Dodaj do ulubionych

NIesprawiedliwosc

06.01.10, 16:15
gazetapraca.pl/gazetapraca/1,91734,7418478,Polscy_naukowcy_bez_rownych_szans.html
Chyba o to chodzi z tymi rownymi szansami:

W Polsce tylko 13 proc. budżetu nauki przeznacza się na granty, których w
większości nie otrzymują najbardziej obiecujący młodzi naukowcy - informuje
prof. Maciej Żylicz, szef Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

i dalej:

Według prof. Żylicza, trudności polskiej nauki wynikające ze słabego
finansowania projektów badawczych pogłębia dodatkowo fakt, że najwięcej
dotacji otrzymują starsi naukowcy, którzy często wygrywają je ze względu na
niesprawiedliwy sposób ich przyznawania.

Ale pani minister wyslucha wszystkich rad:

Jak informowała w grudniu minister nauki Barbara Kudrycka, 20 proc. środków
Centrum będzie przeznaczane na badania wyłącznie dla młodych naukowców, czyli
tych, którzy w momencie składania wniosku nie ukończyli 35 roku życia. Oprócz
tego, młodzi naukowcy będą mogli startować w każdym innym konkursie ogłaszanym
przez tę instytucję.
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 16:39
      nie bardzo rozumiem o co chodzi
      nie oczekuję żadnego parytetowego traktowania
      nie wiem także co jest niesprawiedliwego w konkursach co dawałoby przewagę
      starszym - czy jest to ocena dorobku? w wieku 30-35 dorobek już powinien jakiś być

jeśli miałbym jakieś zastrzeżenia to do doboru recenzentów, bo mam dość dziwne
      doświadczenia

• charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 16:55
        Ty mozesz nie oczekiwac. Wystarczy, ze kazdy polityk, ktory chce zablysnac w
        mediach, bedzie stawial na mlodych. Trudno o bardziej nosne haslo w polityce.

Zwlaszcza wkurzyla mnie wypowiedz Zylicza, bo od lat nie mam nawet po co
        startowac w konkursach FNP: albo wiek nie ten, albo dziedzina nie taka, albo na
        wlasne nieszczescie pracuje w Polsce, a ostatnio jeszcze sie okazuje, ze stan
        rodzinny tez nie spelnia oczekiwan fundacji. Taka fundacja nie nadaje sie do
        niczego poza promocja i marketingiem. Jezeli facet, ktory wlasnym nazwiskiem
        firmuje ten kwiatek przy kozuchu wyjezdza, ze srodki grantowe sa
        niesprawiedliwie rozdzielane, to mi sie przewraca wszystko.
    • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 17:28
      ale grantow zazwyczaj nie otrzymuja mlodzi naukowcy, tylko ludzie z dorobkiem,
      ktorzy zeby zjedli na grantach. w UK wlasnie dlatego stworzono specjalna
      kategorie grantow dla mlodych nauikowcow. bo nie maja szans na to, zeby napisac
      lepszy projket od ludzi, ktorzy wymyslili pisanie projektow o granty.

naotmiast mnie fascynuje co innego. jakakowliek dyskusja w Polsce na temat nauki
      sprowadza sie zawsze: jest za malo pieniedzy. a mnie ise zawsze wydaje, ze to
      jest tylko jeden z problemow. nie jestem nawet przekonany, czy to jest ten
      najwaniejszy.
      • tocqueville Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 17:38
        no właśnie - czy tak jest?
        u mnie w instytucie w ostatnich dwóch latach dostały finansowanie z mnisw (grant
        własny) cztery osoby, z czego trzy to osoby poniżej 40 (adiunkci)
        • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:28
          no ale musisz zadac pytanie, czy ci starsi skladaja podania o granty. bo w UK
          skladaja podania o granty wszsycy (prawie wszsycy) i my wiemy ze ludzi
          doswiadczeni dostaja wiecej grantow, podobnie jak ludzie na lepszych uniwerstytach.
          • tocqueville Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 19:13
            to może u nas jest lepiej niż UK, skoro granty dostają także młodzi z
            niepublicznych uczelni :)
            • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 19:52
              tak moze byc!

my jestesmy w sferze arcy-grantowej - juz wszyscy mieli granty, wszyscy sie
              nauczyli pisac, sa jednostki na uczelniach piszace itd itd.

u was to jeszcze powijakach, jak u nas 15 lat temu. teraz sie mozna nachapac!
      • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 17:46
        Tylko widzisz, w tej chwili sa granty promotorskie, habilitacyjne i dla
        wszystkich pozostalych. Jezeli do tego jeszcze doloza kategorie do 35. roku
        zycia to bedzie idiotyzm. Habilitacyjne tez wprowadzono za Kleibera po to, zeby
        ulatwic tym, ktorzy jeszcze nie zdazyli zebow zjesc na pisaniu wnioskow.
        • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:28
          ale ja sie z tym raczej zgadzam. ja nie widze potrzeby istnienia granotw
          habilitacyjnych.
          • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:31
            Ja nie widze potrzeby istnienia habilitacji, ale skoro ona jest, to istnienie
            grantow habilitacyjnych wydaja mi sie calkiem logiczne.
            • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:40
              no to w takim razie powinny byc jeszcze granty magisterskie, doktorskie (a nie
              promotorskie), no i profesorskie, nie?

charioteer1 napisał:

> Ja nie widze potrzeby istnienia habilitacji, ale skoro ona jest, to istnienie
              > grantow habilitacyjnych wydaja mi sie calkiem logiczne.
              >
              • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:49
                chcialbym dodac, ze grant, jak dla mnie, powienien byc na badania, a nie na
                stopien.

jedynym wyjatkiem uczynilbym doktorat wlasnie - gdzie doktorat jest czescia na
                przyklad wiekszego projektu. to tutaj jest bardzo modne zreszta.
                • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:59
                  dala.tata napisał:

> chcialbym dodac, ze grant, jak dla mnie, powienien byc na badania, a nie na
                  > stopien.

Grant nie jest na stopien. Zeby dostac grant habilitacyjny, musisz miec jakis
                  dorobek po doktoracie i musisz przedstawic dobry projekt badan, ktore doprowadza
                  do opublikowania wynikow w formie rozprawy habilitacyjnej.
                  • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 19:50
                    ja to naprawde rozumiem chario. jednak nie widze wyzszosci badan po to, zeby sie
                    dowiedziec nad badaniami na habilitacje. i jesli juz, to wybralbym te pierwsze.
                    • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 20:14
                      Ale u mnie naokolo wszyscy robia badania na habilitacje, a nie po to, zeby sie
                      dowiedziec!
                      • sendivigius Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 21:45
                        charioteer1 napisał:

> Ale u mnie naokolo wszyscy robia badania na habilitacje, a nie po
                        to, zeby sie dowiedziec!

Chario, bacz na slowa jezeli nie chcesz podpasc na tym forum.

Zasadniczymi celami nauki sa habilitacje, konferencje i granty a
                        takze profesura belwederska, celami dodatkowymi sa publikacje i
                        ksiazki. Tzw. "odkrycia", tzw. "wynalazki" i tzw. "wiedza" to
                        zalosne bambolenie tych ktorych dalatata by najchetniej polozyl na
                        lezance u psychoanalityka.
                        • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 22:26
                          oj nie pieprz sendi, jak wiadomo w najlepszym ze swiatow nikt nie mysli o
                          awansie z assitant na associate professor, a juz o pelnej profesurze, to w
                          ogole. wszyscy pracuja za darmo, zeby odkrywac, nie?

a ty wyjechales do najlepszego ze swiatow, dlatego ze tam pozwolili ci pracowac
                          za darmo i wreszcie mogles uprawiac prawdziwa nauke. bardzo cie prosze, zachowaj
                          umiar w pieprzeniu kotka za pomoca mlotka co?
                      • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 22:24
                        tough shit, innit.
                      • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 01:21
                        chario, gdzie ty żyjesz... koszmar jakiś ;-)
                        • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 13:29
                          Adept, od zawsze powtarzam, ze habilitacja to koszmar.
                          • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 13:59
                            eeee tam.

charioteer1 napisał:

> Adept, od zawsze powtarzam, ze habilitacja to koszmar.
                            >
                            • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 14:38
                              Dala, nie wkurzaj mnie! Jak mowie, ze koszmar, to koszmar!
                              • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 15:24
                                a to przepraszam.

charioteer1 napisał:

> Dala, nie wkurzaj mnie! Jak mowie, ze koszmar, to koszmar!
                                >
                                • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 15:29
                                  No :-)
                            • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 17:30
                              u mnie jest przez jedno e... ;-)
                          • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 17:29
                            e tam... wiem ;-), brzmi to - i tak sądzę, że należy zniszczyć Kartaginę...
                            tylko, że w tamtym poście (twoim) znalazłem informację, z której wynikało, że
                            nie habilitacja, a ludzie to koszmar...
                            dodam, że ja robiłem badania i pisałem książkę, a nie habilitację...
                            • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 17:45
                              Jakby ci to wyjasnic, adept? W mojej dziedzinie, badania dziela sie na
                              jakosciowe i ilosciowe. Jakosciowe bardzo dobrze nadaja sie na ksiazki, badania
                              ilosciowe na ksiazki nadaja sie zle lub wcale.
                              • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 17:48
                                przecież i tak nie zrozumiem, nie??? ;-)

tylko co z tego???

w innych dziedzinach też tak jest i habilitacje są bronione, w czym problem???
                                • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 18:57
                                  Adept, ale czego to dowodzi, ze sa bronione?
                                  • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 20:01
                                    rysuje mi się pewien ogólny prototyp odpowiedzi na twoje pytanie, ale nie chcę
                                    cię prowokować... ;-)
                                    • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 20:06
                                      Ciekawe, na kim bedziesz testowal ten prototyp, ale powodzenia zycze ;>
                                      • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 20:06
                                        nie będę, Dala przetestował... ;-)
                              • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 17:54
                                chario, teraz to juz naprawde pieprzysz.

charioteer1 napisał:

> Jakby ci to wyjasnic, adept? W mojej dziedzinie, badania dziela sie na
                                > jakosciowe i ilosciowe. Jakosciowe bardzo dobrze nadaja sie na ksiazki, badania
                                > ilosciowe na ksiazki nadaja sie zle lub wcale.
                                >
                                • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 18:44
                                  Dala, nie prowokuj mnie!!!
                                  • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 18:50
                                    nie prowokuje. jednak ja na polce mam wystarczajaco duzo ksiazek opartych na
                                    badaniach ilosciowych, zeby ci powiedziec: pieprzysz na calego!

charioteer1 napisał:

> Dala, nie prowokuj mnie!!!
                                    >
                                    • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 19:10
                                      Terefere! Tez znam jedna taka. Autor musial sie nauczyc programowac w fortranie,
                                      bo mainframe w pewnej instytucji dusil sie przy takiej ilosci danych, jak
                                      zabrali sie za to zawodowi programisci, ale to bylo dawno temu. Nawet moze druga
                                      tez znam...
                • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 19:02
                  dala.tata napisał:

> gdzie doktorat jest czescia na
                  > przyklad wiekszego projektu. to tutaj jest bardzo modne zreszta.

I mnie sie to bardzo podoba. Naprawde bardziej niz projekty promotorskie.
              • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 06.01.10, 18:56
                I bylby to szczyt kretynizmu, ale tak wlasnie powinno byc. Magisterskie mozna
                sobie darowac, bo tytul magistra nie jest stopniem naukowym.

A calkiem powaznie, habilitacja i profesura wymaga wlasnie przeprowadzenia
                wiekszego projektu badawczego, a nie po prostu dorobku. Jedno i drugie wymaga
                napisania ksiazki, potrzebna czy niepotrzebna, ale musi byc i tego szacowni
                humanisci nie pozwola zniesc. Skoro ma byc projekt, to logika nakazuje, ze z
                czegos musi byc finansowany, za darmo sie go nie da zrobic.
    • kagan_pl Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 04:02
      Kretynizm. Nikogo nie mozna dyskryminowac ze wzgledu na wiek,
      a szczegolnie w nauce. Granty powinni dstawac najlepsi, a nie
      najmlodsi czy najstarsi...
      • adept44_ltd Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 10:12
        kurde, muszę się zgodzić, bolseiro Lech
        • kagan_pl Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 10:58
          Muito obrigado!
          Bolseiro
        • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 13:32
          Tez sie zgadzam. Jezeli ktos sie zdecyduje na doktorat po trzydziestce, to na
          nic sie nie zalapie, chocby byl najwybitniejszy. Wystarczylo podac 5 lat po
          doktoracie jako graniczny wiek.
          • dala.tata Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 13:59
            no to nie chodzi o young tylko o junior.
            • charioteer1 Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 14:43
              Ale jezeli masz young, to masz automatycznie dyskrymiancje ze wzgledu na wiek.
          • kagan_pl Re: NIesprawiedliwosc 07.01.10, 23:15
            No popatrz... A ja, glupi, doktoryzowalem sie okolo piecdziesiatki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka