Dodaj do ulubionych

Publikacja pracy dyplomowej

26.10.09, 19:16
Ostatnio ktos zamiescil na tym forum link do wydawnictwa, ktore chetnie wyda
dobre prace magisterskie w formie e-booka. Po obejrzeniu tej strony nasunelo
mi sie kilka pytan - moze bedziecie w stanie mi na nie odpowiedziec :-)
Jak myslicie, czy nalezy miec pozwolenie wydzialu/promotora na publikacje
wlasnej pracy dyplomowej?

Drugie pytanie, czy cytujac kogos (cytaty, przypisy) musze miec pozwolenie
autora? Ja osobiscie nie chcialbym, aby ktos (nawet legalnie - zgodnie z
zasadami cytowania) umieszczal fragmenty moich spostrzezen w swojej ksiazce -
w sumie moze to spowodowac spadek sprzedazy mojej pracy, gdy np. moja ksiazka
bedzie drozsza od ksiazki, gdzie sa odsylacze do mojej pracy. Czy polskie
prawo to jakos reguluje?

Wiem, ze nie mam co wydac - ale tak pytam z ciekawosci. Mieliscie jakies
nieprzyjemnosci lub dziwne sytuacje z tym zwiazane?
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 26.10.09, 19:21
      mysterious1988 napisał:

> Ja osobiscie nie chcialbym, aby ktos (nawet legalnie - zgodnie z
      > zasadami cytowania) umieszczal fragmenty moich spostrzezen w swojej ksiazce -
      > w sumie moze to spowodowac spadek sprzedazy mojej pracy, gdy np. moja ksiazka
      > bedzie drozsza od ksiazki, gdzie sa odsylacze do mojej pracy.

Ales bzdury popisal...
      • eeela Re: Publikacja pracy dyplomowej 27.10.09, 12:54

> Ales bzdury popisal...

Nie ma się z czego nabijać, tej wiedzy nie wysysa się z mlekiem matki.

Mysterious, twoje teorie o spadku sprzedaży z powodu cytowań w innych, tańszych
        książkach, to są czyste mrzonki :-) Jeśli piszesz książkę naukową, to właśnie
        liczba cytowań li i jedynie jest w stanie podnieść ci sprzedaż, bo im więcej
        razy cię cytują, tym większa liczba innych naukowców myśli, że trzeba twoją
        książkę kupić i się z nią zapoznać. Nikt poza naukowcami i nielicznymi
        zapaleńcami książek naukowych nie czyta, więc to jest w sumie jedyna możliwość
        skutecznego reklamowania swojej pozycji wśród grupy docelowej - cytowania.
    • sanna-ho Re: Publikacja pracy dyplomowej 26.10.09, 19:23
      mysterious1988 napisał:

> Drugie pytanie, czy cytujac kogos (cytaty, przypisy) musze miec pozwolenie
      > autora? Ja osobiscie nie chcialbym, aby ktos (nawet legalnie - zgodnie z
      > zasadami cytowania) umieszczal fragmenty moich spostrzezen w swojej ksiazce -
      > w sumie moze to spowodowac spadek sprzedazy mojej pracy, gdy np. moja ksiazka
      > bedzie drozsza od ksiazki, gdzie sa odsylacze do mojej pracy. Czy polskie
      > prawo to jakos reguluje?

google nie gryzie ;)
      isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU19940240083
      pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_cytatu
      zwłaszcza podoba mi się wizja spadku sprzedaży Twojej książki spowodowanego
      cytowaniami w innych, tańszych publikacjach:))))
      • mysterious1988 Re: Publikacja pracy dyplomowej 26.10.09, 19:53
        dzieki za informacje o prawie cytatu - nie wiedzialem, ze takie cos jest :-)

A co spadku popytu - z ekonomicznego punktu widzenia jest to mozliwe, np.
        publikacje zagraniczne znanych naukowcow sa drogie i pewnie przetlumaczone
        fragmenty na jezyk polski chetniej by sie sprzedawaly (bo sa tansze). Normalne
        prawo rynku. Wiem, troche fantazjuje, bo w Polsce nikt nie czyta ksiazek (nie
        wspominajac o ksiazkach w jezyku angielskim - zaledwie 16% Polakow zna jezyk
        angielski), ale pogdybac mozna :P
        • flamengista science-fiction 26.10.09, 20:10
          Po pierwsze - książek i artykułów zagranicznych autorów nie czyta się tylko z
          powodu braku znajomości angielskiego, ale braku wiedzy w ogóle. Dziś ciężko
          przeczytać artykuł z topowego ekonomicznego, a nawet historycznego journala, nie
          będąc "w temacie": nie znając głównych osiągnięć z ostatnich 5 lat oraz
          dyscyplinarnego żargonu.

Po drugie - można to sobie tłumaczyć na polski, ale i tak mało kto przeczyta. Bo
          nadal po polsku jest to trudne i skomplikowane, za trudne dla większości
          potencjalnych czytelników.

Po trzecie - tłumaczenie może być tylko za zgodą autora, za stosowną opłatą. A w
          zasadzie - za zgodą jego wydawnictwa. I nawet "tłumaczenie we fragmentach" tu
          nie pomoże.
        • mr_kagan Re: Publikacja pracy dyplomowej 27.10.09, 14:02
          Zartujesz sobie chyba. Jesli 5% Polakow potrafiloby sie w miare
          plynnie porozumiec w najprostszych sprawach po angielsku, to byloby
          to b. dobrze!
        • mr_kagan Re: Publikacja pracy dyplomowej 27.10.09, 14:04
          Jak mozliwe bylyby np. recenzje, przeglady literatury czy tez
          pisanie podrecznikow bez prawa do cytowania, i to in extenso?
          • charioteer1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 27.10.09, 14:18
            Cytowanie in extenso, misiu, narusza prawa autorskie i prawa wydawnicze.
            Jezeli nie masz na to zgody wlasciciela praw autorskich, to mozesz wyladowc w
            sadzie.
    • ford.ka Re: Publikacja pracy dyplomowej 26.10.09, 23:39
      Pewnie nie uwierzysz, ale zacytowanie to tak naprawdę największy
      naukowy sukces, bo ten mierzy się właśnie ilością cytowań. Jak
      cytują, znaczy, napisałeś coś ważnego.
      • pr0fes0r Re: Publikacja pracy dyplomowej 27.10.09, 10:58
        ford.ka napisał:

> Pewnie nie uwierzysz, ale zacytowanie to tak naprawdę największy
        > naukowy sukces, bo ten mierzy się właśnie ilością cytowań. Jak
        > cytują, znaczy, napisałeś coś ważnego.

Ewentualnie tak głupiego, że trafiło to jako przykład błędnego rozumowania do
        wszelakich przeglądówek :P
    • rynis Re: Publikacja pracy dyplomowej 24.03.10, 21:21
      Można publikować własną pracę mgr ale dopiero pół roku po obronie chyba, że
      uczelnia zrzeknie się prawa do publikacji. Można za darmo opublikować pracę np
      na portalu www.magistra.pl i moim zdaniem byłoby świetnie, gdyby każdy
      opublikował swoją pracę mgr :)
      • eeela Re: Publikacja pracy dyplomowej 24.03.10, 23:04
        moim zdaniem byłoby świetnie, gdyby każdy
        > opublikował swoją pracę mgr :)

Moim zdaniem też. Ileż plagiatów możnaby wówczas było wykryć!
        • zimnozimno1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 08:36
          rowniez popieram :)
      • pr0fes0r Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 10:37
        Wow, jestem pod wrażeniem. Wziąłem sobie pierwszą z brzegu:

www.magistra.pl/praca.php?akcja=przeglad&id=25&id_praca=1vs.
        www.msz.gov.pl/Stowarzyszenie,Narodowe,Azji,Poludniowo-Wschodniej,ASEAN,%28Association,of,South-East,Nations%29,8807.htmlvs.
        www.goldenline.pl/forum/biznesazja-pl/589750
        vs.
        www.amw.gdynia.pl/download_attachment.php?f=pl.attachment_5266551134654a7fa158fa.pdf
        Dalej mi się nie chciało przeglądać. Przerażające.
        • pr0fes0r Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 10:40
          Przy czym tekst z goldenline może być w teorii rąbnięty z tej pracy, ale MSZ i
          AMW Gdynia o to chyba bym nie podejrzewał. Chociaż w dzisiejszych czasach...

Tak czy owak, niezależnie od tego, kto korzystał z czego, trudno o lepszą
          ilustrację "elastycznego" podejścia do kwestii cytowania w internecie/pracach
          dyplomowych.
          • zimnozimno1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 12:58
            :) ja jestem za publikacja wszystkich prac nie tylko ze wzgledu na
            plagiat. Powinien byc tam podany autor oraz promotor. Kazdy wtedy
            moze zweryfikowac co dana osoba pisze, kto to akceptuje. Lovely.
            • dala.tata Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 14:11
              to byloby niezwykle ciekawe, rzeczywiscie.

zimnozimno1 napisała:

> :) ja jestem za publikacja wszystkich prac nie tylko ze wzgledu na
              > plagiat. Powinien byc tam podany autor oraz promotor. Kazdy wtedy
              > moze zweryfikowac co dana osoba pisze, kto to akceptuje. Lovely.
              • zimnozimno1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 14:41
                nie wspominajac o zaletach tkwiacych w porownaniu. czytam jedna
                prace i stwierdzam- boze, jaka jestem wspaniala, ahhh..czytam druga
                i szczeka opada, motywujac do ulepszenia :) Studenci maja wtedy
                okazje na zastanowienie sie nad zawartoscia tego co i jak pisza.
                • pr0fes0r Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 15:05
                  A jeśli wiedzą, że ich promotor ma 75 lat i boi się włączyć komputer, to dopiero
                  perspektywy się przed nimi otwierają ;).
                  • zimnozimno1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 15:17
                    tak, w szczegolnosci jesli zainteresowana kadra, lub ktos ciekawy
                    kliknie na prace firmowana jego nazwiskiem. Dlatego kazda praca
                    powinna byc zamieszczona w internecie. Z imionami, nazwiskami,
                    nazwami uczelni, datami. Niech uczelnia bedzie odpowiedzialna za
                    jakosc ''produkcji'', promotorzy za swoja twarz-mizernie napisane
                    prace, a studenci za wlasny tylek-w przypadku plagiatu.
                    • dala.tata Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 16:23
                      zimno, plagiaty to ww tym wypadku maly pikus. zadna uczelnia sie nie zgodzi na
                      takie publikacje, bo wreszcie zobaczytlibysmy jakosc przepuszczanych prac mgr..
                      mysle ze w wiekszosci bylaby to katastrofa PR dla uczelni.
                      • zimnozimno1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 16:46
                        jasne, ze sie nie zgodza. ale! moze kiedys ktos im bedzie kazal :)
                        • dala.tata Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 17:13
                          ci kotrzy mogliby kazac w wiekszosc rowniez maja magistrantow :-)
                    • chilly Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 17:30
                      Jest tylko taki drobiazg: czasami te "mizernie napisane prace" wymagają
                      olbrzymiego wkładu promotora (bo student nawet pisać po polsku nie
                      potrafi), a czasami bardzo dobra praca powstaje praktycznie bez jego
                      większego udziału.
                      • zimnozimno1 Re: Publikacja pracy dyplomowej 25.03.10, 19:46
                        Chilly. Uwazam, ze jesli ktos z kims wspolpracuje to nie wypusci
                        pracy, ktora nie spelnia minimalnych standardow. Wiem napewno (nie
                        chodzi o moja obecna uczelnie), ze niektore prace nie sa nawet
                        czytane!!!(ciezko w to uwierzyc-a jednak). Nie wierze, ze taka praca
                        moze sie rownac nawet z najslabsza powstajaca z udzialem promotora.
                        W moim odczuciu nie kazdy musi napisac swietna prace, nie kazdy moze
                        czy chce mu sie byc wzorowym studentem. Kazdy natomiast powinien
                        napisac ta prace samodzielnie i spelnic konkretne,nawet minimalne
                        kryteria.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka