09.04.14, 14:01
Nie prowadzisz ty sprzedaży wysyłkowej? smile

Chce mi się zielonego jak pierun - mnie, mięsożerczyni! ale ja tak mam na wiosnę. A nie mam szans na spacer do warzywniaczka. Chyba że byłyby warzywniaczki nocne, ale nie ma.
Obserwuj wątek
    • pi.asia Re: Pi! 09.04.14, 17:37
      Yoma, myślę, że jak wyślę priorytetem paczkę z zielonym, to nazajutrz dojdzie. Tylko co to ma być to zielone?
      • yoma Re: Pi! 09.04.14, 21:12
        Nie no, wygłupiam się smile W sobotę mam wychodne.

Ale dzięki. Aże mi się ciepło na serdcu zrobiło, naprawdę smile A co już jest zielonego? Dymka? Szpinak? Szczaw?
        • pi.asia Re: Pi! 09.04.14, 21:24
          Szpinak, szczaw, szczypiorek, szczypior, natka, rzodkiewka, sałata, botwinka..... - piszę o naszych, polskich.
          • yoma Re: Pi! 09.04.14, 21:31
            I o to chodzi. Dzięki. Przyniosę sobie worek zielska smile

Chłopa nie wyślę, bo to chłop, przyniósłby pewnie pomidora i egipskie ziemniaki, skuszony napisem "młode".
            • pi.asia Re: Pi! 09.04.14, 21:40
              Pomidory też już są polskie.

Wychodzi na to, że właściwie wysłałam Ci zielsko, a Ty je sobie odbierzesz na bazarze wink
              • noirdesir2 Re: Pi! 09.04.14, 22:56
                noo, mi tez sie chce smile
                w tym tygodniu juz jadłam awokado, rzepę, sałatę, szpinak, rzodkiewki i pomidora.
              • yoma Re: Pi! 10.04.14, 00:22
                W sumie smile

Toż ja ledwo wiem, na jakim świecie żyję - tyle mojego, że się czasem wyrwę na działkę, mogę se nazbierać pokrzyw i gwiazdnicy smile A, i czosnek niedźwiedzi już wylazł. I chrzan wyłazi. E, to przeżyjemy smile
                • karple Re: Pi! 10.04.14, 17:04
                  Hmmmm zielone zielonym, ale co ty Yoma robisz z pokrzyw???
                  • pi.asia Re: Pi! 10.04.14, 18:15
                    A sałatkę się robi, sałatkę - różne zieleniny się kroi (koperek, pietruszka, szczypior, rzodkiewki i właśnie pokrzywy), do tego jajo na twardo i majonez.

Albo sparzoną wrzątkiem pokrzywę je się na chlebku z masłem. Ciekawy smak, i samo zdrowie!

(Ostatecznie na wsiach wiedziano, co dawać młodym kaczkom, żeby zdrowo rosły, właśnie pokrzywę z jajkiem).
                    • yoma Re: Pi! 10.04.14, 18:43
                      Albo gwiazdnicę.

Tylko nie kaczkom, dzisiaj i tak wszystko jest totalnie zakaczkowane tongue_out
                  • hek_sa Re: Pi! 10.04.14, 18:32
                    Z pokrzyw zupę można jeszcze zrobić, tak jak szczawiową z ziemniaczkami. Ja robię pół na pół ze szczawiem i do tego jajeczko na twardo mniam.
                    • yoma Re: Pi! 10.04.14, 18:42
                      Otóż.

Dodatkowo napar z p. tłustą cerę ładnie oczyszcza, a gnojowica z p. uprawy nawozi i robactwo tępi. Same korzyści...

Pi, zapomniałaś o kalarepie!
                      • karple Re: Pi! 12.04.14, 14:54
                        O matko- jakoś to do mnie nie przemawia.... owszem uwielbiam wszelką zieleninę i sałatki ale z pokrzywą??? Chyba sie nie skuszę wink
                        • yoma Re: Pi! 12.04.14, 23:12
                          A jadalne kwiatki ktoś jadał? Bratki, akacja, cukinia... tongue_out
                      • pi.asia Re: Pi! 12.04.14, 15:15
                        Kalarepa na razie tylko import, dlatego nie pisałam.
                        • klaryma Re: Pi! 12.04.14, 19:52
                          ktoregos roku parzylam mloda porzywe i pilam celem podniesienia zelaza we krwi, ale to tak okropnie smierdzialo...Teraz znowu mam anemie i wlasnie kombinuje jak by tu dzialkowe pokrzywy przerobic na co zjadliwego, moze taka salatka z jajkiem bylaby ok? A co do tego, majonez?
                          • yoma Re: Pi! 12.04.14, 20:45
                            Feta i gęsty jogurt.
                            • yoma Re: Pi! 12.04.14, 23:09
                              A sobie właśnie zrobiłam takie:

biały ser, rozdyźdany
                              awokado, takoż
                              cebulka dymka, ale 1, dosłownie 1, żeby nie zabić subtelnego smaku awokado, w kosteczkę
                              pokrzywa, sparzona
                              kalarepa, wedle uznania, żeby chrupało, w kostkę
                              olej lniany.

Zamiast pokrzywy może być mniszek, zwany mleczem, młode małe liście, sparzone. Pycha, tylko delikatnie gorzkawe, trzeba lubić gorzkawe, ja lubię.
                              • yoma Re: Pi! 14.04.14, 22:42
                                Donoszę, że takie pożarł w nocy chłop i nic nie zostało. Nawet nie zauważył, że tam białka zwierzęcego nie ma smile
                        • yoma Re: Pi! 12.04.14, 20:45
                          o zdrada...
                          • jottka Re: Pi! 12.04.14, 23:47
                            moja ciotka robi na wiosnę sałatkę z siedmiu ziół, z tym że te siedem ziół to taka metafora, a chodzi o to, żeby wrzucić tam wszystko, co rośnie koło pola i da się zjeśćsmile oprócz banalnego szczypiorku, kopru czy pietruszki dochodzi młody mniszek, niesłusznie zwany mleczem, młoda pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, chyba krwawnik, no nie pamiętam, co jeszcze. i też jajko na twardo drobno posiekane, ale nie ze śmietaną czy majonezem, tylko jedynie słusznym winegretem - sałatka jest ostro-gorzka w smaku, więc trzeba amatora, ale z dobrym chlebem z masłem wyjątkowo szybko się zjada.

a z kwiatów to już całkiem niedługo będzie kwitł czarny bez, czyli surowiec na ulubiony przetwórsmile syrop z jego kwiatów jest boski do picia z wodą, a z truskawek z paroma kiśćmi tegoż wychodzi bardzo dobry dżem.
                            • yoma Re: Pi! 13.04.14, 00:27
                              O, czarny bez też można jeść. W cieście.
                              • pi.asia Re: Pi! 13.04.14, 08:09
                                Super wygląda i całkiem ciekawie smakuje, aczkolwiek w tym roku zrobię go chyba nie na słodka, tylko na słono, z dodatkiem chilli.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/fi/gb/v6x4/bS2y8hG0clmelNSxaB.jpg
                                • karple Re: Pi! 13.04.14, 10:59
                                  Z kwiatków jadalnych to uwielbiam kwiaty cukinii smażone w cieście- mniami smile
                                  • yoma Re: Pi! 13.04.14, 22:16
                                    Faszerowane mnięskiem i duszone, coś jak gołąbki. Tylko zawsze mi szkoda kwiatów cukinii, bo skubane ładne som.
                                    • karple Re: Pi! 14.04.14, 19:27
                                      No masz rację ładne skubane są, ale jak dla mnie o wiele smaczniejsze więc pożeram bez wyrzutów big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka