Dodaj do ulubionych

Mobilność Plus

12.02.11, 20:05
Witam,
piszę z prośbą o poradę.
Chcę wystartować w programie ministerialnym mobilność plus.
Spełniłem wszystkie warunki. Udział w programie jest częścią mojej habilitacji, którą chcę napisać po francusku i obronić w Szwajcarii. Mam trzy zaproszenia. Jedno z uczelni we Francji, gdzie zrobiłem doktorat. Drugie ze Szwajcarii - tamtejszy instytut zajmuje się moją specjalnością, choć jest na innym wydziale i jest częścią małego uniwersytetu (uniwersytet mniej znany, choć pracujący tam ludzie sporo publikują i mają osiągnięcia).

Moje pytanie: czym kierować się w wyborze instytucji zapraszającej? Czy mój wniosek może zostać odrzucony, bo jako instytucję zapraszającą podam uczelnię, gdzie robiłem doktorat?
Może ktoś coś doradzi? Czym kierują się oceniający wniosek odnośnie do rodzaju instytucji?

Dziękuję pięknie, pozdrawiam,

Mobilny in spe
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Mobilność Plus 12.02.11, 20:15
      wedlug mnie powienienes sie kierowac swoimi priorytetami. i wybrac te uczelnie, ktora TY chcesz wybrac. chcesz robic to, co po ang. nazywa sie second-guessing - chcesz przechytrzyc panel wybierajac taka uczelnie, ktora im sie bedzie podobac. moim zdaniem to blad.
      • mobilnyy Re: Mobilność Plus 12.02.11, 20:33
        A może ktoś inny coś podpowie. Jakimi kryteriami kierują się oceniający?
        • pzgr Re: Mobilność Plus 12.02.11, 20:40
          Jesteś, jak niektórzy politycy, którzy sprawdzają sondażami, co właściwie myślą.
          Zapytaj, o czym ma być dzieło i według tego wybieraj.
          A jak dostaniesz po tyłku, znieś mężnie.
        • dala.tata Re: Mobilność Plus 12.02.11, 20:48
          i jesli powiedza ci ze oceniajacy chceiliby, zebys pojechal do najmniej pozadanej przez ciebie uczelni, ty potulnie pojedizesz. a w podaniu jeszcze napiszesz, jak bardzo entuzjastyczny jestes i jak sie nie mozesz doczekac? z doswiadczenia recenzowania grantow (co prawda nie w PL) powiem ci, ze na podaniach widac scieme.

tak czy owak, powodzenia!

mobilnyy napisała:

> A może ktoś inny coś podpowie. Jakimi kryteriami kierują się oceniający?
          • mobilnyy Re: Mobilność Plus 12.02.11, 21:48
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
            No cóż niewiele w nich meritum, za to wiele tego, co wie się lepiej.
            Czy - oprócz sugestii: rób to, co uważasz za słuszne - może jeszcze jakieś podpowiedzi? Bo w moim przypadku nie chodzi o to, żeby mieć rację, ale o to, by przyznane stypendium pomogło w zrealizowaniu habilitacji. A wiadomo przecież, że granty i stypendia nie zawsze otrzymują najlepsze projekty.
            • pfg Re: Mobilność Plus 12.02.11, 23:05
              mobilnyy napisała:

> Czy - oprócz sugestii: rób to, co uważasz za słuszne - może jeszcze jakieś podp
              > owiedzi?

Ale to właśnie jest najlepsza podpowiedź. Lepszą mógłbyś dostać tylko gdyby tak się złożyło, że wśród uczestników forum byłby jakiś recenzent tego programu, który w dodatku byłby skłonny złamać zasady integralności zawodowej.
              • pfg Re: Mobilność Plus 12.02.11, 23:27
                On second thoughts myślę, że mogę coś doradzić, aczkolwiek nie będzie to dotyczyć wyboru miejsca, ale jakości wniosku. Otóż kolega, który też składa wniosek w tym programie, najpierw napisał do profesor, do której chciałby jechać, czy w ogóle go przyjmie - przy czym on ją poznał wcześniej i ma wspólne prace z ludźmi, z którymi ona ma wspólne prace - po czym wysłał jej swój wniosek do konsultacji, tak więc ma pewność, że to, co chciałby tam robić, będzie mógł robić. Był nieco skonsternowany tym, jak ma uzasadnić, że uniwersytet, do którego się wybiera, jest znany a ona jest znanym naukowcem, ale doszedł do wniosku, że 14. pozycja na liście szanghajskiej i h=20 są jakimiś argumentami.
                • thedailyterror Re: Mobilność Plus 14.02.11, 02:47
                  Ja tak właśnie zrobiłem - korespondowałem przez pewien czas z szefową ośrodka do którego chciałem się wybrać, wysłałem jej swoje pomysły na wniosek, dowiedziałem się jaki mógłbym mieć wkład w prowadzone tem badania, a potem przygotowałem aplikację na Mobilność. Rzeczywiście bardzo głupią sprawą było wykazywnie, że Uniwersytet do którego jadę jest rzeczywiście dobry (ścisła czołówka światowa), a szefowa instytutu ma osiągnięcia ;-)

Co Ci mogę radzić? Kieruj się własnymi przekonaniami i planami. Nie pisz "pod komisję", tylko staraj się wykazać, że miejsce do którego jedziesz daje Ci szansę na przeprowadzenie badań na których Ci zależy, na duży rozwój własny, na możliwość współuczestniczenia w ciekawych projektach badawczych tam prowadzonych, wreszcie (o ile tak ma/może być) na transfer wiedzy/know-how/umiejętności z powrotem do Polski.

Chcesz w ogóle wracać potem do kraju?
            • dala.tata Re: Mobilność Plus 12.02.11, 23:37
              nie sadze, zebym mowil o racji. mowie o tym, ze najlepsze podanie jest takie, ktore oparte jest na sensownym i racjonalnym wyborze, a nie na strategii przekonania recenzentow.

to jest wlasnie to MERITUM.

i to prawda, ze granty nie sa przyznawane za 'najlepsze' projekty. bardzo watpie jednak ze droga do sukcesu jest przechytrzenie recenzentow. wiesz, po co sie starac, to juz lepiej jednemu dac 10K i bedziesz mial pewnosc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka