Dodaj do ulubionych

Oryginalność

14.10.12, 15:41
Wybaczcie proszę odgrzebywanie tematu, który się tu już pojawiał, ale nie jest dla mnie wciąż jasna kwestia statusu habilitacyjnego "osiągnięcia".

Zakładam, że moim osiągnięciem będzie ustawowe "dzieło opublikowane w całości lub w zasadniczej części, albo jednotematyczny cykl publikacji". Nigdzie nie mogę znaleźć tekstu dot. oryginalności osiągnięcia i tego, co miałaby ona znaczyć. Moje pytanie jest z grubsza takie: czy jeśli opublikuję przed wydaniem książki/osiągnięcia cześć wyników badań w artykule (zaznaczając oczywiście później w książce, że wykorzystuję - w zmienionej formie - ten wcześniej opublikowany tekst), owa książka zostanie potrakwtowana jako stosowne dzieło? Niby problem banalny, ale zagraniczne czasopismo namawia do publikacji, więc trudno mi się oprzeć;)
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Oryginalność 14.10.12, 16:26
      Ja tak zrobilem i nie bylo problemu. Jednak ksiazka znacznie rozszerzala artykuly. Jesli jednak masz na mysli przedruk artykulu w ksiazce, to przemyslalbym to. Z drugiej strony, jako recenzent podnioslbym to, decyzja jednak zalezalaby od wielu rzeczy. Na przyklad, jaki jest stosunek opublikowanego do nieopublikowanego materialu, czy rzeczywiscie to tylko przedruk, ale rowniez na ile kluczowe w dorobku sa te artykuly. Jesli ksiazka jest w znaczniej mierze oryginalna, opublikowane dane sapokazane w innym kontekscie, , a dorobku i tak jest duzo, nie wychawalbym sie napisac pozytywnej recenzji. Gdyby bylo odwrotnie, powaznie rozwazalbym napisanie negatywnej.
    • pfg Re: Oryginalność 14.10.12, 16:53
      andantee napisał:

> Moje pytanie jest z grubsza takie: czy jeśli opublikuję przed wydaniem książki
      > /osiągnięcia cześć wyników badań w artykule (zaznaczając oczywiście później w k
      > siążce, że wykorzystuję - w zmienionej formie - ten wcześniej opublikowany teks
      > t), owa książka zostanie potrakwtowana jako stosowne dzieło?

Moim zdaniem jeżeli tego artykułu i odpowiedniego rozdziału w książce nie potraktujesz jako *niezależnych* elementów dorobku, a także jeśli w tym, co się ukaże później, jawnie napiszesz, że ukazało się/zostało oparte/etc na tym, co się ukazało wcześniej, nie powinno być problemu.

Ale to jest moje zdanie. Zdanie rozstrzygające będą mieli recenzenci :-) Dla pewności w przyszłym autoreferacie *wyraźnie napisz*, że ten a ten rozdział był uprzednio publikowany gdzie indziej.
    • ford.ka Re: Oryginalność 14.10.12, 19:44
      Nie pytaj na forum, tylko na swoim wydziale. Każdy odpowie, jak uważa, ale szansa, że są tu Twoi potencjalni recenzenci jest niewielka. Wczoraj rozmawiałem z koleżanką z bardzo innego wydziału, która stwierdziła, że opublikowanie czegokolwiek, co ma się znaleźć w książce habilitacyjnej przed rzeczoną książką, dyskwalifikuje rzeczone dzieło jak rozprawę habilitacyjna, która musi być w całości nowa i oryginalna. U mnie z kolei książka składająca się w 100% z wcześniej opublikowanych kawałków jak najbardziej się nadaje.
      • gruszka_wierzbowa Re: Oryginalność 14.10.12, 20:12
        > U mnie z kolei książka składająca się w 100% z wcześniej opu
        > blikowanych kawałków jak najbardziej się nadaje.

U mnie jest podobnie. Jedna z najbardziej znamienitych książek w pewnym temacie jest książką habilitacyjną, którą poprzedziło parę artykułów i glos w temacie. Jak to określono, autor badał i pisał przez parę lat i wyszła mu habilitacja. Dodał to artykułów i glos rozwinięcia, rys historyczny i międzynarodowy. Plus wnioski ogólne. Także Ford.ka dobrze radzi, spytaj się u siebie.
        • andantee Re: Oryginalność 15.10.12, 01:02
          Bardzo dziękuję za wszystkie głosy, spróbuję zapytać wpływowe osoby z dyscypliny o zwyczaje....
    • karol.karol64 Re: Oryginalność 15.10.12, 12:22
      dala.tata ma całkowitą rację. Jeśli w książce teksty będą zmienione w niewielkim stopniu, to trzeba by zrezygnować z podawania wcześniej ogłoszonych drukiem artykułów jako elementów dorobku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka