są nieskazitelne ale w tej sytuacji nie ma (lepszej) alternatywy. Jest tragedia narodu syryjskiego, ze chwilowo zachod ma związane ręce
                      • br0fl0vski Re: zmaganie dobra ze złem 31.05.12, 14:06
                        robisz dokladnie to samo co sciek informacyjny , unikasz laczenie kropek i koncentrujesz sie wylacznie na kropce . rezultat tego co dzieje sie w syrii bedzie taki sam jak w afganistanie iraku czy libii bo te same sily stoja za tym i te same sily popiuja scenariusz. wlaczajac takie rzeczy jak falszowanie fotek. wybieranie mniejszego zla konczy sie tym samym, ciagle siedzisz w piekle. po syrii przyjdzie czas na iran z tym samym scenariuszem. ponoc amerykanie zrzucili sily specjalne w koreii polnocnej znowu walka "dobra" ze "zlem". kto ma licencje na definiowanie dobra czy zla?
                        mam nadzieje ze ktos sie wku... i rozsypie kobalt 60. inaczej wszyscy skonczymy na globalnej plantacji.
                  • polski_francuz Ludzi sie niezabija 30.05.12, 20:35
                    i kropka.

Niech sie wszyscy wladcy pod tym przykazaniem podpisza i juz swiat bedzie troche lepszy.

PF
    • marek-zakrzewski Ostro fantazjujesz. Idź się przejdź, jest ładna 30.05.12, 14:26
      pogoda. A najlepiej wywal ten komputer prze okno, bo cię bombarduje newsami a każdy nich cię zajmuje jakby był strasznie ważny dla twojego życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka