Dodaj do ulubionych

Marszalek Komorowski

13.05.10, 14:47
- Jest smutną prawdą, że uczelnie polskie znajdują się na czterechsetnych
miejscach. To musi dać wiele do myślenia - mówił Bronisław Komorowski podczas
spotkania z wykładowcami i studentami z Uniwersytetu Śląskiego i zaapelował o
uruchomienie "projektów reformatorskich".
- Dzisiaj (przed uczelniami-red.) stoją nowe wyzwania i nowe sytuacje wymagają
decyzji - zaznaczył polityk PO.

Według niego: "Musimy dogonić Europę w rozwoju cywilizacyjnym oraz dogonić
Europę pod względem rozwoju ekonomicznego". Zdaniem polityka możemy do zrobić
na sposób grecki, czyli "oszukać Europę", bądź zreformować system edukacyjny i
w ten sposób postawić na innowacyjność.

Jak przytaczał marszałek dane: "W 2010 roku w systemie oświatowym zwiększyła
się ilość środków o 30 procent". - Nie spowodowało to jednak bodźca
prorozwojowego - dodał.

wiadomosci.onet.pl/2169331,11,komorowski_to_smutna_prawda_i_daje_wiele_do_myslenia,item.html

To ja sie pytam: Kto widzial te 30%?

Ale ogolnie to wyglada na to, ze przyspieszymy ze wszystkim:
wiadomosci.onet.pl/2169301,11,marszalek_prace_magisterska_pisalem_11_dni,item.html
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 14:52
      a jestes pewna ze w systemie oswiatowym nie bylo wzrostu nakladow?
      • charioteer1 Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 14:54
        Dala, byly ciecia wszedzie, a nie zaden wzrost. Raczej mam pewnosc, ze pan
        marszalek pomylil oswiate ze szkolnictwem wyzszym.
        • dala.tata Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 14:58
          nie, on nie pomylil, to ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem. on mowi o systemie
          oswiatowym! to, ze to sie nie ma do uczelni, nie ma znaczenia. mowi jak rasowy
          polityk. mowi o tym, gdzie wzroslo, a nie gdzie spadlo.

a tak ogolnie szkolnictwo wyzsze, jak sama nazwa wskazuje, jest czescia systemu
          oswiaty.

charioteer1 napisał:

> Dala, byly ciecia wszedzie, a nie zaden wzrost. Raczej mam pewnosc, ze pan
          > marszalek pomylil oswiate ze szkolnictwem wyzszym.
          >
          • charioteer1 Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 15:07
            Nie, dala. Pan marszalek wychodzi z zalozenia, ze naukowcy to sa takie dzieci,
            ktorym mozna wcisnac kazdy kit, a potem sie powie wicie-rozumicie, kryzys nam
            sie objawil, wiec dla was jest figa z makiem.

Rzecz w tym, ze zadnego wzrostu nie bylo, a jezeli byl, to bardzo prosze mi
            wykazac, gdzie konkretnie i z jakich funduszy. Pamietam bardzo dobrze, jak na
            tym forum omawialismy projekt budzetu na 2010 i w tymze budzecie pieniadze z
            funduszy europejskich sluzyly do maskowania drastycznych ciec nakladow budzetowych.

> a tak ogolnie szkolnictwo wyzsze, jak sama nazwa wskazuje, jest czescia systemu
            > oswiaty.

Nie w Polsce.
            • dala.tata Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 16:19
              chario, ja wiem, ze ty myslisz, ze pan marszalek mowi do naukowcow. nie, on mowi
              do wyborcow. do wszystkich.

ja nie mam pojecia czy byl czy nie byl wzrost nakladow na oswiate. jesli nie
              bylo, to mam nadzieje, ze mu to gazety wytkna.
              • charioteer1 Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 16:26
                Gazety??? Dala, Guardian o tym na pewno nie napisze. Nawet kavkazcenter sie nie
                zainteresowal.
                • dala.tata Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 16:39
                  chario, ja tez mysle ze to spisek i szara siec!

charioteer1 napisał:

> Gazety??? Dala, Guardian o tym na pewno nie napisze. Nawet kavkazcenter sie nie
                  > zainteresowal.
                  >
                  >
          • pfg Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 15:18
            Tym razem to dala ma 100% racji.
          • pr0fes0r Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 19:03
            Sorry, nie masz racji, dalatato. Wszystko, co na temat tego wystąpienia napisano
            w onecie, dotyczy szkolnictwa wyższego:

- Jest smutną prawdą, że uczelnie polskie znajdują się na czterechsetnych
            miejscach
            - Nieuchronne zmiany demograficzne spowodują, iż do szkół będzie z każdym rokiem
            uczęszczało mniej uczniów, a tym samym uczelnie będą musiały bardziej walczyć
            o studentów

- Polityk zaapelował także o poprawę jakości nauczania, tak, by "uczelnie
            mogły konkurować na arenie międzynarodowej"

nigdzie nie ma odniesienia do szkolnictwa podstawowego i średniego poza
            implikacją, że będzie mniej studentów, bo jest mniej uczniów. 30% zwiększenia
            nakładów jest albo manipulacją (podaniem danych niezwiązanych z tematem, o
            którym mówił), albo rozminięciem się z prawdą. Nie podoba mi się to.

A na okrasę cytat z kandydata, który może stać się nowym hasłem jego kampanii:

www.bronislawkomorowski.pl/bronislaw-komorowski-spotkal-sie-ze-studentami-uniwersytetu-slaskiego.html
            "Mowy powinny być krótkie, a kiełbasy długie".

Czego i Wam, i sobie życzę :P.
            • dala.tata Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 20:18
              pr0fes0rze, nic, co poweidziales, nie wskazuje, ze nie mam racji. :-)
    • eeela Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 14:54
      E tam, ja pisalam 3 tygodnie, i podobno byla bardzo dobra, wiec
      pewnie w 11 dni tez sie da spokojnie :-P
      • salzburg Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 15:49
        Pewnie Komorowski tak jak twierdzi część dyskutantów celowo mówił o systemie
        oświaty - bo nauczyciele dostali podwyżki. W sumie niewielkie, ale ponieważ
        płace są dość nędzne to procent mógł być dość wysoki. Choć czy to 30% to nie
        wiem, raczej watpie.
        Żebym był zachwycony takim malym kręceniem, to nie powiem bo z drugiej strony
        mowi jak by to naukowcy przejedli, a efektow zadnych.
        • chilly Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 17:39
          A profesor Rocki "robi naukę" w siódmym dniu tygodnia.
          Ale ciekawsze jest wystąpienie uczelnianych anglistów (m.in. dziś w
          TOK FM), którzy dopatrzyli się, że od kilku lat nie jest realizowana
          ustawa, przyjmująca określanie pensji na uczelniach w stosunku do
          tzw. kwoty bazowej. Są pewne kłopoty z jej określeniem (od 15,5 do
          18,5 tys. zł), ale nawet przyjmując tę niższą kwotę policzono, że
          nasze pensje powinny być wyższe o ok. 50%. Wzywają więc Panią
          Minister, aby - zanim zacznie nową reformę - dokończyła najpierw
          starą.
          Robi się ciekawie! Już zaczynam planować, na co wydam wyrównanie za 4
          lata wstecz.
          • ford.ka Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 17:44
            Zanim zaczniesz liczyć, przyłącz się i też wyślij apel:

www.facebook.com/home.php?sk=lf#!/pages/Apel-o-Podwyzki-w-Szkolnictwie-Wyzszym/115857611787960
            • charioteer1 Re: Marszalek Komorowski 13.05.10, 18:12
              Wyslijcie tez na: newsroom@pap.pl

Moze trafi do serwisow informacyjnych.
              • panihudson Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 11:58
                jeśli wolno..., zaczęłam od zbierania literatury i porządkowania jej na
                pierwszym roku mgr, wtedy też powstał wstępnie proces badawczy oraz wstęp do
                pracy. ponieważ pracuję i oprócz tego mam na głowie cały dom, moja praca mgr
                powstawała przez 1,5 roku etapami, które podyktowane były chwilą wolnego czasu i
                możliwością konsultacji z promotorem. w styczniu tego roku zakończyłam pisanie i
                praca została zaakceptowana przez promotora. większość moich kolegów zaczęła od
                zera w ostatnim semestrze, a niektórzy dwa trzy tygodnie temu mieli zaledwie
                tytuł, albo i nie. zastanawiam się jak to możliwe??
                • panihudson Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 15:18
                  o przepraszam
                  • adept44_ltd Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 16:14
                    cierpisz, gdyż nikt nie odpowiedział przez ponad 3 godziny?
                    • panihudson Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 17:49
                      adept44_ltd napisał:

> cierpisz, gdyż nikt nie odpowiedział przez ponad 3 godziny?

nie rozumiem tego jadu
                      • adept44_ltd Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 19:25
                        odp. a: jadu???, jak zwykle histeryzujesz ;-)
                        b: there are some things...
                        c: usiłowałem zrozumieć twoją dyskusję z sobą samą
                        d: wszystkie powyższe
                        • panihudson Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 19:29
                          adept44_ltd napisał:

> odp. a: jadu???, jak zwykle histeryzujesz ;-)
                          > b: there are some things...
                          > c: usiłowałem zrozumieć twoją dyskusję z sobą samą
                          > d: wszystkie powyższe
                          >

przeprosiłam za umieszczenie wpisu nie w tym wątku którym należało
                          • adept44_ltd Re: Marszalek Komorowski 15.05.10, 19:31
                            aaa, no to już rozumiem, dziękuję za objaśnienie ;-)
      • flamengista pisałaś 13.05.10, 19:56
        w erze komputerów, edytorów tekstów, firm drukujących i oprawiających pracę w 30
        minut.

Komorowski pisał to w dobie maszyn do pisania, pisania przez kalkę i
        przepisywania rękopisów.

Moim zdaniem nie ma cudów. To musiał być straszny gniot.
    • flamengista facet 13.05.10, 19:54
      który napisał pracę magisterską w 11 dni nie jest dla mnie żadnym autorytetem w
      kwestii oceniania jakości szkolnictwa wyższego.

A facet, który uważa za stosowne się tym chwalić, moim zdaniem nie powinien być
      prezydentem tego kraju.
      • salzburg Nie przesadzajmy - tzreba znać kontekst 13.05.10, 20:21
        Komorowski wyraźnie pisze, że warunki w jakich przygotowywał prace magisterską
        były dość nadzwyczajne. Ponieważ za działalność opozycyjną miał być relegowany
        ze studiów - musiał prace skończyć wcześniej. Chwała pracownikom naukowym, że
        poszli mu na reke, nawet jeżeli jakość tej pracy nie napawa dumą. Należy raczej
        docenić lekarzy, którzy pomagali ludziom zagrozonym wystawiając im fikcyjne
        karty chorobowe, pracowników naukowych, którzy próbowali chronić swoich
        studentów - zbyt wiele było bowiem przypadków, że na poleceni władz wyrzucano
        ludzi ze studiów, żeby ich wcielić do karnej kompanii i wysłać do Orzysza.
        Komorowski nie robił tego z lenistwa, nie pewnie nie chciał, żeby tak jego praca
        magisterska wyglądała.
        • charioteer1 Re: Nie przesadzajmy - tzreba znać kontekst 13.05.10, 21:17
          Wcale nie mam pewnosci, czy Komorowskiego tutaj tez nie poniosla fantazja, tak
          jak z tymi 30%. W czasie calego spotkania wyraznie puszczal oko do studentow.
          Praca magisterska? Co tam, w 11 dni napisalem. Wikipedia? No wikipedia, trzeba
          korzystac ze wszystkich zrodel informacji. Sam przyznaje, ze studiowanie to byl
          sposob na zycie, a uczelnie w tamtych czasach bronily sie przed wiecznymi
          studentami. Do dzisiaj mamy punkt w regulaminie studiow nakazujacy zlozenie
          pracy magisterskiej do 30 czerwca pod grozba skreslenia z listy studentow. Za
          malo danych, zeby okreslic, czy go faktycznie chcieli relegowac, czy moze mu po
          prostu grozilo skreslenie z listy.
          • salzburg Re: Nie przesadzajmy - tzreba znać kontekst 13.05.10, 21:39
            Podejrzliwość rzecz chwalebna - ale zbytek podejrzliwości to już nadgorliwość. A
            ta juz bywa gorsza od...
            Komorowski od końca lat sześćdziesiątych był zaangażowany w działalność
            opozycyjną (był zatrzymany pierwszy raz w roku 1971), był też Prezesem Koła
            Naukowego Historyków na UW. Głupki i lenie takich funkcji raczej nie pełnili.
            Nie widze najmniejszego powodu kwestionować tego co mowi. Za wielu bohaterów,
            którzy mieli odwagę coś robić w latach siedemdziesiatych, zwłaszcza w pierwszej
            połowie nie było.
          • flamengista wiesz 13.05.10, 23:23
            Faktycznie nie znam kontekstu. Może rzeczywiście ratowali opozycjonistę przed
            szykanami władz. Oby.

Wiem jednak, że opowiadanie studentom o pisaniu pracy magisterskiej w 11 dni i o
            korzystaniu z wikipedii jako źródło jest głęboko niewychowawcze. Szczególnie gdy
            robi to p.o. głowy państwa.

Po prostu jest to żenujące. Po kandydacie na prezydenta oczekiwałbym
            przynajmniej, by nie szkodził polskim uczelniom.
            • dala.tata Re: wiesz 14.05.10, 00:58
              zgadzam sie z fla.niwazne co robil i jak swiat ratowal. mowienie o 11 dniach
              pisania pracy mgr jest wlasnie niewychowawcze. nie mowic o tym, ze pokazuje on
              jak traktuje swoje oboiwazki, studia i nauke.

moze prezydetem tez chce dla tytulu, co? musze powiedziec, ze stracil w moich
              oczach bardzo.
              • salzburg Re: wiesz 14.05.10, 09:46
                Nie przsadzajcie - studenci to dorosli ludzie, i sa w stanie zrozumiec roznice
                miedzy pisaniem pracy w 2 tygodnie na zasadzie kopiuj wklej, i sytuacje w ktorej
                szybka obrona wynika z autorytaenego charakteru państwa. Taka sytuacja wcale nie
                nalezała do rzadkosci. Miałem kolegów, ktorzy pisali prace w wiezieniu bez
                dostepu do materiałów źródłowych i literatury. Uważam zreszta, ze pomoc
                nauczycieli akademickich dla zagrozonych studentow - to jedna z jasniejszych
                kart naszych uczelni. Bo zbyt czesto czesc srodowiska udawala, ze zajmuje sie
                nauka i co sie dzieje z ich studentami i kolegami ich nie dotyczy.
                • salzburg Re: wiesz 14.05.10, 09:54
                  Poza wszystkim - nalezy odroznic pisanie od zbierania materiałow, studia
                  literaturowe itd. Jestem sobie w stanie wyobrazic, że jezeli wszystko jest
                  zebrane, mniej wiecej przemyslane, jest pomoc techniczna najblizszych to mozna
                  napisac. Choc oczywiscie pospiech musi odbic sie na jakosci.
                • flamengista nie martwię się o tych 14.05.10, 18:25
                  co potrafią to odróżnić, bo to są studenci z którymi na ogół kłopotu nie ma.

Natomiast freeriderów, którzy chcą przebrnąć przez studia jak najmniejszym
                  nakładem sił marszałek Komorowski utrwalił w przekonaniu, że dobrze robią.
                  • dala.tata Re: nie martwię się o tych 14.05.10, 18:40
                    ale powiedzmy sobie, ze oni i bez marszalka byliby tacy.

flamengista napisał:

> co potrafią to odróżnić, bo to są studenci z którymi na ogół kłopotu nie ma.
                    >
                    > Natomiast freeriderów, którzy chcą przebrnąć przez studia jak najmniejszym
                    > nakładem sił marszałek Komorowski utrwalił w przekonaniu, że dobrze robią.
                  • salzburg Re: nie martwię się o tych 14.05.10, 18:47
                    Raczej nic nie utrwalił - jednym zdaniem nie bardzo mozna na kogos wplynac,
                    zwłaszcza wypowiedzianym zartobliwie. Sadzisz, ze gdyby zapytac uczestnikow, czy
                    marszałek zachecil ich do pisania pracy w ekspresowym tempie to wiekszosc
                    wiedziałaby w ogole o co chodzi. Nb troche 11 dni Komorowskiego wyglada inaczej
                    biorac pod uwage, ze jak deklarowala znaczna czesc w innym watku pisali swoje
                    prace niewiele dluzej, nawet doktoraty.
                    Raczej jezeli juz jakis efekt bedzie wystapienia Komorowski to nie zachecenie do
                    oszustw (te sa bez jego wypowiedzi) a raczej uswiadomienie mlodym ludziom
                    kontekstu politycznego w jakim studiowano w latch siedemdziesiatych - sam
                    pisaleś ze nie miales swiadomości takich uwarunkowan.
                    Poza wszystkim - skłonność do egzegezy kazdej wypowiedzi prowadzi na manowce.
                    Kazdy bowiem slyszy to co chce uslyszec.
            • adept44_ltd Re: wiesz 14.05.10, 10:00
              tak, szkolnictwo wyższe teraz runie... histeryzujecie... ;-)
              • dala.tata Re: wiesz 14.05.10, 11:30
                adpecie, szkolnictwo nie runie. ja sie wypowiadam na temat kandydata na
                prezydenta a nie na temat szkolnictwa. mnie sie nie podoba bardzo co powiedzial
                i tyle. bo to pokazuje, jak podchodzi do obowiazkow i nauki.

ale to nie znaczy ze to ma przelozenie na szkolnictwo, ze szkolnictwo runie, ze
                sie kots tym przejmie i zyly se pochlasta bo pisal 12 dni.

adept44_ltd napisał:

> tak, szkolnictwo wyższe teraz runie... histeryzujecie... ;-)
              • charioteer1 Re: wiesz 14.05.10, 15:58
                adept44_ltd napisał:

> tak, szkolnictwo wyższe teraz runie... histeryzujecie... ;-)

Adept, wole, zeby sie nie okazalo, ze w kwestii podwyzek i widelek tez
                histeryzujemy i zeby kandydat na prezydenta nastepnym razem nie opowiadal
                publicznie, jak to sciagal na maturze.
                • adept44_ltd Re: wiesz 14.05.10, 16:34
                  no, ja też wolę, choć jeszcze to wszystko nie składa mi się w jakąś całość... ;)
                  • charioteer1 Re: wiesz 14.05.10, 16:38
                    Adept, od skladania w calosc sa inne watki ;-)
                    • charioteer1 Re: wiesz 14.05.10, 16:39
                      Na przyklad ten: forum.gazeta.pl/forum/w,87574,111171971,111171971,Kasowanie_watkow.html
                      ;p
    • ford.ka Marszalek Komorowski krąży po kraju 18.05.10, 15:09
      wyborcza.pl/1,75248,7898912,Komorowski__potrzebna_modernizacja_uczelni_i_cyfryzacja.html

Jak tylko znajdziemy te 30%, o które nam wzrosło, na pewno się zaraz
      zmodernizujemy!
      • charioteer1 Re: Marszalek Komorowski krąży po kraju 18.05.10, 16:34
        Cyfryzacja jako remedium na mechanizmy wylaczenia? O czym on kurde gada? Chodzi
        mu o dygitalizacje czy o informatyzacje?
        • ford.ka Re: Marszalek Komorowski krąży po kraju 18.05.10, 17:11
          O podłączenie do Cyfra+. Taka mała kryptoreklama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka