sendivigius
05.05.11, 16:50
To już jakiś czas temu ale umknęło mojej uwadze:
gazetapraca.pl/gazetapraca/1,91736,8883973,Wojskoznawstwo___nowy_kierunek_studiow_w_Toruniu.html
Wojskoznawstwo to nowy kierunek studiów, który od przyszłego roku akademickiego będzie można studiować na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Studiowanie wojskoznawstwa to propozycja dla miłośników militariów… Absolwenci wojskoznawstwa po ukończeniu tych studiów mogą liczyć na pracę w …administracji państwowej i samorządowej.
…Zajęcia naukowe będą wzbogacane praktycznymi. Część zajęć odbywać się będzie na poligonach i w muzeach, w których znajdują się kolekcje broni.
Można mieć tylko nadzieję że studentom się objaśni czy w danej chwili są w muzeum czy na poligonie.
I kilka przytomnych komentarzy z dyskusji na forum pod artykułem:
forum.gazeta.pl/forum/w,23,120374137,120374137,Wojskoznawstwo_nowy_kierunek_studiow_w_Toruniu.html
…są też inne ciekawe jak kupoznastwo, śmieciozmastwo bardzo rozwojowe.
…Faktycznie nieżle komuś odbija w tym Toruniu.
…ech..i tak znowu trzeba bedzie sie głowic jak w liscie motywacyjnym napisac ze marzyłem od zawsze o pracy przedstawiciela a ten kierunek jeszcze bardziej pogłębił moje juz wyjatkowe zdolnosci interpersonalne i przyblizył mnie do tej własnie pracy...
… To jest tratwa dla mistrza Yody i jego współpracowników, tak samo jak archiwistyka i wydział stosunków na UMK :P Etaciki proszę państwa i publikacje na 1000 stron typu "Zaopatrzenie Wojska Polskiego w obuwie w latach 1918-1921". Zajebiście. Była jeszcze lepsza, o bucie saperskim, ale w chwili obecnej nie pamiętam tytułu
…Następnym kierunkiem w tej szkółce powinno byc kołdroznawstwo.Historycy niech juz ruszają do boju i zaczną opracowywywać historię od momentu przykrywania się liści, przez pierzynkę do kołderki poliestrowej.
…Kierunek ma wielki potencjal i promotorow prac magisterskich na pewno nie zabraknie. Niejedna prace magisterska przeczytalibysmy z ciekawoscia: "Socjologiczne uwarunkowania tradycji kotow w Ludowym Wojsku Polskim" albo "O prawdziwosci porzekadla Za mundurem panny sznurem w oparciu o zyciorys Generala Jaruzelskiego"