Dodaj do ulubionych

kompletny offtop pars XIX

02.04.12, 15:02
Ostatni odcinek był tu. Zapraszam do następnego :-)
Obserwuj wątek
    • eeela science practically fiction 02.04.12, 15:04
      Dzisiejsza lektura:

wyborcza.pl/1,75248,11464325,Zycie_w_czarnej_dziurze.html
      Uwielbiam tego rodzaju sci-fi, daje tyle pola do wyobraźni! :-)
      • nullified Re: science practically fiction 03.04.12, 21:00
        mrrrrr

chyba wolałbym być w takiej czarnej dziurze niż w czarnej ..... dziurze reformy.
    • dala.tata no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 12:27
      Bond bedzie pil piwo.

czas umierac.
      • proon Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 13:35
        jak my się doskonale nie zgadzamy; dla mnie Bond z piwem to synonim prawdziwego faceta (a bo co to za facet, jak mu browar nie pasi)
        • eeela Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 14:21
          Zrozumienie tego problemu przekracza moje umiejętności poznawcze ;-)
        • adept44_ltd Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 15:15
          proon napisał:

> jak my się doskonale nie zgadzamy; dla mnie Bond z piwem to synonim prawdziwego
          > faceta (a bo co to za facet, jak mu browar nie pasi)

zapewne pedał... dżizas, co za myślenie...
          • proon Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 15:54
            coś kolega dzisiaj humorku nie ma - dlaczego tylko pedał; może jeszcze gorzej - abstynent
            • adept44_ltd Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 16:01
              może :), no a skąd humorek, droga krzyżowa... narodowa...
        • dala.tata Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 16:03
          nie, proon, to nie chodzi i to, ze sie nie zgadzamy, ale o to, ze nie rozumiesz, o co idzie w filmach o Bondzie. Bond nosi smoking wieczorem, proon, do smokingu trudno pic piwo. Bond bowiem nie jest 'prawdziwym mezczyzna', Bond jest przede wszystkim dzentelmenem (dlatego zreszta Craig nie pasuje do tej roli, ale to inna bajka).

Piwo to on moze i pije, ale w pubie, po godzinach, jak jedzie odwiedzic rodzine. i my tego nie widzimy, bo na sluzbie Bond nie chodzi do pubu.

proon napisał:

> jak my się doskonale nie zgadzamy; dla mnie Bond z piwem to synonim prawdziwego
          > faceta (a bo co to za facet, jak mu browar nie pasi)
          • eeela Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 16:22

> Piwo to on moze i pije, ale w pubie, po godzinach, jak jedzie odwiedzic rodzine
            > . i my tego nie widzimy, bo na sluzbie Bond nie chodzi do pubu.

No ale może o to chodzi, żeby pokazać trochę bardziej jego wizerunek poza służbą? Jak dostanę relację, że można go tam zobaczyć nieogolonego, w dżinsach i z piwem, to może i ja się wybiorę obejrzeć ten fenomen. Mnie Bondy nużą i wydaje mi się, że to jest jednak film bardziej dla chłopców z fajnym role modelem pt. jak super jest łapać dużo niezłych lasek. Ja jako kobieta zdecydowanie bardziej lubię charaktery bardziej zarośnięte i bardziej skomplikowane emocjonalnie ;-)
            • dala.tata Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 16:41
              Kaktus mi wyrosnie, jak zobaczymy Bonda w pubie.

i masz absolutnie racje - to o to idzie. Bond to facet, ktory super wyglada, moze wyrwac kazda laske. na dodatek jest tak kool, ze chce 'shaken, not stirred'. piwo do tego nie pasuje.

eeeela, z takimi emocjolnalnymi i z brodami to same klopoty :-)

eeela napisała:

> No ale może o to chodzi, żeby pokazać trochę bardziej jego wizerunek poza służb
              > ą? Jak dostanę relację, że można go tam zobaczyć nieogolonego, w dżinsach i z p
              > iwem, to może i ja się wybiorę obejrzeć ten fenomen. Mnie Bondy nużą i wydaje m
              > i się, że to jest jednak film bardziej dla chłopców z fajnym role modelem pt. j
              > ak super jest łapać dużo niezłych lasek. Ja jako kobieta zdecydowanie bardziej
              > lubię charaktery bardziej zarośnięte i bardziej skomplikowane emocjonalnie ;-)
              >
              >
              • eeela Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 16:47

> eeeela, z takimi emocjolnalnymi i z brodami to same klopoty :-)

Oj, wiem!
                • dala.tata Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 16:52
                  to zacznij ogladac Bondy z radoscia i entuzjazmem i docen, ze on nie wali piwa, a i na winach sie zna!

eeela napisała:

>
                  > > eeeela, z takimi emocjolnalnymi i z brodami to same klopoty :-)
                  >
                  > Oj, wiem!
                  >
          • proon Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 19:02
            "nie rozumiesz, o co idzie w filmach o Bondzie. Bond nosi smoking wieczorem, proon, do smokingu trudno pic piwo"
            • dala.tata Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 19:38
              Eh, proon, i po co sie wypowiadac, skoro nie masz pojecia....

proon napisał:

> "nie rozumiesz, o co idzie w filmach o Bondzie. Bond nosi smoking wieczorem, pr
              > oon, do smokingu trudno pic piwo"
            • larusse Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 19:45
              o, blee

musisz takie rzeczy na forum publicznym pisać?
              wrażliwi czytają...

proon napisał:

> a piwo pasuje mi do wszystkiego, a nawet do braku wszystkiego (w sensie goł
              > o w wannie)
              • eeela Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 19:49
                > o, blee

Wizja golizny zawsze wzbudza w tobie takie reakcje?
                • larusse Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 19:54
                  obcej tak, a co?

<jakie słowo. rzeźnia>

eeela napisała:

> Wizja golizny zawsze wzbudza w tobie takie reakcje?
                  • eeela Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 19:55

> obcej tak, a co?

Nic, zbieram dodatkowe informacje o ciekawym przypadku.
                    • larusse Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 20:00
                      na zdrowie.

eeela napisała:

> Nic, zbieram dodatkowe informacje o ciekawym przypadku.
        • nullified Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 17:28
          ... proon... zamachujesz się na moje zorientowanie tożsamościowe. x.x
          • proon Re: no po prostu koniec swiata! 05.04.12, 18:57
            a które??
            • chilly stróże naszej moralności 12.04.12, 17:43
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11524834,_Cali_utytlani_w_blocie__Czuc_od_nich_bylo_alkohol__.html
              • dala.tata Re: stróże naszej moralności 12.04.12, 22:50
                dobrze ujete! ale bez watpienia to byly tylko male nieporozumienia, a IPN dalej ma kwalifikacje moralna do tego, by lustrowac i oceniac.
                • adept44_ltd Re: stróże naszej moralności 12.04.12, 22:57
                  ja ich rozumiem, po trzeźwemu bym się za to nie zabrał...
                  • dala.tata Re: stróże naszej moralności 12.04.12, 23:17
                    hehe. bez wodki, nie rozbieriosz.
                    • adept44_ltd wszystkie siły na front historii narodowej! 14.04.12, 20:06
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11536812,Powstaje_biografia_Lecha_Kaczynskiego__Prezes_PiS_.html?lokale=krakow
                      • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 14.04.12, 20:14
                        swoja drogą, rysuje mi się kilka niejasności, ale to chyba w tym przypadku normalne...
                        • dala.tata Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 14.04.12, 21:36
                          mam nadzieje, ze nie tylko narodowej:

Tekst linka
                          • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 14.04.12, 21:49
                            przekonałeś mnie, polska humorystyka może być międzynarodowa!
                            • proon Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 21:29
                              i tak was zlustrują ;-)
                              • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 21:42
                                he he, gdyby jeszcze rzeczywiście mieli taki zamiar... ale nie sądzę, by mieli... acz z drugiej strony, to naprawdę możliwe, że są tak nieudolni, że nawet ustawy lustracyjnej nie potrafią napisać... bawi mnie to też o tyle, o ile średnio mogłem się chronologicznie załapać na współpracę...
                                • nullified Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 18.04.12, 01:06
                                  nie bądź taki pewny ;p

Tylu w kołyskach juz hydrze komunizmu łeb obrywało, bah - w życiu grubo przedpoczetym są i tacy co zostawali kombatantami AK ^^ Kto wie co adept robił pod kocykiem, he?

To kraj cudów, także nad Wisłą.
                                  • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 18.04.12, 01:14
                                    jak to co? donosiłem na braci K...
                          • carnivore69 Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 21:17
                            Dla rownowagi:

fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/katyn-reaktywacja,1784188

Pzdr.
                            • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 21:42
                              ja chętnie dla równowagi, ale nie autora wybitnie ograniczonego intelektualnie...
                              • charioteer1 Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 21:57
                                Dla rownowagi pozwole sobie dwie fotki, bo mi sie czytac nie chcialo dalej niz pierwsze zdania.
                                https://lh4.googleusercontent.com/-24KTeg1eWD0/TALhR8eFnfI/AAAAAAAAIQw/xj_ISCGAgFA/s641/Untitled-149.jpg
                                https://i.wp.pl/a/f/jpeg/28820/wrak600.jpeg
                                • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 22:23
                                  wiesz, były afery, że to leży tak bez czci, to umyli...
                                  • charioteer1 Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 22:29
                                    Na pewno umyli rece. Do niczego innego sie nie przyznaja, a nawet oficjalnie zaprzeczaja, ze umyli.
                                    • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 22:34
                                      honorni, nie chcą wystawić rachunku za umycie...
                              • carnivore69 Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 22:02
                                Niby pod jakim wzgledem linkowani tu tytani intelektu z GW go przewyszaja?

Pzdr.
                                • adept44_ltd Re: wszystkie siły na front historii narodowej! 15.04.12, 22:23
                                  w zasadzie pod każdym...:), wyjątkowa mętna postać...
                                • h_hornblower ojtam ojtam 18.04.12, 02:26
                                  carnivore69 napisał:

> Niby pod jakim wzgledem linkowani tu tytani intelektu z GW go przewyszaja?
                                  >
                                  > Pzdr.

Ojtam, ojtam...

Poza tym taki Jacek Żakowski odkąd schudł i zapuścił brodę na milę jedzie intelektualistą w typie ascetyczno uduchowionym (gdyby jeszcze nie wymawiał "r". to można by było pisać, że skończył Sorbonę), a Ziemkiewicz jest gruby, nie chadza do Lisa na rozmowy tytanów i pewnie nie tylko "nie robił tego nigdy ze studentką". ale i w GWnie nigdy nic nie napisał (quel honte pour l'humanite!) .

• adept44_ltd Re: ojtam ojtam 18.04.12, 09:41
                                    tak, to właśnie o to chodzi, nic dodać, nic ująć, śnij dalej...
                                    • h_hornblower brawo 19.04.12, 00:52
                                      adept44_ltd napisał:

> tak, to właśnie o to chodzi, nic dodać, nic ująć, śnij dalej...

Cudownie adepcie, dziękuję, że znalazłeś chwilę, by odpisać na mój post. Dalej dyżurujesz na forum? To musi być fascynujące.

Co do snu, to być może nie zetknąłeś dotąd z pojęciem strefy czasowej (Wiem, wiem, "humaniście" to niepotrzebne...)
                                      • adept44_ltd Re: brawo 19.04.12, 10:18
                                        fakt horny, twoje posty wskazują na to, że znajdujesz się w strefie czasowej... innej... zmieniono w niej warunki racjonalności :), że też na to nie wpadłem... ale dziękuję za podpowiedź, już wiem z czym masz problem :), miłego dnia(?)

a gdybyś chciał kiedyś podjąć wysiłek zrozumienia, co może znaczyć stwierdzenie "śnij dalej" i jak się ma do stref czasowych, służę podpowiedzią :), choć już wiem, że łatwo nie będzie...
                                        • h_hornblower no to wal! 19.04.12, 18:27
                                          adept44_ltd napisał:

> innej... zmieniono w niej warunki racjonalności :), że też na to nie wpadłem..
                                          > . ale dziękuję za podpowiedź, już wiem z czym masz problem :), miłego dnia(?)

Że też wy zawsze musicie zakładać, że ktoś ma problem. No tak. Ale mniejsza. Za to jak ci się chce, to napisz, jak rozumiesz termin "warunki racjonalności". Wiesz, w różnych dziedzinach racjonalność postrzega się w różny sposób (np. w ekonomii vs psychologii), więc bądź tak miły i doprecyzuj.

> a gdybyś chciał kiedyś podjąć wysiłek zrozumienia, co może znaczyć stwierdzenie
                                          > "śnij dalej" i jak się ma do stref czasowych, służę podpowiedzią :)

Super! Poproszę o podpowiedź, jak stwierdzenie "śnij dalej" ma się do stref czasowych. Chętnie się pośmiejemy.

pzdr
                                          horny
                                          • adept44_ltd Re: no to wal! 19.04.12, 18:40
                                            horny, biedaku, ale dlaczego ci się w oczach, przynajmniej, dwoi?, odpocznij :)

co do warunków racjonalności, wiem :) (co więcej, dopowiem ci z sympatii, że też na gruncie jednej dziedziny bywa wiele modeli racjonalności...); ja w dyskusjach z tobą używam bardzo prostego - bredzisz... wypowiadając się w związku ze stwierdzeniem "śnij dalej" na temat sfer czasowych...; jeszcze gdybyś to robił w sposób zabawny.... ech, no ale za wiele wymagam, dlatego też pozwolą sobie zakończyć tę, jak zwykle pouczającą dyskusję z tobą, demiurgu forumowych polemik :)
                                            • h_hornblower eeeee.... 19.04.12, 19:01
                                              Nie rozumiem tej finty z "dwojeniem się w oczach", ale w ogóle, adept, słabizna. Stać cię na więcej (mam nadzieję). Sam rozumiesz, że napisać komuś, że bredzi, to każdy potrafi, ale podywagować o "warunkach racjonalności" już trudniej, nie? Poguglać trzeba, a tam jakieś panie paradygmaty, Webery, djabli wiedzą co, nawet Żakowski nie używa takich słów, można się podłożyć. Itd.

adept44_ltd napisał:

> horny, biedaku, ale dlaczego ci się w oczach, przynajmniej, dwoi?, odpocznij :)
                                              >
                                              > co do warunków racjonalności, wiem :) (co więcej, dopowiem ci z sympatii, że te
                                              > ż na gruncie jednej dziedziny bywa wiele modeli racjonalności...); ja w dyskus
                                              > jach z tobą używam bardzo prostego - bredzisz... wypowiadając się w związku ze
                                              > stwierdzeniem "śnij dalej" na temat sfer czasowych...; jeszcze gdybyś to robił
                                              > w sposób zabawny.... ech, no ale za wiele wymagam, dlatego też pozwolą sobie za
                                              > kończyć tę, jak zwykle pouczającą dyskusję z tobą, demiurgu forumowych polemik
                                              > :)
                                              • adept44_ltd Re: eeeee.... 19.04.12, 19:10
                                                pewnie stać, ale trzeba by mieć partnera do dyskusji :), Webery to cokolwiek dawna literatura przedmiotu..., poduczysz się, pogadamy :)
                                                • h_hornblower tak trzymać! 19.04.12, 19:25
                                                  Wow, widzę, że kolega z tzw. prężnego ośrodka, gdzie Webera nikt już nie czytuje. I słusznie - to ramolada jest. No naprawdę, wstydzę się niedouczenia i obiecuję - w miarę możliwości - poprawę. Btw, Żakowski na pewno coś o racjonalności pisał i to później niż Weber, więc na pewno warto.

adept44_ltd napisał:

> pewnie stać, ale trzeba by mieć partnera do dyskusji :), Webery to cokolwiek da
                                                  > wna literatura przedmiotu..., poduczysz się, pogadamy :)
                                                  • adept44_ltd Re: tak trzymać! 19.04.12, 19:44
                                                    h_hornblower napisał:

> Wow, widzę, że kolega z tzw. prężnego ośrodka, gdzie Webera nikt już nie czytuj
                                                    > e. I słusznie - to ramolada jest. No naprawdę, wstydzę się niedouczenia i obiec
                                                    > uję - w miarę możliwości - poprawę. Btw, Żakowski na pewno coś o racjonalności
                                                    > pisał i to później niż Weber, więc na pewno warto.
                                                    >
                                                    >
                                                    > adept44_ltd napisał:
                                                    >
                                                    > > pewnie stać, ale trzeba by mieć partnera do dyskusji :), Webery to cokolw
                                                    > iek da
                                                    > > wna literatura przedmiotu..., poduczysz się, pogadamy :)

1. ja wiem, że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, ale z faktu, że chcę dyskutować o czymś, o czym się dyskutuje po ukończeniu studiów nie da się wyciągnąć wniosku, że tamtego się nie czyta...:) (koniecznie wszakże trzeba dodać tzw..., za dużo agitek partyjnych horny, za dużo...);
                                                    2. nie wiem, nie czytam Żakowskiego, wiedzę czerpię z prac naukowych, ale jeśli wystarcza ci Żakowski i jesteś z tym szczęśliwy, twoje prawo...

chyba już cię kiedyś prosiłem, byś się tak głupio nie podkładał w dyskusji? nie sprawia mi ona aż takiej frajdy, jak mogłaby :)

a teraz już naprawdę buzia horny :)
                                                  • h_hornblower To jest jak fragment kodu DNA 20.04.12, 16:17
                                                    adept44_ltd napisał:

> 1. ja wiem, że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem,

Wow, czekałem na to :) Bo to jest jak fragment kodu DNU (może wyjaśnię, że to gra słów, bo o kodzie DNA* pewnie też już zapomniałeś - jest przecież nowsza "literatura naukowa") . "Masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem" - no tak, tego nie mogło zabraknąć.

> chyba już cię kiedyś prosiłem, byś się tak głupio nie podkładał w dyskusji?

No nie wiem. Przy okazji hm... dyskusji o stopniowaniu przymiotników (patrz: "Adept bez butów chodzi i inne opowiadania")? :)

* Tekst linka.

• dala.tata nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 15:53
      Kolega profesor Legutko musi przeprosic.

Tekst linka
      • adept44_ltd Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 15:58
        uratuje go kolega profesor Krasnodębski wraz z ludem i bez Žižki

niezalezna.pl/26942-grozny-lud
        • dala.tata Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 16:01
          na dodatek z demosem.
          • adept44_ltd Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 16:07
            z termosem...
            • dala.tata Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 16:12
              i zasmarkanym nosem...
              • nullified Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 20:56
                i domestosem ?
                (that's not a commercial, really)

ach ta profesorska słoma ^^ w profesorskich bamboszach.

Żal ze tylko 5K PLN. Może za uparta chamowatość sad II instancji da nastepne 5, stac profesora posła, "a co, a jak".

btw - ciekaw jestem czy senny krakowek, poza śmichami-chichami nad tym obronca tradycji i wartosci od siedmiu boleści, weźmie za przesłankę do nagany dyscyplinarnej wyrok sadu.
                noblesse obligue... co nie? ^^
                hm.
                • adept44_ltd Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 21:22
                  a jak kolega myśli?
                  • jael53 Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 17.04.12, 22:13
                    Zostanie po krakowsku - jakby nigdy nic. Już to w Krakowie znakomicie opanowano sztukę wtórnej naiwności.
                    • nullified Re: nie tacy rozwydrzeni smarkacze. 18.04.12, 00:37
                      sad but true
                • h_hornblower nie żeby mi tego ale... 19.04.12, 18:30
                  nullified napisał:

> noblesse obligue...

W sensie "oblige"? :)

pzdr
                  horny
    • adept44_ltd Re: kompletny offtop pars XIX 18.04.12, 09:53
      no to już wiemy, biednym prezesem kręcą... i można dać mu spokój

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/387561,michal-kaminski-adam-hofman-spiskowal-przeciwko-prezesowi-pis-jaroslawowi-kaczynskiemu.html
      • jael53 Re: kompletny offtop pars XIX 18.04.12, 10:14
        Czekam na doniesienie, ze Effendi spojrzał w lustro i odkrył spisek.
    • dala.tata nie slyszsz czy nie widzisz 18.04.12, 11:21
      strasznie, ale grunt, ze ministerstwo caly cas pracuje.

Tekst linka

a swoja droga reportaz jest wyjatkowo slabo zrobiony.
    • adept44_ltd wojna! 19.04.12, 16:20
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11572368,Kaczynski_o_slowach_Macierewicza__Nie_planujemy_zadnej.html?lokale=warszawa

jakim trzeba być tępakiem, by nie widzieć, że się jest pięknie rozgrywanym przez Rosjan przeciw swojemu krajowi...
      • chilly W SLD demokracja jak na uczelniach 28.04.12, 22:41
        "A wiadomo było, kto zostanie nowym szefem, bo kandydat na stanowisko był tylko jeden. I choć na Leszka Millera głosowało 92 proc., to w partii z takiego obrotu sprawy jest bardzo wielu niezadowolonych. - Przecież to jakieś żarty - ocenia jeden z polityków SLD. - Nie, no jestem załamany - przyznaje inny. Głośno swoje zastrzeżenia wyraża m.in. Józef Oleksy. - Demokracja niestety wymaga czegoś innego - kwituje.
        Polemizuje z tym Joanna Senyszyn: - Nie ma w tym nic złego, że mieliśmy tylko jednego kandydata. Tak się często zdarza, choćby w wyborach na rektora uczelni".
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11636764,W_SLD_spada_morale__Po_kongresie___Dramat____Jestem.html
        Mało mnie interesuje SLD. Ni dziwię sie jednak, że morale na uczelniach spada jeszcze szybciej niż w SLD. Bo w przeciwieństwie do p. poseł Senyszyn - profesorki zresztą - braku kontrkandydatów nie uważam za zaletę demokracji uczelnianej. Raczej za dowód na istnienie - jak by tu delikatnie powiedzieć - nieformalnych grup koleżeńskich, zwanych przez innych klikami, a przez jeszcze innych układem.
        • kardla Re: W SLD demokracja jak na uczelniach 29.04.12, 10:47
          Ale przeciez na tym polega polityka. Przekonac do siebie PRZED glosowaniem jak najwieksza ilosc ludzi (rosnaca asymtotycznie do 100%).

Dokladnie tak samo wyglada sprawa w mniejszej skali - tyle ze wtedy jeszcze wieksza role odgrywaja czynninki osobiste (kto kogo zna i jak dobrze).

Kliki to brzydkie slowo - grupy interesu - znacznie ladniejsze :P
          • chilly Re: W SLD demokracja jak na uczelniach 29.04.12, 19:10
            Przekonywać można programem, ale i obietnicą stanowisk, obietnicą dalszego zatrudnienia pomimo osiągnięcia wieku emerytalnego itp. Niestety, częściej widzę to drugie. A jako efekt uboczny - putinada: dwie kadencje rektorem/prorektorem, kolega dwie kadencje dziekanem. Potem zamiana i da capo al fine.
            • chilly Nasi przyszli kandydaci na studia 29.04.12, 19:18
              wyborcza.pl/1,123455,11636104,Jak_ksiadz_walczyl_z_szatanem_w_gimnazjum_w_Krasniku.html?as=2&startsz=x?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza
              I nie wiem, co mnie bardziej przeraża - ci gimnazjaliści, czy ich nauczyciele. Za chwile zacznę tęsknić za PRL-em! Było wtedy wiadomo, że dyrektor szkoły musi być partyjny, i to raczej z PZPR niż z ZSL (SD na pozycji dopiero trzeciej, daleko w tyle). Ale jednak spośród tych 2 mln członków partii (Partii?) wybierano jednak nie te najgorsze egzemplarze, z jakąś tam drogą zawodową. Owszem, wierność (bo już niekoniecznie wiara w partyjne ideały) była atutem, ale dziś wydaje się liczyć tylko demonstrowanie wiary.
    • adept44_ltd wydatki państwa 30.04.12, 09:01
      wyborcza.biz/biznes/1,101716,11640662,W_zeszlym_roku_panstwo_polskie_kosztowalo_kazdego.html

"Państwo polskie wydaje pieniądze także na wiele innych obszarów - od nauki informatyki przez handel po turystykę. Choć nakłady na poszczególne pozostałe działy są relatywnie małe, to łącznie kosztują one 2785 zł."
      • chilly parlamentarny zespół... 07.05.12, 20:01
        ... do przeciwdziałania ateizacji:
        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11673618,Sejmowy_zespol_do_walki_z_ateizacja__Bartos__grzesza.html
    • adept44_ltd jak pięknie! 09.05.12, 09:06
      wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/389729,naukowcy-skladaja-hold-lechowi-kaczynskiemu-i-jego-dorobkowi.html
      • chilly Re: jak pięknie! 09.05.12, 19:38
        Będzie wystawa prac naukowych?
        • adept44_ltd Re: jak pięknie! 09.05.12, 19:50
          będzie po prostu wystawa ;)
    • dala.tata Stadiums of hate 28.05.12, 14:27
      Wlasnie bbc news pokazalo zajawke filmu dokumentalnego, ktory pokaza dzis wieczorem. Film, stadiums of hate, pokazuje rasizm na polskich i ukrainskich stadionach. Okrzyki sieg heil, nazistowskie salutowanie, czy malpie pohukiwanie na widok czarnoskorych pilkarzy. Czy wreszcie bicie czarniskorych kibicow.Program namawia niebialych kibicow, by nie jechali na euro, bo nie beda bezpieczni.

Nie chce sie wypowiadac na temat rzeczywistosci. Pewnie jak zwykle jest bardziej skomplikowana. Jednak musze przyznac, ze mi wstyd, gdy widze takie obrazy.
      • carnivore69 Re: Stadiums of hate 28.05.12, 15:32
        Pewnie, ze wstyd. Choc nie do konca rozumiem geneze programu - czy ma on uswiadomic Brytyjczykom, ze rasizm jest wszedzie, czy tez, ze na stadionie jest mniej cywilizowany niz na Twitterze? (A moze Polacy ostatnio maja zbyt dobra prase w UK www.dailymail.co.uk/news/article-2147976/Influx-Polish-children-schools-helped-improve-British-pupils-grades.html ;-) Ciekawe sa tez komentarze pod samym artykulem.

U mnie pierwsze skojarzenie, to 300,000 niesprzedanych biletow na London 2012. (No, ale to pewnie skrzywienie zawodowe...)

Pzdr.
        • dala.tata Re: Stadiums of hate 28.05.12, 18:28
          300000 niesprzedanych biletow mnie nawet przekonuje. Niestety wstyd i tak zostaje.
          • carnivore69 Jest szansa, ze sie ucywilizujemy 29.05.12, 14:41
            Wg BBC graniczymy bowiem z jak najbardziej europejska Austria (2m:29s):

www.youtube.com/watch?v=z93iQgI3_Iw&feature=player_embedded
            Moim zdaniem caly program jest rownie rzetelnie zrobiony (jesli chodzi o ukazanie skali zjawiska), jak i owa mapa. (Czyli - walimy prostymi skojarzeniami. Wielki tatuaz, tudziez maska Guya Fawkesa z pewnoscia implikuja rasizm.)

Pzdr.
    • flamengista zamiast Jarzębiny 31.05.12, 22:59
      czyli ambitna muzyka dla mas:

www.youtube.com/watch?v=GHHSVoiTwRg&feature=relmfu
    • carnivore69 Corporate governance po polsku 05.06.12, 11:53
      Czyzby kolejny rozboj w bialy dzien przy milczacej aprobacie regulatorow polskiego rynku kapitalowego?

wyborcza.biz/finanse/1,105684,11863164.html

UniCredit (podobnie jak wczesniej France Telekom, T-Mobile i inni) naliczy sobie pewnie niezly haracz za operacje "rebrandingu", ktora to zmniejszy zyski polskiego Banku Pekao. W tzw. cywilizacji (anglosaskiej zwlaszcza) taki numer raczej by nie przeszedl, bo haracz ustalony wg widzimisie UniCredit 1) zmniejszy wartosc akcji akcjonariuszy mniejszosciowych Pekao, 2) moglby zostac uznany za transfer zyskow majacy m.in. na cely zmnieszanie podstawy opodatkowania polskiej spolki-corki.

No, ale nasi koko spoko regulatorzy pewnie po raz kolejny nie rusza palcem.

Pzdr.

• pfg Zamiast 09.06.12, 00:06
      Plan miałem taki: Zamiast oglądać mecz, pójdę z dr_pitcherem na piwo. Cóż z tego, skoro *wszędzie* były telewizory, telebimy. dr_pitcher usiadł nawet ostentacyjnie tyłem do telewizora, ale to niewiele zmieniło.
      • dr_pitcher Re: Zamiast 18.06.12, 18:12
        a ty usiadles bokiem, co tez wiele nie zmienilo
    • charioteer1 Dyskryminują tylko naszych. 20.06.12, 20:20
      To jest o pilce, wiec wrzucam tu, ale pewne analogie same sie nasuwaja.
    • eeela Higgs znów na tapecie 04.07.12, 19:37
      www.bbc.co.uk/news/world-18702455
      https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/12/15/article-0-0F2E068D00000578-102_634x421.jpg
      • eeela Re: Higgs znów na tapecie 06.07.12, 14:15
        A żeby dzień nie był zbyt nudny, parę godzin później moim lokalnym światem zatrzęsła taka wiadomość:

www.u.tv/News/Trust-defends-NI-creationist-exhibit/9b201da2-f371-49b1-9dea-ab59b9a4405e
        Ciekawa jestem, czego będą uczyć się dzieci przyjeżdżające z wycieczkami szkolnymi w kreacjonistycznej części wystawy. Że 'debata' wciąż się toczy? Urocze.

Swoją drogą, fajnie widzieć, jak ta sprawa uruchomiła silny protest społeczny - ludziska piszą do swoich MPs, do National Trust, organizują prywatne śledztwo w sprawie powiązań partii DUP z fundacją Caleb, która lobbowała za tą nieszczęsną kreacjonistyczną wizją (najpierw u nas w muzeum, teraz na Giant's Causeway). Obawiam się, że to nic już nie zmieni, ale może przynajmniej przestrzeże tych, którzy mają pomysły, żeby próbować to przepchnąć do szkolnego programu...
    • pfg ośla ławka 24.07.12, 13:27
      W krakowskiej mutacji Gazety pojawił się dziś artykuł o tym, jak to chorzy na dyskalkulię mają ciężko: nie mogą zdać matury, iść na studia i w ogóle. Dość szybko wywiązała się dyskusja, zresztą z udziałem kilku regularnych uczestników DNU, ale widać komentarze były nie po myśli zarządzających forum, bo wątek został zablokowany i przeniesiony na "oślą ławkę" :-)
      • chilly Re: ośla ławka 05.09.12, 08:52
        pfg napisał:
        > ... Dość szybko wywiązała się dyskusja, zresztą z udziałem kilku regularnych uczestników DNU, ale widać komentarze były nie po myśli zarządzających forum, bo wątek został zablokowany i przeniesiony na "oślą ławkę" :-)
        I to jest piękne! O takie Polske żeśmy walczyli...
    • dala.tata Hartman i Davies o Powstaniu 01.08.12, 16:17
      Od jakiegos czasu, gdy przychodzi 1 sierpnia mam poczucie jakiejs kompletnej abstrakcji. Nie mam zdania na temat sensownosci decyzji o powstaniu, widze argumenty za i przeciw. Jednak ten koszmarny triumfalizm, wrecz radosc hekatomby napawaja mnie wstretem. Dzis w radio uslyszalem, ze powstancy walczyli o to, zeby dzisiejsza mlodziez mogla pisac na fejsie. mam wrazenie ze to zenit (a moze lepiej: nadir) absurdu.

zdecydowalem sie na wpis, bo podobnie mowia o tym Hartman i Davies.
      • h_hornblower daj spoxa, dala 01.08.12, 20:29
        dala.tata napisał:

> Jednak ten koszmarny triumfalizm, wrecz radosc hekatomby napa
        > waja mnie wstretem. Dzis w radio uslyszalem, ze powstancy walczyli o to, zeby d
        > zisiejsza mlodziez mogla pisac na fejsie.

Etam, ludzie nie takie głupoty pieprzą. Nie przejmuj się tak. Może warto zmienić radio (na Rmf classic na przykład)?. No i nie czytać byle czego - np. przewidywalnych tekstów w GWnie, w których krytyka "cierpiętnictwa", "funeraliów" itp. promowana jest jako synonim nowoczesności, europejskości i intelektualizmu itd i złoty środek na wszystko.

Warszawiacy (i nie tylko) czczą 1 sierpnia pamięć 200 tys. zabitych i zagładę swojego miasta, np tak: www.youtube.com/watch?v=Ejd2rsXoQSI . Co do "oficjalnych imprez", które są organizowane "w tle", to pewnie są bardziej i mniej udane. Myślę jednak, że w przestrzeni publicznej jest miejsce zarówno na "Koko Euro Spoko", jaki i na nie. Osobiście jest mi wszystko jedno, co myśli na ten temat Hartman czy nawet Davies. Ja nie wypowiadam się na temat tego, czy Londyn powinien organizować olimpiadę, ani nie zabieram głosu w dyskusji, czy etat sekretarki JM Rektora UJ powinien przestać być dziedziczny :)

pzdr
        horny
    • nullified z cyklu "nauczanie praktyczne od małego" 17.08.12, 14:54
      wyborcza.pl/1,75478,12319455,Kto_nauczy_zawodu__Katecheta_geodeta.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza
      i cała nadzieja we wszechstronności katechetów. Howgh!
    • h_hornblower Premier uratował dziecko 04.09.12, 10:51
      Jestem dumny z Pana Premiera. Ciekawe jednak, co robiła ochrona i czy ktoś za to beknie. W dziecku mogła być jednak bomba...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,12414813,Premier_pospieszyl_z_pomoca_omdlalemu_dziecku__TVN24_x_news_.html
      • adept44_ltd Re: Premier uratował dziecko 04.09.12, 20:37
        jak nic ustawka...
      • chilly Praca na uczelni... 05.09.12, 08:41
        ... nie jest jednak największym złem, jakie może spotkać człowieka:
        zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105817,12421521,PSAD___100_orgazmow_dziennie_wbrew_woli_i_mimo_braku.html
    • adept44_ltd orator.... 05.09.12, 09:58
      deser.pl/deser/10,88223,12417365,Zolnierz_zemdlal_podczas_przemowienia_Komorowskiego.html
    • adept44_ltd meczyk na żywo... 07.09.12, 20:50
      www.youtube.com/watch?v=PsWJwq1ux9U&feature=plcp&newstate=746dfa87014846299d3e98da94b6db7d
    • dala.tata gry i zabawy gimanzjalistow 18.09.12, 18:14
      z ksiedzem dyrektorem.

zenujace.
      • adept44_ltd Re: gry i zabawy gimanzjalistow 18.09.12, 18:52
        wszystko w zgodzie z katolicką doktryną erotyczną

www.polskatimes.pl/artykul/407173,duchowny-tlumaczy-pedofilie-dzieci-od-12-roku-zycia-moga,id,t.html
        • nullified Re: gry i zabawy gimanzjalistow 18.09.12, 19:13
          hm widzisz adept... sa takie te 'męądry idei', których ni teolog, ni filozof, ni sam Bóg (jakikolwiek) nie ogarnie. Np. czemu tworząc ad hoc dziwaczną klase niedorosłych podrostków (gimnazjum, w odróżnieniu od dorosłych podrostków czyli liceum), nie przeniesiono od razu granicy prawem dozwolonego współżycia na 12 lat. Przynajmniej byłoby i "w zgodnie z nauczaniem", "naturą" i jakoś logicznie. No bo skoro pierwsza inicjację w "paradorosłość" przeniesiono w dół to.... no "za moich gówniarskich czasów", czyli jak to wprowadzano testując na małolatach - miałem watpliwy luksus obserwowania tego "na żywo" - starczyło spytać byle smarka pod 14-16 lat to by krótko, treściwym słownictwem wyjaśnił jak się to skończy ^^

No ale, ni teolog, ni filozof, ni Bóg ... może jeno brzoza płacząca.
        • podworkowy Re: gry i zabawy gimanzjalistow 18.01.13, 13:35
          erotyzmu w tym nie widzę...to chyba zresztą dobrze?;)
          A tak poważniej, mieszanie w to wątków seksualnych jest bez sensu, bo weksluje dyskusję na wygodny dla obrońców ks. dyr. tor tj. że są to zwykłe ludyczne otrzęsiny. Zachowanie to jest natomiast skandaliczne dlatego właśnie, że może (podkreślam, "może" - nie potrzebuję tu pewności) konstytuować akt upokorzenia ucznia. I to jest problem z tego rodzaju obowiązkowymi (bo organizowanymi w ramach szkoły) otrzęsinami.
          Wprawdzie nastolatkiem byłem już dość dawno, to jednak nie na tyle dawno, by nie wiedzieć, że dla mnie udział w takich praktykach stanowiłby publiczne upokorzenie.
          Zresztą furda prokuratura (jej decyzja była zresztą słuszna), furda kuratorium furda ciało pedagogiczne - mnie tak naprawdę trzęsie kurwica (tym razem bez wykropkowania), gdy czytam wypowiedzi rodziców broniących ks. dyr. Gdyby to moja 13-letnia córkę (której zresztą nie mam..:) miała obwąchiwać kolana dorosłego, bądź co bądź, mężczyzny, to autentycznie wyszedłbym z siebie z wściekłości.
    • chilly Uśmiech Anny Fotygi 18.09.12, 20:06
      Bezcenne...
      wyborcza.pl/1,75478,12508347,Pawel_Deresz____Widzialem_usmiech_Anny_Fotygi_na_cmentarzu.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza
      (choć nieco makabryczne)
      • adept44_ltd Re: Uśmiech Anny Fotygi 18.09.12, 20:09
        a słyszałeś, co ona powiedziało, jak ją żandarmeria wojskowa nie chciała wpuścić na cmentarz? - "ja tu mieszkam..."...
    • dala.tata Fotyga bije, gdzie boli 24.09.12, 12:21
      Szanse Romneya topnieja.

A swoja droga to gospodarczo PiS ma tyle wspolnego z Republikanami, co kino Luna z ksiezycem.
      • adept44_ltd Re: Fotyga bije, gdzie boli 24.09.12, 12:27
        "Jak podaje jednak "Newsweek", politycy PiS nie dotarli do USA."

zbłądzili nad Atlantykiem...
        • chilly de Gol... 29.09.12, 08:57
          deser.pl/deser/1,111857,12576008,Ortograficzna_wpadka_Radia_Maryja__Wiedzieliscie_.html
          Absolwent pewnej toruńskiej uczelni?
          • dala.tata Re: de Gol... 29.09.12, 10:34
            oczywiscie! bo nazwoisko deGol, pochodzi z rosyjskiego Gogol!
          • h_hornblower na pewno 30.09.12, 07:59
            chilly napisał:

> Absolwent pewnej toruńskiej uczelni?

Na pewno tak, Holmesie :) Pą Pręzydą - ten od "bulu" i "nadzieji" - pewnie też.

pzdr
            horny
            • adept44_ltd Re: na pewno 30.09.12, 08:27
              widzę horny, że zareagowałeś na wczorajszy apel prezesa...

a swoją drogą, to nie wiesz, jak jesteś blisko w tym dowcipnym poście o prezydencie, jemu bliżej tak naprawdę do Rydzyka niż całej tej lewackiej zgrai od żyjącego wcielenia cnót wszelkich (nawet w połączeniu z ś.p. wcieleniem cnót wszelkich), dlatego zresztą niezbyt mi się podoba...
              • h_hornblower Pan Wołodyjowski 30.09.12, 13:29
                adept44_ltd napisał:

> widzę horny, że zareagowałeś na wczorajszy apel prezesa...
                >

Adepcie adepcie, znowu pełnisz dyżur i znowu dałeś niezłomny odpór. Jesteś jak żurawie w Chreptiowie (luźne skojarzenie, ale jesteś oczytany, więc zrozumiesz). Poproś dalę, może w zastępstwie eli pasuje cię na rycerza. Ale może przepasze cię szarfą.

>a swoją drogą, to nie wiesz, jak jesteś blisko w tym dowcipnym poście o prezyde
                > ncie, jemu bliżej tak naprawdę do Rydzyka

Adepcie, dzieci pewnie tego nie czytają, więc powiem wprost. Mam w dupie jak ktoś daleko albo blisko jest Rydzyka. Również tobie życzę, abyś wyszedł z tego grajdoła. Doprawdy, są na świecie bardziej interesujące rzeczy niż Rydzyk.

Na początek zobacz tu:

www.youtube.com/watch?v=i8dkFz1cuzU&feature=related
                Od czasu do czasu podrzucę ci więcej takich. Odwagi!

pzdr wesoło
                horny
                • adept44_ltd Re: Pan Wołodyjowski 30.09.12, 22:22
                  zapewne wyświetliło ci tradycyjnie jakiś inny post, gdyż na podstawie mojego trudno przyjąć, że dałem odpór, i że piszę do ciebie z grajdołka... jak dla mnie pan prezydęt i ojciec T. i paru innych jest mniej więcej tyle samo wartych... bawi mnie jedynie to, że jesteś na ideologicznym posterunku i na każdy niepatriotyczny wątek odpowiesz panem prezydętem... poza tym bardzo elokwentny post, jestem z ciebie dumny :)))
    • dala.tata Ksiadz biskup ostrzega 30.09.12, 18:48
      przed glosowaniem na Obame.

Tekst linka

Szczerze poweidiawszy, od czasu kiedy osoba duchowna po habilitacji zaoferowala pewnemu bardzo poteznemu profesorowi zbawienie za wsparcie batalii (moze krucjaty?) o tytul profesorski, nic mnie jest w stanie zdziwic.
      • chilly Kościół ma nowego męczennika 23.01.13, 15:22
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13280641,Trwaja_uroczystosci_pogrzebowe_Jadwigi_Kaczynskiej.html
        • adept44_ltd Re: Kościół ma nowego męczennika 23.01.13, 18:14
          wychowany do męczeństwa... czyli winę za katastrofę ponosi matka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka