Dodaj do ulubionych

Egzamin kierunkowy

14.04.11, 12:42
Witam,
Odebrałam drugą recenzję, pozytywną. Teraz przygotowania do egzaminu kierunkowego (język i przedmiot dodatkowy zdałam dawno temu). Jako że nikt z moich znajomych nie bronił się ostatnimi czasy i nie mam kogo zapytać, pytam forumowiczów. Jak wygląda taki egzamin? Promotor podał mi bardzo ogólny temat, właściwie nazwę całej wielkiej dziedziny nauki, a doktorat dotyczył małego jej aspektu. Czy zatem mam się spodziewać pytań od Sasa do lasa (oczywiście, z owej przepastnej dziedziny)? Na uzyskanie jakiejkolwiek podpowiedzi czy też zawężenia raczej nie mam co liczyć. :( Będę zatem wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Egzamin kierunkowy 14.04.11, 13:02
      bywa roznie, choc pytania od Sasa do Habsburga naleza raczej do rzadkosci i najczesciej oscyluja gdzies w okolicach pracy. co nie znaczy ze takie nie moze sie zdarzyc i nie masz poczytac calosci. odpowiedz na pytanie, czy egzamin kierunkowy mozna oblac to: tak, mozna. ale trzeba sie mocno postarac - zdarza sie to baaaardzo rzadko.

a zatem potraktuj egzamin powaznie, porzadnie sie od niego przygotuj, ale nie idz jak na stracenie. bedzie dobrze, ale zeby bylo, musisz sie jeszcze napracowac.
      • mol22 Re: Egzamin kierunkowy 14.04.11, 13:14
        Dziękuję za odpowiedź. Moja praca dotyczy połowy XVIII w., natomiast temat egzaminu ustalony przez promotora - od zarania zagadnienia do XVIII w. Rozrzut okrutny, a przy okazji zagadnień liczba nieskończona. ;) Pzdr.
        • dala.tata Re: Egzamin kierunkowy 14.04.11, 13:19
          tym bardziej nie martwilbym sie tym, ze dostaniesz pytanie o polityke spoleczna Egiptu Ramzesa II. chyba ze masz wyjatkowo wredna komisje. ale moze historycy powiedza wiecej.
          • larusse Re: Egzamin kierunkowy 14.04.11, 14:40
            przeciez to praca z historii jezyka (o ile dobrze pamietam)
            • mol22 Re: Egzamin kierunkowy 14.04.11, 14:46
              Tak, dobrze pamiętasz.

larusse napisała:

> przeciez to praca z historii jezyka (o ile dobrze pamietam)
              >
    • pfg Re: Egzamin kierunkowy 15.04.11, 09:00
      Wszystko zalezy od uwarunkowań lokalnych i lokalnych zwyczajów, przy czym "lokalność" może odnosić się tak do miejsca, jak i dyscypliny. Na znanych mi wydziałach egzamin jest bardzo szeroki - jest dobrze widziane, jeśli pytania ZNACZNIE odbiegają od tematu pracy. Jednocześnie jednak toleruje się, jeśli doktorant spyta się z wyprzedzeniem egzaminatorów z czego ma się przygotować - chodzi o zawężenie zakresu, nie o konkretne pytania.
      • mol22 Re: Egzamin kierunkowy 15.04.11, 09:26
        Dzięki za odpowiedź. Wprawdzie żadne to pocieszenie, ale i nie o pocieszenie chodziło. :) O zawężenie lub też chociażby zagadnienia będę pytać. Pzdr.
        • ewemeralda Re: Egzamin kierunkowy 20.04.11, 09:23
          ja podczas ezgaminu kierunkowego dostałam pytanie od egzaminatora dot. nitryfikacji podczas oczyszczania ścieków, a moja praca doktorska dotyczyła zanieczyszczenia powietrza (w skrócie nazywając) :) na szczęście dałam radę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka