Dodaj do ulubionych

Wiarygodnosc czasopism OA

08.03.12, 08:48
Wiec zaczne od poczatku.
Wiele ostatnio sie mowi o czasopisamch Open Access. Takze na forum ta sprawa byla dokladanie dyskutowana, byl nawet kiedy jakis apel o publikowanie wszystkich prac z pieniedzy podatnika w czasopismach OA (taki sobie nonsens).
Poniewaz moj zespol ukonczyl wlasnie pisanie manuskryptu postanowilismy sprawdzic dostepnosc czasopism OA (jakie proponuja warunki). Ku naszemu ogromnemu zdumieniu okazlo sie, ze az 3 czasopisma, ktore wczesniej bombardowaly nas mailami zachwalajac swoje uslugi i profity z takiego publikowania .... dzis nie istnieja.
I tu jestem w kropce bo nie wiem co o tym sadzic.
1. czy nie ma zapotrzebowania na takie uslugi?
2. czy tez byc moze bylo to oszustwo polegajace na wyludzeniu pieniedzy. Wszak koszt wydania wcale nie jest maly. Jak sie okazuje strone www czasopisma OA mozna stworzyc na poczekaniu.

BTW. ostatnio dostaje tony maili z Chin gdzie ciagle ktos zaprasza mnie na konferencje. Schemat jest taki. Wycinaja tytul jakiejs mojej pracy z czasopsima z IF i prosza o przedstawienie tego tematu na konferencji. Nawet nie racza tego gramatycznie poskladac tylko stosuja zasade kopiuj - wklej.
Obserwuj wątek
    • kramka1 Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 09:48
      Myśle, ze problem w kasie, jak zwykle. Po co publikowac za pieniadze, jak mozna za darmo? I tu, i tu artykuł jest recenzowany, więc wybór jest prosty. Trzeba słac tam, gdzie taniej (za darmo). Mam taki jeden tytuł, bardzo prestizowy, ktory kilka lat przeszedł na płatny OA system. Jakies 900 E za artykuł. Kiedyś mnie tam wydrukowali i chetnie posłałabym cos nowego, ale cóz-kasa... Jednakze co zauważam, IF im spadł ostatnio. Może nie tylko ja z biednego kraju ale i ci bogatsi wola słac swe papiery tam gdzie równie prestizowo, ale i bezfinansowo?
      A co do tych Chin, zgoda. Tez mnie zasypują info o konferencjach.
    • proon Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 10:29
      "byl nawet kiedy jakis apel o publikowanie wszystkich prac z pieniedzy podatnika w czasopismach OA (taki sobie nonsens)" - tak, masz racje, dążenie do tego, żeby prace naukowe stworzone za pieniądze podatników, były dostępne bezpłatnie i powszechnie dla każdego, kto interesuje się danym problemem, to czysty nonsens; przecież tajemna wiedza naukowa powinna być jak najgłębiej ukryta, a zwłaszcza przed różnymi maluczkimi, którym niepotrzebnie może w głowach namieszać
      • adept44_ltd Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 10:41
        tak, publikować trzeba wszystko, jak już się opublikuje wszystko, trzeba opublikować notatki, po opublikowaniu notatek, opublikować wszystkie litery alfabetu - następnie nadać profesurę zasłużonemu autorowi i medal...
        • donnajohnson Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 11:34
          adept44_ltd napisał:

> i medal...

Masz na mysli taki ?

https://www.dogart.hu/angol/painting/erme/erme36.JPG
          • adept44_ltd Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 11:57
            albo taki:

www.koledzyzwojska.pl/node/103835
            • donnajohnson Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 14:40
              adept44_ltd napisał:

> albo taki:
              >
              >https://www.koledzyzwojska.pl/files/images/Jajecznych_0.preview.jpg

hehe

to jest krzyz a nie medal ....

Tekst linka
              • adept44_ltd Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 14:47
                no krzyż, ale opublikowanie wszystkiego jest wg mnie godne krzyża...
                • donnajohnson Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 15:01
                  adept44_ltd napisał:

> no krzyż, ale opublikowanie wszystkiego jest wg mnie godne krzyża...

... pańskiego :D
        • jael53 Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 11:39
          Proponuję, dla równowagi, patent na alfabet. A serio - zastanawiałam się nad przypadkiem Journal of Medicine Ethics. Po nagłośnieniu (oczywiście stabloidyzowanym) pewnej publikacji przyszło mi do głowy, że może to być element walki o pozycję na liście. Trochę dał do myślenia wstęp, wyjaśniający, że redakcja sama decyduje o publikacji tego tekstu. Trochę sama jakość publikacji (argumentacja raczej publicystyczna, a i to nie z najwyższej półki w tej kategorii).
          Można domniemywać, że jednak cytowań będzie sporo. Jeśli te domniemania się potwierdza, to kto wie, czy swoista tabloidyzacja nie stanie się na dobre elementem strategii periodyków naukowych w walce o dobre wskaźniki.
      • dala.tata Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 11:38
        proon, nie przemyslales, jak zwykle. bez watpienia jest wiedza, ktora potencjalnie moze byc niebezpieczna dla zdrowia. przyklad metaanaliz dzialania srdokow SSRI jest dobrym przykladem. po publikacji ludzie zaczeli z dnia na dzien odstawiac lekarstwa, co jest niebezpieczne dla ich zdrowia, a potencjalnie zycia.

po drugie, zastanow sie, czy rzeczywiscie polskiego podatnika stac na placenie 1000 euro od publikacji. i blagam, nie zaczynaj o publikowaniu biletow tramajowych 'na internecie'

proon napisał:

> ; przecież tajemna wiedza naukowa powinna być jak najgłębiej ukryta, a zwłaszcz
        > a przed różnymi maluczkimi, którym niepotrzebnie może w głowach namieszać
    • whiteskies Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 12:16
      @donnajohnson
      Tu:
      www.doaj.org/doaj?func=browse&uiLanguage=en
      masz aktualizowana liste czasposm OA. Wszelkiej masci: od nic niewartych repozytorow po powazne, szanowane, o szerokim odbiorze.
      Diabeł tkwi w szczegolach, ale ta forma (uwaga: open access nie znaczy ze kazdy wszystko tam opublikuje - sa czasopisma dobre i zle niezaleznie od formy) publikacji bedzie sie upowszechniać. Ja opublikowałem kilka prac w tej formule w niezłych i dobrych czasopismach, nie widzę specjalnej różnicy. Aha, w mojej dziedzinie często trzeba płacić "page charges", wiec finansowo tez różnica nie jest duża.
      Jako ciekawostkę podam, ze taki np. New Journal of Physics:
      iopscience.iop.org/1367-2630/
      daje możliwość załączenia tzw. "video abstracts" co czasami w naukach eksperymentalnych jest fajne, można np. pokazać studentom a i samemu popatrzeć.
      Jednym słowem: z open access jest tak samo jak ze wszystkim. Mogą być nadużycia, próby wyłudzeń są tez rzetelne i poważne wydawnictwa w tej formule. Te ostatnie warto popierać i w nich publikować.
      • kramka1 Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 12:32
        Odpowiedź na nurtujące Cie pytanie na pewno znajdziesz na jednodniowym seminarium w cyklu: BADANIA NAUKOWE NARZĘDZIA INFORMATYCZNE KOMUNIKACJI NAUKOWEJ.
        By posiąść ta wiedze, niestety musisz wyjąc z kieszeni troche kasy, a dokładnie od 490-600 zł w zaleznosci od daty zgłoszenia.
        Przy okazji, może sie dowiesz, jak zarobic na organizacji jedniodniowych seminariów. ;)))
        • whiteskies Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 12:35
          Mnie nic w tej kwestii wiele nie nurtuje, na platne seminaria nie chadzam :)
    • whiteskies Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 12:33
      Jeszcze jedno:
      polecam info na stronie jednego z bardziej znanych wydawców w formule OA:
      publications.copernicus.org/pr_and_downloads.html
      Sporo tam ciekawych informacji, także o systemie otwartej recenzji w pliku zatytulowanym Gold Open Access Publishing & Public Peer-Review

• pfg Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 14:15
      Wszystkie czasopisma OA, podobnie zresztą jak jakiekolwiek inne przedsięwzięcia komercyjne, muszą wykonać pewną pracę wejścia. W wypadku czasopism oznacza to przyciągnięcie autorów, a następnie czytelników (cytujących czytelników), żeby kolejnym autorom opłacało się publikować w tym właśnie czasopiśmie. Nie ma nic dziwnego w tym, że nie wszystkim czasopismo się to udaje, zwłaszcza jeśli *nie* stoi za nimi duże i znane wydawnictwo naukowe lub duża organizacja profesjonalna - takie wsparcie daje może nie gwarancję, ale spore szanse na ową wiarygodność, czyli utrzymanie się na rynku, utrzymanie poziomu i przyciągnięcie cytujących czytelników. Z drugiej strony pisma OA bez takiego wsparcia nie są z góry skazane na klęskę, ale ich szanse na sukces są IMHO mniejsze.
      • donnajohnson Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 14:28
        pfg napisał:

> Wszystkie czasopisma OA, podobnie zresztą jak jakiekolwiek inne przedsięwzięcia
        > komercyjne, muszą wykonać pewną pracę wejścia. W wypadku czasopism oznacza to
        > przyciągnięcie autorów, a następnie czytelników (cytujących czytelników), żeby
        > kolejnym autorom opłacało się publikować w tym właśnie czasopiśmie. Nie ma nic
        > dziwnego w tym, że nie wszystkim czasopismo się to udaje, zwłaszcza jeśli *nie*
        > stoi za nimi duże i znane wydawnictwo naukowe lub duża organizacja profesjonal
        > na - takie wsparcie daje może nie gwarancję, ale spore szanse na ową wiarygodno
        > ść, czyli utrzymanie się na rynku, utrzymanie poziomu i przyciągnięcie cytujący
        > ch czytelników. Z drugiej strony pisma OA bez takiego wsparcia nie są z góry sk
        > azane na klęskę, ale ich szanse na sukces są IMHO mniejsze.

To co opisujesz to zwykle zasady wolnego rynku. Ja je rozumiem i akceptuje. problem jedank polega na tym, ze ja zeby "utrzymac sie narynku" musze swoja prace wykazac odpowiednim IF i indeksem H. Stad publikowanie w tytule, ktore za pol roku znika z rynku lub wyslanie pieniedzy czasopismu bez zadnej renomy staje sie bardzo bradzo bardzo ryzykowne.
        A o tym, ze naciagacze nie spia. Niech swiadczy taka oto dykteryjka.
        Kiedys otwieram poczte, a tam mail od znanego mi czlowieka - Editor-in-Chief czasopisma gdzie kiedys cos udalo mi sie opublikowac. Tekst maila w uproszczeniu: "hey jak sie masz, troche czasu minelo od ostatniej konferencji. Wiesz jestem w tarpatach bo wybralem sie do .... i mnie napadli. Pobili mnie ukradli laptopa i portefel z kartami kredytowymi. Bylem w fili mojego banku ale jedyne co moga zrobic to wyrobic mi nowe karty. Prosze cie wspomoz mnie kwota xxx euro i przeslij .... (dzwon pod numer.... jakby co). Obiecuje oddac po powrocie do kraju oczywiscie z odsetkami. Pozdrawiam itd.

Dla wyjasnienia ja nawet nie wiem jak on wyglada....
        Po dokladanym przyjrzeniu sie jak wyglada adres mailowy okazlo sie ze pochodzil z dziwacznego serwera itd.
        • charioteer1 Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 15:20
          Ostatnio czeste sa wlamania do skrzynek pocztowych, a serwery akademickie sa z reguly slabo zabezpieczone. Potem okazuje sie, ze skrzynka sama wysyla maile.
          • pfg Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 15:23
            charioteer1 napisał:

> Ostatnio czeste sa wlamania do skrzynek pocztowych, a serwery akademickie sa z
            > reguly slabo zabezpieczone. Potem okazuje sie, ze skrzynka sama wysyla maile.

...a twój adres wpada na czarną listę spamerów, więc twoje prawdziwe listy nie dochodzą. Brałem to, brałem... :-(

Nawet nie trzeba się włamywać, wystarczy znać czyjś adres. Sfałszowanie nagłówka e-maila nie jest takie trudne.
            • charioteer1 Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 15:38
              Nie jestem informatykiem, ale jezeli adres jest w domenie akademickiej, to serwer powinien uniemozliwiac wyslanie takiej wiadomosci. Tez to cwiczylismy. Wprowadzenie odpowiednich zabezpieczen jest dziecinnie proste, ale na ogol ich nie ma...
    • nullified Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 18:50
      Tak piszesz donna jakby papierowe periodyki nie upadały i nie rozpływały się w niebycie... papier też nie jest wieczny. ^^

Tu jest miejsce do dyskusji (i to poważnej) nad repozytoriami publicznymi, najlepiej kontrolowanymi przez organizacje odległe od rządów, nierządów i uczelni, idealnie gdyby jeszcze były non-profit.*

Ale świat nie jest idealny.

*ideał ideału to byłoby gdyby były zarządzane przez św. Mikołaja i poza tym "abyśmy wszyscy zdrowi byli".
      • donnajohnson Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 19:08
        nullified napisał:

> Tak piszesz donna jakby papierowe periodyki nie upadały i nie rozpływały się w
        > niebycie... papier też nie jest wieczny. ^^
        >
        > Tu jest miejsce do dyskusji (i to poważnej) nad repozytoriami publicznymi, najl
        > epiej kontrolowanymi przez organizacje odległe od rządów, nierządów i uczelni,
        > idealnie gdyby jeszcze były non-profit.*

Chyba nie zrozumiales mojego postu.
        Bo pytanie moge zadac takie: "Czy dostales kiedy propozycje od papierowego czasopisma naukowego, ktore w efekcie jest proba wyludzenia pieniedzy???"
        • nullified Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 19:22
          YES!

xD

(choć nie wiem czy było dość naukowe bo nie czytam po ichniemu)

W sumie to nawet kilka razy, pewnie skutek uboczny pływania w różnych bazach za które sie chwytają spamboty. "Konferencji", "kursów", "zaproszeń na szkolenia absolutnie niezbedne z uwagi na ([insert smth here])" nie licze.

The Web is The Hell ;)
          • donnajohnson Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 19:35
            nullified napisał:

> YES!
            >
            > xD
            >
            > (choć nie wiem czy było dość naukowe bo nie czytam po ichniemu)

To skad wiedziales co ci proponuja ???
            :DDDD

https://www.androidguide.ru/img/c6/c6f/Angry_Asian_Restaurant_PART_2_Prank_Call_VERY_FUNNY_OwnagePranks.jpg
            • nullified Re: Wiarygodnosc czasopism OA 08.03.12, 20:48
              bo napisali mniej wiecej tak:

"droga panie nasz pismo produkuje zbiór artykuł cykl ważny temat ... tylko [x]USD publikować fee"

no to powiedziałem "feeeee" ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka