dala.tata
19.06.12, 11:51
Zainterseowal mnie niniejszy post. Jednak moja uwage nie tyle zwrocilo to, ze dopuszczalne jest korzytsanie z PoP, ale to, ze NCN oczekuje sumaryczna ilosc cytowan bez autocytowan. i zastanawiam sie, jak ja mam to zrobic?
Czy naprawde ktos domaga sie ode mnie, bym recznie przegladal wszystkie swoje prace i odjal wszystkie autocytowania? Mam tez pytanie: czy cytowanie tekstow wspolautorskich jest autocytowaniem? NCN oczywiscie uwaza, ze autocytowania sie nie licza, bo przeciez nabijaja liczniki. ALe czy jesli cytuje wczesniejsze teksty w cyklu artykulow, to tez jest to nabijanie licznika - przeciez nie moge i ich nie zacytowac? Czy jesli korzystam z wczesniej publikowanego modelu analizy, to tez jest to nabijanie licznika?
I czy po prostu nie lepiej przyjac, ze nalezy zyc z autocytowaniami. Bardzo watpie, ze one z niecytowanego czlowieka zrobia nagle kogos z niesamowitym profilem cytowan. Czy nie lepiej zyc z tym, ze tak, iles tam autocytowan jest autoprezentacja, ale robia to wszyscy, wiec troche nie ma sie czym przejmowac?